Zakelijke Gegevens

Plaats, jaar: Amsterdam, 1934Samenvatting

Op een sombere, winderige novemberochtend meldt een nieuwe leraar, De Bree, zich bij de school van Bint. Hij zal voor de rest van het schooljaar invallen voor een leraar die is weggepest. Het is zijn eerste baan als leraar en hij wil ook niet langer dan tot het einde van het schooljaar blijven. De school van directeur Bint is in de stad berucht geworden door het meedogenloos strenge systeem dat Bint 5 jaar geleden heeft ingevoerd. Hierdoor heeft hij verscheidene conflicten met ouders en zelfs met de wethouder gehad. Als gevolg hiervan zijn er al drie jaar lang geen leerlingen meer toegelaten, zodat er alleen nog maar vier vierde klassen en drie vijfde klassen over zijn. Over twee jaar zal de school dus uitgestorven zijn, maar Bint zet zijn systeem door. Op zijn eerste dag is de eerste klas die hij heeft 4D, hij geeft deze klas de bijnaam “de hel”. Dit is een verschrikkelijke klas, wat ook blijkt uit de namen: Neuteboom, De Moraatz. De kinderen worden beschreven als beesten: “Daar was de ontzaglijke, bruine sprinkhaan Neuteboom”. De Hel probeert De Bree uit. De Bree verklaart de klas oorlog. Hij weet zich, ondanks het feit dat Bint hem controleert en niet helpt, te handhaven. Met de drie andere klassen heeft hij weinig moeite. Ook deze klassen geeft hij namen. Een zeer leergierige klas noemt hij “de bruinen”, een ijverige maar kleurloze klas noemt hij “de grauwen” en een klas van zeer vreedzame leerlingen noemt hij “de bloemenklas”. Dit is een redelijk normale klas, maar toch heeft hij aan een van de leerlingen meteen al een hekel: Jérôme Fléau. De Bree ontdekt dat een klas een wezen is. Hij merkt ook dat Bint er in geslaagd is om zijn lerarenkorps tot een wezen te vormen. Alle leraren, behalve Keska staan achter Bints systeem, hoe groot de onderlinge verschillen ook zijn. Ook De Bree raakt in de ban van Bint. Hij is steeds meer overtuigd van de juistheid van diens opvoedkundige theorieën en het systeem van “stalen tucht” dat daaruit voortvloeit.

Welke gevolgen dit systeem voor de leerlingen heeft, hoort hij tijdens de vergadering voor het kerstrapport. Behalve cijfers voor de verschillende vakken, de “lerarencijfers”, komt er een “schoolcijfer”op het rapport. Dit schoolcijfer, dat niet altijd het gemiddelde van de lerarencijfers is, wordt door de lerarenvergadering vastgesteld. Leerlingen met een onvoldoende schoolcijfer hebben een slecht rapport. Wie met kerst een slecht rapport heeft, kan dit niet meer ophalen en blijft zitten. Maar omdat Bint dit zo veel mogelijk wil vermijden, krijgen kinderen met een slecht kerstrapport het advies om van school te gaan. In één van De Bree’s klassen, de grauwe klas, is een leerling met een onvoldoende schoolcijfer diem zichzelf dreigt te doden: Van Beek. Bint maakt alle leraren duidelijk dat het hem niets kan schelen.. Ook het geval Fléau wordt besproken. Bint wil hem van school hebben omdat hij al lang onrust stookt. Van Beek pleegt inderdaad zelfmoord en er komt een opstand van de leelingen. De hel maakt kortemetten met die opstand en Bint is uiteraard erg trots op hen. Fléau is ook van school af, evenals de conciërge (die heeft meegeholpen met de opstand) en de werkster.Er komt een klassereis en De Bree neemt de helft van de hel mee naar België. De Bree vindt dit duidelijk prachtig om te doen. Op een gegeven moment moeten ze een kortere weg nemen, omdat een van de leerlingen een nare kuch heeft. Twee leerlingen nemen stiekem toch de langere weg, ze houden zich aan de plannen van Bint. Zij worden bij hun terugkomst in het hotel genadeloos gestraft door hun medeklasgenoten. Evenals Bint duldt de hel geen ongehoorzaamheid.

Met de examentijd nadert nu ook het einde van het schooljaar. De school zal daarna nog maar één jaar bestaan. De hel gaat volledig over naar het laatste jaar. De Bree gaat de school verlaten, maar Bint vraagt hem of hij niet nog langer wil blijven. De Bree wijst dit in eerste instantie af, maar thuis schrijft hij Bint een briefje dat hij toch blijft. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar hoort De Bree dat Bint zijn ontslag genomen heeft. Iedereen weet dat Van Beek de oorzaak is. De Bree gaat vervolgens verder met 5C, de hel. Hij gaat nog langs Bint, maar hij wordt aan de deur geweigerd.Structurele Analysea) Tijd: -Verteltijd: 72 bladzijden.

-Vertelde tijd: Het verhaal duurt ongeveer 10 maanden.

-Historische tijd: Het verhaal speelt zich af in de 20e eeuw.

b) Plaats en ruimte: Het verhaal speelt zich af in een stad waarvan geen naam is genoemd. Maar tijdens het verhaal gaan de leerlingen op klassetocht en dan komen ze ook in België en Frankrijk. De plaatsen zijn niet van belang, ze zijn dus tamelijk willekeurig gekozen.

c) De hoofdpersonen: De Bree: een invalleraar die bezeten raakt van het strenge systeem van Bint. Hij is erg autoritair en trots. De Bree ziet de hel als een geheel. De Bree is een rond karakter.Bint: directeur van een school die hij op autoritaire wijze leidt. Hij is kort van zeggen en houdt van tucht. Bint is een vlak karakter. De bijpersonen: Keska: Een leerkracht op de school van Bint die daar eigenlijk niet thuishoort door zijn zwakheid en gevoelens.

De Conciërge: Zwak en ongewenst door De Bree en Bint, heeft een oogje op de werkster.

De Werkster: in dienst genomen om een reden te vinden om de conciërge te kunnen ontslaan.

Juffrouw To Delorm: Energiek, onknap, intelligent.

Nox: Een sombere persoon met een lange snor.

Remigius: Kent Bints verleden en overtuigingen.

Ridderikhof: Onknappe, vroeg oude, zwakke leerkracht.

De leerlingen van de Hel: Allen hebben een raar uiterlijk. Zij zijn de lievelingen van Bint.

d) Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit een autoriaal perspectief, door de ogen van een verteller dus.e) Motieven (intern): ???

f) Thema: Het kweken van kerels, reuzen door middel van Bints Systeem. Dus eigenlijk gaat het boek over het sterker maken van het land en de samenleving.Beschrijving van de leeservaring1) Het onderwerp: Ik vond het onderwerp niet helemaal duidelijk. Wel vond ik het onderwerp interessant. Het onderwerp ligt buiten mijn belevingswereld want ik zit niet op zo’n school en op geen enkele school die ik ken wordt zo’n streng systeem gevoerd. Het heeft me niet echt aan het denken gezet. Het onderwerp is erg diepgaand behandeld.

2) De gebeurtenissen: Het verhaal heeft geen duidelijke verhaallijn. Ik vond het verhaal een beetje onduidelijk. Vooral in het begin snapte ik er vrij weinig van.De gebeurtenissen waren niet spannend en ook niet erg geloofwaardig, ze hebben me ook niet aan het denken gezet. Het eind is heel vreemd, ik snap het eind niet goed. De gebeurtenissen spelen zich af in een sombere, kille sfeer. Het boek blijft niet van het begin to het eind boeien. Halverwege het boek wilde ik eigenlijk niet verder doorlezen.

3) De bouw: Het verhaal komt vrij snel op gang. Er zijn niet echt gedeeltes die overbodig zijn, vind ik. Het verhaal bestaat uit afwisselend korte en lange scenes. Er lopen geen verschillende verhaallijnen door elkaar, dat vind ik wel fijn want anders wordt het verhaal zo verwarrend.

4) De personages: Ik vond de personages niet veel aan, ze zijn veel te oppervlakkig, veel te simpel, ik kon me niet in ze inleven. De personages waren erg voorspelbaar. Ik kwam het meest te weten over De Bree en Bint.

5) Het taalgebruik: Ik vond het taalgebruik niet moeilijk, hoewel ik de manier waarop het verhaal verteld wordt wel lastig vond. Er werd best wel wat beeldspraak gebruikt, maar dat leverde verder geen problemen op.Eindoordeel

Ik vond het boek niet echt interessant. De manier waarop het verhaal verteld werd vond ik vrij lastig en de personages waren niet boeiend. Het verhaal op zich was wel aardig, maar het is niet mijn smaak en ik zou het anderen ook echt niet aanraden.

Dat was het eigenlijk wel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

IK kan je samenvatting goed gebruiken voor school, mooie samenvatting trouwens! bedankt!

16 jaar geleden

A.

A.

Beetje saai boekje gelooof ik. Verslag kan iets beter, wat voor cijfer had je als ik het vragen mag?

16 jaar geleden