Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 5927 woorden
  • 1 december 2013
  • 114 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
114 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


1. Gegevens van het boek.

De titel van het boek is: “Bad boys for life.”. De schrijver van het boek is Vrank Post.

De uitgever van het boek is Manteau. Het is de derde druk.

2. Waarom heb ik voor dit boek gekozen?

Dit boek “Bad boys for Life.” Is mij aangeraden. Ik heb zorgvuldig de samenvatting gelezen en de essentie van het verhaal gevraagd. Het leek me een erg goed boek en ik had nog niks van deze schrijver gelezen. Het motto van het boek was eveneens interessant, er staat namelijk “Niets is gevaarlijker dan iemand die niets meer te verliezen heeft.” Dit wekte me dus duidelijk interesse en ben het boek gaan lezen.

3. Beschrijving van de omslag.

De naam van het boek staat boven aan in een apart groengekleurd lettertype, daar links onder staat in het wit de naam van de schrijver overigens kleiner lettertype dan de naam van het boek. Helemaal onderaan staat het motto van het boek, het staat in een klein groen lettertype. Op de voorkant van het boek zie je een zittende de jongen met een pet en een capuchon op. Hij kijkt deprimerend en door de capuchon kun je zijn ogen niet zien, dit maakt de sfeer donker. Het feit dat er een motto op het boek staat die zeer interessant is lijkt mij dan ook een middel om mensen te overhalen om verder naar het boek te kijken en dan dus het te gaan lezen. Ja, de afbeelding past wel bij het verhaal. Het gaat aan het einde heel erg mis en door het hele verhaal heen is het ook niet echt vrolijk.

4. Titelverklaring.

Het feit dat de titel van dit boek “Bad boys for life.” is. Is absoluut niet raar. De titel is namelijk een paar keer letterlijk in het boek terug te vinden. De twee vrienden Omar en Joost (hoofdpersonages) zeggen dit tegen elkaar in het verhaal. Het boek gaat over vriendschap en hoe Omar en Joost dit dan zien. Hoe belangrijk ze het vinden en waarom ze het zo zeggen wordt ook in het boek vermeld. Ook wordt dit aan het einde van het boek weer gezegd door Joost. Dit is dan een heel belangrijke zin geworden en maakt veel indruk.

5. Informatie over de schrijver.

De schrijver Vrank Post is 48 jaar. Hij schreef het boek “Bad boys for life”

In 2008. Hij werkt voor het transferium in Den Helder voor jeugdzorg.

Hij vertelt dat hij ook in de jeugdgevangenis heeft gewerkt en nu in een

Jeugdinrichting werkt. Hier heeft Hij van alles voorbij zien komen. Jongeren die niet meer weten wat ze doen en waarom. Kinderen die heel erg in de war zijn en niet echt meer kind zijn door alles wat is gebeurt. Vrank Post het inmiddels al vier boeken geschreven met alle een hele goede beoordeling. Boeken die uitgebracht zijn door Vrank Post: (chronologisch)

“Bad boys for life”     Uitgegeven in 2008

“Kapot!”                     Uitgegeven in 2009

“Judgement day”        Uitgegeven in 2010

“Mijn zwarte ziel”      Uitgegeven in 2011

6. Genre/Verhaalsoort.

Het genre van dit boek is onderdrukking  en spanning/avontuur. Dit genre past goed bij dit boek omdat het veel spanning in zich heeft en het een tragische afloop heeft die je al zo’n beetje aan voelt komen als je in het boek begint te lezen en er dan ingezogen word. De onderdrukking als genre komt doordat in dit verhaal Omar(Marokkaan) zich onderdrukt voelt door de Nederlanders en hun gedrag tegenover zijn land van herkomst. Je kan het genre heel verschillend beleven vandaar dat ik er ook een meerdere van heb genomen en het daarna uitgelegd.

7. Onderwerp van het boek.

Het boek gaat over twee jongeren die ondanks verschillende culturen hele goede vrienden worden. Beiden gaan ze om verschillende reden en manieren hun eigen weg. Aan het einde van het boek komen ze elkaar tegen in een heel vreemde situatie waarin ze beide uitleggen hoe ze terecht zijn gekomen en hoe ze het leven ervaren.

 

8. Thema van het boek.

Het thema van het boek is “goed en kwaad”. Dit omdat Joost bijvoorbeeld om een bijzondere reden in de jeugdgevangenis zit. Hij zit in voorarrest totdat zijn zaak voor de rechter moet komen. Op Oosterdel veranderd zijn leven langzaam in een hel door bepaalde beslissingen die hij maakt. Bij omar lijkt het in het begin wel goed te gaan maar doordat het boek van verleden naar heden gaat merk je wel dat het uiteindelijk niet goed is gegaan met Omar en ook verkeerde beslissingen nam in het leven.

9. Belangrijke personages.

(Hoofdpersonage)Omar: Een Marokkaanse jongen die veel agressiviteit problemen heeft en er al snel op los slaat als iets hem niet zint. Hij flirt met veel meisjes en is een soort van pooier. Ook laat hij andere klusjes voor hem doen. In de toekomst lijkt hij heel veel geleerd te hebben en meegemaakt maar gaat met zijn acties de verkeerde kant op.

(Hoofdpersonage)Joost: Een Nederlandse jongen die voor een schandaal in voorarrest moet in de jeugdgevangenis Oosterdel. Hij is tegenover meisjes best wel verlegen. Hij is niet bang om zich te verdedigen en klappen uit te delen. In de toekomst word zijn leven alleen maar vervelender en voor zijn gevoel een ware hel.

(Bij Personage)Meriam: Zit op dezelfde school als Joost en Omar. Kan zich verbaal goed verdedigen, kent Omar al best wel lang en krijgt gevoelens voor Joost. In de toekomst komt ze Joost weer tegen maar dat vind ze absoluut niks.

(Bij personage)Abdullah: Probeert Omar zijn leven weer op rails te krijgen.

10. Tijd en ruimte.

De tijd speelt zich wisselend af aangezien het in het verleden en tegenwoordige tijd afspeelt. Er is ook duidelijk een verteller in dit verhaal. De verteller komt vooral naar voren in de verleden tijd. In de tegenwoordige tijd wordt vooral vertelt vanuit het perspectief van de hoofdpersonen Omar en Joost. Als je alleen naar de verleden- of tegenwoordige tijd kijkt volgt het in chronologische tijdsvolgorde. In het boek speelt dit zich dus door elkaar af.

Er is geen bepaalde tijd qua seizoenen.

11. Vertel perspectief.

In het boek “Bad boys for life” is er sprake van het meervoudige perspectief en auctoriaal vertelperspectief . In het heden en de verledentijd is er aan het begin sprake van auctoriaal vertelperspectief. Dit is zodat je een gevoel van de sfeer, omgeving en gevoelens krijgt. Zodra het verhaal vordert merk je dat de hoofdpersonen zelf meer aan het praten zijn en je hun gevoelens en gedachten te horen krijgen. Aan het einde van het verhaal is het, het beste te merken maar toch blijft de verteller er altijd wel.

12. Belangrijke gebeurtenissen.

De eerste grote gebeurtenis speelt zich al meteen af in het begin van het boek met de hoofdpersoon Omar. Hij schreeuw tegen mensen in een bankgebouw dat ze moeten gaan liggen op de grond met hun handen achter hun hoofd. Omar zwaait in de rondte met een geweer.

Daarna komt Joost op jeugdgevangenis “Oosterdel”. Hier ontmoet hij Omar en samen krijgen ze ruzie met anderen na die ruzie zijn Omar en Joost vrienden voor het leven en vertrouwen ze elkaar helemaal. Omar noemt hen: “Bad boys for life” en zegt tegen Joost: “We ride together … we die together.”

Joost komt een meisje tegen “Meriam” ze worden verliefd op elkaar maar Joost heeft een groot geheim. “Waarom zit hij op Oosterdel”

Joost vertrouwt Omar zijn geheim toe. Hij word verdacht van het aanranden van zijn buurmeisje. Terwijl Joost vertelt dat het helemaal niet het geval was en juist Joost zijn zus hem erin heeft geluisd met het buurmeisje en daarna deze leugen heeft verkondigd aan zijn ouders en de politie. Omar gelooft hem direct.

Omar en Joost krijgen hevige slaande ruzie omdat Omar een grote bek heeft over Meriam.

Ze schelden elkaar verrot en slaan er maar op los. Omar kan al zijn woede niet beheersen en vertelt iedereen die erom heen staan Joost zijn geheim. Maar niet de waarheid hij zegt ze dat hij iemand heeft aangerand.

Meriam komt erachter dat Joost iets voor haar heeft verzwegen en maakt het per direct uit. Dit omdat zij vroeger verkracht is. Ook gelooft ze Joost niet die haar alsmaar probeert over te halen dat wat Omar heeft gezegd niet waar is.

Meriam en Joost blijven achter in het klaslokaal en Joost probeert in alle wanhoop Meriam over te halen. Maar Meriam wil er niks van weten. Joost pakt haar hand maar Meriam wil weg alleen Joost blijft haar vasthouden. Meriam zegt: Blijf van me af jij viezerik. Er vind tussen hen twee een kleine worsteling en ze vallen op de grond. Joost heeft haar nog steeds vast en zegt alsmaar dat ze hem moet geloven. Op dat moment komt er een docent binnen die Joost van haar afhaalt.

Tegen Joost wordt vertelt dat wat hij deed zijn zaak niet veel goeds doet. Joost zegt dat hij haar niks heeft gedaan maar de docenten geloven hem niet. Overigens laat Meriam het verhaal van de docenten bevestigen.

Nu in de toekomst komt Joost Omar in het bankgebouw tegen. Ze herkennen elkaar direct.

Ze praten in het bankgebouw over waarom Omar dit doet. En waarom.

Beide vertellen over hun leven. Joost over dat hij in de jeugdgevangenis moest zitten en dat voor 4 jaar. Daarna zocht hij Meriam weer op die dit absoluut niet kon waarderen en hem direct kapot schold. Omar vertelt over dat hij overgeplaatst werd. En Dat hij Abdullah tegen kwam en hem over Allah vertelde en waarom we hier zijn.

Later maakt hij ook kennis met Nabil die hem verteld over de oorlog in zijn land en hoe dit de schuld is van de andere landen waaronder ook Nederland.

De laatste gebeurtenis is het aller belangrijkst hierin zorgt Joost dat alle mensen het bankgebouw uit kunnen vluchten en zegt “”bad boys for life” tegen omar en drukt via de paal in het gebouw op het rode knopje op de gordel van Omar waardoor de semtex ontploft.

13. Samenvatting van het boek.

Omar houdt een aantal mensen uit een bankgebouw onder shot en zorgt ervoor dat alle ingangen naar het gebouw goed afgesloten zijn. Ook heeft hij een riem om met semtex(een explosief goedje) om zijn middel onder een witte djellaba. Er zit een rood knopje op de riem die knippert, Iedereen kan het duidelijk zien. Op een gegeven moment hoort hij de lift omhoog gaan. De enige ingang naar de eerste verdieping die hij nog niet had afgesloten. Mensen zitten angstig met hun handen op hun rug af te wachten wat er allemaal gebeurt. Ondertussen houdt Omar de lift ondershot. Maar als de deur opengaat dan staat er een koffiejongen. Maar het is een oude bekende van Omar het is namelijk Joost. Joost bekijkt snel de situatie en herkent Omar direct. Ze groeten elkaar een soort van maar Joost heeft ook door dat het een gevaarlijke situatie is.

Joost moest 3 jaar geleden naar “Oosterdel” een jeugdgevangenis omdat hij iets had begaan.

Daar zit hij op afdeling “C”. Omar zit daar ook. Hij wordt door Omar rondgeleid en merkt dat Omar al een tijdje op Oosterdel zit. De leiding vertelt Joost wat de regels zijn en ook wordt Joost vertelt dat het, het beste is als hij niet zegt waarom hij op Oosterdel zit, dit kan namelijk verkeerd uitpakken. Er zitten ook nog andere jongens op afdeling C van Oosterdel. Maar Joost raakt in gesprek met omar. Hij vertelt over zijn voetbal achtergrond aangezien Omar vertelde dat ze van het weekend gaan voetballen tegen een andere afdeling zoals elk weekend gebeurt. Joost heeft als spits gespeel in B1. Omar gelooft het haast niet. Maar dat weekend gaan ze samen voetballen tegen een andere afdeling. Ze doen het super goed samen in de spits maar op een gegeven moment komt er een verdediger van de andere afdeling en die trapt Omar onderuit. Omar wordt pist en slaat er meteen op los. Dan bemoeien de andere van de afdeling zich er ook mee en beginnen op Omar in te slaan en te trappen. Joost twijfelt geen moment en helpt Omar en begint op de andere in te slaan. Uiteindelijk komt er een begeleider die ze uit elkaar haalt.

Ze schelden alleen nog een beetje als ze uit de gymzaal worden gehaald. Nu moeten Omar en Joost in twee verschillende kamers afkoelen. Geen TV, Ramen, Verwarming. Alleen een schoolbord waarop staat: Waarom moet ik hier heen? En wat moet ik anders doen de volgende keer?

Omar had al vaker in deze ruimte gezeten. Het is erg koud en je kan niet met anderen praten. De volgende ochtend komt er een psycholoog naar beide apart toe.

Deze praat dan met ze en praat over wat er mis ging. Joost en Omar konden er beide voor zorgen dat ze eruit mochten door te zeggen dat ze zich weer gingen gedragen.

De volgende dag word Joost vertelt dat hij naar school moet. Diezelfde ochtend hebben Omar en Joost het over dat ze “Bad boys for life” zijn en Omar zegt hem: “We ride together… we die together”.

Eenmaal op school leid Omar hem meteen rond op de school die zich naast Oosterdel bevindt. Omar laat hem de kluisjes en de lokalen zien. Ze moeten al bijna meteen naar de klassen. In de pauze stelt Omar, Joost aan een paar vrienden voor. Joost zijn ogen vallen meteen op een meisje. En vraagt aan Omar of hij haar kent. Omar sleurt Joost mee naar het meisje en zegt tegen haar: Dit is Joost hij wil zich graag voorstellen. Het meisje draait zich om en zegt: ik ben Meriam. Joost begint te blozen en Omar kijkt hem aan.

Omar vertelt dat Meriam de hoer van Amsterdam speelde. Meriam kijkt hem aan en zegt: dat hoeft toch niet iedereen te weten en zo zit dat helemaal niet! Omar zegt: als ze vrij is wordt ze mijn hoer. Meriam vertelt Joost dat Omar een “playertje” is. Hij flirt met iedereen vertelt Meriam. En hij denkt dat hij stoer is.

Dan rinkelt de bel van de pauze en Meriam zegt Joost gedag en gaat naar haar klas toe.

Terwijl Joost en Omar naar de klas lopen zegt omar: jij hebt zeker een oogje op haar.

Joost kijkt hem aan maar zegt niks. Omar lacht.

Eenmaal na school krijgt Joost een briefje in zijn hand gedrukt. Het is van Meriam.

Zodra ze op de afdeling zijn gaat hij naar zijn kamer en kijkt hij wat er op het briefje staat.

Er staat:

“Hoi lekker ding, leuk om je te leren kennen. Wat leuk dat je in hetzelfde dorp als Medine woont (mijn nichtje) Ik hoorde van Omar dat je wel “dope” bent. Hem helpen met vechten en zo. Laat je niet gek maken door de leiding hier(en ook niet door omar) De leidingen bedoelen het wel goed(sommige dan hé). Al komt het nog zo rot uit hun bek. Ze hebben mij ook echt geholpen. Uiteindelijk doe je het zelf, maar een beetje hulp is nooit weg. Heb je buiten een vriendin of ben je single? Schrijf je me een briefje terug? Dat vind ik leuk als je dat doet! ”

De brief is ondertekent: Meriam.

Joost is nu tot over zijn oren verliefd en schrijft direct een briefje terug. Hierin vertelt hij heel ongenuanceerd over dat hij h et wel leuk vond dat ze hem een briefje heeft geschreven, ook vertelt hij dat hij buiten geen vriendin heeft en vraagt haar of ze nog lang moet blijven.

Daarna schrijft hij: Tot morgen op school.

De volgende dag op school loopt hij naar Meriam toe en geeft haar “sneaky” het briefje. Ze glimlacht en loopt naar haar klas. In de pauze komen ze elkaar weer tegen en ze vertelt hem dat ze hem leuk vind en zo Joost dus ook dat hij haar leuk vind. Ze vertelt hem wel dat ze over een week al weg mag. Joost is blij voor haar maar verdrietig voor zichzelf. Ze krijgen wel verkering, maar Omar gedraagt zich nog steeds gemeen tegenover Meriam.

Op de afdeling vertelt Omar Joost dat hij binnenkort even weg mag naar zijn gezin.

Maar Omar vertelt Joost ook dat hij dan van plan is te vluchten en nooit meer terug komt. Joost vraagt hem of dat wel handig is maar Omar is verzekerd van zijn zaak en zegt: wat heb ik nog te verliezen. Joost kijkt hem verontwaardigd aan en vraagt hem waar die dan van plan is heen te gaan. Omar zegt naar Marokko te gaan, naar zijn familie! Joost wenst hem veel succes met een somber gezicht. Omar vertelt hem dat het wel goed komt en zegt dat Joost heust wel goed terecht komt en dat ze rechtszaak goed zal komen, je bent onschuldig, immers!

Een paar dagen later op school krijgt Omar ruzie met Meriam. Ze schelden elkaar helemaal kapot. Meriam is boos op Omar omdat hij haar steeds een hoer en een slet noemt. Ze krijgen slaande ruzie en moeten door de leidingen van elkaar afgehaald worden.

Als ze op de groep zijn uit Omar zijn boosheid naar Meriam via Joost. Maar Joost vind dit absoluut niet leuk en wordt boos op Omar. Hij zegt dat Omar normaal moet doen tegen haar en dat zegt Omar weer dat ze gewoon een hoertje is en dat hij Joost niet snapt.

Dan wordt Joost pissig en slaat Omar op zijn neus, Omar reageert meteen en slaat terug ze schreeuwen naar elkaar en blijven slaan en schoppen. De leidingen moeten erbij komen om hen uit elkaar te halen. Omar zegt nog tegen Joost dat hij Die hoer vermoordt en noemt Joost een pedofiel. Joost die roept: Kut Marokkaan en pooier! Als reactie op Omar.

De volgende dag zit Omar in de koude cel. De andere jongeren in de afdeling hebben alles gehoord en praten er met iedereen over op school. Meriam pikt het ook op en hoort over wat Omar over Joost zei. Iedereen vertelt haar dat Joost zijn buurmeisje heeft aangerand.

Als Joost op school komt en naar Meriam toe wil om haar een kus te geven wordt ze boos.

Wat hoor ik nou Joost zegt ze. Joost kijkt haar verwarrend aan en begrijpt haar niet.

Meriam wordt boos dat hij niks zegt en ze heeft gehoord van zijn geheim. “Je hebt je buurmeisje aangerand!” Zegt Meriam boos. Dat ik jou ooit heb kunnen vertrouwen zegt ze.

Joost zegt haar dat, dat een leugen van Omar is. Maar Meriam loopt boos weg zonder Joost aan te kijken. Op dat zelfde moment gaat de bel van de school. Joost loopt naar de klas. Aan het einde van de middag besluit hij met Meriam te willen gaan praten en zorgt dat hij tegelijk met haar als laatste in het lokaal is. De bel is gegaan en Joost pakt Meriam haar hand.  Ze kijkt hem aan en schreeuwt dat hij los moet laten. Joost probeert haar in alle wanhoop over te halen en vertelt haar constant maar dat het niet waar is en ze hem moet geloven.

 Ze wil weg gaan maar Joost houdt haar tegen. Er vind een kleine worsteling plaats totdat Meriam op de grond valt. Joost houd haar stevig vast en zeg: Je moet me geloven! Meriam roept: Laat los jij viezerik! Dan komt er een docent binnen die Joost van Meriam afhaalt.

Ze roept nog Viezerik naar Joost en loopt snel weg. De docent zegt tegen Joost dat hij verkeerd bezig is en dat dit niet goed is voor zijn zaak die overigens volgende week al voor de rechter moet. Joost vertelt dat het niet is wat het lijkt maar de docenten geloven het niet.

Meriam vertelt de docent dat Joost haar probeerde aan te randen.

Een week later moet Joost voor de rechter en zijn advocaat vertelt hem dat wat hij allemaal heeft gedaan Oosterdel niet gunstig is voor zijn zaak en het ziet er donker uit. Ook vertelde de leiding op de afdeling dat er allemaal klachten van school waren over Joost van kinderen die bevestigde dat Joost iemand had aangerand en dat hij een keer eerder iemand had aangerand. Joost had meteen door dat dit door Omar kwam en zegt meteen tegen de leiding dat omar wil vluchten! Eenmaal in de rechtszaal: zijn Joost zijn ouders er ook. Als de rechter spreekt is iedereen stil. De rechter vraagt aan Joost of hij weet wat er in het verslag van Oosterdel staat.

Joost knikt verdrietig op en neer. Aan het einde van de rechtszaak wordt hij schuldig verklaard en vanwege zijn slechte gedrag op Oosterdel moet hij nog eens 3 jaar blijven en een  nog eens één jaar een soort van heropvoeding krijgen. Joost is er kapot van en zijn ouders ook.

Omar wordt die week gesnapt en hij moet overgeplaatst worden naar een strengere gevangenis. Omar is heel erg boos. En krijgt alleen maar ruzie met de leidingen.

Later krijgt Omar de keuze om weer naar school te gaan nadat hij 1 jaar gevangen heeft gezeten. Hij kiest er toch maar voor om weer naar school te gaan. Na 2 jaar mag hij weer naar huis vanwege goed gedrag. Maar Omar heeft nog steeds interesse in het dealen etc. Als hij met zijn broer op een feestje is besluit zijn broer om met een aantal andere een winkel te overvallen. Omar wordt ook meegevraagd maar hij staat met iemand te praten die hem vertelt over Allah en zijn geloof. Degen met wie hij praat Abdullah vertelt hem over de moslims en Allah. Omar krijgt meteen respect voor Abdullah en wil meer weten over Allah en zijn geloof.

Hij leert bijna alles van Abdullah zoals dat hij zijn opleiding moet afmaken zodat hij een carrière kan krijgen etc. Op een gegeven moment merkt Omar dat zijn broer en een aantal andere er al niet meer zijn.

De volgende ochtend wordt hij wakker van zijn moeder ze staat huilend te praten. Hij gaat meteen de huiskamer binnen en ziet een politie agent met zijn moeder praten. De politie agent vertelt zijn moeder dat haar zoon Omar zijn broer dood is.

Dit omdat hij tijdens de overval een kogel door zijn kop kreeg omdat de man in de winkel een wapen had en toen Omar hem bedreigde pakt hij het wapen en schoot. Omar zijn broer had een maar bij hem die in de vluchtauto reed. Omar is doodgegaan op de schoot van die maat toen hij Omar na het schot meesleurde de auto in. Omar was geschokt en besloot meteen naar Abdullah te gaan om met hem over zijn fouten te praten en dat hij niet wil eindigen als zijn broer.

Abdullah leert hem de weg van het leven volgens het geloof en over dat hij goede beslissingen moet maken. Omar is heel geïnteresseerd en betert zijn leven. Op een dag vertelt Abdullah hem dat hij naar Afghanistan gaat. Omar wil graag mee maar Abdullah haalt hem over eerst hier te blijven en zijn studie afmaakt. Omar luistert en zegt hem dat hij dat gaat doen. 2 jaar later heeft omar zijn studie af en is van plan naar Abdullah te gaan reizen.

Abdullah woont in een gevaarlijk gebied waar je alleen met twee taxi’s hen kunt gaan. Omar krijgt gelukkig alles voor elkaar en komt aan in een klein dorpje waar alleen maar magere mensen rond lopen. Hij heeft zelf inmiddels een djellaba gekocht zodat hij daar normaal ontvangen word en niet als een vreemdeling. In het door ziet hij dat de huizen heel primitief zijn. Eenmaal in het dorp aangekomen bij de tent van Abdullah . Ziet hij dat het erg slecht met hem gaat. Hij ziet er heel ziek en mager uit. Abdullah vertelt hem dat hij niet lang meer zal leven en dat er veel oorlog om hem heen is. Omar heeft sindsdien besloten om Abdullah naar een ziekenhuis te brengen. Maar er is veel oorlog en geen één taxi wil naar een ziekenhuis rijden. Omar probeert van alles en krijgt het uiteindelijk voor elkaar om twee taxi’s te vinden die onder begeleiding van elkaar naar het ziekenhuis willen rijden wat honderden kilometers verderop ligt. Tijdens de rit zien ze een controlepost. Deze mensen zijn op niks goeds uit en checken de hele taxi op van alles en nog wat. Uiteindelijk mogen ze verder rijden maar achteer hen komt ineens een tank tevoorschijn en die schiet op de voorste taxi waar Abdullah inzit. Een grote explosie volgt en Omar stapt uit de taxi om naar Abdullah toe te rennen er is niks meer van de taxi over en niks van de mensen die erin zaten. De taxi waar Omar inzat rijdt meteen weg en word ook beschoten door een tank. Deze explodeerde ook en Omar schrok zich rot! Omar was ook zwaar gewond van alle scherven die zijn richting op vlogen. Hij besloot te voet weg te sluipen en het lukte. Eenmaal in een leeg gebied viel hij van uitdroging neer.

Een tijdje later kwamen er een aantal paarden voorbij. Het waren strijders van Afghanistan. Ze zagen Omar liggen en besloten hem mee te nemen aangezien hij nog ademde. Hij werd verzorgd en een dag later werd hij wakker. hij lag in een tent.

En er was iemand aanwezig.

Omar sprak deze persoon aan en vroeg hem wie hij was en wat er was gebeurt. Deze persoon stelde zich voor. Hij heette Nabil. Hij vertelde hem dat ze hem hadden gevonden in de woestijn en dat ze hem hadden meegenomen. Ook vertelde hij omdar wie hij en de andere waren. Ze zijn strijders van Afghanistan dat bezeten werd door andere landen en controleposten. Omar leerde de volgende dagen waarom en waarvoor ze strijden. De Engelsen en andere landen hebben controle posten geplaatst in het land voor de “veiligheid”. Maar ze misbruiken hun macht en vermoorden mensen. Omar begint te begrijpen wat er allemaal in het land gebeurt. Elke dag word er getraind om uiteindelijk in groepen terug te kunnen vechten. Ook komt hij een leuk meisje tegen. Het is een dochter van Nabil.

Ondanks dat ze gescheiden leven en een boerka draagt krijgen ze toch veel contact met elkaar. Haar naam was Saídah. Op een dag moet Saídah naar andere familie toe omdat er een bruiloft is in haar familie. Nabil kan niet gegaan als leider van de vechters kon hij dat niet maken.

Een week later als Saídah terug is kijkt ze helemaal niet vrolijk. Omar begrijpt het niet, maar ze heeft wel een film bij haar. Ze laat de hele film aan de groep zien. Op de film zie je een bruiloft die aan duigen gaat omdat er een tank op het gebouw schiet waar iedereen van de bruiloft zich in bevindt. Omar kan zijn ogen niet geloven en worst boos op de mensen die dit

hebben gedaan. De komende dagen is Saídah verandert voor het leven ook vertelt ze Omar dat hij wraak moet nemen op de anderen. Omar komt er later achter dat er een Nederlandse bank is die geld geeft aan een ander land die ook controleposten hebben in Afghanistan.

Hij besluit naar Nederland te vertrekken om de bank aan te pakken. En ze te laten zien en voelen hoe het is om zo onderdrukt te worden als in Afghanistan gebeurde en de discriminatie in Nederland naar de buitenlanders.

Joost heeft zich de afgelopen jaar heel erg kut en depressief gevoeld. Hij werd door iedereen uit gescholden en in elkaar geslagen als ze erachter kwamen dat hij “iemand had misbruikt”.

Hij was ook nog bij Meriam langs geweest maar die vond dat niks en ze schold hem uit. ze zei dat hij moest oprotten en dat hij een vieze pedo is! Joost was uit wanhoop maar weggegaan en had door dat het niet handig was om daar heen te gaan.

Tegenwoordig werkt Joost als koffiejongen bij een Nederlandse bank. Hier kwam hij Omar weer in een bizarre situatie tegen.

(in het bankgebouw met Omar en Joost)

Omar wijst Joost naar een pilaar en zegt dat hij met zijn handen eromheen moet gaan staan en bind hem vast. In de bank praatten Omar en Joost over hun verleden en wat er is gebeurt, en wat ze hebben meegemaakt. Joost doet nogal cynisch tegen Omar omdat hij weet dat hij van plan is de boel op te blazen terwijl hij tegen de mensen op de grond zegt dat er niks gebeurt zodra de politie luistert en hij zijn gemaakt film op openbare TV getoond word. Joost gelooft hier niks van en zegt dat hij het wil opblazen.
Buiten is het gebouw helemaal omsingelt met eenheden van de politie. Omar probeer via de telefoon in het gebouw te onderhandelen met de mensen buiten.

Na enkele tijd gebeurt het onvermijdelijke de mensen buiten doen niet wat Omar wil en hij dreigt de boel op te blazen. Joost moest ondertussen een pizza halen waarvoor Omar had gezorgd. Hij mocht even vrij naar de deur toe lopen en deed heel kalm tegen de man die de pizza moest brengen volgens omar. Joost zag dat er een politie eenheid naar boven was geslopen. Joost vertelde hen dat het goed kwam en dat ze zich moesten terugtrekken. Omar vertelde Joost dat hij de pizza mocht uitdelen aan de mensen in het kantoor hij kreeg een mesje om de mensen hun handen los te snijden die hij eerder met een “tie-ripje” handen aan handen en voeten aan voeten moest vastmaken van omar. Joost liet het mesje ongemerkt bij een van de mensen liggen. Toen riep Omar hem terug en zei hij dat hij Joost weer aan de paal moest binden. Toen Omar klaar was Hield Joost hem ineens stevig vast en sloeg Omar met zijn hoofd tegen de paal, Omar laat versuft zijn wapen vallen. Joost riep hij naar de mensen: RENNEN!!! De vrouw bij wie het mesje lag sneed iedereen los en ze renden naar het trapgat toe en gingen heel snel naar beneden. Er kwam meteen politie naar hen toe en ze vertelde hen dat het gebouw elk moment kon ontploffen.

Omar keek verwarrend Joost aan en schreeuwde: WAT DOE JE?! Joost keek Omar aan en zei: “Bad boys for life” Omar, “Bad boys for life”. “We ride together… we die together” en zonder aarzel drukt hij op het knopje om Omar zijn riem.

14. Eigen mening.

Een geweldig boek met een super begin en een overdonderend einde. Je wordt per direct het boek ingezogen vanaf de eerste bladzijde. Een verhaallijn die zich afspeelt tussen heden en verleden een geweldig verhaal met bizarre gebeurtenissen. Het motto van het boek “Niets is gevaarlijker dan iemand die niets meer te verliezen heeft.” Is een hele goede omschrijving van het boek. Dit is een absolute aanrader voor mensen die boeken met een constant spannend verhaal met veel boeiende gebeurtenissen waarbij je, je helemaal inleeft in de personages houdt. De manier waarop de schrijver dit boek heeft geschreven vond ik zeker heel lekker  en gemakkelijk lezen. Deze manier had ik nog nooit eerder gelezen en het feit dat ik het meteen goed vond zegt al wat van de manier hoe de schrijver de situatie en de sfeer beschrijft. Ook de hoofdpersonen spraken mij enorm aan. Je leeft je er gewoon heel makkelijk in en je beleefd alles aan. De schrijver heeft heel erg goed de hoofdpersonen interessant gemaakt en goed beschreven/omschreven. Het onderwerp van het boek is dus eveneens het motto dat voor op het boek staat (“Niets is gevaarlijker dan iemand die niets meer te verliezen heeft.”) Dit vind ik een heel interessant onderwerp en wilde me er graag in, inleven. Voordat ik het boek ging lezen en er alleen maar van gehoord had. Dacht ik ja lijkt me wel een redelijk goed boek en de moeite waard. Maar mijn mening is nu veel beter en meer tevredenheid over het boek is ontstaan doordat ik me zo goed in de personen kon inleven. Ik vind dit boek één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het boek is geschikt van kinderen die 14 jaar of ouder zijn. Het is toch zeer aangrijpend en je moet het boek en de schrijver goed kunnen begrijpen om het een goed te kunnen vinden.  Jongens en meiden kunnen dit lezen maar enigszins meer jongens zal dit boek aanspreken vanwege de titel “bad boys for life”

15. Vier of meer nieuwe titels voor het boek.

1. Niets gevaarlijker dan iemand die niets te verliezen heeft.

2. Hoe eindigt het leven, als je leven in een neerwaartse spiraal zit.

3. Een donker verleden maakt een donker heden.

4. Het leven eist zijn tol!

5. 2 vrienden, verraden, haten,  bedreigen, vertellen en geven om, elkaar.

6. Hoe het leven verkeert uit kan pakken.

7. Een ware hel op aarde!

8. Leven zonder regels en grenzen.

9. Wraakzucht is dood!

10. Twee vrienden eisen elkaars leven!

 

16. Boek A-B-C.

van Allah, de god waar Omar in gelooft

van Bang, omdat Joost en Omar eigenlijk heel erg bang waren.

van Cool, omdat Joost en Omar vooral “cool” wouden zijn.

D  van Dood, omdat Joost en Omar aan het einde beiden dood gaan.

E  van Eenheid, omdat er een politie eenheid bij het bankgebouw kwam.
van Flirten, omdat Omar graag met iedereen flirt.
G  van Gevaren, Omdat er om Joost en Omar veel gevaar dregde.
van Held, omdat Joost zich aan het einde van het boek als een held handelde.
van Identiteit, omdat Joost en Omar een aparte identiteit hadden.
van Joost, één van de hoofdpersonen.
van Kanker, dit was een veel gebruikt woord voor Joost en Omar.
L  van Leven, omdat het om het leven van Omar en Joost draait.
van Machinepistool, Omar het een machinepistool in het bankgebouw.
van Nergens, waar het leven van Omar en Joost heen ging.
van Omar, één van de hoofdpersonen.
van Pooier, omdat Omar zich zo gedroeg.
van Quote, omdat de titel “Bad boys for life” een quote uit het boek is.
van Regenachtige, de sfeer die het boek tijdens het lezen vaak oproept.
van Sneer, Joost en Omar delen vaak een sneer uit naar mensen.
van Tragisch, het einde van het boek en de leven van Joost en Omar eindigden zo.
van Uren, hoe in uren het leven van Joost en Omar helemaal omgegooid kon worden
van Verraden, Joost en Omar verraden elkaar waardoor alles nog erger werd.
van Waanzin, Hoe Omar zijn idee om mensen te gijzelen wat waanzin.
Van Xantippe, zo gedroeg Meriam zich tegenover Joost toen hij langs kwam.
van Yeti, Omar voelt zich groots aan het einde en niemand wist ervan af.
van Zonde, Joost en Omar hebben hun hele leven verpest door verkeerde beslissingen

REACTIES

A.

A.

Haha, erg handig voor mijn Franse werkstuk.

10 jaar geleden

N.

N.

Veel informatie erg handig, wel wat lang.

10 jaar geleden

J.

J.

Grappig dat je op je eigen verslag reageert. Lang is het zeker, maar alles staat er in.

10 jaar geleden

D.

D.

handig voor mijn nederlands boek

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"