Bezonken rood door Jeroen Brouwers

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 776 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1981
Pagina's
152
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Bezonken rood
Shadow

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Enge…

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn …

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Polen, Portugal, Turkije en Servië.

Bezonken rood werd in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Étranger.

Bezonken rood door Jeroen Brouwers
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Bezonken rood.
Schrijver: Jeroen Brouwers.
Aantal bladzijden: Er zijn in totaal 103 bladzijdes.
Jaar van uitgave: Het boek komt uit 2002
Plaats van uitgave: Den Bosch

Samenvatting
Het boek is een roman omdat het best wel zielig is wat er allemaal gebeurt hij zit al op vroege leeftijd in een kamp in Japan.
Het verhaal begint met dat de schrijver in een kamp zit in een vrouwenkamp in Japan samen met zijn moeder zijn zusje en zijn grootmoeder.
Zijn vader en 2 broers zitten in een mannenkamp ergens anders.

Het was een erg slechte tijd toen de vrouwen werden er erg slecht behandeld en er was nauwelijks wat te eten daar in dat kamp.
Er werd veel gemarteld en gedood in die kampen het was bijna elke dag wel raak en dat trof veel mensen dat ze dachten dat het slecht met hun af zou lopen.
De schrijver is in het verhaal de ik-persoon en kon het goed vinden met zijn moeder daar was hij veel bij omdat hij anders ook niks had.
Zijn moeder leerde hem van alles.
Op een gegeven moment moeten ze afscheid van elkaar nemen en komt er een keer eten in het kamp dan gooien de japanners het weer weg zodat ze niks te eten hadden.
Het was heel erg in het kamp om daar te zitten.
Zijn moeder had eten gestolen voor hun maar ze werd betrapt en werd ernstig mishandeld door de japanners.
Als de oorlog voorbij is komen ze allemaal weer terug in Nederland alleen de grootmoeder is in het kamp overleden.
Als ze weer in Nederland zijn stoppen zijn ouders hem weer in een kamp en hij voelt zich daar net alsof hij weer in het kamp zit.

Naar een aantal jaar hoort hij dat zijn moeder is overleden alleen het maakt hem niks meer uit en gaat ook niet naar haar toe als het is gebeurt.
Ook had hij iemand in het kamp ontmoet en haar naam was Liza.
Nu zijn moeder dood is hoopt hij dat hij Liza nog eens kan zien omdat het verband tussen Liza en zijn moeder niet goed was. Alleen Liza is ook dood hij denkt er veel aan en ook aan zijn moeder en kan er niet goed overheen komen en hij probeert zelfmoord te plegen.
Uit eindelijk komt hij er over heen en loopt het toch nog allemaal goed af.

Tijd:
Het verhaal speelt af in de 2e wereldoorlog omdat hij in een kamp zit zo wist ik dat en er worden ook jaartallen in het boek genoemd.

Tijd:
De tijd ging eigenlijk vanaf toen tot nu hoe hij er nu over denkt en wat hij allemaal doet.

Flashbacks:
Er komen veel flashbacks in voor het gaat van de oorlog over nu en dan weer over het kamp en dan weer over nu steeds verschillende stukjes er zit niet echt een vaste tijd in.
Het verhaal speelt zich af in Japan in een kamp. Nee over het weer wordt niks gezegd.

Personages:
Jeroen Brouwers de schrijver die voelt zich eenzaam en hij is alleen met zijn moeder en zusje en grootmoeder in een kamp.
Later voelt hij zich slecht omdat hij zijn moeder goed wou opvoeden.
Liza: Die komt hij tegen in het kamp en daar kan Jeroen het goed mee vinden
Moeder: Daar heeft hij in het begin een goede band mee maar Zodra die thuiskomt niet meer.

Perspectief:
Het verhaal gaat over een ik-persoon en die ik persoon is de schrijver zelf hij verteld over zijn gebeurtenis in het kamp.
Ik kon me goed in de persoon verplaatsen en kon ook wel nagaan hoe hij zich voelde al die tijd in het kamp

Realistisch?
Het is een realistisch verhaal want het is ook echt gebeurt en wat is gebeurt is ook echt gebeurt het is een realistisch verhaal.

Titelverklaring:
De titel Bezonken rood staat eigenlijk voor de Japanse vlag die rode rondje dat er in dat kamp zoveel bloed is gegoten door al die Japanse soldaten.
Het verhaal gaat over de gebeurtenis van de schrijver in het kamp wat hij allemaal heeft meegemaakt in die tijd.

Taalgebruik:
Het is een moeilijk verhaal met best veel moeilijke woorden en lange zinnen wel is het een boeiend verhaal en interessant.

Mooiste verhaal:
Ik vind het mooiste verhaal in het kamp het is erg leerzaam en zo kreeg ik een ander beeld dat japanners ook allemaal van die nare dingen deden.

Eigen mening:
Ik vind het een mooi verhaal en erg leerzaam ik raad het boek aan omdat het een verhaal is van de andere kant van de oorlog en over japanners en ook wil je steeds weten wat er gaat gebeuren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bezonken rood door Jeroen Brouwers"