Bikkels door Carry Slee

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 791 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 30 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
91
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bikkels
Shadow
Bikkels door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bikkels
Auteur: Carry Slee

Keuzeverantwoording:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het een mooi boek vind, waar het verhaal een goede kern van heeft. Dit is een van de weinige boeken waarbij ik echt zin had om te lezen. Ik vond dat het boek goed liet zien hoe erg racisme is en hoe je er iemand mee kapot kunt maken. Ik heb het boek gevonden in mijn zus haar boekenkast, waar ik in keek toen ik een boek moest hebben. Het boek gaat voor een groot deel over een Turkse jongen die goed kan toneelspelen. Het is een best wel spannend boek, maar ook een best zielig boek, want de Turkse jongen, Murat, wordt heel erg gediscrimineerd. Ik vond het een heel leuk boek en vooral een leerzaam boek, ik vind het wel een aanrader, maar het boek was wel een beetje erg overdreven, want als ze bijvoorbeeld bang waren zouden ze in het echt nooit zo bang zijn.

Samenvatting:
Groep 7 van de tuimelaar heeft net een musical achter de rug. Murat, één van de hoofdrolspelers uit het boek, wordt gekozen om naar de toneelclub te gaan, omdat hij het zo goed deed in de musical. Hij heeft het er helemaal niet naar zijn zin omdat er iemand discrimineert op de club, daardoor kan hij zich niet goed inleven in zijn rol. Hij durft het niet te vertellen aan zijn vrienden want die denken allemaal dat hij de beste is. Ze komen op de terugweg van school een heel zielige hond tegen in een achtertuin van ene familie Boendemaker. Katja wil de hond meteen meenemen, want zij wilde altijd al een hond hebben, maar dat mocht nooit van haar ouders, tenzij er een heel zielige hond aan kwam lopen. Doris en Murat vinden het geen goed idee om hem mee te nemen, maar Doris bedenkt een plan: Ze bellen de familie op en zeggen dat zij van de dierenbescherming zijn. De eerste paar keren nemen ze niet op, later wel. Murat belt op en die doet iemand na die zogenaamd van de dierenbescherming is genaamd: Meneer Boontjes. Het helpt, ze mogen de hond een keer komen ophalen, en ze dachten dat Meneer Boendemaker niet thuis was, maar hij is wel thuis, want hij wou wel is zien wie die Meneer Boontjes was. Het plan loopt helemaal mis en de hond komt te koop. Katja is heel verdrietig. Ondertussen voeren ze een actie tegen het snoepwinkeltje voor de school, want de eigenaar discrimineert. Ze hangen overal posters op. Nu komt er niemand meer in het snoepwinkeltje, de pers komt er zelfs bij! Als ze later langs het snoepwinkeltje lopen schrijven ze met lippenstift ‘ racist’ op de ruit. Murat krijgt een improvisatieopdracht van de club en legt zijn eigen probleem voor. Het helpt, want als ze willen gaan spelen doet de helft niet mee en blijft zitten. Mevrouw vraagt wat er is en ze zeggen dat Murat de gepeste is in het verhaal. De pester, Dave loopt woedend weg, als de rest hem wegjaagt, zegt Murat dat hij niet weg moet gaat, omdat hij wil laten zien dat “Turken” helemaal niet slecht zijn. Uiteindelijk komt Katja bij hem kijken en kan Murat zich weer goed inleven als hij Katja ziet. Hij krijgt de hoofdrol! Een paar dagen later fietst Murat rond en komt de moeder van Katja tegen en die vraagt waarom Katja de laatste tijd zo somber is. Murat vertelt het hele verhaal aan de moeder van Katja en ze snapt het. Een paar dagen later komen de vrienden erachter dat het briefje weg is. Als Katja een paar dagen later jarig is, Krijgt zei de hond cadeau, Haar moeder zegt dan “met tip van Murat”. Als Katja en Murat bij elkaar zitten bij de hond, die nog onder narcose is van de operatie, dan vraagt Katja aan Murat verkering, waarop Murat zegt: “Ja!”. Net als ze elkaar willen kussen wordt de hond wakker. Katja kijkt op en aait de hond. Dan geven ze elkaar een kus, Murat is dolgelukkig!


Hoofdpersonen:
Murat: Een Turkse jongen die heel goed kan toneelspelen, hij heeft er heel veel profijt van bij zijn grote liefde, Katja. Maar aan de andere kant wordt hij door zijn toneeltalent gekozen om naar de toneelclub te gaan, waar hij vreselijk gediscrimineerd wordt. Het komt wel weer goed, maar op het begin vindt hij het heel eng. Het lijkt mij wel een aardige jongen, alleen zou hij mij meer moeten vertrouwen.

Doris: de jongen die steeds met een plan komt, als ze dat nodig hebben. Hij is erg slim en heeft veel talent voor het bedenken van plannen. Zijn vijf vrienden hebben hem hard nodig bij al de problemen die zij oplossen.
Dit lijkt mij wel een aardige jongen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

het is mootje geen murat

15 jaar geleden

N.

N.

het is wel murat hoor!!!

greetz nijntje

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Bikkels door Carry Slee"