Ben is dood door Jan de Zanger

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1151 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 57 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 57 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1981
Pagina's
166
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ben is dood
Shadow
Ben is dood door Jan de Zanger
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Ben is dood
Auteur: Jan de Zanger
Aantal bladzijden: Dit boek heeft 165 bladzijden.
Keuzeverantwoording:
Ik heb het thema de dood gekozen, omdat het me erg aansprak en ik heb ook al eerder boeken over dit onderwerp gelezen en die vond ik erg mooi.
Mijn boek heet Ben is dood en het is geschreven door Jan de Zanger. Ik vind het een mooi boek, maar het is wel zo dat als je in het begin niet goed in het verhaal komt is het heel moeilijk om het allemaal te begrijpen, omdat het boek een heel apart begin heeft.
Samenvatting van het boek
Op een ochtend komt klas 4 havo 1 binnen bij De Boer. Ze gaan allemaal aan hun tafel zitten en pakken hun spullen. Plotseling begint Meta te huilen als haar klasgenoten vragen wat er aan de hand is verteld ze dat Ben dood is. Ze staan met z’n alle om de tafel van Meta heen als De Boer binnen komt. Hij vraagt ze allemaal te gaan zitten op hun plaats. Dan vertelt iemand hem dat Ben dood is. De Boer antwoord: ‘hebben we daar al die moeite voor gedaan?’. De Boer of zoals zij hem noemen De Kozak mocht Ben absoluut niet. De dood van Ben kan hem dan ook niets schelen. Zijn bijnaam heeft hij ook aan Ben te danken. Dit komt door een van zijn gedichte die hij schreef. En ik heb zo een paar gedichten gevonden

Sinds kort woedt bij ons opschool
de koude oorlog in een notendop;
de strijd tussen oost en west
in een enkele lerarenkop.
Dagelijks hoor je: ‘nee jongens,
dat is toch marxistisch gepruts,’
en dat komt allemaal van
een Broer met afgezakte berenmuts
Bij zo’n gebrek aan identiteit
voelt niemand zich op zijn gemak.
Maar wij weten het wel,
we noemen hem gewoon de KoZAK
De Boer kon geen respect opbrengen over de dood van Ben. En eiste van de klas dat ze verder gingen met de les. Maar in plaats daar van stonden ze op en gingen naar de conrector mr. Pijnacker. Ze vertellen hem het verhaal, en mr. Pijnacker is het er mee eens dat De Boer dit niet had mogen zeggen. De volgende dag moet de klas in een vrij uur naar mr. Pijnacker komen. Daar toont hij zijn medeleven aan de klas en hij vertelt wat dingen over Ben. Want niemand kende Ben eigenlijk. Pijnacker vertelt hen dat Ben hasj rookte. Hij leefde best eenzaam en durfden in de klas geen contact te leggen. De enige vrienden die hij had gebruikte veel alcohol en soft drugs. Hij wilde er graag bij horen en begon ook te drinken en te blowen.
Op een gegeven moment werd hij opgepakt door de politie om dat hij drugs wilde verkopen.

De school kwam dit te weten en hij kreeg en laatste waarschuwing.
De klas mag op de begrafenis komen en ze leggen ook een krans namens de school.
Op dat moment krijgt Fer het heel moeilijk. Zijn vader is een paar jaar geleden plotseling overleden door een verkeersongeluk.
Meta ziet dit en ze troost hem. Hij vertelt het haar. Samen hebben ze het over Ben die ze eigenlijk helemaal niet kenden.
Als ze zijn ouders condoleren vraagt de moeder van Ben of ze de volgende middag langs willen komen om over Ben te praten.
Die middag verteld mevrouw Vermeer hoe Ben was en ze wil weten hoe hij op school was want daar vertelde hij nooit iets over. Fer en Meta vertelden aan mevrouw vermeer dat hij niet vaak wat zei in de klas. En mevrouw Vermeer zei dat hij wel een vriendin had waar hij vaak hen ging. Een barmeid en een slet noemde ze haar. Ze heet Elly. Ze gaan op zoek naar Elly en vinden haar zij weet veel te vertellen over Ben. Ze komen er achter dat Ben eigenlijk een verlegen jongen was. En dat als hem wat gedaan werd dat hij dan uithuilden bij Elly.
Ze zegt dat iedereen hem kapot heeft gemaakt. Zijn vader, de school en de politie.
Elly vertelt ook dat Ben vaak naar Den Hartog ging want die begreep hem. Hij begreep zijn gedichten en zijn manier van denken. Op een dag kreeg hij ook nog ruzie met Den Hartog. Hij zag geen toekomst meer en hij wilde niet meer verder. Ben was dood onder een bus gekomen was dit een ongelukje of was het opzet, deze vraag wordt niet in dit boek niet beantwoord.
In ieder geval blijkt dat nooit iemand ook maar een poot naar hij uit gestoken had, ook zij niet.
Titelverklaring:
Het verhaal speelt na de dood van Ben. Ben Vermeer is onder een bus gekomen en verongelukt.
Fer en Meta willen er dan graag achter zien te komen hoe hij eigenlijk was.
Tijd
Het boek is niet chronologisch, want er zijn veel flashbacks. Bij dit boek is het zo dat je dan bijvoorbeeld meteen naar de avond springt en vervolgens krijg je nog te lezen wat er die dag is gebeurd.
Personen
De hoofdpersonen in dit boek zijn Meta Snellers en Fer van Aken.
Ben Vermeer, omdat de titel ‘Ben is dood’ is.
Niemand wist eigenlijk wie Ben was zelfs zijn eigen ouders hadden weinig contact met hem.
Hij hield er wel van om gedichten te schrijven en hij heeft 1 keer een gedicht over de Boer gehad en hij noemde hem toen de Kozak sindsdien is hij nooit meer van die naam afgekomen. Na het ongeluk van zijn broertje met Ben z’n scooter is hij heel erg veranderd. Hij was een bange jongen en erg onzeker. Hij rookte ook hasj. Hij was ook bang voor zijn klasgenoten.
Meta Snellers:
Ze is een nieuwsgierige meid en stapelverliefd op Fer van Aken.
Ze was een klasgenoot van Ben en wilde uitzoeken hoe ben was maar de enige conclusie die ze samen met Fer van Aken hieruit kon trekken was:
: ‘We weten nu dat eigenlijk niemand een poot heeft uitgestoken om iets voor Ben te doen’.
Fer van Aken:
Hij is een nieuwsgierige jongen die tijdens het verhaal erachter wil komen wat voor persoon Ben Vermeer was. Tijdens deze zoektocht wordt hij verliefd op Meta Snellers en die beleven samen vele avonturen naar de zoektocht. Op vroege leeftijd heeft hij afscheid moeten nemen van zijn vader en op de begrafenis van Ben Vermeer kwam alles weer boven en daar had hij het heel moeilijk.
De boer (Kozak):
Leraar geschiedenis hij had vaak conflicten met Ben Vermeer. Het was een venijnig en sarcastische man. Hij heeft ook nog een keer ruzie met z’n klas gehad maar toen had hij ook een hele gemene opmerking gemaakt over de dood van Ben Vermeer.
De vriendin van Ben Vermeer (Elly):
Ze zag eruit als een slet, maar zo was ze niet ze heeft Fer en Meta erg geholpen bij hun zoektocht naar wie was Ben Vermeer. Ze hield heel veel van Ben en wist ook heel veel over hem.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

i.p.v. een staat er en.... en zo staan er nog meer foutjes

15 jaar geleden

Andere verslagen van "Ben is dood door Jan de Zanger"