Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas mbo | 1885 woorden
  • 9 september 2017
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene Informatie

Titel: Bint
Auteur: F. Borderwijk
Uitgeverij/druk: Amsterdam, 1993, 28e druk (1e druk 1934)
Bladzijden: 83
Type boek: Fictie realistisch
Genre: Een eigentijds verhaal, in die tijd dat de schrijver leefde paste dit verhaal wel. Zo wordt er gedacht dat hij tegen het fascisme, dat in die tijd opspeelde, was.

Samenvatting

Als er op een school een leraar is weggepest, wordt er een tijdelijke vervanger aangesteld. Dit is De Bree. Hij wordt bij aankomst door de rector/directeur van deze school, Bint, naar klas 4D gebracht en Bint legt hem uit dat dat de ergste klas van allemaal is en dat Bint extreme tucht eist. De Bree komt binnen en begint zijn psychologische oorlogsvoering met het zeggen dat er oorlog heerst tussen de klas, die hij vanaf dat moment 'de hel' noemt. Eerst probeert de klas hem nog in de maling te nemen door allemaal op andere plaatsen te gaan zitten, maar De Bree heeft ze al meteen door, dus dat lukt hen niet. Hoewel hij veel mensen moet laten nakomen, krijgt hij ze wel onder de duim.

Zijn andere klassen, de grauwe, de bruine en de bloemen zijn allemaal niet zo interessant als de hel.

Er is een rapportvergadering en alleen het eerste cijfer telt voor Bint. Er wordt een cijfer gegeven voor de algemene indruk. In één van De Bree's klassen, de grauwe klas, zit een jongen, Van Beek, die zichzelf dreigt te doden als hij een onvoldoende op zijn rapport komt te staan. Bint maakt hen allen duidelijk dat het hem allemaal niets kan schelen. Ook het geval Fléau wordt besproken. Bint wil hem van school hebben, omdat hij al te lang onrust stookt. Tijdens de kerstvakantie pleegt Van Beek inderdaad zelfmoord, waarna Fléau, uit de bloemenklas, een oproer organiseert. Bint heeft echter van tevoren een strategie en laat de hel, die zich bij de school aansluit, het uitvechten met de andere leerlingen. Daarna gaan de lessen door alsof er helemaal niks gebeurd is. Bint is zelfs trots op 'de mannen'. Na onderzoek blijkt dat de conciërge een namenlijst aan Fléau heeft doorgegeven, zodat hij tijdens de vakantie leerlingen kon bezoeken en opstoken. De conciërge wordt hierna ontslagen en Fléau keert hierna niet meer terug naar school.

De tijd breekt aan dat er uitstapjes gemaakt worden. Met zulke uitstapjes wordt de hel altijd in tweeën gesplitst. Remigius krijgt de ene helft en Nox de andere helft. Er is geen klas meer over voor De Bree. Gelukkig voor hem krijgt Remigius twee dagen voor de uitstapjes een kind en krijgt De Bree de ene helft van de hel. De Bree vindt dit heel prachtig om te doen, maar laat zijn blijdschap niet aan de anderen zien. Op een gegeven moment moeten ze een kortere weg nemen, omdat één van de leerlingen een langere weg toch niet aankan. Twee leerlingen nemen stiekem toch de langere weg.

Een tijd later komt de conciërge bij De Bree bedelen om geld, maar De Bree stuurt hem weg. Aangezien hij slechts een jaar wil blijven is de tijd van afscheid gekomen. De Bree gaat de school verlaten, maar Bint vraagt hem of hij nog niet langer wil blijven. De Bree wijst dit eerst af, maar thuis schrijft hij Bint een briefje waarin hij zegt dat hij de baan toch accepteert. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar hoort De Bree dat Bint zijn ontslag heeft genomen. De Bree hoort van de plaatsvervangende directeur dat het ging om de dood van, Van Beek. Als De Bree probeert Bint te bezoeken, wordt hem verteld dat Bint niet te spreken is en De Bree vertrekt. De Bree dat jaar vervolgens verder met 5c, de hel. De klas is nog niks veranderd

Titel en Thematiek

Titelverklaring

Bint is het schoolhoofd. Hij is een belangrijk persoon in het verhaal omdat hij eigenlijk de basis is van het onderwijs waar de Bree in werkt. De Bree heeft het als het ware vaak over hem omdat hij de manier van denken van Bint met stalen tucht geweldig vind. Ze willen mannen maken. Een andere mogelijke titel zou zijn Stalen Tucht.

Motto

“Aan mijn rector en zijn staf.”


Omslag

Je ziet een hand en een deel van een net pak. De hand is sterk in een vuist en op een tafel geduwd alsof diegene zijn hand op de tafel slaat. Dit past bij het verhaal omdat de leraren nogal streng waren. Ze werkten met stalen tucht.

Thema

Het gebruik van stalen tucht in een school om een goede maatschappij te krijgen.

Motieven

Het is telkens een gevecht tussen tucht en de vervelende leerlingen. Wie gaat er uit eindelijk winnen?

Personen

Hoofdpersoon

De Bree.
Probleem: Het kunnen handelen van de klas 4D later 5C
Je leert de persoon vooral kennen door wat hij doet.
De Bree is niet al te groot maar wel stevig, hij is nogal een onaardig persoon. Hij houdt van stalen tucht en vind dat hij boven de leerlingen staat, ver boven, zelfs boven sommige leraren.
Het is een type omdat zijn gedachtegang en wat hij verteld niet heel erg beschreven worden.

Bijfiguren

  • Bint; schoolhoofd, zelfverzekerd, afzijdige;
  • Van Beek; leerling die zelfmoord pleegt, afzijdige;
  • Fléau; leerling uit de bloemenklas die nogal opstandig is, vijand;
  • Conciërge; tegenstander, heeft Fléau in de opstand tegen de school naar de zelfmoord van Van Beek geholpen;
  • Remigius; andere leraar, afzijdige of helper.

Tijd, plaats en ruimte

Tijd

Van ergens in november van het jaar van klas 4, tot einde van het jaar klas 5. Ongeveer anderhalf jaar. Het boek kwam uit rond 1934, rond die tijd speelt het ook af. Dat merk je vooral aan de stalen tucht die in het boek voorkomt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Plaats

Op de school van Bint en andere plekken in Nederland tijdens de tocht. Het zou wel op een andere plaats kunnen plaatsvinden, want het zal vast niet de enige plek met stalen tucht zijn geweest, toch denk ik dat deze plek het beste erbij past.

Ruimte

Vooral de klaslokalen en een musea worden duidelijk beschreven in het boek.

Vorm en Structuur

Perspectief

De personale vertelsituatie.

Begin

Opening in handeling.

Eind

Gesloten eind, je vraagt je niets tot nauwelijks meer af.

Taalgebruik

Ik vind het soms moeilijk te begrijpen door ouderwetse woorden en beschrijvingen, “Hij overschouwde de twaalf haarkoppen, de steile, de verwarde, de slordige, de verwilderde, Steijd zijn zwarte beestenvacht, de uitgebleekte slierten van Schattenkeinder, de torschilden van Neutebeum, de unieke roestbruine krulchrysant van Surdie Finnis.”

Chronologie

Chronologisch.

Climax

Ja, een beetje; het gaat heel erg over het leven op die school en de kleine beschrijvingen van de types die erin spelen. Je vraagt je af hoe het met die school van kerels gaat en daar kom je op het einde van het boek wel achter. Dan is Bint al gestopt met werken.

Auteur

Biografie

Ferdinand Bordewijk was geboren in Amsterdam op 20 oktober 1884. Hij is gestorven op 28 april 1965 in Den Haag. Hij schreef onder andere, romans, novellen, toneel, prozagedichten, parodieën, grafredes en kritieken. Zijn beroep was advocaat. De eerste jaren van zijn leven had hij zes voornamen, Ferdinand, Johan, Wilhelm, Christiaan, Karel, en Emil. Later liet hij zich door de arrondissementsrechtbank in Den Haag op 13 maart 1919 veranderen in Ferdinand. Hij studeerde rechten in Leiden en na een lange weg werd hij advocaat in Rotterdam in 1913. In 1916 liet hij zijn eerste boek onder een pseudoniem Ton Ven uitkomen. Daarna deed hij drie jaar niets. In 1918 werd hij kort docent handelsrecht, en daarna werd hij advocaat in Schiedam. Al woonde hij nog steeds in Den Haag. Het docent zijn van handelsrecht hielp hem met het boek Bint.

Bibliografie

  • 1916 - Paddestoelen (onder het pseudoniem Ton Ven)
  • 1918 - Een koning van de frase (in: Groot Nederland)
  • 1919 - Fantastische vertellingen, verhalen
  • 1923 - Fantastische vertellingen, tweede bundel
  • 1924 - Fantastische vertellingen, derde bundel
  • 1931 - Blokken; de mislukking van een heilstaat (roman)
  • 1933 - Knorrende beesten; de roman van een parkeerseizoen (roman)
  • 1934 - Bint, de roman van een zender (roman)
  • 1935 - De laatste eer, grafreden
  • 1935 - 't Ongure Huissens
  • 1936 - Rood paleis; ondergang van een eeuw (roman)
  • 1936 - IJzeren agaven; studie in zwart met kleuren
  • 1937 - De wingerdrank (zes novellen)
  • 1938 - Huis te Huur (onderdeel Boekenweekgeschenk 1938)
  • 1938 - Karakter; roman van zoon en vader (roman)
  • 1940 - De Korenharp
  • 1940 - Drie toneelstukken
  • 1941 - Apollyon (roman)
  • 1944 - Verbrande erven (als Emile Mandeau)
  • 1946 - Eiken van Dodona
  • 1946 - Veuve Vesuvius
  • 1947 - Bij gaslicht (verhalen)
  • 1947 - Vijf fantastische vertellingen
  • 1948 - Noorderlicht (roman)
  • 1948 - Plato's dood, symfonisch gedicht
  • 1948 - Rotonde (operalibretto)
  • 1949 - Blokken, Knorrende beesten, Bint (bundel)
  • 1949 - Het eiberschild
  • 1949 - Nachtelijk paardengetrappel
  • 1949 - Zwanenpolder; twintig verhalen
  • 1950 - Vertellingen van generzijds
  • 1951 - De korenharp, nieuwe reeks
  • 1951 - Studiën in volksstructuur
  • 1952 - De doopvont
  • 1954 - Haagse mijmeringen
  • 1954 - Mevrouw en meneer Richebois; twintig korte verhalen
  • 1955 - Arenlezing uit De korenharp (bloemlezing)
  • 1955 - Bloesemtak
  • 1955 - Onderweg naar Beacons; twaalf korte verhalen
  • 1956 - Geachte confrère; splendeurs en misères van het beroep van advocaat
  • 1956 - Halte Noordstad; vermeerderd met drie eenacters en een monoloog (toneelstuk)
  • 1956 - Tien verhalen
  • 1957 - Idem; tien parodieën
  • 1958 - De aktentas, tien korte verhalen
  • 1959 - De zigeuners; twaalf korte verhalen en een schets
  • 1960 - Centrum van stilte; vijf verhalen
  • 1961 - Tijding van ver (roman)
  • 1961 - Paddestoelen (raad in) rijm (onder het pseudoniem Ton Ven)
  • 1962 - Wandelingen door Den Haag en omstreken (onder het pseudoniem Ton Ven)
  • 1964 - Lente; zeven verhalen
  • 1964 - Jade, jaspis en de jitterbug (onder het pseudoniem Ton Ven)
  • 1965 - De Golbertons

Na zijn dood uitgegeven

  • 1981 - Dreverhaven en Katadreuffe
  • 1981 - De Joodse cel
  • 1982 - Zeven fantastische vertellingen; nagelaten feuilletons
  • 1982-1991 - Verzameld werk (dertien delen)
  • 1983 - Vijf kleine verhalen
  • 1984 - Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries
  • 1984 - De publieke fotolach
  • 1984 - Straatnamen
  • 1999 - Huis te huur. Elf surrealistische verhalen
  • 2005 - Vrouwenhaar
  • 2007 - Nagelaten documenten

Prijzen

  • 1949 - Prijs voor kunsten en wetenschappen voor Noorderlicht
  • 1953 - P.C. Hooft-prijs voor De doopvont en Studiën in volksstructuur
  • 1957 - Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre

Bordewijk zat in zijn tijd in het kunstenaarsverzet, dat was tijdens de oorlog, en hij en zijn vrouw deden belangrijke gevaarlijke dingen. Onder andere schreef hij illegale boeken.

Bordewijk zat in zijn tijd in het kunstenaarsverzet, dat was tijdens de oorlog, en hij en zijn vrouw deden belangrijke gevaarlijke dingen. Onder andere schreef hij illegale boeken.

Mening

Dit boek was voor onze lijst gekozen door onze Nederlandslerares.
Ik verwachtte een leuker boek dan Gijsbrecht van Amstel, dat was het ook maar net. Ik wist wel dat de Bree een strenge leraar moest zijn, maar wist niet hoe streng totdat ik het las. Ik vond het verhaal een beetje ingewikkeld geschreven omdat er wel heel weinig details op sommige punten in stonden en andere weer heel veel. Sommige woorden kende ik dan ook niet, gelukkig stond achterin een woordenlijst. Ik vond het verder een saai boek het sprak mij gewoon niet aan.
Het boek heeft mij laten nadenken over de tijd waarin het is geschreven. Ik ben blij dat ik niet in die tijd leefde, die stalen tucht lijkt mij echt vreselijk.
Het meeste indruk maakte mij toch het feit dat Van Beek zelfmoord had gepleegd en de leraren al verwachtte dat het zou gebeuren en niets deden.
Ik zou het niet aanraden aan anderen dit boek te lezen omdat het best een apart boek is, ik vond het niet al te makkelijk leesbaar en het was niet echt bijzonder of leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"