ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Titel : Bestemming onbekend

Geschreven door : Hans Manders

Genre : een roman/dagboekroman

Hoofdpersonen

Femke : - moedig,ze wil na de dood van haar moeder vrij snel weer naar school.
- niet snel tevreden,ze mag maar 1 vriendin op vakantie meenemen. De plaats waar
het vakantiehuisje ligt is ook niet goed.
- eigenwijs, ze wil de dood van hara moeder alleen verwerken,zonder hulp.
- asociaal, ze ontwijkt haar twee vriendinnen en ontloopt haar leraar. Terwijl ze haar
alleen maar willen helpen.

Hanneke : - zorgzaam voor haar twee kinderen,Femke en Jeroen
- bezorgd , ze is bezorgd als Femke een vriendje heeft.

Henk : - zorgzaam voor Femke en Jeroen als hun moeder overlijdt. Hij probeert hen zo goed
mogelijk op te vangen.
- bezorgd,hij is bezorgd als Jeroen opstandig wordt

Jeroen : - opstandig tegenover zijn vader,sinds zijn moeder dood is.


Tijd : Het verhaal speelt zich in deze tijd af,maar er zijn ook delen uit het verleden. Er zijn
flash-backs naar de tijd dat Hanneke nog leefde.

Landen : Een stukje in het begin van het boek speelt zich in Frankrijk af. Aan het einde speelt
een stukje zich af in Italie. Daar tussen in Nederland.

Titel verklaring : Femke weet niet waar haar moeder naartoe is gegaan,na haar dood. De
moeder van haar vriendje -Jacco- is weggegaan en Jacco weet niet waar zij
is. Bestemming onbekend.

Thema : Dood


SAMENVATTING

Bestemming onbekend
Flash-back

Na een lange reis kwamen ze bij hun vakantiehuisje in Frankrijk. Femke kon zich niet voorstellen hoe ze zich hier samen met haar vriendin Merel zou moeten vermaken. Op een dag gingen Femke en Merel met de ouders van Femke mee wandelen. Toen ze ergens stil stonden om wat te drinken,viel Femkes moeder opeens op de grond. Ze reageerde niet toen Henk -Femkes vader- haar naam riep. Na een tijdje kwam ze weer bij en zei ; dat ze niet goed geworden was.

Flash-back

Op een avond stond Femke met haar moeder af te wassen. Ze spraken over de jongen waar Femke verliefd op was geweest,Hakan. Opeens keek Hanneke -Femkes moeder- haar dochter verschrikt aan. Ze liet de afwasborstel voor Femkes voeten vallen en strompelde naar de kamer,ging op een stoel zitten en haar hoofd viel voorover op de tafel. Femke dacht meteen aan de gebeurtenis in Frankrijk. Later constateerde de dokter dat haar moeder was overleden,door een hersenbloeding.

Na het overlijden van haar moeder wilde Femke na een week wel weer naar school. Haar vader vond dat ze net als haar broer Jeroen maar thuis moest blijven. Toen Femke op de fiets zat, op weg naar school, kwam ze erachter dat de boeken van vorige week donderdag nog in haar tas zaten. Ze kon zich niet voorstellen, dat de leraren er een probleem van zouden maken,dus fietste ze door.Toen Femke op school kwam,wist ze niet waarom ze was gegaan.

Een paar dagen later sprak Femke met een nieuwe klasgenoot ; Jacco. Na school was hij achter haar aan gefietst. Hij had gezien hoe ze bij Nederlands huilend weg was gelopen na een gedicht over de dood en dat haar vriendinnen Merel en Janske achter haar aan waren gefietst. Jacco zei tegen Femke : Beter een dode moeder dan geen moeder. Femke vroeg zich af,wat hij bedoelde. Hij vertelde dat hij zijn moeder al 5 jaar niet meer had gezien. Zijn ouders waren gescheiden en zijn moeder wilde niets meer met hem te maken hebben. Ze vertrok. Jacco wist niet waar ze naar toe was gegaan. Bestemming onbekend, fluisterde Femke.

Een paar weken later,zes weken na de dood van haar moeder, ging Femke naar de kapper. Toen ze naar huis ging,kwam ze haar leraar -Leenders- tegen. Hij hield haar net op tijd tegen,zodat ze niet werd overreden door de auto's die van beide kanten kwamen. Leenders fietste met haar mee. Femke wilde niet dat hij met haar meefietste. Toen ze bij een stoplicht stond, reed ze snel de andere kant op. Ze wilde zo snel mogelijk naar huis. Opeens hoorde ze een klap. Ze was zonder uit te kijken een straat ingeslagen. De auto had net op tijd kunnen remmen en was daarbij tegen een andere auto geknald.

Een paar maanden later kwam Jeroen op een avond de kamer binnen. Hij zei dat hij naar een houseparty ging. Zijn vader vond het maar niets. Hij vond Jeroen te jong om midden in de nacht in zo'n disco te hangen. Ze kregen ruzie en Jeroen vertrok naar de housparty. Femke bleef alleen met haar vader. Die nacht werd Femke wakker,de telefoon ging. Toen ze beneden kwam en haar vader de hoorn neer had gelegd schreeuwde ze : " Papa, wat is er gebeurd" ? Het bleek oom Paul te zijn geweest. Jeroen was bij hem. Femke was even bang geweest,dat Jeroen een ongeluk had gehad en dood was.

Op een avond toen Femke met haar vader aan het afwassen was,begon hij over de vakantie. Hij zei dat ze ook een vriendin mee mocht nemen. Femke liet merken dat ze niet over haar vriendinnen wilde praten. Toen stelde haar vader voor om Jacco mee te nemen.

Twee maanden later waren ze op vakantie in Italie. Henk kwam veel plaatsen tegen,waar hij jaren geleden ook met Hanneke was geweest. Femke liep samen met Jacco. Ze probeerde haar vader in te halen. Opeens bleef Jacco staan. Hij trok Femke mee de eerste winkel in. Femke vroeg hem wat er was. " Dat was mijn moeder"

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

thnxx,
doordat jou verslag op internet staat ben ik op tijd met inleveren.
kisses monique

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast