Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Benjamins Bruid door Yvonne Keuls

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Benjamins Bruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1946 woorden
  • 2 augustus 2011
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
1 keer beoordeeld

Boekcover Benjamins Bruid
Shadow
Benjamins Bruid door Yvonne Keuls
Shadow

Titel: Benjamins bruid
Auteur: Yvonne Keuls

Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon is Dolores. Zij is een Nederlands-Indische vrouw. Zij heeft heel veel meegemaakt in haar leven. Ze heeft vaak iemand verloren door de dood. Dolores is een hele lieve vrouw, ze zorgt voor veel mensen en er wordt een paar keer in het boek tegen haar gezegd dat ze te goed voor deze wereld is. Ook is ze best gevoelig, ze wordt vrij snel verliefd en kan erg gesteld zijn op iemand.

Dolores wordt al heel vroeg moeder, in het begin zorgt Soefie (de moeder van Dolores) voor het kind. In het begin is ze nog een vrije onafhankelijke dame. Ze is erg creatief en kocht een deel van een pakhuis en creëerde daar haar eigen atelier. Ze gaat veel van haar zoon houden, maar hij gaat er op een gegeven moment vandoor. Een aantal jaar later ontmoet ze Benjamin, een jongen die ongeveer even oud is als haar zoon. Ze raakt heel erg op hem gesteld en hun vriendschap gaat heel diep. Dolores doet alles voor hem. Terwijl ze zich vroeger nooit zo afhankelijk gedroeg. Als ze rond de tachtig is gaat ze dingen vergeten, en blijkt het dat ze alzheimer heeft. In het begin is ze dus een zelfstandige vrouw, die vaak verliefd wordt en erg creatief is. Op het einde is ze een vergeetachtige oude vrouw die naar een verzorgingstehuis moet.

Dolores heeft eigenlijk veel hechte vriendschappen en liefdes. Ze is drie keer weduwe geworden. Van haar eerste man heeft Dolores een kind gekregen, Jimmy. Jimmy en Dolores hebben een vrij hechte band, maar op een gegeven moment ziet Dolores haar zoon naakt met een andere man en Jimmy gaat steeds verder achteruit, hij blowt en komt steeds minder van zijn kamer af. Op een gegeven moment brengt hij hele dagen in zijn bed door. Dolores kan hem maar niet “wakker” maken. Dolores ontmoet een nieuwe man: Luuc. Luuc krijgt wel vat op Jimmy. Luuc laat hem kennismaken met de modellenwereld, wat Dolores maar niks vindt. Luuc en Dolores krijgen steeds vaker ruzie. Jimmy wilt de weide wereld in en vertrekt naar Parijs, zonder precies te zeggen waarheen. Ook Luuc en Dolores gaan uit elkaar. Dolores is er namelijk achter gekomen dat Luuc van Jimmy is gaan houden, en dat verwijt ze hem.

Naast Dolores is een nieuwe vrouw komen wonen: Magaret. Dolores kan het heel goed met haar vinden, ze vertelt alles aan haar, vooral alles over Jimmy. Hun vriendschap gaat over in een relatie, wat enigszins verwarring breng bij Dolores over haar geaardheid.

Wanneer Dolores 54 jaar oud is ontmoet ze Benjamin. Zoals ik al zei is hij ongeveer even oud als haar zoon Jimmy. Dolores ziet Benjamin als een soort plaatsvervanger van haar zoon. Ze krijgen een diepe vriendschap. Benjamin is een kunstenaar, maar geen beroemde, en kan amper voor zichzelf zorgen. Benjamin trekt bij Dolores in, maar het wordt geen relatie, want Benjamin valt op mannen. Benjamin profiteert een beetje van Dolores, want zij steunt hem financieel.

Relaties:

Ik vind de relatie met Jimmy erg slecht. Dit ligt ook wel vooral aan Jimmy, hij gaat blowen en vertrekt ineens. Ook belazerd hij zijn moeder en oma wel eens, dan komt hij vragen om geld of hij steelt het gewoon. Dolores had wel, toen Jimmy nog wat kleiner was, meer naar hem om kunnen kijken. Ze was toen nog erg jong en vond het niet erg dat Soefie de taak op zich had genomen om Jimmy op te voeden. De relatie met Luuc is in het begin heel erg mooi en je denkt: eindelijk, fijn voor Dolores dat ze een nieuwe vriend heeft ontmoet. En hij kan ook Jimmy “wakker” maken. Luuc helpt Dolores goed, en ik vind het een goede man. De relatie met Margaret is heel vreemd. In het begin is het gewoon een vriendschappelijke relatie, maar later krijgen ze een relatie, maar ondertussen mag Dolores wel “rommelen” en daten met de ex van Margaret. Ik vond dat wel raar, wel vond ik Margaret heel erg lief voor Dolores, ze luisterde goed naar haar. De relatie met Benjamin vind ik ook raar. Dolores is veels te lief voor hem. Ze geeft alles aan hem, en hij koopt allemaal dingen op haar kosten. Soms is hij ook ineens een paar dagen weg, en komt daarna weer terug alsof er niks aan de hand is. Het is een hele aparte relatie, want er zit een behoorlijk leeftijdsverschil tussen. Ze zijn geen partners, want Benjamin is homoseksueel. Ze zijn vrienden, maar ze wonen wel met elkaar.


Visie/mening:

De personage waarin ik me het meest heb kunnen inleven is die van Dolores. Alles wordt door haar ogen bekeken, dus je wordt meegenomen met haar emoties en gedachtes. Je voelt wat zij voelt en hoe zij iets meemaakt. Je krijgt dus automatisch medelijden met haar als zij zich verdrietig voelt en zegt waarom ze verdrietig is. Maar als Dolores zegt dat Luuc zich bijvoorbeeld verdrietig voelt, dan vind je dat veel minder erg, omdat je dat niet echt van “dichtbij” meemaakt.

Ik kon me niet goed inleven in het personage van Jimmy. Ik vond hem maar een raar figuur en hij vertrekt op een gegeven moment zomaar. Ook gebruikt hij zijn oma en moeder voor geld. Hij heeft geen medeleven met ze en komt soms terug en steelt dan geld of hij komt geld opeisen. Na heel wat jaar niks van zich te hebben laten horen, staat hij ineens op de stoep. Hij vertelt dat hij een hersentumor heeft en niet lang meer te leven heeft. Dolores is eerst heel verdrietig, maar krijgt dan door dat hij haar alleen maar gebruikt heeft, omdat hij nergens heen kan en niemand verder voor hem kan zorgen. Uiteindelijk weet hij haar toch weer voor zich te winnen en Dolores verzorgt Jimmy tot zijn dood.

Er waren heel veel aparte, en niet echt herkenbare relaties in dit boek. Het enige wat een redelijk normale relatie was, was die tussen Dolores en Luuc. Ze hadden een normale relatie, zo’n relatie zullen mijn ouders ook hebben gehad toen ze elkaar net kenden. De relatie was normaal totdat ze ruzies gingen krijgen. Dolores vond dat Luuc zich te veel met Jimmy bemoeide en met hem om ging.

Voor mij waren bijna alle relaties in dit boek moeilijk te herkennen. De relatie tussen Jimmy en Dolores bijvoorbeeld. Ik heb een vrij goede band met mijn moeder, en ik zou nooit van mijn leven geld stelen van haar. Jimmy gebruikt zijn moeder alleen maar. Ook is Dolores drie keer weduwe geworden en heeft ze verder nog een aantal relaties gehad, waaronder met een vrouw. Dit is bij mij ook niet bekend. Mijn ouders zijn gewoon getrouwd. Ze zijn nooit weduwe geworden of op iemand van hetzelfde geslacht gevallen.

De relatie tussen Benjamin en Dolores is ook geen herkenbare situatie voor mij. Ik ken niemand die samenwoont met een vriend die even oud is als haar zoon, ze hebben geen relatie, want die vriend is homoseksueel. Hij verdient niks, en koopt alleen maar spullen op haar kosten.

Voor Dolores is het huis het belangrijkste. Zij heeft daar haar eigen atelier en kennissen. Ook als ze alzheimer krijgt en naar een bejaardentehuis moet, heeft ze het daar moeilijk mee. Ze wil graag thuis blijven wonen.

Voor de zoon van Dolores is het huis totaal onbelangrijk. Hij ging zomaar naar Parijs en komt bijna nooit meer terug naar zijn ouderlijk huis. Hij komt alleen nog maar terug wanneer hij gehoord heeft dat hij kanker heeft, en niet zo lang meer te leven heeft.

Het leven van Benjamin zou ik met het minste tegenzin overnemen. Hij krijgt onderdak, eten, verzorging en steun van Dolores. Hij profiteert er eigenlijk alleen maar van en hoeft zelf nooit iets te betalen. Hij heeft eigenlijk maar een makkelijk leventje.

Het leven van Dolores zou ik niet zo graag willen overnemen, zij heeft zoveel ellende meegemaakt. Ze is drie keer weduwe geworden, en verder nooit succes gehad in de liefde. Ook is ze al vroeg moeder geworden. Haar zoon laat haar op een gegeven moment in de steek en komt pas weer terug als die niet meer voor zichzelf kan zorgen. Ook doet ze alles voor Benjamin en die profiteert een beetje van haar geld. Op het einde van haar leven wordt ze dement en krijgt ze alzheimer, ze moet dus naar een verpleeghuis. Kortom ze heeft niet echt een droomleven.

Thema:

Het hele boek door gaat het eigenlijk over familie. Over de voorouders van Dolores en over haar eigen kind. Alleen benjamin valt eigenlijk buiten dit thema. Hij is een soort vriend van Dolores. Toch woont hij bij haar in en zijn ze een soort man en vrouw voor elkaar. Ook wordt de relatie tussen al deze personen soms kort, soms wat uitgebreider beschreven. In dit boek is het wel leuk dat veel van deze relaties geen doodgewone alledaagse relaties zijn. Zo heeft ze ook een aparte relatie met Magaret, eerst zijn ze goede vriendinnen, maar hun relatie wordt steeds intiemer later gaan ze zelfs een keer met elkaar naar bed.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik kon me niet goed inleven in het personage van Jimmy. Ik vond hem maar een raar figuur en hij vertrekt op een gegeven moment zomaar. Ook gebruikt hij zijn oma en moeder voor geld. Hij heeft geen medeleven met ze en komt soms terug en steelt dan geld of hij komt geld opeisen. Na heel wat jaar niks van zich te hebben laten horen, staat hij ineens op de stoep. Hij vertelt dat hij een hersentumor heeft en niet lang meer te leven heeft. Dolores is eerst heel verdrietig, maar krijgt dan door dat hij haar alleen maar gebruikt heeft, omdat hij nergens heen kan en niemand verder voor hem kan zorgen. Uiteindelijk weet hij haar toch weer voor zich te winnen en Dolores verzorgt Jimmy tot zijn dood.

Er waren heel veel aparte, en niet echt herkenbare relaties in dit boek. Het enige wat een redelijk normale relatie was, was die tussen Dolores en Luuc. Ze hadden een normale relatie, zo’n relatie zullen mijn ouders ook hebben gehad toen ze elkaar net kenden. De relatie was normaal totdat ze ruzies gingen krijgen. Dolores vond dat Luuc zich te veel met Jimmy bemoeide en met hem om ging.

Voor mij waren bijna alle relaties in dit boek moeilijk te herkennen. De relatie tussen Jimmy en Dolores bijvoorbeeld. Ik heb een vrij goede band met mijn moeder, en ik zou nooit van mijn leven geld stelen van haar. Jimmy gebruikt zijn moeder alleen maar. Ook is Dolores drie keer weduwe geworden en heeft ze verder nog een aantal relaties gehad, waaronder met een vrouw. Dit is bij mij ook niet bekend. Mijn ouders zijn gewoon getrouwd. Ze zijn nooit weduwe geworden of op iemand van hetzelfde geslacht gevallen.

De relatie tussen Benjamin en Dolores is ook geen herkenbare situatie voor mij. Ik ken niemand die samenwoont met een vriend die even oud is als haar zoon, ze hebben geen relatie, want die vriend is homoseksueel. Hij verdient niks, en koopt alleen maar spullen op haar kosten.

Voor Dolores is het huis het belangrijkste. Zij heeft daar haar eigen atelier en kennissen. Ook als ze alzheimer krijgt en naar een bejaardentehuis moet, heeft ze het daar moeilijk mee. Ze wil graag thuis blijven wonen.

Voor de zoon van Dolores is het huis totaal onbelangrijk. Hij ging zomaar naar Parijs en komt bijna nooit meer terug naar zijn ouderlijk huis. Hij komt alleen nog maar terug wanneer hij gehoord heeft dat hij kanker heeft, en niet zo lang meer te leven heeft.

Het leven van Benjamin zou ik met het minste tegenzin overnemen. Hij krijgt onderdak, eten, verzorging en steun van Dolores. Hij profiteert er eigenlijk alleen maar van en hoeft zelf nooit iets te betalen. Hij heeft eigenlijk maar een makkelijk leventje.

Het leven van Dolores zou ik niet zo graag willen overnemen, zij heeft zoveel ellende meegemaakt. Ze is drie keer weduwe geworden, en verder nooit succes gehad in de liefde. Ook is ze al vroeg moeder geworden. Haar zoon laat haar op een gegeven moment in de steek en komt pas weer terug als die niet meer voor zichzelf kan zorgen. Ook doet ze alles voor Benjamin en die profiteert een beetje van haar geld. Op het einde van haar leven wordt ze dement en krijgt ze alzheimer, ze moet dus naar een verpleeghuis. Kortom ze heeft niet echt een droomleven.

Thema:


Het hele boek door gaat het eigenlijk over familie. Over de voorouders van Dolores en over haar eigen kind. Alleen benjamin valt eigenlijk buiten dit thema. Hij is een soort vriend van Dolores. Toch woont hij bij haar in en zijn ze een soort man en vrouw voor elkaar. Ook wordt de relatie tussen al deze personen soms kort, soms wat uitgebreider beschreven. In dit boek is het wel leuk dat veel van deze relaties geen doodgewone alledaagse relaties zijn. Zo heeft ze ook een aparte relatie met Magaret, eerst zijn ze goede vriendinnen, maar hun relatie wordt steeds intiemer later gaan ze zelfs een keer met elkaar naar bed.


2 citaten:

Ik kijk naar mijn kleine Jimmy die ondertussen bij Soefie op schoot is gekropen, ze knuffelen elkaar. Ik voel een kleine steek jaloezie opkomen. “Wil je nog even naar de keuken kijken”, zeg ik tegen Soefie. “Ik let wel even op Jimmy.”

“Daarom ben ik hier gekomen.” Ik voel me ellendig en verdrietig, mijn Jimmy gaat binnenkort dood. “Ik kan nergens anders heen.” In één klap is mijn verdriet weg en maakt plaats voor woede. Dus daarom kwam hij naar mij toe, hij kan nergens anders heen, dus komt hij maar weer bij zijn moeder aankloppen. Dus zo denkt hij erover, eerst jarenlang niks van zich laten horen, en als je nergens anders heen kan weer hier komen. Ik loop op hem af en sla hem totdat ik niet meer kan.


Goede punten van het boek:

• Er gebeuren veel dingen in het boek, er gaan mensen dood, er worden mensen ziek, dan weer een auto ongeluk etc. Dus er is altijd wel iets aan de gang, dit is prettig om te lezen.

• Het is een apart verhaal, niet zo’n standaard verhaal waarbij je het eind al kan raden na de eerste bladzijde. Er zitten een aantal onverwachte gebeurtenissen bij, bijvoorbeeld dat Jimmy terugkomt bij zijn moeder omdat hij kanker heeft.

• Er komen veel gebeurtenissen uit het verleden naar voren de Tweede Wereldoorlog, het verlies van Nederlands-Indië, de opkomst van het feminisme en van flowerpower, homoseksualiteit en Vietnam. Je leert er dus ook tegelijk wat van. Vooral over hoe het ging in de oorlog en in Nederlands-Indïe.

Slechte punten van het boek:

• Het boek wordt heel snel verteld, Er zit heel wat jaar tussen het begin en het einde van het boek, waardoor het soms even moeilijk te volgen is. Vooral in het begin dan weet je nog niet precies wie wie is, en dan is het soms verwarrend. Ook op het einde ging het ineens heel snel. Jimmy was bij haar teruggekomen en twee bladzijdes later was hij alweer dood, dit werd niet eens echt duidelijk geschreven. Weer een aantal bladzijdes verder was Dolores heel erg vergeetachtig en moest ze naar een verpleeghuis.

• Het verhaal is heel erg apart. Alsof een vrouw ooit samen gaat wonen met een homoseksuele jongen en dan ook nog eens alles voor hem doet. En in het verleden heel veel mannen heeft verloren, wat nieuwe liefdes gehad en zelfs nog even met een vrouw bezig geweest. Soms denk je wel eens van ja hoor, alweer zoiets onwaarschijnlijks.

• Er zijn heel veel personages in dit boek, wat het verhaal soms verwarrend maakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Benjamins Bruid door Yvonne Keuls"