Belly B. door Mirjam Oldenhave

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2280 woorden
  • 12 oktober 2006
  • 345 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 345 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
124
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2006 Genomineerd)

Boekcover Belly B.
Shadow

Demi is een verlegen meisje dat zich het liefst op de achtergrond houdt. Wanneer ze met haar bloedmooie vriendin op straat loopt, worden ze aangesproken door iemand van een casting-bureau. Die is niet geïnteresseerd in de knappe vriendin, maar in Demi... Demi wordt gevraagd voor een nieuwe meidengroep, Belly B. Het bureau is op zoek naar vier S-en: een stoer scho…

Demi is een verlegen meisje dat zich het liefst op de achtergrond houdt. Wanneer ze met haar bloedmooie vriendin op straat loopt, worden ze aangesproken door iemand van een casting…

Demi is een verlegen meisje dat zich het liefst op de achtergrond houdt. Wanneer ze met haar bloedmooie vriendin op straat loopt, worden ze aangesproken door iemand van een casting-bureau. Die is niet geïnteresseerd in de knappe vriendin, maar in Demi... Demi wordt gevraagd voor een nieuwe meidengroep, Belly B. Het bureau is op zoek naar vier S-en: een stoer schoffie, een sexy schoonheid, een slim stuudje en... 'een slome slak', denkt Demi. Maar dat heeft ze mis. Demi is het 'stille schaduwmeisje'. Dit is het begin van een turbulente tijd, waarin de verlegen Demi heel wat te overwinnen heeft!

Belly B. door Mirjam Oldenhave
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Belly B.
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: Amsterdam
Jaartal van verschijnen: 2004

Waarom heb ik dit boek gekozen:
Ik heb dit boek gekozen omdat de voorkant me erg aansprak omdat je gezellige kleuren en vier verschillende types op de voorkant ziet staan waar je op de achterkant meer over leest. Belly B. stond me ook aan omdat het over een meisje gaat dat eigenlijk heel verlegen is maar dan ontdekt word door een castingbureau, om ook is te lezen over hele andere types dan kinderen die het altijd maar goed hebben. Het leek me wel leuk om een boek te lezen wat vrolijk en grappig maar vooral niet ouderwets en saai was. En uiteindelijk heb ik een goede keuze gemaakt!

Samenvatting:
Het boek Belly B. gaat over een verlegen meisje, Demi Maarsen van 13 die net op de middelbare school zit samen met haar (knappe) beste vriendin Tiara. Als de meisjes terug naar school lopen in de pauze staat er een vrouw bij het hek, waarvan het net lijkt of ze hun op de wachten staat. De vrouw komt naar ze toe en zegt dat ze Jill heet en van castingbureau cast & co is. Ze is geïnteresseerd in Demi! Demi denk dat dit een grap is want Tiara is toch veel knapper en spontaner dan haar?! Jill verteld dat haar baas Mark de Bont opzoek is naar leden van zijn nieuwe band Belly B. en Jill denkt dat demi de geschikte persoon zou zijn voor het ‘stille schaduwmeisje’ in de groep. Samen met nog drie andere meiden en Roy (de zanger) vormen ze deze band.

De andere drie meisjes heten Kes (stoer schoffie), Macy (slimme stuud) en Sabrina ( sexy schoonheid). Mark de Bont wil dat zijn band mee gaat doen met popzouten hiervoor krijgen de meisjes en Roy zangles, dansles, mediatraining en vooral: spierpijn! Demi heeft besloten om het nog maar niet aan Tiara te vertellen want die zou stinkend jaloers zijn. Omdat de meisjes zo vaak bij elkaar zijn worden het hele goede vriendinnen maar er is een ding wat ze erg vervelend vinden van elkaar: hun liefde voor Roy! Alle 4 de meisjes vinden Roy hartstikke leuk en willen allemaal verkering met hem, ze besluiten het aan hem te vragen na popzouten.
De band gaat naar de eerste ronde van popzouten en doen het geweldig vond iedereen, behalve Mark de Bont.

De meisjes hebben zich helemaal niet aan hun rol gehouden! (maar de zijn wel door naar de halve finale). De meisjes doen het in de halve finale volgens Mark wel veel beter maar gaan maar net naar de finale. Als Roy vlak voor hun beurt in de finale heel erg ziek word en niet meer kan optreden willen ze het optreden bijna skippen maar dan beslissen de meisjes dat Demi gaat zingen ( Demi schrok zich rot! Durfde zij dat echt?!) het optreden ging super! Demi vond het doodeng in het begin maar daarna kwam ze helemaal los. De jury vond haar ook geweldig maar helaas worden ze gediskwalificeerd omdat Roy eigenlijk de hoofdzanger was. Iedereen vond het super van Demi behalve Tiara die is stinkend jaloers! Als ze dan ineens heel (nep) aardig gaat doen tegen Demi is Demi het zat. Ze vertelt Tiara dat ze eigenlijk geen goede vriendinnen zijn. Als de meisjes met z`n allen naar Roy gaan en hem hun geheim vertellen, zegt Roy dat hij ze allemaal aardig vind maar in het begin al wou stoppen met popzouten maar omdat het niet mocht van Mark ging hij door. Roy zei dat hij toch liever veearts wil worden en alles van popzouten vergeten.

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon van dit verhaal is Demi Maarsen.
Een verlegen meisje dat word ontdekt door reclamebureau cast & co als achtergrond zangeres in het bandje Belly B. dat mee moet gaan doen aan het tv-programma popzouten. Demi word dikke vriendinnen met de andere meiden uit het groepje en word steeds minder verlegen waarop ze zelf in de finale van popzouten solo het liedje moet zingen! Demi is erg verlegen voordat ze ontdekt word omdat ze niet eens een spreekbeurt voor de klas durft te doen en het castingbureau niet eens durft te bellen! Na al het oefenen van de pasjes voor het optreden van Belly B. en het popzouten zelf is Demi een stuk minder verlegen geworden omdat ze vooral met hele leuke spontane meisjes in het achtergrond koortje zat.

Bijpersonen:
Tiara is de beste vriendin van Demi in het begin van het boek, ze is heel knap, sexy en spontaan maar een nadeel aan Tiara is dat ze erg snel jaloers is. Vooral als ze hoort dat Demi mee goed met popzouten. Omdat Demi hierdoor alleen maar minder verlegen word, durft ze tegen Tiara te zeggen dat ze eigenlijk helemaal geen goede vriendinnen meer zijn.


Robin is de lieve broer van Demi die haar overal bij wil helpen en steunen. Hij is vooral enthousiast over dat Demi ontdekt word voor Belly B. terwijl Demi juist erg verlegen is en niet eens durft te bellen haalt hij haar toch over.

Kes, Macy en Sabrina zijn de meiden die ook ontdekt zijn voor Belly B. Demi word heel goed bevriend met deze meisjes en samen hebben ze veel lol.

Roy is de zanger van de band. Alle 4 zijn de achtergrond zangeressen verliefd op hem. Dat komt omdat hij zo knap en sexy is. Roy vind de meisjes ook heel aardig maar (helaas voor hun) niet leuk, maar hij wil wel bevriend met ze blijven.

Mark de Bont is de producer van Belly B. en hij heeft dan ook Jill ingezet om meisjes voor de achtergrond muziek te zoeken. Mark kan maar aan 1 ding denken: geld. Soms is dat wel erg vervelend voor de band omdat hij dan dingen erg doordramt zoals dat ze niet kunnen stoppen met de band omdat ze een contract hebben getekend.

Eigen mening:
Demi word ontdekt door Jill en durft niet te bellen naar cast & co omdat ze te verlegen is. Dit komt wel echt op mij over omdat ik soms zelf ook wel eens verlegen ben ( niet zo erg als Demi) en dan zou ik dit soort dingen ook niet durven doen of als een vriendin dit zou hebben. Dit boek is realistisch omdat het in het echt ook gebeurd dat er meisjes en jongens op straat worden ontdekt.
Zelf ken ik niemand die echt is ontdekt door iemand van een castingbureau of iets in die richting. Mijn nicht zingt wel, en treed ook op maar niet voor een producer of zo.
Toen ik dit boek las moest ik denken aan dat ik het grappig vind dat Mirjam Oldenhave schrijft over een verlegen meisje wat ontdekt word, en dat zou natuurlijk ook in het echt kunnen gebeuren terwijl ik me dat helemaal niet echt gerealiseerd heb.

Personages:
De sympathieke personen uit het verhaal vond ik:
Demi, Kes, Macy, Sabrina en Robin (Demi`s broer)
Demi omdat ze aardig is tegen iedereen en niet zo arrogant is en alleen aan zichzelf denkt. Kes omdat ze erg grappig en stoer is maar als het op het dansen of optreden aankomt is Kes eigenlijk ook heel verlegen. Macy omdat ze zich in het begin voordoet als een stuud maar in de loop van het verhaal valt het eigenlijk heel erg mee hoe een stuud ze is, ze is meer een leuk gezellig meisje. Sabrina vind ik sympathiek omdat ze heel sexy is maar ook een beetje een tutje maar als Kes haar dan gaat plagen zo van :”oh Sabrien je lipgloss is uitgeschoten, pas op hoor dat niemand het ziet”. Dan moet Sabrina daar ook erg om lachen en is ze veel grappiger. Robin vind ik ook erg sympathiek omdat hij zijn zusje overal in steunt en haar overal bij helpt. Sommige gevoelens van Demi en de andere meiden uit het achtergrond koortje herken ik wel de zenuwen bijvoorbeeld of net als bij Demi, dat ze verlegen word op sommige momenten of rood (daar heb ik ook wel eens last van).

Voorbeeld uit het verhaal:
Nu, dacht ze om half acht. Ze zat al een half uur op haar bed met het kaartje in haar ene hand en de telefoon van beneden in de andere.
Alleen vragen waarvoor het is, meer niet, dacht ze. Ik ga echt geen reclamefilm maken, en sexy gedoe is al helemaal niets voor mij. Toen stormde Robin haar kamer binnen…
‘en?’ zei hij. ‘ehm, het bureau is opgeheven.’ zei Demi.
‘Ja ja.’ze Robin hij haalde zijn mobiel uit zijn zak, griste het kaartje uit Demi`s hand en belde naar cast & co…
‘ja hallo, u spreekt met Robin van Maarsen. Ik ven de broer van Demi. Bent u Jill?’
‘O, hallo Jill. Ik wilde even vragen waarvoor ze auditie moet doen.’ Demi gluurde onder haar kussen door en zag dat Robin aandachtig stond te luisteren. ‘Leuk zeg!’zei hij verrast. Écht iets voor mijn zusje!’ Hij keek naar Demi en schreeuwde: ‘Waááá’!!’ maar dan zonder geluid. ‘Ze kan best goed zingen,’ging hij rustig verder. ‘Wat?!’ dacht demi. Robin lachte. ‘Wilt u Demi zelf nog even hebben?’
‘Nee, nee!!’ fluisterde Demi. ‘Nee, nee, nee, nee!’ ‘Hier komt ze’. Shit!! ‘Met demi.’ ‘Hay met Jill. Goed dat je belt, ik wil graag een afspraak met je maken. Zou je morgen om elf uur kunnen? Je vader of moeder moet meekomen. Het is voor de achtergrond van een nieuw popgroepje waar Mark de Bont de producer van is, om de boel een beetje op te vrolijken met wat pasjes en zo. Volgens mij ben je het helemaal, tot morgen dan!’ ‘ja, tot morgen’ zei Demi hees. Bij mij zou zoiets ongeveer hetzelfde gaan... eerst niet durven en dan iemand anders het laten doen, maar dan op het laatste moment toch nog even de telefoon nemen/krijgen.

Opbouw:
In dit verhaal worden alle gebeurtenissen uit het verhaal op de goede volgorde verteld maar er worden wel een paar terugblikken gegeven:

Als Mark de Bont zich bedenkt na de finale dat hij het zo stom van zichzelf vond dat hij dit nog nooit eerder in Demi had gezien.

Als Roy aan het eind van het verhaal aan de meisjes verteld dat hij na de eerste trainingen en het eerste optreden er al mee wou stoppen omdat hij te zenuwachtig was en eigenlijk alleen een beetje kon zingen maar toch liever veearts wou worden net als zijn vader.

Het hele verhaal speelt zich af in een paar maanden; dat Jill op straat Demi (en de anderen) gaat ontdekken,de trainingsweken en de rondes van het popzouten.
Dit verhaal heeft geen open einde want alles word op het laatst duidelijk; wat roy van de meisjes vind, hoe het popzouten (waar ze weken getraind voor hebben) afloopt en hoe goed Demi en Tiara eigenlijk bevriend zijn. Zelf hou ik nooit zo van open eindes want dan wil ik graag weten hoe het gaat aflopen.

Taalgebruik:
Ik vond Belly B. echt een heel leuk en grappig boek om te lezen en ook helemaal niet moeilijk omdat het over meisjes van mijn leeftijd ging en ook met woorden is geschreven wat meisjes (en jongens) van 13 / 14 goed kunnen begrijpen. In dit boek zitten veel gesprekken zoals de gesprekken tussen de vriendinnen Tiara en Demi maar ook tussen de leden van Belly B., Mark de Bont en de meisjes maar ook Nico de barman van de studio waar alle trainingen gedaan worden. Zelf vind ik gesprekken leuker om te lezen omdat je dan meer het idee hebt dat je echt in het boek zit. Er zit best veel humor in het boek, ik heb ook een paar keer onder het lezen hardop moeten lachen bijvoorbeeld om:

Voor de ingang van de studio staat het vol met fans zien de meisjes als ze met krulspelden in hun haar komen aanrennen. ‘Achter de bar blijven,’siste mark. ‘Is er geen achteruitgang?’vroeg Roy. ‘Jawel maar wij nemen deze’. zei Mark. ‘ Nico ga jij alvast het busje openmaken’. zei Mark. Nico liep naar buiten en stak zijn armen in de lucht als een echte popster. Er werd keihard gejoeld en meteen daarna ‘boe!’ geroepen.
‘We want Roy, we want Roy!’
De meisjes moesten verschrikkelijk lachen om Nico.
Ik vond het ook erg grappig toen de meisjes hun maten moesten laten opmeten. Dat werd gedaan door een vrouw die niet zei hoe ze heette en eruit zag of ze hier helemaal geen zin in had.

Ze zei: ‘Nou, zeg het maar, wie is wie?’. Macy zei haar naam.
De vrouw zei dat ze de types wou weten. Kes fluisterde in Demi`s oor ‘schrijf je “chagrijn”ook met een s?’, ‘dan hebben we een vijfde type.’
Sabrina stapte naar voren. Ze keek ineens heel ernstig. ‘ik ben de strenge stuud,’ zei ze. Kes nam het meteen over. ‘Ik ben de sexy schoonheid.’ Macy zei dat ze het schaduwmeisje was en toen moest Demi, oh nee! Demi moest zeggen dat ze het stoere schoffie was! Gelukkig kwam op dat moment mevrouw dirkje (de mevrouw die de meisjes altijd overal naartoe begeleidde) binnen om te vragen hoe het ging. De meisjes hadden de grootste lol.

Eindoordeel:
Ik kon me erin vinden
Ik moest erom lachen
Op sommige momenten sneu

Waarom?
Ik kon me erin vinden op het moment dat demi niet naar cast & co durfde te bellen.
Ik moest erom lachen toen de meisjes bij de vrouw van de maten hun personages gingen omruilen en toen ze gingen bekennen dat ze Roy leuk vonden.
Op sommige momenten vond ik het boek sneu bijvoorbeeld toen Demi erachter kwam dat Tiara eigenlijk helemaal geen goede vriendin van haar was en als Roy helemaal ziek word voor de finale van popzouten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ik vind het een sper goed verslag

11 jaar geleden

M.

M.

allereerst wil ik zeggen dat ik dit een goed verslag vind. ik ga hier ook mijn boekverslag over doen en daarom heb ik een vraagje: welke Avi heeft het boek?? ik kan het nergens vinden en in mijn boek staat het ook niet!

11 jaar geleden

T.

T.

Ik vind het een goed boekverslag. want ik ben niet zo goed in boekverslagen maken dus dit hielp me wel op weg! Bedankt voor het maken!

11 jaar geleden

L.

L.

weet iemand de prijzen van mirjam oldenhave?

11 jaar geleden

O.

O.

Ik vindt het wel een tof boek hoor, ik kan mezelf er ook heel goed in verbeelden, ook de schrijfster vindt ik goed. xx'

10 jaar geleden

A.

A.

Weet je misschien de inspiratiebron van mirjam oldenhave

8 jaar geleden

F.

F.

echt een super boekverslag ik doe hier ook mijn boekverslag over dus ik heb er echt wat aan over de informatie over de personages en zo.

7 jaar geleden

M.

M.

dank voor dit verslag

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Belly B. door Mirjam Oldenhave"