Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Motivatie:

Ik was in de bibliotheek op zoek naar een leuk boek voor Literatuur en zocht bij schrijvers die ik van naam kende. Aan het einde kwam ik bij Hermans terecht. Ik las vluchtig waar het boek over ging en het leek me wel leuk. Toen heb ik deze maar uitgekozen om te lezen.Samenvatting:

Paulina uit Vlissingen wil Kunstgeschiedenis en Frans studeren in Parijs. Omdat haar ouders dit niet volledig kunnen betalen gaat ze in Parijs werken als au pair.

Eerst komt ze terecht bij het advocaten gezin Pauchard waar ze ontzettend slecht wordt behandeld. Daarna komt ze terecht bij een gepensioneerde steenrijke generaal. Ze is daar niet toevallig gekomen. Een vrouw die bij het au pairbureau werkt is familie van de generaal en ze zocht al lang naar iemand voor haar oom. Bij de generaal in huis hoeft Paulina niets te doen behalve af en toe met de generaal en zijn overige familieleden te praten.Na enkele maanden krijgt ze eindelijk te horen wat ze van haar verwachten. Paulina moet een koffer met geld en waardepapieren naar Bazel brengen, dit geld was door een joodse man bij de generaal in bewaring gegeven tijdens de oorlog. De joodse man is dood en heeft zijn geld nooit opgehaald, zijn enige erfgenaam is een voormalig SS'er. De generaal wil niet dat het geld (dat in waarde verveelvoudigd is) in zijn handen komt, en besluit dat het geld naar een joodse organisatie gaat.

Op de dag van vertrek wijzigen de plannen op eens Paulina moet naar Luxemburg. Ze levert het geld zonder problemen af. Na een dag komt ze erachter dat ze er is ingeluisd en dat het geld toch naar de SS'er is gegaan.

Enkele dagen later sterft de toch al zieke generaal zonder de waarheid te kennen.242 woordenOpdrachtenTitel, motto, opdracht, ondertitel

Het boek heeft alleen een titel, dus geen ondertitel, motto of opdracht. De titel is au pair, het is zo genoemd omdat het boek gaat om de au pair Paulina en alles wat zij meemaakt als au pair.Thema

Het thema is de onherkenbaarheid van de werkelijkheid. Paulina probeert altijd de personages te beoordelen. Dit kenmerkt haar naïviteit en deze beoordelingen zijn dan ook meestal onjuist. Zo was Eduardo helemaal niet te vertrouwen. Ook wilde de familie haar niet alleen maar stimuleren in haar studie, maar het blijkt dat ze haar wilden gebruiken om het geld van Cremieux weg te brengen. Toen ze hierachter kwam wist ze nog maar de halve waarheid. Ze hoorde immers pas op het laatst van Michel, dat ze het geld niet naar een joodse stichting voor kinderbescherming, maar naar de voormalige SS-er Müller gebracht had.

Paulina handelde anders dan ze zou doen, wanneer ze de waarheid had geweten. Maar de dingen waren niet zo als ze leken te zijn.

Extra opdracht

Krantenbericht, plaatselijke krant.Vlissingse vertrekt naar Parijs.Vlissingen- Paulina, inwoonster van Vlissingen zult u hier de komende tijd niet meer tegenkomen. Zij zal namelijk vertrekken naar Parijs. In Parijs wil ze een studie kunstgeschiedenis volgen. Daarnaast zal ze in Parijs ook actief zijn als Au pair. Zij is de eerste Vlissingse die in Parijs zal gaan studeren. Als u dus in Parijs bent zoek haar dan op. Paulina, we wensen je veel sterkte in Parijs en hopelijk tot ziens.Eigen mening

Ik heb eindelijk een boek gelezen die ik echt leuk vond. Ik heb wel vaker boeken gelezen waar geen doorkomen aan was. Dat is hier zeker niet het geval. Hoe lang die ook mag zijn ik wil iedereen aanraden om dit boek te lezen want het is een leuk boek en je leest het zo uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Ik vind dat au pair helemaal geen leuk boek is, er zitten ongelovelijke saaie dingen in, zoals al die gesprekken. En makkelijk was het zeker niet!!!:(

17 jaar geleden

S.

S.

Bedankt voor het uittreksel,
ik heb het goed kunnen gebruiken, want ik kwam er juist niét doorheen. Ik vond de dialogen veel te uitgebreid en archaïstisch, waardoor het verhaal zijn werkelijkheid verloor. Maar al met al bedankt.

Steven

17 jaar geleden