Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Berichten van het blauwe huis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1270 woorden
  • 26 mei 2003
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
88 keer beoordeeld

Boekcover Berichten van het blauwe huis
Shadow
Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
BERICHTEN VAN HET BLAUWE HUIS DOOR HELLA S HAASSE

Samenvatting

Het boek gaat over de komst avn de twee zussen Felicia van Wicke- Lunius en Nina Sanglas- Lunius. Zij komen voor een laatse groet aan hun ouderlijk huis voor het wordt afgebroken en er een serviceflat op wordt gebouwd. De twee zussen brengen in de vroeger zo rustige buurt heel wat teweeg. De ene buurvrouw, Wanda Meening, besluit haar man te verlaten, omdat ze de vrijheid van Nina heeft gezien en zij wil net zo vrij worden. De andere buurvrouw, Nora Munt, kiest ook voor de vrijheid. Verder gaat het boek ook voor een groot gedeelte over het verleden van de twee zussen. Felicia komt hier tot inzicht dat zij eigenlijk geen echt leven heeft gehad en dat het huwelijk met haar man Roelof van Wicke eigenlijk een mislukking was en dat ze daardoor nooit echte liefde heeft gekend. Ook Nina moet onder ogen zien dat haar vroegere strijd voor de mensenrechten eigenlijk niets heeft opgeleverd.
Zo moet ieder persoon uit de buurt leren leven met zijn verleden en door de komst van de zussen wordt dit allemaal in een stroomversnelling gegooid. Op die manier gooien de zussenheht hele leven van de buurtbewoners in de war.


Motieven

De motieven zijn naar mijn mening liefde, verleden en vrijheid. Liefde omdat het duidelijk wordt dat de twee zussen na al die jaren niet meer echte liefde vor elkaar voelen; deze is erg bekoeld. Ook is liefde een motief omdat deze een belangrijke rol speeld in het leven van Wanda en Nora. Zij komen er immers achter dat hun man niet de ware is.
Verleden is een motief, omdat alle personages moeten leren leven met hun verleden. Nina moet inzien dat ze voor niets heeft gestreden, Felicia dat ze is getrouwd met een man waar ze eigenlijk helemaal niet van hield.
Vrijheid tenslotte is volgens mij ook een motief, samen met geluk, omdat Nina vroeger het idee had dat ze vrij was en dat gevoel wil ze weer terug krijgen; toen was ze gelukkig. Verder willen Nora en Wanda Nina’s voorbeeld volgen en ook af zijn van de druk van het huwelijk en ook weer vrij zijn. Zij hopen hierdoor weer gelukkig te worden en Felicia hoopt dat ze gelukkig wordt in haar chalet in de Zwitserse Alpen.

Personages

Nina Sanglar- Lunius
Nina is de wildste van de wtee zussen. Nadat zij met haar moeder en zus naar Argentie is vertrokken nadat haar vader gestoreven is, gaat ze veel op bezoek bij de zigeunergroepen daar en wanneer ze meerderjarig is vertrekt ze met een zigeunergroep en gaat ze strijden voor de mensenrechten in Argentinie en de omliggende landen. Later trouwd ze met de leider van de groep, Ramon Sanglar. Hij had twee zonen, maar data wil Nina niets meer mee temaken heeft. Toen Ramon was gestorven is ze stukken gaan schrijven voor tijdschriften en kranten, allemaal voor de mensenrechten.

Felicia van Wicke- Lunius
Felicia was duidelijk de rustige kant van haar moeder. Zij bleef in Argentinie rustig bij haar moeder wonen, maar besloot wel dat zij zou trouwen met de eerste man die haar een redelijk huwelijksaanzoek zou doen en dat was Roelof van Wicke. Zij kregen samen twee kinderen, maar die woonden beide ergens anders op de wereld.

Nora Munt- Bloemencamp
Nora is een heel rustig persoon. Vroeger werd ze nooit echt serieus genomen, omdat ze zo’n muizesnoetje had, vandaar haar bijnaam Muisje. Daarvan heeft ze nu erg last. Ze was altijd erg vriendelijk en bracht vaak bloemen naar de zussen. Later is ze bij Otto, haar man, weggegaan om met Diederik verder te gaan met wie ze in haar jeugd ook al een relatie had.

Otto Munt

Otto was de man van Nora. Hij was vaak op reis en het maakte hem dus ook niet uit waar Nora sliep. Ondanks dit en het feit dat ze niet meer bij elkaar sliepen, kwam de scheiding toch als en klap waar hij echter al snel weer overheen was.

Wanda Meening
Wanda was een echt stadsmens en zorgde ervoor dat ze altijd wat te doen had door telkens nieuwe hobbies te verzinnen. De laatse was fotograferen en daar was Nina niet zo blij mee, aangezien zij als proefpersoon werd gebruikt. Na een tijdje kon ze het niet meer aan dat haar man Diederik haar altijd op haar wenken bediend en haar altijd haar zin geeft, dat ze na Amsterdam vertrekt en later weet niemand meer waar zij is gebleven.

Diederik Meening
Diederik wil graag alles perfect hebben, maar hij kan het nooit alleen. Hij was er kapot van toen Wanda bij hem wegliep en daar is hij ook nooit meer echt bovenop gekomen.

Perspectief en verteller

Het boek heeft een meervoudig perspectief. Sommige stukken worden door de buurtbewoners verteld en deze zijn in het ik-perspectief en sommige stukken worden verteld door een verteller in een hij/zij perspectief.

Ruimte

Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af in en om het Blauwe Huis, in en om het huis van Nora Munt in en om het voormalige koetshuis (het huis van Wanda en Diederik Meening) en op plaatsen in het buitenland (Argentinië en Zwitserland).
De functie van het Blauwe Huis is de relatie aangeven tussen ruimte en thematiek. Het Blauwe Huis staat voor het afsluiten/verwerken van de jeugd van Felicia en Nina. Ook heeft het huis een symbolische betekenis.
Het huis stelt de jeugd voor van Felicia en Nina en omdat het huis wordt gesloopt, heeft het als symbolische betekenis het afsluiten van die periode. Bij de tuin van Nora Munt wordt concretisering toegepast, er wordt verteld hoe de tuin is opgebouwd en welke kleuren er te zien zijn. Voor de rest worden de andere ruimtes niet zo gedetailleerd verteld en kom je er ook weinig over te weten, dit zorgt ervoor dat het Blauwe Huis het middelpunt wordt.


Stijl

Er werden niet speciaal lange zinnen gebruikt, maar ook niet hele korte. Er werden wel redelijk veel bijvoegelijke naamwoorden gebruikt. De woordkeus was wel aardig makkelijk. Er werden gewoon woorden gebruikt uit deze tijd, niet speciaal veel archaismen of neologismen. Hierdoor las het ook wel redelijk makkelijk. De dialogen waren wel levendig, soms zelfs als een toneelstuk opgeschreven. Er werden redelijk veel ruimtebeschrijvingen gegeven.

Thema

Volgens mij gaat het boek over het verwerken van het verleden en het gelukkig willen zijn. Felicia en Nina verwerken hun jeugd, de buurt verwerkt het verleden (door de komst avn de zussen komt alles weer boven) en allemaal zijn ze op zoek naar het geluk. Wanda zoekt het in de vrijheid en Nora in een relatie met Diederik. Felicia denkt het geluk te kunnen vinden in haar chalet in Zwitserland en Nina wil terug naar Parijs.

Tijd

Eigenlijk lopen er twee verhaallijnen door elkaar. De eerste is het verhaal van Nina en Felicia wanneer ze in het Blauwe Huis verblijven, waar dus ook Wanda en Nora een rol in meespelen. De tweede verhaallijn is het verleden van alle personages. De eerste lijn wordt wel chronologisch verteld, de tweede niet echt. Daar lopen de verschillende gebeurtenissen nogal door elkaar. Er zij veel flashbacks, telkens als er naar het verleden wordt teruggegaan en dat gebeurd wel vaak in het boek. Er zijn geen echte flashforwards. Ook wordt er niet echt gebruik gemaakt van tijdverdichting, tijdsprongen of tijdvertraging. De vertelde tijd is enkele maanden, de verteltijd is ongeveer 250 bladzijdes zonder hoofdstukken.

Titelverklaring

De titelverklaring is redelijk makkelijk. Het Blauwe Huis is de plek waar het hele verhaal zich afspeeld en de plek die ervoor zorgt dat het hele verleden naar boven komt. De berichten slaan op de berichten die de bewoners te vertellen hebben, maar ook op de berichten die het huis eigenlijk verteld.

REACTIES

H.

H.

Erg jammer dat er in dit verslag ontzettend veel spellings- en slordigheidsfoutjes staan!!!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Berichten van het blauwe huis door Hella S. Haasse"