Beatrijs door Onbekend

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Beatrijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 453 woorden
  • 3 april 1999
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Beatrijs
Shadow

De Marialegende Beatrijs - geschreven rond 1270 - wordt algemeen beschouwd als het hoogtepunt van onze middeleeuwse vertelkunst. Het verhaal geeft een goed beeld van de belangrijke rol die Maria in de geloofsbeleving van de middeleeuwse mensen speelde.
 

Drie vormen van liegt beheersen de gebeurtenissen. De lichamelijke liefde die de non Beaterijs tot z…

De Marialegende Beatrijs - geschreven rond 1270 - wordt algemeen beschouwd als het hoogtepunt van onze middeleeuwse vertelkunst. Het verhaal geeft een goed beeld van de belangrijke…

De Marialegende Beatrijs - geschreven rond 1270 - wordt algemeen beschouwd als het hoogtepunt van onze middeleeuwse vertelkunst. Het verhaal geeft een goed beeld van de belangrijke rol die Maria in de geloofsbeleving van de middeleeuwse mensen speelde.
 

Drie vormen van liegt beheersen de gebeurtenissen. De lichamelijke liefde die de non Beaterijs tot zonde brengt, de moederliefde die haar naar een nieuwe zonde leidt en haar liefde tot Maria die de zonde opheft. Ontrouw, trouw, berouw, genade en ontferming zijn de voornaamste motieven in dit prachtige verhaal. 

Beatrijs door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Beatrijs Inhoud Beatrijs gaat over een vrouw die in het klooster werkte als non. Ze bad altijd tot Maria en dat bleef ze ook haar hele leven doen. Op een keer kwam haar oude schoolvriend -waar zij altijd al verliefd op was- langs, en ze spraken af, over een week te vluchten en samen een nieuw leven op te bouwen. Zo gezegd zo gedaan, ze ging met hem op pad. Ze hadden daarna zeven jaren gelukkig samen geleefd. Ze hadden het rijk en goed. Bovendien hadden ze ook nog samen twee kinderen gekregen. Maar toen het geld op was, moesten ze al hun eigendommen verkopen, om zo nog eten te kunnen kopen. De man liet Beatrijs op een gegeven moment in de steek met haar kinderen. Ze moest dus eten zien te krijgen om haar kinderen te voeden. Ze wilde geld verdienen, maar de enige manier was als prostituée. Weer zeven jaar heeft ze op de open velden geprostitueerd, en heeft ze zo haar kinderen gevoed. Ze trokken door het hele land heen, en kwamen bij toeval terecht bij het ouderlijke klooster. Ze had heel erg veel spijt van al haar zonden en ze dacht dat ze dat nooit meer goed kon maken. Toen ze bij een weduwe was, kreeg ze daar was te eten en een slaapplaatsje. Ze kreeg daar ook een soort droom, en in die droom was een boodschapper, die haar vertelde onmiddellijk terug te keren naar het klooster. Hij zei ook dat Maria haar plaats en haar gedaante had ingenomen in die veertien jaar en dat niemand haar gemist had. Ze kon het niet geloven, en negeerde het. De volgende nacht kwam het weer, en de nacht daarop ook. Ze nam afscheid van de kinderen en ging terug naar het klooster. Daar kwam ook om het jaar een abt, om te kijken op alles goed liep. Ze heeft toen haar hele leven opgebiecht aan de abt, die toen zei dat het haar vergeven was. Intussen had de weduwe de kinderen overgenomen met behulp van de kerk, die haar financieel een beetje steun gaf. Het verhaal is typisch middeleeuws. Dat komt onder andere door het goede eind, en het geloof. Maar ook aan de rijmende zinnen. Het geloof is nog wel het belangrijkst. Je leest over boodschappers via God, en over Maria. Maria speelt de belangrijkste rol, en dat wil de schrijver ook duidelijk maken. Kenmerken De genre van Beatrijs is een legende. Het is namelijk een godsdienstig verhaal, dat gaat over iemand z'n leven. De stroming is natuurlijk; middeleeuwen. Het is geschreven tijdens het katholicisme. De schrijver heeft hier dus duidelijk een oordeel over het katholicisme. Hij gelooft zwaar, en wil de mensen overtuigen van zijn mening.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Beatrijs door Onbekend"