Big door Mireille Geus

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 404 woorden
  • 24 juli 2007
  • 87 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 87 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Griffel (2006 Winnaar)

Boekcover Big
Shadow
Big door Mireille Geus
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Recensie
In deze recensie zult u meer te weten komen over het boek ‘Big’ van Mireille Geus. De uitgeverij is Lemniscaat en ISBN-nummer 90 5637 736 1.
De mensen die een rol hebben in dit boek, het verhaal, mijn mening en informatie over de schrijfster van dit boek zullen dus ten sprake komen.

Lizzy, oftewel Dizzy vertelt in ikvorm haar verhaal, wat ze nu doet, maar vooral flashbacks. Hierdoor snap je meer over haar relatie met Big. Lizzy is een verlegen meisje dat heel snel duizelig wordt, vandaar haar bijnaam. Haar hobby is kijken, dromen en wachten. Lizzy zit op een speciale school en is helemaal niet populair.
Abigail, oftewel Big is een dik meisje wat Lizzy’s leven aardig wat door de war heeft gebracht; ze heeft Lizzy in haar macht. Hiervoor bleek ze dat ze vaak verhuisd was, maar waarom weet Lizzy niet. Big vindt het vreselijk als ze bij haar echte naam wordt genoemd.


Als Lizzy in een flashback zit, kent ze Big pas. Eerst gaat ze naar Bigs huis en daarna naar die van haar. Lizzy houdt van rotzooi, omdat ze dan precies weet waar alles ligt. Maar Big wil per se dat alles wordt opgeruimd en pakt een vuilniszak en pakt alles wat ze ziet. Lizzy is boos en zegt nee, maar ze gaat gewoon door. Lizzy wordt nog bozer en schreeuwt nee en nu pas begint Big een beetje te stoppen: “Alles waar je niet meer gebruikt gooi je weg en alle andere dingen in dozen”. Lizzy geeft toe. En dit is pas het begin…
Later gaat Big dreigen met dingen die Lizzy niet wil. Lizzy heeft nooit vrienden gehad dus weet eigenlijk ook niet beter. Maar het wordt erger en erger…

Het boek is heel spannend geschreven en doordat het in de ikvorm is geschreven zit je veel beter in het boek dan dat het in een vertelvorm is geschreven. De flashbacks maken het verhaal op staande.
Ik merk wel dat deze schrijfster net begonnen is, doordat ik soms het verschil niet merk tussen een flashback en het heden. Haar woordkeuze is makkelijk, maar ook niet voor achtjarige.

Mireille Geus is in 1964 geboren ter Amsterdam. Ze studeerde Nederlands aan de lerarenopleiding (PABO, red.).
Mireille schreef toneelstukken voor kinderen en maakte teksten voor Sesamstraat en Kindernet. Tegenwoordig heeft ze een kleine praktijk als individuele schrijfcoach. Haar debuut Virenzo en ik is met open armen ontvangen en werd bekroond met Vlag en Wimpel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

ik vond het niet zo heel leuk boek eerlijk gezegd. maar wel dit is een goeie samenvatting.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik vind deze samenvatiing niet zo heel goed. Er wordt amper verteld wat er nou eigenlijk in het boek gebeurd. Verder vind ik het boek erg leerzaam voor de bovenbouw.

10 jaar geleden

H.

H.

het meisje Big , spreek je het uit als een diersoort varken. of als Big in groot?

9 jaar geleden

K.

K.

niet zoal een varken

8 jaar geleden

R.

R.

inderdaad niet zo'n goede samenvatting...
maar het is inderdaad een goed boek voor de bovenbouw.

9 jaar geleden