Before I die door Jenny Downham

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Before I die
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2238 woorden
  • 5 januari 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
8 keer beoordeeld

Boekcover Before I die
Shadow
Before I die door Jenny Downham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Auteur: Jenny Downham

Titel: Voor ik dood ga. Vertaling uit het Engels. Vertaald door Mariëtte van Gelder

Oorspronkelijke titel: Before I die Uitgever: Atlascontact

Eerste uitgave: 2007 Aantal bladzijden: 304

Genre: Jeugdroman. Informatief. Psychologie. Gezondheid

Samenvatting

Het is zaterdag. Tessa is op haar kamer. Ze dagdroomt. Zij verlangt naar een vriendje die haar lief heeft. Zo'n relatie moet zij nog meemaken... voordat zij doodgaat door Leukemie.

Cal, haar broertje speelt beneden. Haar vader is nog op haar kamer geweest om te kijken hoe het met haar gaat. Hij wil praten; Tessa wil dit niet.

Zoey komt haar kamer binnenvallen. Haar beste vriendin. Ze wil samen met Tessa iets spannends gaan doen, alhoewel zij begrijpt dat het leven van Tessa geen feestje is.

Tessa is snel moe. Maar zij wil geen medelijden.

Tessa laat Zoey een speciale wensen-lijst zien, die zij op haar muur heeft gekalkt en achter een doek verbergt. Tessa wil een vriendje, dus moet daaraan worden gewerkt.

Zoey geeft Tessa haar rode jurk. Ze gaan uit dansen.

De vader van Tessa twijfelt; hij wil niet dat

Tessa gaat dansen. Maar Zoey belooft hem goed voor Tessa te zullen zorgen.

Ze ontmoeten Jake en Blower. Zoey en Tessa besluiten om bij de jongens te gaan slapen.

Jake verleidt Tessa...en zij gaat hierin mee. Het gebeurt, maar de seks is niet zo romantisch als in boeken beschreven. Tessa heeft er wel genoeg van en gaat naar huis.

Zondag gaan Cal en Tessa wel naar hun moeder. De vader van Tessa verwijt haar moeder dat zij niet goed genoeg voor haar dochter zorgt. Zij kan de leukemie van Tessa niet aan...en probeert het ook niet echt supergoed te doen.

Cal houdt van goochelen. Hij laat zijn truc aan hun moeder zien. Tessa laat doorschemeren dat zij die nacht niet thuis sloep omdat zij een vriendje had.

Die middag belt Tessa Zoey op. Zij vertelt 'dat zij kapt met de lijst'; het is stom te denken dat zij al haar wensen kan uitvoeren.

Tessa stort in door uitputting. Ze moet naar het ziekenhuis.

De artsen halen beenmerg uit haar ruggewervel. En zij krijgt antibiotica. Ze mag naar huis.

De volgende dag stormt Cal haar kamer binnen. Ze moet opstaan. Cal weet dat hij Tessa zal missen als zij er niet meer is...

De vader van Tessa gedrag zich vervelend dit dag. Hij komt bij haar in bed liggen, omdat hij wil dat zij begrijpt dat hij van haar houdt. Tessa wil dit niet. Ze stapt uit bed, terwijl zij zich zwak voelt. Her gedrag van haar vader ergert haar.

Tessa loopt de tuin in en kijkt voer de schutting. Ze ziet een jongen oude spullen verbranden.

Het is Adam. Tessa vraag Adam of zij ook wat spullen mag verbranden. Adam helpt haar... Haar doos moet brieven, kaarten uit het ziekenhuis. Zij wil deze balast niet meer! Haar schooluniform kan ook weg. Tessa rent naar huis om nog meer te halen. De rode jurk van Zoey. Het vuur fonkelt. Tessa valt flauw.

Adam denkt dat Tessa diabetes heeft, of zoiets. Tessa komt bij. Ze praten over Tuinieren; Adam wil een moestuin aanleggen. Ze gaan uit elkaar.

In het ziekenhuis wacht Tessa op dokter Ryan. Hij heeft slecht nieuws. De kanker is uitgezaaid naar de ruggemergvloeistof in het lichaam van Tessa. Het gaat nu echt gebeuren. Ze zal nooit meer naar school gaan.... Ze denkt aan haar muur-lijst. Die moet zij uitvoeren!

Cal en Tessa zijn bij de schommels. Tessa hoort Zoey niet aankomen. Cal wil een goocheldoos kopen. En Zoey vindt het tijd voor nieuwe kleding voor Tessa. Zoey is het enige meisje van school dat nooit bang is geweest voor de ziekte. Nu is Zoey ook een meisje dat leeft alsof haar nooit iets ergs kan overkomen....

 

Tessa wil drugs gebruiken, één van haar plannen op haar lijst.

Bij een kiosk lukt het ze. Cal begrijpt niet wat er gebeurt, hij wil naar huis.

 

Daar gaan ze dan. Stoned over straat. Cal moet nog altijd zijn goocheldoos kopen.

Ze komen Scoot en Jake tegen. Scott is Zoey's vriendje. Jake behandelt Tessa anders. Zoey vertelt dat zij Jake vertelt heft over leukemie. Tessa is kwaad, zij wil naar huis.

Tessa doet vreemd. Een Schotse man zwemt in een rivier. Tessa stap in het water, terwijl mensen op een terrasje naar haar kijken. Het is vies water waar ook ratten in zwemmen.

Er is iets akeligs aan de man met de Goudentand; hij heeft een snee waaruit bloed loopt.

Zoey schreeuwt dat Tessa uit het water moet komen.

Er komt een man uit het café. Hij haalt Tessa uit het water. Geeft haar thee. Cal oogt bang. Ze gaan uiteindelijk met de bus naar huis.

 

Cal vraag Tessa of zij het lekker vindt om ziek te zijn... en of zij daarom in het water is gesprongen. Tessa legt Cal uit dat zij een wensen-lijst heeft. Vandaag moet zij overal 'Ja'op zeggen. Dus is zij in het water gesprongen omdat de Schotse Goudentand-man dit aan haar vroeg.

Tessa heeft de creditcard van haar vader bij zich. Voordat zij naar huis gaan, gaan zij nog winkelen. Ze kopen van alles: Playstation voor cal, jade-groene jurk voor Tessa.

Ze gaan met de taxi naar huis, omdat Tessa niet in het ziekenhuis wil eindigen, vandaag.

Te laat. Tessa wordt in het ziekenhuis wakker. Cal en haar vader naast haar bed. Ze vertelt haar vader dat zij veel geld heeft uitgegeven. De vader van Tessa zeurt weer; hij wil haar bechermen. De moeder van Tessa breng Cal naar huis.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Tessa moet nog 7 dingen doen voordat zij doodgaat.

Thuis moet Tessa weer bijkomen. Zoey is bij Scott. Tessa stapt de tuin van Adam binnen.

Adam is zijn motor aan het repareren.

Ze praten wat. Het is Cal die Adam vertelt heeft over leukemie. Tessa vertelt Adam over de lijst. Adam wil weten Wat zij nog wil doen. Drugs. Adam heeft een adresje. Hij kijkt Tessa aan en belooft haar:'op een dag neem ik je mee op de motor en dan lat ik het je zien'.

Zoey en Tessa kijken vanuit het huis van Tessa naar Adam in zijn tuin. Tessa is verliefd op Adam. Scott is niet meer dan Zoey's seks-vriendje.

 

Tessa stelt Zoey aan Adam voor. Hij heeft paddo's. Hij zet er thee van.

Tessa heeft het gevoel alsof haar luchtpijp dichtvalt. Adam wil een stukje rijden. Naar het bos.

Zoey ligt suf op de achterbank.

In het bos loopt Tessa weg, klimt in een boom. Adam moet naar boven klimmen om Tessa uit de boom te halen. Ze is gelukkig, zo dicht bij hem. Voelt zich niet ziek.

Ze maken plannen voor de toekomst. Tessa zal Adam helpen groente te kweken.

Er komt een nieuwe wijkverpleegster bij Tessa thuis. Philippa. Ze ziet dat Tessa onder de blauwe plekken zit. Boomklimmen. Haar vader mag Phillipa wel. Tessa heeft alweer genoeg van haar. 'Gedoe over een praatgroep...en een kind met kanker thuis is zwaar voor de vader.'.

Tessa steelt een sigaret uit haar vaders zak en gaat in de kamer van Cal zitten.

Dagen gaan voorbij. Tessa loopt de tuin van Adam in en ontmoet zijn moeder.

Adam bekent dat zij zijn rijbewijs nog niet heeft en dus geen passagiers mag meenemen op de motor. Ze zetten hun helm op en gaan op pad. De heuvels in.

Samen zitten zij op een bank verwonderen zich over het uitzicht. Ze praten. De vader van Adam is anderhalf jaar gelden overleden. Ze praten over angst. Adam zegt iets verkeerds, ontnuchterends. Hij zegt haar :'ik kan je niet geven wat je hebben wilt'. Tessa begrijpt dat er geen perfecte Liefde bestaat. Ze staat op en loopt weg.

Tessa wil de wet overtreden. Samen met Zoey gaat zij op dievenpad. Zij worden betrapt, meegenomen naar een kantoortje. Daar bewijst Tessa dat zij Leukemie heeft en voor de kick steelt.

Cal vindt een dode vogel. Deze wil hij samen met Adam in de tuin begraven. Tessa is er ook bij. Ze houden een heuse begrafenis voor de vogel. Tessa wordt duizelig van het bukken. Adam pakt haar vast..... en Tessa krijgt nieuwe gevoelens voor Adam. Ze stuurt hem weg. Hij begrijpt haar niet.

Tessa pakt de auto van haar vader en rijdt naar Zoey. Ze heeft geen rijbewijs...en het gaat maar net goed. Tessa wil aan haar lijst werken. Zoey pakt een wegenkaart. Ze gaan. Bliksem en harde regen overvallen Tessa. De auto slaat af. Zoey rijdt verder naar het strand.

In de haven aangekomen, lijkt alles anders dan vroeger. Zij bellen aan bij een hotel waar zij ooit hebben gelogeerd. Zoey moet naar school, dus zij kunnen niet blijven. Vroeger en nu laten zich niet vegelijken. Zoey wordt gek van Tessa.

Plotseling vertelt Zoey Tessa dat zij zwanger is. Scott is de vader. Zoey is al 3 maanden zwanger. Ze moet de baby krijgen, een mei-baby. Over 150dagen is het mei....

Thuis gekomen slaapt Tessa 2 dagen. Haar vader is bang. Haar moeder neemt het wat luchtiger op. Waarom auto rijden? Het stond op de lijst...

Haar moeder zucht:'Mijn kinderen willen beroemd worden. Cal met zijn goochelen... '.

De vader had niet verwacht dat Tessa nog aan haar lijst werkte; roem.

Tessa voelt zich hevig ziek. Ze ziet Adam op het tuinpad. Gaat naar hem toe en legt uit:'wij zouden vrienden zijn'. Adam vraagt haar:'Wat is het ergste dat er kan gebeuren'? Het kan pijn doen. Tessa vergeet alles. Zij en Adam kussen.

Zoey is 95 dagen zwanger.

Tessa wil roem, dus haar vader en zij nemen deel aan een radio-interview.

Haar vader en de gastheer Richard willen over haar en kanker praten. Tessa wil over haar lijst praten. En ze begint te vertellen wat zij allemaal al heeft gedaan... Drugs, diefstal, seks. Het interview is plotseling afgelopen. Tessa mag niet haar echte leven vertellen.

Kerst. Adam en zijn moeder Sally komen op bezoek bij Tessa en haar familie.

Zoey is er ook rond Kerst. 19 Weken zwanger. Zij vertelt dat zij haar baby Lauren noemt.

Ze zijn in Adams kamer. Adam geeft Tessa een kettinkje met 7 stenen eraan. Steen 8 is de Liefde. Ze hebben elkaar gevonden.

De vader van Tessa verbiedt dit. Dus moet het stiekem. Adam bezoekt haar 's nachts via het raam.

Tessa maakt zichzelf mooi voor een speciaal avondje uit met Adam. Ze kijkt in de spiegel. Het bloed gutst uit haar neus. Haar moeder kan het niet alleen aan; zij roept Adam. Tessa wil niet dat Adam haar zo ziet. Ze kruipt achter het bad weg. Adam is opgedoft voor hun avondje uit. De ambulance komt. Tessa stuurt Adam weg. Adam staat bij het hek; Hij wuift de ambulance uit.

Adam bezoekt Tessa niet in het ziekenhuis. De volgende dag gaan ze naar huis per taxi. Tessa en haar moeder. Onderweg naar huis ziet Tessa haar naam levensgroot geschilderd op allerlei gebouwen, bruggen. Adam moet dat 's nachts hebben gedaan. Romantiek.

Tessa wil dat Adam bij haar komt wonen. Nummer 9. Haar vader verbiedt het. Het moet stiekem. Adam komt stiekem.

Nummer 10 op de lijst. Lauren Tessa Walker. 'Het is Lente', zegt Zoey.

Ze zitten in de tuin. Zoey is naar een praatgroep voor zwangere tieners gegaan.

Ze zitten in de tuin. Zoey is naar een praatgroep voor zwangere tieners gegaan.

Cal heeft zijn mobieltje, zijn nieuwe vrienden....

Zoey gaat naar huis. Adam is bij Tessa, Ze stort in. Ambulance moet komen.

Een infectie. Antibioticum. Dokter Wilson vertelt haar dat haar immuum-systeem bezwijkt.

Adam is bij Tessa. Tessa wil met hem vrijen. Nog één keer, voordat zij doodgaat.

Thuis.

Tessa is onderweg naar huis... en kan geen contact krijgen met Adam.

Ze gaat naar zijn huis. Sally vertelt haar dat Adam naar Nottingham is afgereisd om zich in te schrijven voor een studie.

Terug in haar kamer krijgt Tessa een woede-aanval. Ze gooit haar kamer overhoop. Haar vader komt binnen. Hij is kwaad en verdrietig.

Adam gaat weer naar de universiteit. Tessa is kwaad, maar begrijpt wel dat Adam dankzij Tessa zijn leven heeft teruggevonden. Hij komt nu over de dood van zijn vader heen.

Tessa en Adam zijn samen. De allerlaatste keer... Tessa voelt zich vrij. Adam verzamelt herinneringen voor later...

Philippa bereidt Tessa voor op een morfine-behandeling. De pijn zal wel meevallen.

Tessa heeft geen vragen meer voor Philippa. Ze gaat naar beneden.

Tessa droomt dat zij dood is. Ze schrikt wakker. Haar vader zit naast haar.

Ze wil het kindje Lauren van Zoey zien. Het moet nog geboren worden.

De wensen-lijst. 11 is een kop thee.

12, Aanwijzingen voor pap.

Thuis opgebaard liggen. Begraven worden in haar vlinderjurk.Biologisch afbreekbare kist. Sobere dienst. Geen gedichten, wel muziek. Tessa heeft nog 260 pond op haar spaarrekening staan. Dit is voor de lunch voor haar familie, Adam na de begrafenis.

Cal vraagt zichzelf af 'of hij nog een broer is als Tessa dood is'. Hij laat Tessa nog een goocheltruc zien.

Nummer 13, broertje vasthouden terwijl de schemer invalt.

Adam slaapt bij Tess. Zij denkt aan de gang van zaken op de Wereld. Het is geruststellend.

Aanwijzingen voor Zoey. 'Zeg niet tegen je dochter dat de hele planeet wegrot'.

Tess lacht veel, een lachend geraamte.

Zoey legt de baby in haar armen. Tess droomde dat Lauren geboren was.

Aanwijzingen voor Cal. 'Sterf niet jong, denk niet dat je braaf moet zijn.'

Aanwijzingen voor Mam.'Laat Cal nooit in de steek.Ik kom spoken als je van hem vervreemd'.

Aanwijzingen voor Adam. 'Zorg voor niemand behalve jezelf....'.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Before I die door Jenny Downham"