Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. Titel

Willem Frederik Hermans, Au pair. Amsterdam 1993 (achtste druk)De titel is makkelijk te verklaren omdat het boek over een meisje gaat die naar Parijs gaat om daar au pair te worden.2.

De roman is verdeeld in 96 hoofdstukken, maar deze hoofdstukken hebben geen naam. Ze zijn gewoon aangegeven met nummers. De eerste drie hoofdstukken is de inleiding. Hoofdstuk 4 t/m 95 is het tussenstuk en hoofdstuk 96 is de epiloog.3.Dit boek is een heel leuk, spannend boek, omdat ik dit een heel leuk onderwerp vind en daardoor interesseert het me ook. Maar het werd ook heel spannend geschreven. Toen ik iets van het boek las, dacht ik van: dat lijkt me een leuk boek, maar toen ik dit boek zag en zag dat het zo’n dik boek is, dacht ik dat het geen leuk boek zou zijn. Maar ik ben er toch in begonnen en het was zo leuk dat je eigenlijk geen zin had om te stoppen.4.

Samenvatting van de inhoud

Paulina komt uit Vlissingen en heeft daar haar gymnasium diploma behaald. Nu wil ze Kunstgeschiedenis en Frans gaan studeren dit wil ze niet in Amsterdam gaan doen, want haar nicht doet dit ook en zij heeft daar alleen maar negatieve ervaringen gekregen, maar ze wil dit in Parijs gaan doen. Omdat haar ouders dit niet kunnen betalen besluit ze om naar Parijs te gaan als au pair.

Als eerste komt ze terecht bij het advocatengezin Pauchard, maar omdat ze daar heel slecht behandeld wordt gaat ze er na twee en een halve dag al weer weg. Paulina gaat naar een au pairbureau en krijgt daar het adres van een oude gepensioneerde generaal, De Lune, en zijn familie. Hier krijgt ze een hele mooie kamer, nieuwe kleren een nieuwe koffer en al wat geld. Ze hoeft bij deze generaal bijna niets te doen, behalve soms met de generaal te praten over kunst en over de Vlissingse schilder Guys. Ze krijgt heel veel cadeaus en ze hoeft helemaal niet als au pair te spelen. Ze wordt voorgesteld aan Germaine, de vrouw van de generaal, Michel en Armand, de twee zoons van de generaal, en de vrouw van Armand, Jacqueline, en hun zoon Edouard. Na enkele weken krijgt ze eindelijk te horen van Edouard wat er van haar verwacht wordt. Ze moet een koffer met geld en waardepapieren naar Basel brengen, dit geld was door een joodse man bij de generaal in bewaring gegeven tijdens de oorlog. De joodse man is dood en heeft zijn geld nooit opgehaald, zijn enige erfgenaam is een voormalig SS’r en de generaal wil niet dat het geld, dat in waarde gestegen is, in zijn handen komt. Dus besluit hij dat het geld naar een joodse organisatie gaat. Ze wil dit best wel doen omdat zij toch niet zo zal opvallen als ze de Zwitserse grens over gaat. Het gaat alleen allemaal veel sneller dan ze verwacht had, de volgende dag kan ze al naar de notaris om alles te bespreken. Van Michel krijgt ze te horen dat er al twee au pairs de koffer weg moesten brengen, maar dat deze onbetrouwbaar waren. Als ze naar Basel wil vertrekken hoort ze dat ze naar Luxemburg moet. Op het station in Parijs ziet ze een klein mannetje dat ze in Luxemburg ook weer ziet.

Onderweg wordt ze gecontroleerd maar ze ontdekken niets. Ze geeft in Luxemburg het geld af en wordt later opgehaald door Michel waarmee ze samen naar Londen gaat.

In Londen krijgt ze van Michel te horen dat het geld toch naar de wettelijke erfgenaam van het geld is gegaan. Maar of dit waar is komt ze niet achter, want de zieke generaal sterft enkele dagen later. Paulina verlaat de familie nadat ze erachter is gekomen dat ze erin geluisd is. Ze zoekt een eigen woonruimte en gaat verder met haar studie. Ze is van plan snel terug naar Nederland gaan.5.

Personages:Paulina:

Zij is de hoofdpersoon in dit boek. Ze komt uit Vlissingen, is negentien jaar, 1 meter 92 lang en ze heeft blauwe ogen en lang blond haar. Ze studeert Frans en Kunstgeschiedenis aan de Sorbonne universiteit van Parijs. Ze wilde graag naar Parijs omdat ze de taal al een beetje kende omdat ze vaak met haar ouders naar Frankrijk ging, omdat ze daar een huisje hadden en ze wilde graag iets bij verdienen naast haar studie. Ze is soms naïef en wat achterdochtig.Germaine en Emile de Lune

De generaal en zijn vrouw, ze horen meer bij de belangrijke Franse mensen. De generaal is een typisch ouderwetse generaal. Hij verzamelt alles wat met de in Vlissingen geboren kunstschilder Constantin Guys te maken heeft.Armand en Michel

De zoons van Germaine en Emile de Lune. Ze zijn beide erg lang. Michel is pianist en streeft naar een onbereikbare perfectie. Armand wilde ooit dichter worden, maar dat is hem nooit gelukt. Samen met zijn vrouw, Jaqueline, is hij aan de drank geraakt. Ze wonen allen in het huis van de generaal.Edouard

Hij is de zoon van Armand en Jaqueline, hij heeft een gezicht dat lijkt op een roofvogelhoofd. Hij is alleen op geld uit en dus ook de enige die zich niet schaamt voor zijn rijkdom.Tijd:

De vertelde tijd is een paar maanden, van half september tot half december 1984. En de verteltijd is 415 bladzijden. In dit boek is de verteltijd korter dan de vertelde tijd. Er komen geen flashbacks voor in het boek, maar af en toe wordt er wel een heel klein stukje geschiedenis verteld. Dat het verhaal in deze periode plaats vindt heeft geen gevolgen voor het verloop van het verhaal.Structuur:

Het verhaal is logisch-chronologisch verteld, zonder flashbacks. Het verhaal heeft een verhaallijn en deze verhaallijn wordt aaneengesloten verteld.Ruimte:

Het hele verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Parijs, met uitzondering van de reis naar Luxemburg en een paar dagen Londen met Michel.De sfeer

In dit verhaal zitten meerdere sferen, zoals beklemmend, onzekerheid en nieuwsgierigheid naar het onbekende. Het beklemmend en de onderzekerheid komen voort uit de nogal vreemde houding van de generaal en zijn familie. De nieuwsgierigheid komt voort uit dat Paulina iets nieuws aan het doen is.Perspectief:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, vanuit de blik van Paulina.Thematiek:

Het boek gaat over de belevenissen van een au pair, en dan in het bijzonder over haar eigen belevenissen. Het is geen waargebeurd verhaal. Het thema van het boek is schending van het vertrouwen, Paulina wordt in dienst genomen als au pair en mag uiteindelijk toch als koerier optreden voor de familie. Een ander thema van het boek is eenzaamheid, Paulina is helemaal alleen in Parijs en heeft nog nooit een vriend gehad.Motieven:

De belangrijkste motieven zijn geheimhouding, het bedriegen van iemand en onzekerheid.6.

In dit verhaal worden weinig tot geen kunstgrepen toegepast. Ze vertellen af en toe iets over het verleden verteld, dat is handig omdat je dan iets meer weet van wat ze bedoelen. Er zijn ook een paar open plekken maar dat hindert mij niet.7.

Recensie: de Volkskrant: een Zeeuws meisje in Parijs

De recensent vindt het tot bladzijde 72 een leuk boek, een beetje voorspelbaar maar alles is energiek genoeg opgeschreven om de aandacht niet te laten verslappen. Hier ben ik het ook wel mee eens. Eerst dacht ik zo’n dik boek, zou het me niet gaan vervelen. Maar het las heel snel door en het was niet saai, wel voorspelbaar.

Na bladzijde 72 neemt het verhaal drastisch een andere wending. Dit klopt ook, Paulina komt in een ander gezin en dat is gelijk helemaal anders.

De recensent vindt dat er met de literatuur niet valt te spotten.8.

Er zijn niet echt tekstfragmenten die een speciale betekenis voor mij hadden, maar ik weet wel een stukje wat ik wel spannend vond:

“Uw paspoort alstublieft” blz. 320

Ze moet dan haar paspoort laten zien, maar dat bladerde hij door en gaf het meteen weer terug. Daarna vraagt hij of ze iets aan te geven heeft bij de Franse douane. Ze zegt dan nee, maar de controleur vraagt of ze haar koffer open wil doen, gelukkig kan ze de andere koffer laten zien waar haar spullen inzitten en niet de koffer met het geld. Hij loopt ook weer door als ze het laten zien heeft.9.

Eindoordeel over het boek:

Ik vond dit een heel leuk spannend boek, zoals ik al eerder hierboven zei.Eindoordeel over het uitvoeren van de opdrachten:

Ik vond het maken van het verslag niet zo heel moeilijk, sommige dingen moest ik even opzoeken in het infoboek, maar het viel wel mee. De recensie kostte ook wel wat tijd, maar ik heb er toch een gevonden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.