Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. De auteur van het boek dat ik gekozen heb, is Willem Frederik Hermans.Het boek heet Au pair. Het jaar van de eerste uitgave is 1989. Het boek heeft 458 pagina’s.2. Ik heb het boek gekozen, omdat het boek bij de lijsters zit en omdat de titel me wel aansprak. Toen ik in het bestelblaadje over de lijsters las waar de boeken over gingen, leek Au pair me één van de leukste boeken.3. Het is geschreven in personaal vertelperspectief. Dit zie je aan de manier waarop het verhaal geschreven is; je krijgt te horen wat de hoofdpersoon denkt, ziet, doet en ervaart. Citaat: ‘Dit is een moeilijke vraag.’ En het was een gemakkelijk antwoord dat haar toenemende vrees hem te beledigen, niet verminderde. Ze kreeg het steeds benauwder.4. Dit verhaal heeft geen flashbacks of flashforwards en is dus chronologisch verteld. Er komen wel stukjes geschiedenis in voor.

5. De vertelde tijd is ongeveer 4 maanden. Die zie je doordat de schrijver dat af en toe (maar niet zo heel erg precies) aangeeft.6. De personages zijn: Paulina, Emile de Lune, Armand de Lune, Michel de Lune en Edouard de Lune.

Paulina: ze is een slim meisje van 1.92 m, dat graag dingen bij wil leren over kunst. Ze houdt ook van de Franse taal en gaat daarom helemaal naar Frankrijk daarvoor, waar ze au pair wordt om aan geld te komen. Ze is een beetje naïef en achterdochtig.

Emile de Lune: hij is een typische ouderwetse generaal, die vanalles en nog wat verzameld over en van de, in Vlissingen geboren, schilder Constantin Guys.

Armand de Dune: hij wilde ooit dichter worden, maar dat is hem nooit gelukt. Samen met zijn vrouw, Jaqueline, is hij aan de drank geraakt. Ze wonen in het huis van de generaal.

Michel de Dune: hij is een eenzame pianist, die streeft naar onbereikbare perfectie. Hij woont ook in het huis van de generaal.

Edouard de Lune: hij is de zoon van Armand en Jaqueline de Dune. Hij is een geldliefhebber, die zich niet voor zijn geld schaamt.

Uit dit boek kan je niet echt opmaken hoe de personages zijn en hoe ze veranderen.

7. Het thema van het boek is: de belevenissen van een Nederlandse au pair in Frankrijk.8. De visie is volgens mij: au pairs krijgen niet altijd de taken, die ze horen te krijgen.9. Samenvatting:Paulina komt uit Vlissingen en heeft daar haar gymnasiumdiploma behaald. Nu wil ze kunstgeschiedenis en Frans gaan studeren. Dit wil ze niet in Amsterdam gaan doen, want haar nicht doet dat ook en zij heeft daar alleen maar negatieve ervaringen gekregen. Ze wil dit in Parijs gaan doen. Omdat haar ouders dit niet kunnen betalen besluit ze om naar Parijs te gaan en als au pair te gaan werken.

Als eerste komt ze terecht bij het advocatengezin Pauchard, maar omdat ze daar heel slecht behandeld wordt gaat ze er na twee en een halve dag al weer weg.

Paulina gaat naar een au pair-bureau en krijgt daar het adres van een oude gepensioneerde generaal, De Lune, en zijn familie. Hier krijgt ze een hele mooie kamer, nieuwe kleren, een nieuwe koffer en wat geld. Ze hoeft bij deze generaal bijna niets te doen, behalve soms met de generaal te praten over kunst en over de Vlissingse schilder Guys. Ze krijgt heel veel cadeaus en ze hoeft helemaal niets als au pair te doen. Ze wordt voorgesteld aan Germaine (de vrouw van de generaal) Michel en Armand (de twee zoons van de generaal), de vrouw van Armand (Jacqueline) en hun zoon Edouard. Na enkele weken krijgt ze eindelijk te horen van Edouard wat er van haar verwacht wordt. Ze moet een koffer met geld en waardepapieren naar Basel brengen. Dit geld was door een Joodse man bij de generaal in bewaring gegeven tijdens de oorlog. De joodse man is dood en heeft zijn geld nooit opgehaald. Zijn enige erfgenaam is een voormalig SS’r en de generaal wil niet dat het geld (dat in waarde gestegen is) in zijn handen komt. Dus besluit hij dat het geld naar een Joodse organisatie gaat. Paulina biedt aan dit geld over de grens te smokkelen, omdat zij toch niet zo zal opvallen als ze de Zwitserse grens over gaat. Het gaat alleen allemaal veel sneller dan ze verwacht had, de volgende dag kan ze al naar de notaris om alles te bespreken. Van Michel krijgt ze te horen dat er al twee au pairs de koffer weg moesten brengen, maar dat deze onbetrouwbaar waren. Als ze naar Basel wil vertrekken hoort ze dat ze naar Luxemburg moet. Op het station in Parijs ziet ze een klein mannetje dat ze in Luxemburg ook weer ziet.

Onderweg wordt ze gecontroleerd, maar ze ontdekken niets. Ze geeft in Luxemburg het geld af en wordt later opgehaald door Michel, waarmee ze samen naar Londen gaat.In Londen krijgt ze van Michel te horen dat het geld toch naar de wettelijke erfgenaam van het geld is gegaan. Maar of dit waar is, daar komt ze niet achter, want de zieke generaal sterft enkele dagen later. Paulina verlaat de familie nadat ze erachter is gekomen dat ze erin geluisd is. Ze zoekt een eigen woonruimte en gaat verder met haar studie. Ze is van plan snel terug naar Nederland gaan.10.Ik vond het een mooi geschreven boek met komische stukjes erin. Er is een stukje in het boek, waar ik heel erg om moest lachen. In dit stukje komt Paulina bij het eerste gezin haar taken als au pair volbrengen. De vrouw des huizes doet in haar blootje de deur open en loopt, al scheten latend, naar de wc, waar ze (met de deur open) tegen Paulina zit te vertellen hoe erg haar diaree wel niet is. Ook veegt ze haal kont af (waar Paulina bij staat) waarna ze naar het papiertje kijkt en daar weer over klaagt tegen Paulina. Ondanks dat het zo’n dik boek was, waar ik normaal gesproken nooit aan begin, ben ik blij dat ik het gelezen heb. Ik denk meestal dat dikke boeken langdradig zijn en dat er weinig in gebeurt, maar dit boek heeft ervoor gezorgd, dat ik er anders over ben gaan denken. In dit boek gebeuren een heleboel spannende dingen, zoals wanneer ze de koffer moet afleveren en bijna ontdekt wordt. Ik zou, als ik dit boek een cijfer tussen de 1 en de 10 zou moeten geven, het een 8,5 geven vanwege de grappige stukjes en de leuke manier waarop dit boek geschreven is.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.