Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Babs door Gerda Ronhaar

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Babs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1872 woorden
  • 4 juni 2005
  • 183 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
183 keer beoordeeld

Boekcover Babs
Shadow
Babs door Gerda Ronhaar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A:
1. De datum van dit leesverslag is 19 februari.
2. De schrijver van dit leesverslag is
3. De titel van het boek is Babs!
4. De auteur van dit boek is Gerda Ronhaar.
5. De uitgever is uitgeverij Mess,het is de 1ste druk en die is in 2003 uitgegeven.
6. Het is een stuk uit het leven van een persoon.Een geschiedverhaal.
7. Ik vind dat de auteur de titel wel goed heeft gekozen want het gaat om die persoon in het boek.

B:
8. Het verhaal is uit 18 hoofdstukken opgebouwd.

9. Er zijn geen illustraties in het verhaal behalve de voorkant van een ander boek dat de schrijver heeft geschreven.En de voorkant(Babs!)staat op de voorkant van dit boekverslag.

C:
10. Het verhaal zal niet zo lang geleden afgespeeld zijn,omdat een jongen met een mobiel in de klas zit (blz. 75.)
11. Er zal ongeveer een haf jaar tussen hebben gezeten want aan het begin van het jaar is het zomervakantie en is het eind december.
12. Er staan geen plaatsen in het boek maar het speelt het meest af in het huis van de Santing’s!!!
13. Babs Santing (14 jaar) is de hoofdpersoon. Ze heeft vakantie en ontmoet de postbode Goof. Ze praat wat met hem en Nanda komt langs en Babs ziet dat Goof Nanda leuk vind.Onverwachts komt er op een avond haar vriendin (Pam) verteld dat ze op vakantie een jongen heeft ontmoet(Octaaf).Maar voor Babs is het einde van de vakantie in zicht.Babs kan niet goed leren en ze vindt het daarom helemaal niet leuk om naar school te gaan.De eerst dag is aangebroken en Babs moet haar rooster ophalen. De rector verteld een verhaal en er is een meisje die een lied zingt. Dat lied spreekt Babs erg aan. De eerste echte schooldag is nu echt in zicht.Babs gaat weer naar school en Nanda doet vrijwilligerswerk bij Groot Warmel.
Babs is uitgenodigd op een feestje. Lucas Boersma is er ook en Babs vind Lucas wel leuk en meent dat hij haar ook wel leuk vind.Lucas nodigt Babs uit om naar een concert te gaan. Babs neemt de uitnodiging aan.Dus gaan ze naar het concert. Lucas vraagt hier of Babs verkering met hem wilt en Babs zegt;`ja´.
Als Babs dan thuiskomt ziet ze dat Nanda en Jackie ziek zijn.En na een poosje zijn vader en moeder Santing ook ziek. En omdat hun ook ziek zijn geworden gaat Simone naar de ouderavond. Meneer Brummel is natuurlijk verbaast om Simone te zien want hij verwachtte de ouders van Babs.
Simone heeft een wedstrijd en Babs gaat met haar mee. Lucas die staat hun al op te wachten bij de sporthal en dan gaan ze met z´n allen naar binnen.Opeens zien Babs en Lucas dat Meneer Brummel ook in die sporthal is en als Simone klaar is met haar wedstrijd wordt ze meegesleurd naar meneer Brummel. Simone praat even met Jesse (zo heet meneer Brummel).
Maar daarna gaan ze weer naar huis.

Op een dag komt Pam met een roodbehuild gezicht aan bij Babs.Ze vertelt dat het uit is met Octave.
Goof is gevraagd om op Groot Warmel sinterklaas te spelen voor het personeel. Nanda is ook uitgenodigd.Sinterklaas plaagt Nanda een beetje. (Alles wat hij zegt tegen haar heeft hij gehoord van Babs.) De Het weekend is aangebroken. De ouders van Babs gaan een weekend weg. Babs hoeft dus het hele weekend geen smoes te verzinnen om weg te gaan met Lucas.
Die zaterdag heeft ze afgesproken met Lucas maar ze voelt zich ziek,dus belt ze hem af. Ze heeft vreselijke hoofdpijn.Simone belt de huisarts maar die zegt dat het gewoon een griepje is.Later belt ze weer naar de huisarts maar die weigert om te komen. Het gaat nog even zo door en dan besluit Simone om op de fiets naar een andere huisarts te gaan.Die wil wel meegaan naar hun huis. Die onderzoekt Babs en verteld Simone dat Babs waarschijnlijk hersenvliesontsteking heeft. Ze bellen de ambulance en Babs gaat naar het ziekenhuis. In de ambulance zingt Babs het lied dat het meisje ook heeft gezongen:

Mijn tijden,Heer, zijn in Uw hand,
Ik wens niets anders meer;
´k vertrouw aan U mijn leven toe,
aan U alleen,o Heer.

Als ze in het ziekenhuis zijn komt Simone erachter dat ze haar vader en moeder nog moet waarschuwen. Omdat het om een besmettelijke ziekte gaat moet ze de mentor en Babs´klas ook inlichten. Simone belt Jesse en die komt naar het ziekenhuis toe. Jesse rijdt met Simone naar hun huis om het telefoonnummer te halen.Simone belt haar ouders en haar zussen en Jesse belt de ouders van de leerlingen uit Babs´klas. Daarna rijden ze weer naar het ziekenhuis. Ze wachten daar tot de ouders van Simone er waren en daarna rijden ze weer naar huis om te gaan slapen. Ze wandelen eerst nog wat in het park.Daar vertellen ze elkaar dat ze van elkaar houden.
Intussen in het ziekenhuis zit lucas te praten met Babs´vader.Hij mag even naar Babs toe. Ze praten wat over dat liedje. Daarna loopt hij toch de kamer maar weer uit.

De drie zussen zitten die zondagavond met elkaar te praten als Goof binnenkomt.Simone en Jackie weten niet wat ze zien als Goof Nanda een kus geeft. Maar dan vertellen Nanda en Goof alles. Even later gaat weer de deurbel en dan komt Jesse binnen.Daarna komen vader en moeder Santing binnen.En dan komen de verhalen weer op gang.
Babs mag al gauw naar huis. Een dag voor haar verjaardag is ze alweer thuis.
Haar verjaardag is aangebroken.Iedereen zit gezellig met elkaar te praten als Goof binnenkomt en naast Nanda gaat zitten. Dan snapt Babs wel dat ze verkering hebben. Even later komt ook Brummel binnen en die gaat naast Simone zitten. Dan snapt ze ook dat hun verkering hebben.
Ze beseft wel dat dit de mooiste verjaardag uit haar leven is!!!
14. Babs Santing is de hoofdpersoon van 14 jaar. Babs heeft steil blond haar en blauwe ogen. Ze is klein en een beetje mollig.En ze zit altijd vol grappen.
15. Vader en moeder Santing, Simone Santing, Jackie Santing en Nanda Santing.
16. Er wordt niet echt een probleem beschreven, maar er zijn wel een paar kleine problemen.Bijv. Babs kan niet goed leren op school.
17. De hoofdpersoon lost zelf wel een hoop op maar er helpen soms ook wel andere mensen mee.
18. De ziekte van Babs is een hoogtepunt.

D: Het doel van de schrijver van Babs:
Voor de Duiventilserie en Babs: Ik hoop voor ontspanning te zorgen.
Leuke dingen, afgewisseld met ernstige zaken. Ik hoop dat er hardop om gelachen kan worden en dat er soms een traantje weggepinkt wordt.
Sommige lezers zeggen dat ze de Duiventil- boeken in één ruk uitlezen
Omdat ze leuk en spannend zijn.Dat vind ik natuurlijk leuk om te horen.

Natuurlijk hoop ik ook dat mijn lezers nadenken over de dingen die de
hoofdpersonen in mijn boeken meemaken. Bijvoorbeeld: geloof ik en hoe kom ik daar voor uit op school tegenover andere jongeren? Hoe zou ik reageren als ik meemaakte dat Bovenal hoop ik, dat voor iedere lezer duidelijk wordt dat we niet "toevallig" op aarde leven. Dat de Heere Jezus voor ons gestorven is en dat het Zijn verlangen is dat we Hem leren kennen en dat we op Hem leren vertrouwen. Iedere dag dat we leven een beetje meer. Ze heeft een gewoon verhaal geschreven,waarbij de gebeurtenis overal kan voorkomen.

20. Andere boeken van Gerda Ronhaar:
Voor leeftijd 12+ :
De Duiventil (2e druk bij Mes in juni 2004)
De Duiventil in rep en roer
Zomergasten in de Duiventil
Babs! (2e druk in juni 2004)

Deel 4 van de Duiventil ('Spanning in de Duiventil') verschijnt D.V in september 2004. De Duiventil, deel 1 en 2, zijn ook uitgegeven door Iris, als groot- letter-boeken.

Deel 3 verschijnt ook als grootletterboek.

Voor 10-12 jaar
Een huis voor Tessa

Voor 4-8 jaar
Een vreemde verjaardag
Tom krijgt een vriend
De Julianaschool komt in actie.
21. Ik ben op 20 november 1955 te De Krim, gemeente Gramsbergen, geboren, waar mijn vader huisarts was. Ik ben opgegroeid in een gezin met acht kinderen, vijf meisjes en drie jongens. Ik was het vierde kind. Op de lagere school mocht ik al heel graag schrijven. Opstellen maken vond ik geweldig. In ons taalboek stonden drie of vier plaatjes en daar moest je dan een verhaal bij bedenken. Ook mocht ik heel graag lezen. Stapels boeken nam ik iedere week van de bieb mee. Ik heb ook nog een tijd als vrijwilligster bij de bibliotheek in De Krim gewerkt. Boeken inschrijven, terugzetten in de kast etc.
Gerda’s opleiding:

Na de lagere school ben ik naar het VWO gegaan in Emmen. Daarna heb ik psychologie gestudeerd aan R.U. te Groningen. Na vijf jaar ben ik met de studie gestopt. In 1977 ben ik getrouwd met A.H.J. Damminga en samen hebben we vijf kinderen gekregen, drie zonen en twee dochters.
Ik heb nooit een "baan" gehad. Ik ben altijd thuis gebleven om voor onze kinderen en de huishouding te zorgen. Wel deed ik er veel naast. Kleren naaien en breien, ik werkte mee aan de Vakantie Bijbel School en leerde Roemeens.
Beroep
Geen echte baan. Ik werk tegenwoordig een dag per week als vrijwilligster op de Dierenambulance in Kampen. Nu ben ik "schrijfster", maar daar kun je niet van rondkomen, hoewel ik elk jaar meer verdien omdat mijn boeken nu steeds bekender worden. Je verdient er een leuk zakcentje bij.
Hobby’s
Roemeens, tuinieren, lezen, borduren.
Wanneer bent u begonnen met schrijven?
Waarschijnlijk ben ik begonnen in 1992. Ik weet het niet helemaal
zeker.
22. Ik vind het erg leuk om te schrijven. Hoewel het in de Duiventil-serie ook over een doktersgezin met acht kinderen gaat, schrijf ik niet over het gezin waar ik vroeger zelf toe behoorde. Veel mensen denken dat namelijk. Ze menen sommige situaties te herkennen. Anderen denken dat ik mijn eigen kinderen beschrijf. Dat is ook niet zo. Ik wilde gewoon graag over een gróót gezin schrijven. Waarom? Omdat ik het vroeger thuis zelf heel gezellig vond met zoveel mensen. Er gebeurt altijd wel wat! Bovendien zijn er ook nu nog genoeg grote gezinnen. Omdat het mijn eerste boek was wilde ik daarin een vader laten optreden die overdag geregeld thuis zou zijn. Daarom bedacht ik een huisarts als vader.
23. Ik vind het een goed boek.

· Op het begin van het boek is het opgewekt aan het einde wordt ze ziek en is het droeviger.
· Ik vind het boek wel interessant.
· Het boek is wel sympathiek.
· Het verhaal is best wel bekend.
· Het verhaal is gevoelig.
· De lengte van het verhaal is net goed.
· De meeste stukken zijn wel humoristisch.
· De tekst is informatief.
· Ik denk dat hij wel origineel is.
· Het verhaal zou echt gebeurt kunnen zijn.
· Het boek is wel optimistisch.
· Het boek is wel christelijk.

a) Babs zit vol streken maar aan de andere kant is ze wel serieus.
b) Er gebeuren wel dingen door het karakter van Babs.
c) Door haar ziekte laat ze een andere kant zien, maar die kant had ze al. Ze liet hem alleen niet zo duidelijk merken.
d) Babs heeft niet echt een probleem waar dit boek over gaat. Het is meer gewoon een stukje uit een dagboek.

REACTIES

D.

D.

babs is niet 14 jaar maar 18 en dat alle eerste staat niet in het boek over die ouder avond


18 jaar geleden

T.

T.

bij vraag 21 en 22 gaat het niet om een intervieuw ofzo, dat is bij dit boekverslag wel zo! voor de rest is het kei goed gedaan! Super!!!

18 jaar geleden

F.

F.

Haai mensen...
ik vind het een goed verslag en Babs is WEL 14... hoe kom je er nou weer bij dat ze 18 is?? ik doe ook mijn boekverslag erover... doeidoei!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Babs door Gerda Ronhaar"