Boekverslag: Voor ik doodga

Algemene gegevens

Auteur: Jenny Downham

Titel van het boek: Voor ik doodga (Engelse versie: Before I die)

Eerste druk: Oktober 2007 Amsterdam

 

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden, omdat het allemaal erg modern is wat er beschreven wordt; er wordt drugs gebruikt en gedronken. De periode waarin het verhaal zich afspeelt is ongeveer 9 maanden, dit wordt duidelijk omdat aan het begin van het verhaal de vriendin van Tessa (hoofdpersoon) zwanger raakt en aan het eind van het boek gaat ze bevallen. En omdat een kind 9 maanden in de buik zit, denk ik dat het verhaal zich afspeeld binnen 9 maanden.  Het verhaal speelt zich op heel veel verschillende plaatsen af, vaak is ze thuis of in de buurt van haar huis, of bijvoorbeeld in het ziekenhuis, het winkelcentrum, het strand. De sfeer is vaak om te snijden omdat Tessa heel nuchter doet over haar ziekte (ze heeft een ongeneesbare vorm van leukemie) en vaak niet de beste opmerkingen maakt.

De sfeer in het begin van het verhaal is warrig en druk. Ze gaat naar een discotheek waar er harde muziek wordt gedraaid, er veel mensen zijn en een muffe lucht hangt.

 

Hoofdpersonage(s)

De hoofpersoon in het boek ‘voor ik doodga’ is Tessa van 16. Het uiterlijk van Tessa wordt niet echt beschreven maar doordat ze leukemie en veel chemo’s krijgt is ze daar niet mee bezig. Ook heeft ze kort haar vanwege de chemokuren. Haar kleding is (wat ik denk) vrij normaal is met neiging naar stoer.

Tessa belangrijke kenmerken zijn, vind ik, dat ze erg dapper/moedig en nuchter is. Dit vind ik omdat ze vecht voor haar ziekte maar er tegelijkertijd erg nuchter over doet, ze laat het allemaal een beetje over haar heen komen doet ‘rustig’ de dingetjes die ze nog wil doen voordat ze dood gaat.

Tessa is zeker een karakter in mijn ogen, ze weet precies wat ze wil en laat zich door niemand stoppen en is erg sterk. Aan het eind het verhaal kan ik niet goed beschrijven of ze nog hetzelfde is gebleven omdat ze op het laatst overlijdt en niet meer haar karakter eigenschappen naar voren komen. De schrijfster beschrijft alleen wat Tessa om haar heen hoort en wat ze denkt, waardoor het moeilijk is haar karakter te beschrijven is. Maar totdat ze nog haar lijst (de dingen die ze nog wil doen voordat ze overlijd) aan het afmaken is is ze zeker een karakter gebleven. Waarom ik dit vind leid ik af uit het begin, ze begint daar met haar lijst en daar kun je al gelijk uit opmaken dat ze een doorzetter is. Ook wanneer ze te horen krijgt dat haar vriendin Zoey zwanger is, is ze ervan overtuigd het babytje te zien en daar leeft ze onder andere naartoe.

 

Bijpersonen

Zoey: Zij is de beste vriendin van Tessa en is in het verhaal zwanger. Dit is perongeluk gekomen en dat zegt wel wat over haar karakter; ze is ruig en denkt niet goed na over wat ze doet. Maar dat is juist precies wat Tessa geweldig vindt aan haar. Zoey is de enige die niet ‘vies’ doet over haar ziekte. Haar uiterlijk wordt niet bescheven maar Tessa zegt dat ze mooi is en alle jongens haar geweldig vinden. Van haar ruige gedrag krijgt ze echter op het laatst spijt.

Adam: Adam is de buurjongen en wordt is de loop van het verhaal Tessa’s vriendje. Hij zorgt voor zijn moeder omdat zijn vader overleden is. Hij is lief en zorgzaam. Zijn uiterlijk wordt niet beschreven in het verhaal.

Vader van Tessa: De vader van Tessa is heel erg bezorgd om haar, maar wil ook dat ze een zo normaal leven gaat lijden en weer naar school gaat. Hij zit elke avond achter zijn computer om te zoeken naar geneesmiddelen tegen leukemie, dat geeft aan dat hij bezorgd en veel om Tessa geeft.

Moeder van Tessa: De moeder van Tessa is in het begin van het verhaal weg met (nu) haar ex man en komt in de loop van het verhaal terug. Zij weet niets van de ziekte van Tessa en van Tessa zelf. Ze alleen zorgzaam wanneer het er op aan komt.

Cal: Cal is het broertje van Tessa en wil goochelaar worden. Hij denkt heel erg na over hoe het zal zijn als Tessa is overleden. Hij maakt zich niet erge zorgen om zijn zus en ze maken ook wel eens ruzie. Verder is Cal een bijdehand jongetje. Hij vindt de beste vriendin van Tessa, Zoey, maar niets.

 

Samenvatting:

Het verhaal gaat over een meisje genaamd Tessa. Ze is 16 en lijdt aan leukemie en weet dat ze geen 17 meer zal worden. Ze heeft dus nog maar korte tijd te leven. Die tijd wil Tessa goed besteden. Dus ze maakt een lijst met de belangrijkste dingen die ze nog wil doen voordat ze overlijdt. Maar ondertussen wordt ze verliefd op haar buurjongen en komt erachter dat haar beste vriendin zwanger is. Terwijl Tessa aan haar lijst werkt, verergert haar ziekte en komt haar einde dichterbij. Ze overlijdt in het bijzijn van haar vriend. Een poosje na haar dood wordt het kindje van haar beste vriendin geboren.

(108 woorden)

 

Verhaaleinde en perspectief

Het verhaaleinde is een geloten einde omdat je meeleeft met het laatste deel van haar leven en op het laatst dus overlijdt. En omdat het verhaal vanuit het ik-perspectief is geschreven kan het verhaal niet verder gaan. Hier is een citaat uit het boek, het is het laatste stukje van haar leven en hier is goed uit op te maken dat het vanuit het ik-perspectief geschreven en omdat je precies leest wat ze denkt: blz 302

Het verhaaleinde is een geloten einde omdat je meeleeft met het laatste deel van haar leven en op het laatst dus overlijdt. En omdat het verhaal vanuit het ik-perspectief is geschreven kan het verhaal niet verder gaan. Hier is een citaat uit het boek, het is het laatste stukje van haar leven en hier is goed uit op te maken dat het vanuit het ik-perspectief geschreven en omdat je precies leest wat ze denkt: blz 302

Adam streelt mijn haar, mijn gezicht, hij kust mijn tranen.

We zijn gezegend.

Laat ze allemaal los.

Het geluid van een vogel die laag door de tuin vliegt. Dan niets. Niets. Een wolk trekt voorbij. Weer niets. Licht valt door het raam, op me, in me.

Momenten.

Ze komen allemaal in dit moment samen.”

 

Titel

De betekenis van de titel is duidelijk. ‘Voor ik doodga’. Voor ze doodgaat wil ze nog tien dingen doen. Daar maakt ze een lijstje van. En gaat in het boek dat lijstje af. Op dat lijstje staan zoals seks, autorijden, beroemd worden en nog wat dingen. Dat is ook heel logisch want ze is zestien en dan wil je ook van alles en je zit precies op het randje van kind en volwassen zijn, dan mag je drinken roken enz. En dit wil Tessa nog graag doen voor ze overlijdt. 

 

Thema

Het thema is (denk ik): spoedige dood omdat, ze snel zal overlijden. En dit is eigenlijk waar het hele boek (kortom) over gaat. Het zet je erg aan het denken.

 

Mening

Ik vind het een erg mooi geschreven boek. Het zet je echt aan het denken, wat als het jou zou overkomen? Wat zou ik dan doen? Alles in het boek wordt beschreven en van alles weet je hoe zij er over denkt. Tessa is wel heel eigenwijs en maakt soms botte opmerkingen, dat vind ik wat minder. Ook was het heel uitgebreid beschreven en als ze dan een gesprek met iemand voerde las je tegelijkertijd wat zij dacht en dat vond ik verwarrend.

Maar erg mooi vond ik dat Tessa niet zielig deed met haar ziekte, ze leefde juist als nooit tevoren. Het einde van het boek vond ik prachtig (citaat) omdat het zo rustig beschreven was en het leek net of je er zelf in zat of zelf ook in die kamer zat.

Mooi was ook dat het ontroerend grappig en aangrijpend tegelijk was. Dat lijkt me zelf heel lastig om deze drie met elkaar te combineren. Het was wel een moeilijk boek, er wordt veel beschreven en dat kan verwarrend zijn. Er zat een beetje spanning in omdat je benieuwd bent naar wat ze nu weer zal gaan doen. De afloop was te verwachten omdat al aan het begin verteld werd dat Tessa zou overlijden maar toch wil je het lezen. De echtheid van het boek is moeilijk te bepalen. Er bestaan vast veel van dit soort verhalen maar ik denk niet dat iemand er zo mee om zou kunnen gaan als Tessa in het boek doet.

264 woorden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Anoniem

Anoniem

Bij je eigen samenvatting heb je bijna heel het boek beschreven maar, dan in het kort.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniem

Anoniem

Jammer dat er niet iets van de schrijver bij staat

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast