Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bangkok Boy door Carry Slee

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Bangkok Boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1264 woorden
  • 26 februari 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8
1 keer beoordeeld

Boekcover Bangkok Boy
Shadow

De negentienjarige Bo heeft een relaxed leven. Ze studeert Nederlands in Amsterdam (maar niet al te fanatiek), heeft een knappe vriend (de kunstzinnige Joep) en kan het goed vinden met haar kamergenote Anouk (met wie ze ook veel ruzie maakt). Niks aan de hand dus. Totdat Joep haar ineens dumpt. Bo blijft gekwetst en boos achter, maar niet voor lang. Aangespoord door A…

De negentienjarige Bo heeft een relaxed leven. Ze studeert Nederlands in Amsterdam (maar niet al te fanatiek), heeft een knappe vriend (de kunstzinnige Joep) en kan het goed vinden…

De negentienjarige Bo heeft een relaxed leven. Ze studeert Nederlands in Amsterdam (maar niet al te fanatiek), heeft een knappe vriend (de kunstzinnige Joep) en kan het goed vinden met haar kamergenote Anouk (met wie ze ook veel ruzie maakt). Niks aan de hand dus. Totdat Joep haar ineens dumpt. Bo blijft gekwetst en boos achter, maar niet voor lang. Aangespoord door Anouk gaat ze Joep zoeken om hem te confronteren met die ene dringende vraag: waarom? Tot Bo's verbazing blijkt Joep spoorloos verdwenen. Niemand weet waar hij is, zelfs zijn beste vriend niet. Het enige teken van leven is een kaart uit Bangkok, die Joep naar zijn adoptieouders heeft gestuurd. Is hij op zoek naar zijn roots? Of heeft hij jarenlang met een knappe Thaise gechat en wil hij haar nu in het echt ontmoeten? Vastberaden dit tot op de bodem uit te zoeken, reizen Bo en Anouk hem achterna. Ze raken verzeild in een avontuur met verstrekkende gevolgen.

Bangkok Boy door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  • Het verhaal springt over naar een andere plaats: de ene keer zitten ze in de taxi en zien ze een bord Bangkok en daarna staan ze in hun hotel kamer./ beneden bij de hoeren onder hun hotel schreeuwt een meisje om hulp en dan staan ze voor het weeshuis.
  • Het verhaal springt over naar de belevenissen van een andere persoon: Het verhaal gaat van Joep naar Bo en andersom. Dat gebeurt vaak als er iets spannends is gebeurt maar het eindigt niet in een cliffhanger.
  • Het verhaal springt over naar een andere tijd: Joep denkt terug aan hoe hij te horen kreeg dat hij een hersentumor had. Het verhaal word niet onderbroken het is een terugblik. Er zijn geen flashbacks.
  • Cliffhanger> Joep liegt over dat hij contact lenzen heeft. Maar Anouk en bo zijn heel dicht bij hem en hij zegt dan dat hij terug naar Nederland gaat. En dan stopt zijn hoofdstuk

Dwaalsporen en vermoedens

Bo geeft je vermoedens dat joep een andere vrouw heeft maar als je joep zijn verhaal leest is dat niet zo./

 

Globale spanning: Kan Bo Joep nog vinden?

Lokale spanning: Bo en Anouk gaan achterop bij motorrijders/brommerrijders. Maar worden bijna verkracht. Dit word wel weer snel opgelost

personages

Bo (hoofdpersoon)

Spontaan:

Lief:

Vrolijk:

Doorzetter: Ze blijft doorgaan om Joep te vinden ze stopt niet.

Snel in paniek/ziet snel problemen: Ze is snel bang bijvoorbeeld in een tuctuc dat die te hard rijd.

Bezorgd:

Naïef: Denkt dat joep een ander heeft.

Bo is een 19-jarige student Nederlands uit Amsterdam die een makkelijk leventje heeft, tot haar vriend Joep het na drie jaar uit maakt, en daarna spoorloos verdwijnt. Met haar vriendin Anouk gaat ze hem zoeken om te weten te komen wat er gebeurd is en waarom hij het uit gemaakt heeft.

 

Joep (hoofdpersoon)

Verlegen:

Slim: Studeert aan de kunst academie.

Aardig:

Zorgzaam: Hij zorgt goed voor bo hij kookt voor haar en let goed op haar. Hij heeft bijna alles voor haar over. En wil Bo geen pijn doen dus vertrekt naar Thailand.

Rustig:

Trouw:

Joep, die eigenlijk Aroon heet, heeft een ongeneeslijke hersentumor. Omdat hij het niet kan opbrengen dit aan zijn vriendin Bo te vertellen, dumpt hij haar. Bovendien vertrekt hij naar Thailand, waar hij zijn geboortedorp wil bezoeken. Bo is boos op hem omdat hij er vandoor is gegaan, maar achteraf blijkt dat hij het allemaal uit liefde gedaan heeft. Hij overlijdt aan het eind van het boek.

 

Anouk (bijpersoon)

De kamergenote en vriendin van Bo. Ze is avontuurlijk en wil op wereldreis, maar gaat dan toch met Bo mee naar Thailand. Ze is ook niet vies van een avontuurtje met een man (de Australiër bijvoorbeeld).

Pierre

een vriend van Joep. Hij komt alleen in het beginstuk voor, hij is een vriend van Pierre. Eigenschappen weet je niet want hij komt maar even in het boek voor. Hij is een helper van Joep want hij koopt Joep meubels allemaal over.

Bo’s moeder

Haar moeder komt alleen in het boek voor zodra Bo weet dat het uit is met Joep. Bo’s moeder is zorgzaam, bezorgd en naïef.

Benat:

zonder hem zouden ze Joep nooit zijn tegen gekomen en hij kon goed met joep overweg, omdat hij Engels kon praten.

Sunee:

Meisje dat gevangen was door Zubin/Cadda. Haar neef Dai en haar moeder komen ook in het verhaal voor.

 

Thema

Dood van een geliefde/liefdesverhaal/reisverhaal

Op het allerlaatst in het boek blijkt dat Joeps reis naar Thailand niet zomaar was: hij had een tumor en wilde nog een keer zijn geboorteland zien. Bo wist dit niet. Haar reis naar Thailand, het boek, leidt uiteindelijk naar de dood van Joep. Deze dood is erg belangrijk voor het boek, ook al weten we dit pas op het eind.

 

Motieven

Verbroken liefdesrelatie

Joep heeft de relatie met Bo verbroken. Toch is de liefde er nog, zo blijkt als Bo hem achterna gaat naar Thailand. Bovendien houdt Joep nog steeds van Bo, maar voor zijn tumor maakt hij het uit. Hij wil haar verdriet sparen. De liefde leidt ons door het hele boek.

Seksualiteit

Anouk en Bo zijn studenten en seks speelt een rol in hun leven. Als Joep het uitmaakt met Bo, gaat zij ervan uit dat hij met een ander meisje aan het vrijen is. In Thailand regelen zowel Anouk als Bo een jongen om seks mee te hebben. Ook Joep heeft seks, met een vrouw op het vliegveld.

Coming of Age

Bo, Anouk en Joep zijn nog maar studenten. Tijdens hun reis leren ze allemaal veel. Ze zijn immers helemaal zelfstandig en komen veel nieuwe mensen tegen.

Geheim

Joep draagt een geheim met zich mee: hij heeft een tumor en zal binnenkort sterven. Dit geheim is zijn gehele reis bij hem. Als hij sterft, betekent dat ook het einde van zijn geheim, want iedereen komt het nu te weten. Hij is tweemaal 'vrij': geen ziekte en geen geheim meer.

 

Verhaalopbouw/ perspectief
“Bangkok Boy” is een chronologisch vertelde roman voor jongeren. Er zijn twee verhaallijnen. Boven ieder hoofdstuk wordt verteld wie de verteller is: Bo of Joep. Die vertelt vervolgens in de ik-vorm wat zij of hij meemaakt. Voor de lezer is deze vertelstructuur natuurlijk aardig, want je kunt nu de gedachten en gevoelens van twee personages te weten komen. Sommige verhaalelementen worden zowel door Bo als door Joep verteld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Verhaalopbouw/ perspectief
“Bangkok Boy” is een chronologisch vertelde roman voor jongeren. Er zijn twee verhaallijnen. Boven ieder hoofdstuk wordt verteld wie de verteller is: Bo of Joep. Die vertelt vervolgens in de ik-vorm wat zij of hij meemaakt. Voor de lezer is deze vertelstructuur natuurlijk aardig, want je kunt nu de gedachten en gevoelens van twee personages te weten komen. Sommige verhaalelementen worden zowel door Bo als door Joep verteld.

Motorisch moment> Wanneer Joep het uitmaakt met Bo en vertrekt dat is dus al in het begin hier ontstaat het probleem.

Tijdsprong > Soms wel een paar uur later of een dag later maar aan het einde is het 10 dagen later.

Tijdsversnellingen > Bo en Anouk zijn terug in A’dam. Dat is 10 dagen nadat Bo Joep zag wegrijden in de politie auto.

Tijdvertragingen > Het stuk in de auto van Bangkok naar Chiang Mai dat word heel duidelijk beschreven dat duurt heel erg lang.

Einde

Het is een droevig einde want je weet nu waarom joep is gevlucht en hoe veel hij van bo heeft gehouden en bo van hem. Het is ook een gesloten einde want alle legen plekken zijn ingevuld.

 

De tijd van het verhaal

Maar je kunt uit tekstgegeven herleiden in welk jaar de jeugdroman speelt. Joep is in 1990 geadopteerd. Hij was toen vier jaar en op het moment dat hij weer terugkeert naar Thailand is hij 22 jaar. Dat is dus 18 jaar na zijn adoptie. Dat betekent dat het “Verhaal-Nu” in 2008 speelt. Omdat er ook een opmerking wordt gemaakt over de hitte en het hoogseizoen, valt bovendien aan te nemen dat het in de maand juli of augustus is. De vertelde tijd is enige weken.

 

De plaats van handeling/ruimte

Er zijn drie plaatsen die een rol spelen. In het eerste deel van de roman zijn Bo en Anouk nog in Amsterdam. Er worden opmerkingen over Amsterdamse straatnamen gemaakt en ze bezoeken de Rietveld Academie. Ze keren ook naar Amsterdam terug zoals het in een echte queeste betaamt. De tweede plaats is de wereldstad Bangkok, waar Joep, Anouk en Bo aankomen na hun vliegreis dus ook op het vliegveld. Bo moet daar ook op zoek naar een adres van een weeshuis. Ze beleven er nog een paar interessante avonturen (seks in een wc, een bijna-verkrachting). De derde plaats is de noordelijke Thaise stad Chiang Mai. Daarheen is Joep vertrokken en Bo en Anouk reizen hem achterna. Ze ontmoeten hem. Bij een tempel. Ze overnachten ook in een hotel in Bangkok en in Chiang Mai.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bangkok Boy door Carry Slee"