Bikkels door Carry Slee

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 1354 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 51 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
91
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Bikkels
Shadow
Bikkels door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bikkels
Auteur: Carry Slee

Keuzeverantwoording:
İk heb dit boek gekozen omdat het mij een heel leuk boek leek. Omdat het over discrimineren ging. En over een turkse jongen dat vond ik wel heel erg leuk. Omdat ik zelf ook een turk ben.

Samenvatting:
Murat, Katja, Dorus, Guido en Jennifer voeren een toneelstuk op met hun hele klas. Katja vond dat Murat goed gespeeld had en gaf hem een complimentje. Toen raakte ze zijn hand een beetje aan. Murat schrok daar een beetje van. Murat is namelijk verliefd op Katja en Katja ook op hem, maar dat weten ze niet van elkaar.
Toen ze een paar dagen later in de klas zaten zei meester Sjoerd tegen zijn leerlingen dat er een brief was ingestuurd van een toneelclub. De klas moest stemmen wie naar die toneelclub heen mocht. Iedereen koos Murat.

Ondertussen voeren Murat en zijn vrienden actie tegen de nieuwe eigenaar van het snoepwinkeltje. Hij discrimineert namelijk. Als Murat daar binnen komt wordt hij uitgescholden voor zijn huidskleur door de eigenaar. Alleen maar omdat Murat van een Turkse afkomst is. Ook Jennifer wordt uitgescholden door de eigenaar. Omdat zij ook uit het buitenland komt. Hun vrienden pikken dat niet en gaan dus een actie voeren. Ze maken een brief waarin staat dat de eigenaar van het snoepwinkeltje discrimineert. Ze delen dat uit op school aan iedereen die op het schoolplein komt. Ze slagen erin om iedereen om te krijgen niks meer in het snoepwinkeltje te kopen.
Een paar dagen later gaat Murat voor de eerste keer naar de toneelclub. Als hij daar aankomt wordt hij door een jongen uitgescholden omdat hij een buitenlander is. Die jongen heet Dave. Niemand van de kinderen die daar zijn nemen het voor hem op. Daar zit Murat best wel mee. Na de les van de toneelclub wordt Murat bedreigd door Dave. Dave zei dat Murat snel van de toneelclub af moest gaan anders zou hij wraak nemen. Murat schaamde zich ervoor en vertelde het dus aan niemand.
De volgende dag uit school rijden Murat en zijn vrienden naar huis, maar ze hoorden een raar geluid. Ze gingen meteen kijken wat dat geluid was. Het was een heel mager hondje dat in een tuin zat van een huis in een heel klein hok. Katja is gek op honden. Ze wilde het hondje meteen bevrijden en meenemen, maar ze weten niet hoe. Opeens had Dorus een idee. Hij zei dat Murat moest opbellen naar de familie Boendemaker (zo heet die familie), omdat hij zo goed kon toneelspelen, en dan een andere stem moest nadoen en net doen alsof hij van de dierenbescherming is zodat ze het hondje mee kunnen nemen als de baas van het hondje niet thuis is. Dat deden ze. Ze spraken een datum af met de familie Boendemaker om het hondje op te halen. Ze konden alleen een afspraak maken wanneer Boendemaker niet thuis was als ze het hondje gingen ophalen.
Als ze het hondje willen ophalen zien ze dat de eigenaar thuis is, nu kunnen ze het hondje niet ophalen. Murat en zijn vrienden belden de eigenaar weer op om te zeggen dat ze het hondje niet konden ophalen omdat er iets dringends tussen kwam. Maar Boendemaker lachte en zei dat hij de dierenbescherming hadden geinformeerd en dat die er helemaal niks van wisten. Nu wisten Murat en zijn vrienden niks meer om dat hondje te krijgen.
Ondertussen wordt Murat nog steeds bedreigd door Dave. De lerares van de toneelclub had een opdracht gegeven om een toneelstukje te bedenken. Dat had Murat gedaan. Hij had verzonnen dat een Surinaamse jongen werd gepest op een softbalclub en dat hij niet wist wat hij moest doen. Toen Murat dat verhaal vertelde werd het stil in de klas. De lerares vroeg wat er aan de hand was. De kinderen legden uit dat Murat werd bedreigd door Dave. Met z’n allen gingen ze het uit praten en tenslotte kreeg Murat de hoofdrol. Dave en Murat werden vrienden met elkaar.
De volgende dag op school in de pauze gingen Murat en zijn vrienden naar de supermarkt. Dorus zag daar een briefje hangen dat er een hond te koop was. Voor 100 gulden. Katja schrok daar een beetje van. Maar ze had het briefje niet mee genomen.

De volgende dag zag Murat Katja’s moeder en Murat legde uit dat Katja gek was van dat hondje. Katja’s moeder besloot dat hondje te kopen.
Op de dag van Katja’s verjaardag kwamen haar vrienden ook. Ze had dat hondje gekregen en ze was er dolblij mee. Het hondje lag in de keuken. Katja en Murat waren bij het hondje. Toen Katja opeens bekende dat ze Murat heel leuk vond gaf Murat het ook toe dat hij Katja heel leuk vond. Ze begonnen elkaar te zoenen, en ze hadden verkering.

Wat betekent de titel?
De kinderen van de school mogen niet meer naar het snoepwinkeltje en daarom zijn ze bikkels. Ik denk dat bikkels gewoon mensen zijn die bij hun standpunt blijven, waarschijnlijk afkomstig van het woord bikkelhard. Ik vond eigenlijk dat Carry Slee iets met discrimineren kon zijn.

Hoe begint het verhaal?
Groep 7 heeft een toneelstuk gespeeld over het thema racisme.
Murat was de beste speler, meester Sjoerd vond hem een natuurtalent. Murat is verliefd op Katja maar durft het niet te zeggen.
Meester Sjoerd vond dat Katja het decor zo goed had gedaan, waarop Katja verteld dat ze graag een hond wil maar dat dat niet van haar ouders mocht. Die zelfde dag nog toen Katja uit school kwam fietsen samen met nog anderen uit haar klas hoorden zij een gejank van een hond. Hij zat in een honk vast aan een ketting en heel mager. Katja wil die hond hebben, maar zij kan hem niet zomaar menemen, dus zij en de jongens uit haar klas gaan een plan bedenken om die hond te redden.

Hoe eindigt het verhaal?
Murat krijgt de hoofdrol op de toneelschool. Katja krijgt een hond voor haar verjaardag en het hondje die ze heeft gekregen is het hondje die ze wilde hebben maar niet zomaar mee kon nemen.
Katja vraagt Murat om verkering en Murat zegt ja.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich vooral af op een school en in een toneelclub.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal begon in 1999. Maar ik vind ook dat het de tijd van nu is. Want in deze tijd worden er ook heel veel buitenlanders gediscimineert.

Wat voor soort boek is het?
Het is een drama boek.

Is het een ik verhaal of een hij/zij verhaal?
Het is een hij/zij verhaal. Omdat het over Murat en Katja gaat.

Eigen mening.
Ik vond het een leerzaam boek omdat ik vind dat je niet mag discrimineren. En ik vond het ook wel romantisch op het eind van het boek omdat Murat en Katja toen met elkaar verkering kregen. Ook vond ik het een leuk boek omdat ze dat hondje wilden bevrijden en dat Katja het later voor haar verjaardag kreeg. En dat het over school ging enzo. İk vond dat zo erg leuk.
Beoordelingswoord: Droevig,waarschijnlijk en liefde.

Iets over de schrijfster.
De schrijfster van het boek is Carry Slee. Carry Slee is geboren in Amsterdam op 1 juli 1949.
Al op jonge leeftijd was ze veel met boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om haar heen en vertelde ze een verhaal. Op de lagere school had Carry een schrift waarin ze de verhaaltjes en gedichtjes in schreef.
Na de middelbare school ging ze naar de academie voor woord en gebaar in Utrecht.
In 1975 slaagt ze voor de academie. Daarna werd ze lerares drama op de middelbare school. Ze bedacht samen met haar leerlingen verhalen, die ze dan uitwerkte tot toneelstukken.
Carry Slee heeft 2 dochters Nadja en Masja. Zij vormen de grootste inspiratie voor haar verhalen. Toen haar dochters nog jong waren bedacht zij verhalen voor hen, waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde.
Haar dochters vonden de verhalen zo mooi, dat Carry besloot ze in te sturen naar het kinderblad BOBO.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bikkels door Carry Slee"