Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

A. Persoonlijke reactie
1. Geef een complete titelbeschrijving. Leg de titel uit en gebruik daarbij eventueel citaten uit het boek.
Plaats van uitgave: Amsterdam.
Uitgever: Carry Slee zelf
Jaar van uitgave: juni 2009
De titel is Bangkok boy: Joep is geadopteerd uit Thailand om precies te zijn uit Bangkok. Hij is een jongen. Dus vandaar Bangkok Boy.


2. Motivatie van je boekkeuze.

Ik heb bijna alle boeken van Carry Slee gelezen, en toen ik hoorde dat ze een boek ging schrijven voor 16+ dacht ik: Dat zal wel een leuk boek zijn. En toen heb ik het bij de bieb geleend om te lezen.


3. Eerste persoonlijke reactie. Gebruik daarbij vijf relevante beoordelingswoorden.

Ik vond het boek interessant omdat het te maken heeft met deze tijd. Het boek is ook soms zielig en droevig bijvoorbeeld als Bo krijgt te horen dat het uit is. Het is geloofwaardig omdat er best veel kinderen geadopteerd worden. Het is spannend omdat er dingen gebeuren die je niet verwacht zoals dat Joep doodgaat aan een hersentumor, dat kom je nergens van te voren in het verhaal tegen.4. Verklaar de eventuele afbeelding op de kaft.

Op de cover staat de afbeelding van twee meisjes op een scooter, ze zijn in Bangkok. In Bangkok wordt de scooter veel gebruikt als vervoermiddel. De twee meisjes zijn Bo en Anouk, zij zijn op zoek naar het ex-vriendje van Bo.


B. Samenvatting.


1. Wie is de hoofdpersoon? (Beschrijven m/v, leeftijd, beroep, karakter, gehuwd, wensen etc.) Licht minstens drie eigenschappen toe; illustreer die eventueel met een citaat.

Bo: rond de 20 jaar, studeert Nederlands. Ze wil graag met Joep trouwen en kinderen krijgen. Bo is een aardig, naïef en vrolijk persoon.
Joep: 22 jaar, zit op de Kunstacademie. Hij wil een beroemde kunstenaar worden en wil zijn ‘biologische’ familie leren kennen. Hij wil ook met Bo trouwen alleen hij wordt ziek. Joep is rustig, trouw en zorgzaam.


2. Wie zijn de andere belangrijke personen. (Beschrijven (zie 1), helper of tegenstander van de hoofdfiguur?) (Beschrijven (zie 1), helper of tegenstander van de hoofdfiguur?) Geef minstens twee karaktereigenschappen aan; illustreer die met een citaat.

Pierre: een vriend van Joep. Hij komt alleen in het beginstuk voor, hij is een vriend van Pierre. Eigenschappen weet je niet want hij komt maar even in het boek voor. Hij is een helper van Joep want hij koopt Joep meubels allemaal over.


Anouk: de beste vriendin van Bo. Zij haalt Bo over om Joep te gaan zoeken in Thailand. Ze is dus een helper van Bo. Anouk is druk, chaotisch en stoer.
Bo’s moeder: Haar moeder komt alleen in het boek voor zodra Bo weet dat het uit is met Joep. Bo’s moeder is zorgzaam, bezorgd en naïef.

3. Hoe is de relatie tussen de hoofdpersonen en de andere personages? (vrienden, broer, zus, ouder, werkgever, werkgever, geliefden; kunnen het goed / slecht vinden met de hoofdfiguur of met bepaalde andere personages)
Anouk en Bo: beste vriendinnen maar hebben af en toe ruzie over niks bijzonders.
Bo en Joep: waren een stel, maar Joep maakt het na 3 jaar ineens uit.
Pierre en Joep: goede vrienden, Pierre weet wanneer hij Joep niets moet vragen. Dus een goede vriend.
Bo en haar moeder: slechte relatie. Bo ergert zich aan haar moeder want ze is te overbezorgd.

4. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
• Joep en Bo zien elkaar voor het eerst.
• Joep en Bo krijgen verkering.
• Joep maakt het uit.
• Joep ziet opeens in een droom zijn moeder voor het eerst.
• Anouk en Bo gaan Joep in Thailand zoeken.
• Joep ontmoet zijn biologische moeder.
• Anouk en Bo brengen een prostituee (Sunee) naar haar familie.
• Bo rijdt iemand aan.
• Joep vertelt aan Bo waarom het uit is.
• Joep eist de schuld op zich van de aanrijding.
• Joep zit in de gevangenis in Thailand.
• Bo en Anouk terug in Nederland, proberen Joep vrij te krijgen.
• Joep sterft aan een hersentumor.


5. Verandert het leven van de hoofdpersoon? (Hoe, waardoor?)
Ja, Bo dacht dat ze met Joep gelukkig zou worden, met hem kon trouwen en kinderen krijgen. Joep maakt het uit en verdwijnt spoorloos. Dan komt ze achter de waarheid als Joep dood is: Joep had een hersentumor en dat wist hij al langer alleen hij wou Bo er niet bij betrekken, zodat ze geen pijn zou lijden om zijn dood, want ze nu toch doet.


6. Waar spelen de gebeurtenissen zich (achtereenvolgens) af? (Stad / dorp, provincie, land.) Probeer zo precies mogelijk te zijn.

Anouk en Bo’s appartement in Amsterdam, Bo’s kamer, auto Pierre, Pierre’s huis, telefoonwinkel, op het vliegtuig, in een hotelkamer, in Thailand, in verschillende weeshuizen, in de auto, in het appartement van Bo en Anouk in Thailand, bij de biologische ouders van Joep, in Bangkok.


7. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af (auto, (kleuren)tv, computer, mobieltjes; of juist het ontbreken hiervan), hoelang duurt het verhaal en in welke volgorde worden de gebeurtenissen verteld? Probeer zo precies mogelijk te zijn.

Een mobieltje wordt alleen gebruikt door Bo om haar moeder te bellen. De computer wordt gebruikt om tickets naar Thailand te boeken, en om erachter te komen dat Joep dood is.
Het verhaal wordt in de chronologische volgorde vertelt met af en toe flashbacks. Het verhaal duurt ongeveer een maand.

Kies voor C.a of C.b. (boek-film)
C.a. Verwerkingsopdrachten


1. Bespreek het perspectief. En leg de (on)betrouwbaarheid daarvan uit. Gebruik eventueel citaten uit het boek.
Het perspectief is door de ogen van Bo en Joep. Je kunt hierbij zeggen dat het perspectief betrouwbaar is omdat het door twee personen wordt bevestigd. Maar ze kunnen ook allebei liegen, dat weet je natuurlijk niet zeker.


2. Is er sprake van meerdere verhaallijnen? Welke? Leg uit en gebruik eventueel citaten uit het boek.

Ja, er is sprake van twee verhaallijnen. Een met Bo en de andere met Joep.
In de tekst wordt dat aangegeven met:
Bo= gewoon zo getypt.
Joep = schuin gedrukt getypt.

3. Geef belangrijke motieven uit het boek. Licht toe met citaten. Is er sprake van leidmotieven? Licht toe met citaten.
Het boek heeft als kenmerk dat het vlot geschreven is en er gebeurd veel tegelijk zoals de eerste bladzijde van het boek: Joep heeft het uitgemaakt met Bo. Maar wie is Bo precies en wie is Joep precies dat weet je nog niet eens maar je krijgt meteen wel informatie hoe het uit is gegaan. Het leidmotief is dat Joep het uitmaakt zonder reden, en om die reden is het hele boek geschreven: Joep maakt het uit en vertrekt naar Bangkok, maar waarom? Daar kom je halverwege het boek eigenlijk pas precies achter.

4. Licht toe of het boek een gesloten of open einde heeft.

Het boek heeft een gesloten eind omdat je weet wat de reden is van Joep uitmaking met Bo. Ook weet je nu wie de ouders van Joep zijn en waarom hij geadopteerd werd. Alle open plekken zijn ingevuld.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.