ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Babs Keuze
Gerda Ronhaar

Algemeen:

Titel: Babs keuze
Auteur: Gerda Ronhaar
Uitgeverij Mes, 1e druk, 2005
Genre: Jeugdroman
Ik vind de titel “Babs keuze” een hele goede titel voor het boek, want Babs moet een paar belangrijke keuzes maken. Als ze stopt met haar opleiding moet ze kiezen wat ze dan wel wil gaan doen, maar ook als Lukas weer verkering met haar wil moet ze een keuze maken.

Opbouw:

Het verhaal heeft 24 hoofdstukken. In het boek komen geen illustraties voor.

Inhoud:

Het verhaal speelt zich of in onze tijd, want er wordt ge-sms-t en gemaild.

Het tijdverschil in het boek tussen het begin en het einde van het verhaal is ongeveer 2 maanden want, het boek begint met herfstvakantie en eindigt met nieuwjaar.

Het verhaal speelt het meeste af bij Babs thuis maar, ook stukken bij de professor en in de stad.

Babs volgt de opleiding verzorgende en raakt er steeds meer van overtuigd dat ze een verkeerde keus heeft gemaakt...........
Al een aantal dagen heeft Babs in de gaten, dat er wat is met haar vriend Lucas, maar hij zwijgt er over. Als ze op een zaterdagavond bij hem is, vertelt hij dat hij niets meer voor haar voelt. Dit is een hele klap voor Babs en als ze dan ook nog eens moeilijkheden krijgt met haar ouders omdat ze wil gaan stoppen met haar opleiding, ziet Babs het even echt niet meer zitten. Als ze eindelijk met haar opleiding kan stoppen en werk vind bij een oude professor waar ze boeken voor uit typt op de computer, komt Babs er achter dat het aanleggen van terrassen en tuinen haar erg aanspreekt. Babs, Jackie en hun moeder gaan samen winkelen en gaan een kijkje nemen in de winkel van Van houten. Donald komt aanlopen om hem te helpen en ze passen zo een aantal truien. Als Donald Jackie bij haar naam noemt, kijkt Babs Jackie verbaasd aan, volgens haar speelt er hier iets meer af dan alleen maar truien passen. Eindelijk gaan ze dan met een aantal geslaagde kledingstukken de winkel uit.
Als Babs op een dag alleen in de winkel komt waar Donald is, wordt er veel gepraat over Jackie. Maar hierdoor krijgt ze wel ruzie met Jackie omdat ze veel te veel heeft gezegd.
Babs vraagt of ze voor model mag spelen. Maar als Donald belt om een afspraak met haar te maken om model te zijn, vinden haar ouders dat niet goed. Ze moet het gelijk afbellen. Maar dan komt op de avond dat ze hadden afgesproken, Donald binnen vallen. Hij gaat een heel gesprek aan met Babs vader en uiteindelijk stemt hij er mee in. Maar als Babs thuis komt, weet ze niet wat ze ziet. Ze denkt gelijk dat Donald voor Jackie komt, maar als ze het blijde nieuws hoort, is ze meteen enthousiast. Ze mag ook iemand mee nemen als ze model moet spelen. Als eerste denkt ze aan Jackie, maar die wil niet. Dus neemt ze haar vriendin Pam mee. Het is een hele geslaagde avond en als de foto’s klaar zijn, krijgt ze ze allemaal. En daarbij krijgt ze ook nog 1 kledingstuk gratis.
Op haar verjaardag krijg ze een mailtje waarin Lukas vraagt of ze weer verkering wil maar dat wil ze niet omdat ze niks meer voor hem voelt.
Jackie gaat met tegenzin naar het kerstgala van school. Ze mocht iemand meenemen, maar niemand wilde mee. Toch is ze, als ze thuis komt, dolgelukkig, Babs begrijpt het meteen. Ze heeft het weer goed voor elkaar gekregen als koppelaarster en huwelijksmakelaarster!

Babs is de hoofdpersoon in het boek. Ze is mollig, heeft blond haar en bruine ogen. Haar karaktertrekken zijn: slordig, ze flapt er van alles uit, bijdehand en aardig.

De bijfiguren zijn Nanda, Jackie en Simone, haar zussen. De professor, waar ze bij werkt. Lukas, daar had ze in het begin van het boek verkering mee.Jesse en Goof haar zwagers. En haar moeder en vader.

Het belangrijkste probleem in dit boek is dat ze met haar opleiding stopt omdat ze het niet meer leuk vind.

De hoofdpersoon lost zelf het probleem op door tijdelijk werk te zoeken, omdat ze niet gelijk een andere opleiding kan doen en door een andere opleiding te zoeken.

In het verhaal zit niet echt een hoogtepunt, er zijn meerdere hoogtepunten zoals als ze durft te zeggen dat ze stopt met haar opleiding. Ook als ze naar Lukas een mailtje stuurt dat ze niet weer verkering met hem wil. Dat ze een andere opleiding heeft gevonden. En natuurlijk ook haar geslaagde koppelactie.


De schrijfster en het boek:

Wat wil Gerda Ronhaar met haar boeken bereiken?
Bovenal hoopt ze, dat voor iedere lezer duidelijk wordt dat we niet "toevallig" op aarde leven. Ze hoopt voor ontspanning te zorgen. Leuke dingen, afgewisseld met ernstige zaken. Ze hoopt dat er hardop om gelachen kan worden en dat er soms een traantje weggepinkt wordt. Natuurlijk hoopt ze ook dat de lezers nadenken over de dingen die de hoofdpersonen in het boek meemaken. Bijvoorbeeld: geloof ik en hoe kom ik daar voor uit op school tegenover andere jongeren? Hoe zou ik reageren als ik meemaakte dat Heere Jezus voor ons gestorven is en dat het Zijn verlangen is dat we Hem leren kennen en dat we op Hem leren vertrouwen. Iedere dag dat we leven een beetje meer.

Gerda Ronhaar heeft nog meer boeken geschreven zoals Babs(dl1), de serie de Duiventil: de duiventil(dl1), de duiventil in rep een roer(dl2), zomergasten in de duiventil(dl3) en spanning in de duiventil(dl4). Een huis voor Tessa, Een vreemde verjaardag, Tom krijgt een vriend, De Julianaschool komt in aktie

Over de schrijfster, Gerda ronhaar:

Ik ben op 20 november 1955 te De Krim, gemeente Gramsbergen, geboren, waar mijn vader huisarts was. Ik ben opgegroeid in een gezin met acht kinderen, vijf meisjes en drie jongens. Ik was het vierde kind. Op de lagere school mocht ik al heel graag schrijven. Opstellen maken vond ik geweldig. In ons taalboek stonden drie of vier plaatjes en daar moest je dan een verhaal bij bedenken. Ook mocht ik heel graag lezen. Stapels boeken nam ik iedere week van de bieb mee. Ik heb ook nog een tijd als vrijwilligster bij de bibliotheek in De Krim gewerkt. Boeken inschrijven, terugzetten in de kast etc.
Hobby's
Roemeens, tuinieren, lezen, borduren.
Wanneer bent u begonnen met schrijven?
Waarschijnlijk ben ik begonnen in 1992. Ik weet het niet helemaal zeker.
Waarom?
De kinderen waren toen allemaal hele dagen naar school en ik zocht afleiding. Mijn man en mijn schoonmoeder hadden al vaker gezegd dat ik best boeken zou kunnen gaan schrijven.
Ik vind het erg leuk om te schrijven.

Gerda Ronhaar heeft niks van haar eigen leven in Babs keuze gestopt alleen dat haar verkering ook een keer uitging.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Lianne

Lianne

hoe weet jij dat nou joh

5 jaar geleden

Antwoorden

W.

W.

niet te wijs doe he ze kunnen tog ook fouten maken net als jij of niet soms..

4 jaar geleden

gast

gast

G.

G.

jaar dat gerda ronhaar is begonnen is 1995

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast