Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1423 woorden
  • 13 februari 2018
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
75 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag

Bad boys for life!

Vrank Post

Julian Beukema

Berg en Boschschool

Klas 2E

1 juni 2017

 

1: Algemene gegevens:

 

Bad boys for life!

Schrijver: Vrank Post

Uitgegeven in 2008 181 bladzijden

Uitgeverij Manteau

 

Vrank Post heeft gewerkt als medewerker jeugdzorg in Den Helder. Ook heeft hij gewerkt in een jeugdgevangenis waar hij veel heeft meegemaakt. Jongeren die volledig het spoor zijn kwijtgeraakt en niet meer weten wat zij doen. Dit heeft Frank gemotiveerd om hierover een boek te schrijven.

 

                                     2: Motivatie:

De titel sprak mij het meest aan, het woord “Bad boys” was daar het meest de reden van. Ik las eigenlijk alleen maar boeken die nooit iets echt slechts hadden in het verhaal en dit boek was dus min of meer perfect. 8,7 van de 10

4: De samenvatting:


Het boek is geschreven heen en weer tussen 3 jaar geleden (Oosterdel) en het heden (overval/gijzeling). Ik heb geprobeerd om de samenvatting logisch te maken.

Het boek begint met een gewapende overval op een bankkantoor gepleegd door de Marokkaanse jongen Omar. De koffie- en theejongen Joost komt even later langs. Hij blijkt een oude vriend van Omar te zijn.

Daarna gaat het verhaal drie jaar terug in de tijd. Het speelt dan af op afdeling C van jeugdinrichting Oosterdel, waar Omar en Joost allebei zijn. Ze worden  vrienden en kijken in de gevangenis de film Bad Boys For Life. Ze merken dat ze erg lijken op de hoofdrolspelers; Omar zit er voor diefstal en mishandeling en Joost zit er omdat hij zijn buurmeisje zou hebben aangerand.

Dan gaat het verhaal weer terug naar de overval waar ook Joost wordt gegijzeld. Omar wil vrijheid en meer rechten voor de islam. Tijdens de overval vertelt Omar over wat er is gebeurd na zijn tijd in Oosterdel. Hoe hij, nadat hij gehoord had dat zijn broer was doodgeschoten, in contact kwam met Abdullah. Dat Abdullah hem geleerd heeft om de koran te volgen. Hoe hij in Afghanistan terecht was gekomen en wat hij daar heeft gedaan en wat hij allemaal had meegemaakt. Abdullah was als een vader voor Omar. Abdullah kwam later om bij een explosie.

Het verhaalt wisselt dan steeds tussen de tijd in de gevangenis en de tijd van de overval.

Joost wordt in de gevangenis verliefd op Meriam die voor prostitutie vastzit en het vriendinnetje is geweest van Omar. Dankzij Omar is Meriam te weten gekomen waar Joost van verdacht wordt, en ze gelooft ook dat Joost schuldig is. Joost probeert haar te overtuigen dat het een misverstand, maar ze is woedend en bang voor hem. Bij een ongelukkige val op school komt hij bovenop haar te liggen en dat wordt gezien als aanranding. Terwijl Meriam naar begeleid-wonen gaat wordt Joost in zijn kamer opgesloten, waar hij uit woede tekeer gaat en alles kapot maakt.
Dan gaat het verhaal terug naar de overval waar Omar dreigt een vrouw te vermoorden of de hele etage op te blazen, met een bom aan zijn riem, als Joost probeert te vluchten.
Ook vertelt Omar hoe hij in het verzetsstrijderskamp verliefd werd op de dochter van Abdullah en hoe hij eigenlijk een prima leven leidde in het kamp, maar toen gebeurde er een erg grote ramp. Het meisje op wie hij verliefd was, Sádah, ging naar een bruiloft en kwam alleen met haar oom terug. De rest van de gasten waren tijdens het feest door de Amerikanen vermoord. Hier werd Omar zo boos op, dat hij terugging naar Nederland, om de Westerlingen van de ellende in Afghanistan bewust te maken.


Joost vertelt hoe het hem is gegaan na zijn rechtszaak, hoe hij tot nog twee jaar behandeling in Oosterhel werd veroordeeld en daarmee zijn hele leven kwijtraakte. Hij werd veel hij gepest of in elkaar geslagen. Werkgevers wilden hem niet houden, en zijn familie accepteerde hem niet meer. Toen hij Meriam  eindelijk durfde op te zoeken, bleef Meriam hem als pedofiel zien. Zijn leven is voorbij.
Omar vertelt hoe hij na een lange reis terug kwam in Nederland en hoe hij geleefd heeft om naar het moment van de overval in de bank te komen. De tijd verstrijkt, en als Joost en Omar een goed moment van verstandhouding hebben, slaat Joost Omar half buiten westen, zodat de bankmedewerkers kunnen vluchten. Met een laatste “we ride together, we die together, bad boys for life” drukt Joost dan op de knop aan Omar’s riem en laat de bom afgaan.

 

 

5: Verklaring van de titel:

De titel Bad boys for life slaat op de vriendschap van 2 jongens die hebben besloten slecht te blijven tot het einde.

 

6: Genre:

Het genre van dit boek is een jeugdroman waar vriendschap, onderdrukking en spanning/avontuur in voorkomt. Er is veel spanning en een tragische afloop. De onderdrukking komt doordat in dit verhaal Omar zich onderdrukt voelt door de Nederlanders en hun gedrag tegenover zijn geloof en land.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het genre van dit boek is een jeugdroman waar vriendschap, onderdrukking en spanning/avontuur in voorkomt. Er is veel spanning en een tragische afloop. De onderdrukking komt doordat in dit verhaal Omar zich onderdrukt voelt door de Nederlanders en hun gedrag tegenover zijn geloof en land.

7: Thema:

Het thema van het boek is “goed en kwaad”. Dit omdat Joost bijvoorbeeld om een bijzondere reden in de jeugdgevangenis zit. Hij zit in voorarrest totdat zijn zaak voor de rechter moet komen. Op Oosterdel verandert zijn leven langzaam in een hel door bepaalde beslissingen die hij maakt. Bij Omar lijkt het in het begin wel goed te gaan maar doordat het boek van verleden naar heden gaat merk je wel dat het uiteindelijk niet goed is gegaan met Omar en hij ook verkeerde beslissingen nam in zijn leven.

 

8: personages:

Omar: Een Marokkaanse jongen die problemen met agressiviteit heeft, scheld veel en vecht snel als iets hem niet bevalt. Hij flirt met meisjes en is een soort van pooier. Ook laat hij anderen klusjes voor hem doen. In de tegenwoordige tijd lijkt hij veel meegemaakt en van de islam geleerd te hebben, maar hij gaat met zijn acties de verkeerde kant op.

Joost: Een Nederlandse jongen die voor een schandaal in voorarrest zit in de jeugdgevangenis Oosterdel. Hij is tegenover meisjes best wel verlegen. Hij is niet bang om zich te verdedigen en klappen uit te delen. In de toekomst wordt zijn leven alleen maar vervelender, zijn omgeving blijft hem als een bad boy zien, en voor zijn gevoel is het een ware hel.

Meriam: Zit op dezelfde school als Joost en Omar. Ze is voor prostitutie opgepakt. Kan zich verbaal goed verdedigen, kent Omar al langer, maar krijgt gevoelens voor Joost. Door goed gedrag mag ze de gevangenis al snel verlaten. In de toekomst komt ze Joost weer tegen maar ze wil niets meer van hem weten.

Abdullah: Een vaderfiguur voor Omar en hij probeert Omar’s leven weer op het goede pad te krijgen.

 

 

9: Plaats/ruimte:

 

De plaats is in de jeugdgevangenis, waar veel wordt gescholden en gevochten en weinig vriendschappen zijn. En vanuit de bank waar de overval plaatsvindt, waar de spanning te voelen is.

 

10: De tijd:

Het boek speelt zich af in de moderne tijd, niet in chronologische volgorde, maar wisselend terugblikkend  in het verleden, 3jaar terug,  en de tegenwoordige tijd.

 

                              11: Het perspectief:

 

Er is duidelijk een personale verteller, maar ook vanuit Joost en Omar wordt er vertelt. Zodra het verhaal vordert merk je dat de hoofdpersonen zelf meer aan het praten zijn en dat hun gevoelens en gedachten merkbaar worden.

 

12: Motieven:

Vanwege zijn ervaringen als jeugdwerker in oa. de jeugdgevangenis heeft Vrank Post dit gestimuleerd om hierover te willen schrijven. Hij was toen ook werkzaam in de jeugdzorg en zag daar verschillende gedragingen van jongelui voorbij komen wat hem inspireerde om te gaan schrijven.

 

 

13: extra informatie over de auteur:

Vrank Post (1965) werkt in een gesloten jeugdvoorziening in Heerhugowaard. Daar ziet hij jongeren die een ernstige bedreiging vormen voor de samenleving, maar tegelijkertijd door de samenleving zo in de steek zijn gelaten dat zij zelf bijna ten onder gaan aan de bedreigingen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt. Zijn eerste boek schreef hij voor zijn zoon, die niet van lezen hield, maar door Bad boys for life meteen werd gegrepen. Toen heeft Vrank zijn verhaal naar een uitgever gestuurd. Met succes, zijn debuut kwam in 2010 in de finale van de Jonge Jury.

REACTIES

C.

C.

echt een top verslag, Thanks

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"