Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Waar gaat het boek over?
Het is een boek over sport maar ook over liefde. Het gaat over een meisje Jess (Jesminder). Jess woont in een Indiase familie en daarom laten haar ouders het niet toe dat Jess gaat voetballen, en dat weet ze heel goed. Wanneer de moeder van Jess haar betrapt met het voetballen in het park en ziet dat ze helemaal onder de modder zit, verbiedt ze haar nog eens te voetballen. Toch blijft Jess voetballen. Daar ontmoet ze Jules. Ze is erg onder de indruk van het talent dat Jess heeft en overtuigt haar trainer Joe ervan om haar een kans te geven in het damesteam de Hounslow Harriers. Jess wordt verliefd op Joe en dat zorgt voor een ruzie met Jules die ook verliefd is op Joe.

De personages
- Jess is een Indiaas meisje die hartstikke gek is van Beckham en van voetbal, maar haar ouders verbieden haar dat.
- Jules is ook helemaal gek van voetbal, haar moeder probeert haar wat vrouwelijkheid bij te brengen door leuke bh’s en sexy rokjes voor haar te kopen.
- Joe is dee trainer van het damesteam. Hij kan door een gescheurde gewrichtsband zelf nooit meer spelen.
- Pinky is de zus van Jess en totaal anders dan Jess. Ze gaat trouwen en het hele gezin is bezig met de voorbereidingen van het huwelijk.

Ik zou graag Jess leren kennen omdat ze voor zichzelf op komt en doet wat ze allerliefste wilt doen. Haar vader en moeder zou ik liever niet kennen omdat ze heel streng en gelovig zijn. Ik heb wel overeenkomsten met de personages. Zo geef ik niet zo snel op en ben ik ook wel vastberaden. Ik heb alleen niet zoveel lef als Jess.
De achtergrond
Het verhaal speelt zich ongeveer 5 jaar geleden af in Engeland. Op het eind gaan Jess en Jules naar Amerika omdat ze een voetbalbeurs aangeboden kregen.

Haar familie speelt een grote rol in het verhaal. Van haar geloof en ouders mag ze namelijk niet voetballen. Jess wilt dit echter zo graag dat ze toch blijft voetballen. Als haar ouders hier achter komen verbieden ze haar nog om het huis uit gaan voor langer dan een uur. Op de bruiloft van haar oudere zus Pinky ziet haar vader hoe ongelukkig ze is en mag ze weg om de beslissende wedstrijd te spelen. Bij de wedstrijd is er ook een scout uit Amerika komen kijken naar Jess en Jules en ze krijgen beiden een voetbalbeurs aangeboden. Ze is haar vader erg dankbaar maar vraagt hem nog om een gunst. Of ze naar Amerika mag om daar een voetbalopleiding te volgen. Dit mag van haar vader maar haar moeder vind het eigenlijk niks.

Korte samenvatting
Jess houdt erg van voetbal maar mag niet spelen van haar ouders. Toch speelt ze voetbal in het park met haar beste vriend Tony en een paar andere jongens. In het park ontmoet ze Jules. Jules stelt aan haar trainer Joe voor om haar een kans te geven in het damesteam. Joe is onder de indruk van haar en Jess mag in het team komen spelen. Als aan haar wordt gevraagd of ze in een wedstrijd in Duitsland wilt spelen wil ze dat maar al te graag. Samen met Pinky verzint ze een smoes maar haar ouders komen er toch achter. Ze verbieden Jess om ooit nog te voetballen. Jess mag het huis niet meer uit en ze kan niet meer op de trainingen komen. Joe probeert haar ouders nog over te halen maar het heeft geen zin. Als de beslissende wedstrijd wordt gespeeld en Jess kan niet meespelen is ze erg verdrietig en ze kan ook niet weg lopen want het is haar zus haar bruiloft. Op de bruiloft ziet haar vader dat ze ongelukkig is en ze mag weg. Ze winnen ze wedstrijd en Jess en Jules krijgen een voetbalbeurs aangeboden. Van haar vader mag ze gaan en ze vertrek samen met Jules naar Amerika.

Titelverklaring
‘Bend It Like Beckham’ is erg goed gekozen. Jess wilt later net zo goed worden als Beckham en in de beslissende wedstrijd maakt ze een doelpunt net zoals Beckham dat deed.

Eigen mening
Ik heb het boek met plezier gelezen. Ik vond het leuk dat het over sport ging en er verschillende problemen inzaten. Het was ook een realistisch verhaal want het kan best iemand overkomen. Ik zou dit boek zeker aanraden als je van sport (met name voetbal) houdt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.