Before I die door Jenny Downham

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Before I die
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • aso | 473 woorden
  • 3 december 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6
5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Voor ik doodga
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
336
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd)

Boekcover Before I die
Shadow
Before I die door Jenny Downham
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Het boek

Oorspronkelijk: 'Before I die'

pagina's: 303

Korte inhoud

Tessa  is 16 jaar oud. Haar ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar vader samen met haar broertje, Cal. Tessa weet dat ze geen 17 zal worden.  Ze heeft al vier jaar kanker. Haar gezondheid gaat steeds achteruit. De dokters zeggen haar dat ze zal sterven.  Ze maakt  een lijstje, waar ze dingen opzet die ze nog wil doen voordat ze sterft.

Op het lijstje zette ze dingen die ze echt wou doen voordat ze stierf zoals seks hebben met een jongen, drugs gebruiken, overal ‘ja’ op zeggen, zoveel mogelijk misdaden plegen …

Tessa wil graag haar ouders terug bijeen brengen. Dit is ook iets dat op haar lijstje staat. Spijtig genoeg is dit niet gelukt. Wanneer ze haar mama hierover aanspreekt, wordt ze genegeerd.

Op een avond gingen Tessa en haar vriendin Zoey uit. Ze wilde op die avond graag ontmaagd worden. Ze zagen twee knappe jongens en stapten erop af. Voor ze het wisten waren ze bij de jongens thuis. Nummer één op het lijstje van Tessa kon doorstreept worden. Zoey had die nacht ook seks met Scott. Achteraf bleek dat ze zwanger was. Ze koos om de baby te houden. Tessa wou absoluut bij de geboorte aanwezig zijn, maar het duurde nog acht weken voordat Zoey zou bevallen.  Tessa haar wereld stortte in wanneer ze te horen kreeg van de dokters dat ze geen acht weken meer te leven had. De baby werd geboren na de dood van Tessa.

Tessa leerde ook haar buurjongen beter kennen. Hij heette  Adam. Ze werden vrienden en daarna een koppel. Ze zijn vaak bij elkaar. Adam zorgde goed voor Tessa.

Wie is de hoofdfiguur?

Tessa is 16 jaar oud en heeft leukemie.  Ze heeft  al  vier jaar  kanker.  Haar gezondheid gaat steeds achteruit.  Ze weet dat ze geen 17 zal worden en hier heeft ze het best moeilijk mee. Wanneer ze te horen krijgt dat chemo haar leven maar een beetje verlengt, kiest ze ervoor om te stoppen met de behandeling. De chemo maakte haar zieker.  Ze heeft niet veel haar meer. Ze beschrijft het zelf als ‘dramatisch geschoren’.

Ze kan zich goed aan afspraken houden. Wanneer ze afspreekt met haar ouders dat ze niet gaat drinken in de disco, doet ze dit ook niet.

Ze heeft een jongere broer, hun relatie is best goed. Ze kunnen vanalles tegen elkaar vertellen, maar ook veel ruzie maken.

Ze is heel verliefd op Adam. Ze hebben een goede relatie. Hij zorgt heel goed voor Tessa.

 Ze denkt veel na over de dood, sinds de dokters haar hebben opgegeven. Ze is dapper, omdat ze steeds goed kan verwoorden aan haar vriendin, vriend en papa hoe ze het ervaart.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Before I die door Jenny Downham"