Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ben X door Nic Balthazar

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Ben X
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 492 woorden
  • 22 maart 2012
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
21 keer beoordeeld

Boekcover Ben X
Shadow
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterlijk. Ben heeft een plan. Voor een moord. Dan komt Barbie in zijn leven. Dat behoorde niet tot het plan.
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterl…
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterlijk. Ben heeft een plan. Voor een moord. Dan komt Barbie in zijn leven. Dat behoorde niet tot het plan.
Ben X door Nic Balthazar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A; Vertel kort (max. 10 regels) waar je boek over gaat.
Het verhaal gaat over Ben, een authistische jongen van 17, die op school gepest wordt, en compleet machteloos staat tegenover de situatie. In het boek wordt er nogal mysterieus gedaan over een moord, die hij in gedachten heeft, en later komt uit dat dat zelfmoord is. Hij is verslaafd aan gamen, en heeft zo Barbie leren kennen. Hij spreekt met haar af, en vanaf dan verandert zijn leven drastisch. Hij vertelt haar over zijn zelfmoordplannen, en zij helpt hem. Ben heeft eindelijk iemand gevonden die hem écht begrijpt. Althans, dat denkt hij, want is Barbie wel ECHT?

B; Beantwoordt de film aan de verwachtingen die je stelde na lectuur van het boek? Waarom wel/ niet?
Ik vond de film nogal ‘slapjes’ tegenover het boek. In het boek heb ik sommige pagina’s zelfs twee keer gelezen omdat ik ze zo mooi vond! De verwarring in Bens hoofd was prachtig verwoord, en uitspraken als ‘Niets was alles wat hij zei.’ en ‘Laat de stilte schreeuwen!’ bevatten een prachtige contradictie. In de film gaat dit allemaal verloren.

C; Is er een verschil tussen boek en film wat betreft
De personages: Barbie komt in de film voor onder de naam Scarlite, en in het boek wordt ze net iets anders beschreven dan hoe ze er in de film uitziet. (Ze heeft bijvoorbeeld blond haar volgens de beschrijving in het boek, en in de film heeft ze bruin haar.)

In de film zijn er ook zo stukjes zoals in een documentaire waarin de moeder, vader, leraar,.. een uitleg doen voor de camera. Dat staat niet in het boek.

De locatie: Sommige locaties zijn veranderd. Op het einde van de film krijgt Ben hypotherapie, en in het boek is dat dolphinotherapie.

In de film pleegt Ben ook (zogezegd) zelfmoord door van een boot te springen, en in het boek is dat door onder een trein te springen.

De tijd: Flashbacks worden niet gebruikt in de film, maar er is wel een verdichting. Op zijn begrafenis speelt de film van zijn leven.

D; Haal uit je boek een passage waar de sfeer wordt beschreven en vertel hoe de sfeer in de film wordt weergegeven.
Bogaert en De Smet, de twee jongens die Ben pesten, nemen hem mee naar het park. Ze smijten zijn gsm ergens in de bosjes, en geven hem drugs. Ben wordt high.

In het boek: Men beschrijft de situatie door te vertellen dat hij zich licht, en vrij voelt. En hij ziet Barbie, en hij kust haar.

In de film; Alles wat we door Ben zijn ogen zien is wazig. Door Ben zijn ogen is Scarlite (Barbie is Scarlite in de film) ook aanwezig.

Maar wanneer we door de ogen van Bogaert en De Smet kijken is Scarlite er helemaal niet, en staat Ben dus lucht te kussen. Hij kwijlt. Hij is high. Iedereen kijkt naar hem alsof

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ben X door Nic Balthazar"