Ben X door Nic Balthazar

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Ben X
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 799 woorden
  • 4 september 2008
  • 186 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
186 keer beoordeeld

Boekcover Ben X
Shadow
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterlijk. Ben heeft een plan. Voor een moord. Dan komt Barbie in zijn leven. Dat behoorde niet tot het plan.
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterl…
Er is iets met Ben. Is hij autistisch? Of automatisch, zoals zijn kleine broertje hem noemt. En wat is er erger? Zijn handicap of de anderen die hem ermee doodpesten. Bijna letterlijk. Ben heeft een plan. Voor een moord. Dan komt Barbie in zijn leven. Dat behoorde niet tot het plan.
Ben X door Nic Balthazar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag
Niets was alles wat hij zei door Nic Balthazar

Titel: Niets (was alles wat hij zei)
Schrijver: Nic Balthazar

Informatie over schrijver:
Hij werd geboren in 1964. Hij werd bekend door zijn filmbesprekingen, voor radio en tv. Daarnaast presenteerde hij dan meer dan 15 radio- en televisieprogramma's. Door het boek Niets heeft hij toch besloten weer verder te gaan met het theater. Dat vindt hij nou eenmaal het leukste.

Samenvatting:

Het gaat over een autistische jongen genaamd Ben. Ben leeft in zijn eigen wereld. De weg naar school heeft hij alle zebra paden uit zijn hoofd, wanneer bus rijd en voetstappen geteld. Als er iets mis gaat bijvoorbeeld dat de bus wat later aan komt, is het voor hem heel erg balen. Hij wil een vast patroon in zijn leven hebben, helaas is dit niet mogelijk. Ben wordt heel veel gepest op school, omdat hij anders is dan de rest. Hij zit op een normale school, daar heeft hij zelf voor gekozen. Er zitten ook 2 pest jongens bij hem in de klas, Bogeart en Desmet. Na school speelt Ben altijd Lethal Assault en zit hij vaak te chatten. Daar kent niemand je, dat vindt hij fijn. Hij heeft daar ook een meisje leren kennen genaamd Barbie, zelf heet hij op de chat Zorro, Zorro van mysterieuze vent. Op een dag spreken ze met elkaar af, op het treinstation. Dit is voor Ben de ideale dag om zichzelf voor de trein te gooien. Barbie heeft dit door en red hem van zijn bijna-dood actie. Zij is ook de persoon die samen met hem en nog een paar mensen een nep begrafenis opzet. Ze hebben voor zijn nep zelfmoord dagenlang zitten praten, anders zei hij helemaal geen enkel woord. In de nep begrafenis willen ze laten zien hoe Ben werd gepest en alle andere nare dingen in zijn leven. Zelfs de pest jongens Bogeart en Desmet voelen zich heel naar, wat ze allemaal wel niet hadden gedaan. Ook heeft Ben altijd al iets met dolfijnen gehad, dat heeft gedeeltelijk de doorslag te geven om verder te gaan met leven. Na de nep begrafenis begint Ben een nieuw leven.


Personages:

Ben: hij zag het leven niet meer echt in, uiteindelijk heeft hij een nieuwe start kunnen maken.
Barbie: ze wilde Ben helpen en dat is zo gebleven
Bogeart en Desmet: Zij zaten Ben altijd te pesten, op het eind zien ze in hoe stom ze wel niet hadden gedaan tegen Ben.
Coppola: voorheen deed hij alles heel stil, wilde zelf niet gepest worden. Uiteindelijk heeft hij de videobeelden hoe erg Ben werd gepest op de begrafenis laten zien.
Moeder: wist wel dat haar zoon het moeilijk had, maar zo moeilijk dat had ze nog niet geweten

Locaties :

Het verhaal speelt zich af op school, bij/in treinstation, in de bus, in de auto maar voornamelijk op zijn eigen kamer achter de pc

Tijd :

Het speelt zich af in de moderne tijd, dit is te merken aan de dingen die in het boek voorkomen zoals trein, pc en XTC.
Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.

Probleem en afloop :

Ben die word heel erg gepest en hij probeert zelfmoord te plegen, maar word door Barbie tegen gehouden. Uiteindelijk zetten ze zijn zelfmoord in scène en laten ze op de ‘begrafenis’ een filmpje zien waarin te zien is hoe Bogeart en Desmet hem heel erg pesten en vernederen. Ik vind dit eigenlijk geen goede manier om je problemen op te lossen omdat heel veel mensen hier heel erg van schrikken. Uiteindelijk heeft het boek een goede afloop en een gesloten einde. Dit was niet voorspelbaar.

Perspectief:

Het is in het hij perspectief geschreven. Af en toe staan er ook gewoon zinnen in die op dat moment tegen hem gezegd worden of zelf zegt.


Titel :

Het boek heet zo omdat Ben nooit iets tegen mensen zei, dit verandert op het einde wel.

Eigen mening :

Ik vond dit boek interessant om te lezen omdat je in het begin verwacht dat het nooit meer goed komt en hij uiteindelijk toch op een zeer creatieve manier zijn probleem oplost. Het was vrij makkelijk om te lezen omdat het makkelijk geschreven is.
3 hamvragen en antwoord daarop:

Waarom die ondertitel(was alles wat hij zei)?

Ben zei nooit wat tegen heel veel mensen. Later veranderde dat gelukkig wel!

Wat hield Ben tegen om iets aan zijn pesterijen te doen?

Hij kon er niets aan doen hij stond niet sterk in zijn schoenen. Als hij werd gepest was zijn hele dag weer helemaal verpest. Hij kan slecht tegen veranderen. Hij leefde ook in een andere wereld, met allemaal computerspelletjes, hij besefte later dat dat de realiteit niet was.

Waarom doet Ben net of hij dood ging?

Hij had samen met wat mensen een begrafenis opgezet, omdat hij zo de kans kreeg om helemaal opnieuw te beginnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ben X door Nic Balthazar"