Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Berichten van het blauwe huis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 815 woorden
  • 28 november 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
31 keer beoordeeld

Boekcover Berichten van het blauwe huis
Shadow
Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke Gegevens Titel: Berichten van het blauwe huis
Schrijver: Hella S. Haasse
Amsterdam Em.Querido’s Uitgeverij b.v. Eerste druk in 1986 2. Keuze Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel me erg aansprak. Ik heb van andere gehoord dat hetze het boek niet echt leuk vonden, daardoor werd ik wel nieuwsgierig om te weten wat ik van het boek zou vinden en ben ik het boek gaan lezen. 3. Verdieping Samenvatting: De twee zussen Felicia en Nina gaan voor het laatst naar hun ouderlijke huis voor het wordt afgebroken. Felicia en Nina verwerken vooral hun jeugd door naar hun ouderlijke huis te gaan. Het boek gaat hier vooral om het verleden van de twee zussen en die omgeving er om heen. Zo heb je ook de twee buurvrouwen Wanda en Nora. Die pas later echt in zien dat de twee zussen geen leuk leven hebben gehad. Het huwelijk van Felicia was een grote mislukking en ze heeft daardoor nooit echte liefde gekend. Nina’s leven is ook niet echt succes vol gelopen. Door de terug komst van de twee zussen word het leven van de buurtbewoners overhoop gehaald. Ze beginnen onder ogen te zien dat de twee zussen niet graag terug kijken op hun verleden.
4. Onderzoek van het verhaal Schrijfstijl: De woordkeus van het boek was redelijk makkelijk. Het was van deze tijd. Het las makkelijk door. Ook zaten er in het verhaal veel dialogen die erg levendig waren. Ruimte, plaats en tijd: Voor het grootste gedeelte speelt het boek zich af in het blauwe huis, in en om het huis van de buurvrouw Nora Munt en in en om het koetshuis. Het verhaal speelde zich ook af in plaatsen in het buitenland: zoals Zwitserland en Argentinië. Verhaallijnen: In het boek lopen twee verhaallijnen. Verhaallijn 1: Als de twee zussen in het blauwe huis verblijven. (chronologisch) Verhaallijn 2: Deze gaat over het verleden van alle personages. (niet chronologisch) Personages: Ø Nina Sanglar – Linius Ø Felicia van Wicke – Linius Ø Nora Munt Ø Wanda Meening Ø Diederick Meening
De belangrijkste personages zijn: Nina Sanglar – Linius: Nina is de drukste van de twee zussen. Nadat haar vader gestorven is, is zij met haar moeder en zus naar Argentinië vertrokken. Ze gaat veel op bezoek bij de zigeunergroepen en daar vertrekt ze later ook mee om op te komen voor de rechten van de mens. Daar komt ze ook Ramon Sanglar tegen. Hij is de leider van de groep. Later trouwt ze ook met hem. Nadat Ramon was gestorven is Nina stukken gaan schrijven voor tijdschriften en kranten, dit allemaal om op te komen voor de mensenrechten. Felicia van Wicke – Linius: Felicia had de rustige kant van haar moeder. Zij bleef in Argentinië om bij haar moeder te wonen. Ze is getrouwd met roelof van Wicke en samen kregen ze twee kinderen, maar die woonden allebei heel ergens anders op de wereld. Nora Munt: Nora is een rustig persoon. Haar bijnaam was muisje, omdat ze een muizengezichtje had. Daarvan heeft ze nu erg last. Ze was altijd erg vriendelijk en bracht vaak bloemen naar de zussen. Ze was getouwd met Otto maar, daar is ze bij weg gegaan voor Diederick. In haar jeugd had ze ook al een relatie met hem. Wanda Meening: Wanda was een stadsmens. Als ze niks te doen had dan zorgde ze er wel voor dat ze wat te doen had. Zo had ze telkens weer wat nieuws. Ze deed dan ook aan fotografie maar, daar was Nina niet zo blij mee, aangezien zij als proefpersoon werd gebruikt. De relatie tussen Wanda en haar man Diederick loopt niet vlekkeloos. Ze vertrekt naar Amsterdam en laat niemand weten waar ze is. Vertelwijze: Sommige stukken worden verteld door de buurtbewoners en dat word dan in het
ik-perspectief verteld en sommige stukken worden verteld door een verteller in een
hij/zij perspectief. 5. Onderzoek van thematiek thema: De terugkeer van twee zussen naar het huis van hun jeugd die levens van verschillende mensen op ingrijpende manier beïnvloedt. Motieven: Het meest opvallende motief vind ik persoonlijk het “verleden”. Maar ook liefde en vrijheid. Maar vooral verleden omdat: Alle personages moeten leren leven met hun verleden. En het verleden ook moeten accepteren. 6. plaats in de literaire geschiedenis De eerste druk van het boek was in 1986. Na dit boek heeft De schrijfster Hella S. Haasse tot nu toe nog 11 andere boeken geschreven. 7. Beoordeling Ik vind dit boek niet echt goed, in het begin had ik heel erg het gevoel dat dit boek alleen maar over de twee zussen zou gaan, maar nadat ik verder las in het boek kwam ik meerdere personages tegen. Ik vind het een nogal onduidelijk boek, want er wordt op meerdere manieren geschreven en dat leest niet lekker door. Het verhaal zelf kon ik ook niet echt volgen. Alles word ook heel snel achter elkaar vertelt, daardoor ontstond er bij mij ook enige verwarring. Ik zou dit boek ook niet aanraden aan andere.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse"