Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Au pair door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Au pair
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 963 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Au pair
Shadow
Au pair door Willem Frederik Hermans
Shadow
De titel + verklaring De titel Au Pair vertelt direct waar het boek over gaat "een meisje wat Au Pair wordt in Parijs". Er zit geen diepere betekenis of bedoeling achter. Ik vind dit een goede titel, hij lekker duidelijk en goed pakkend. Het jaar van uitgave Eerste druk 1989. Tiende druk 1996, De bezige bij, Kapitaal. De omslag Het boek heeft een opvallende omslag, op de buitenkant staan twee foto's van parijs en van de binnenkant is een collage gemaakt, eveneens met foto's van Pareis. Ik zelf vond deze voorkant er nogal statisch uitzien, daardoor dacht ik eerst dat het een waargebeurd reis verslag was, wat absoluut niet zo is. De onderverdeling Het boek in onderverdeeld in genummerde hoofdstukken zonder titel .
Het genre Het genre van dit boek is een reisverhaal. Literatuurgeschiedenis De schrijver Hermans is geboren in 1921, hij promoveerde cum laude aan de universiteit van Amsterdam en was tot 1973 lector in de fysische geografie. In 1973 vestigde hij zich in Pareis, waar hij zich compleet aan het schrijven wijdde. Hij debuteerde al in 1944 met poëzie, en in 1952 en 1958 kwamen zijn boeken Het behouden huis en De donkere kamer van Damocles al uit. Ook heeft Hermans zich gewijdt aan het schrijven van een filmscenario en verschillende toneelstukken. Het centrale thema wat in veel van zijn werk terugkomt is de zinloosheid van het menselijk bestaan. De mens is tot niets in staat; ten gevolge van 'moedwil en misverstand' ( titel van een verhalenbundel van de schrijver) komt er uit zijn streven niets goeds voort. Hij leeft in een wereld vol zwakheid, kwaadwilligheid, teleurstellingen, pesterijen en mislukkingen. (informatie over schrijver uit uittrekselpocket Nederlands, van J.C. Linthorst/H.A. Poolland, walva-boek) Pseudoniem W.F. Hermans gebruikt voor zover ik weet geen pseudoniem. Inhoud Samenvatting Paulina uit Vlissingen wil Kunstgeschiedenis en Frans studeren in Parijs omdat haar ouders dit niet kunnen betalen gaat ze naar Parijs als au Pair. Eerst komt ze terecht bij het advocaten gezin Pauchard waar ze ontzettend slecht wordt behandeld. Daarna komt ze terecht bij een gepensioneerde steenrijke generaal, waar ze niets hoeft te doen behalve af en toe met de generaal en zijn overige familieleden te praten. Na enkele maanden krijgt ze eindelijk te horen wat ze van haar verwachten. Paulina moet een koffer met geld en waardepapieren naar Basel brengen, dit geld was door een joodse man bij de generaal in bewaring gegeven tijdens de oorlog. De joodse man is dood en heeft zijn geld nooit opgehaald, zijn enige erfgenaam is een voormalig SS'er. De generaal wil niet dat het geld (dat in waarde verveelvoudigd is) in zijn handen komt, en besluit dat het geld naar een joodse organisatie gaat. Op de dag van vertrek wijzigen de plannen op eens Paulina moet naar Luxemburg. Ze levert het geld zonder problemen af. Na een dag komt ze erachter dat ze er is ingeluisd en dat het geld toch naar de SS'er is gegaan. Enkele dagen later sterft de toch al zieke generaal zonder de waarheid te kennen. Vertelperspectief Het perspectief Het verhaal wordt verteld door de verborgen verteller, je komt alleen de gevoelens en gedachten van Paulina te weten van de rest van de personages weet je alleen wat ze zeggen.
Tijd Chronologie Het verhaal is chronologisch, het verhaal begint wanneer Paulina besluit dat ze naar Parijs wil en eindigt wanneer de generaal dood is en Paulina weg gaat bij hem en zijn familie. Vertelde tijd Er worden enkele maanden beschreven. Vooruitwijzingen/flashbacks Er zitten in Au pair geen vooruitwijzingen of flashbacks. Er zitten wel tijd sprongen in, soms worden er maanden over geslagen. Wanneer speelt het zich af? Het verhaal speelt in deze tijd. Ruimte Waar speelt het zich af? Het speelt in Parijs, het merendeel van de tijd speelt zich in het hele groten huis van de generaal. De sfeer In dit verhaal zitten meerdere sferen Zoals beklemmend, onzekerheid en nieuwsgierigheid naar het onbekende. Het beklemmend en de onderzekerheid komen voort uit de nogal vreemde houding van de generaal en zijn familie. De nieuwsgierigheid komt voort uit dat Paulina iets nieuws aan het doen is. Handeling Thema Het thema is het schenden van vertrouwen.
Motieven De belangrijkste motieven zijn geheimhouding, het belazeren van iemand en onzekerheid. Het einde Het verhaal heeft een gesloten einde, Vrijwel alles is afgerond en de afloop laat niet veel vragen (van belang) open. Verhaalfiguren De hoofdpersoon Paulina is de hoofdpersoon, Paulina komt uit een normaal gezin niet arm niet rijk, ze is 1,92 m lang en heeft blond haar, haar frans is uitstekend, ze is rustig aangelegd. Paulina lijkt op het eerste gezicht redelijk zelfverzekerd, maar blijkt vrij onzeker te zijn vooral over haar lengte, in de loop van het verhaal groeit ze daar een beetje overheen. karakteristiek Paulina is een round-character, ze ontwikkelt zich in de loop van de tijd en je komt haar gevoelens en gedachten te weten. Bijfiguren Vrijwel alle bijfiguren zowel de generaal en zijn familie als mensen die ze tegenkomt brengen Paulina in verwarring. Door die bijfiguren wordt je eigenlijk op een ander spoor gezet. Stijl Stijl Het is met heel vlot taalgebruik geschreven niet veel moeilijke woorden, veel dialoog en uitvoerige beschrijvingen, weinig beeldspraak. Mening Mening over dit boek Ik vond dit een heel goed boek, duidelijk geschreven, boeiend verhaal en absoluut niet langdradig geschreven. Het onderwerp sprak mij aan omdat ik zelf misschien ook wel na mijn examen naar het buitenland wil. Het boek zelf vind ik niet erg geloofwaardig maar dat maakt het niet minder leuk. Ik vond erg leuk dat er constant net een andere weg in werd geslagen dan dat ik had gedacht, daar bij is alles erg boeiend geschreven. Ik vind de beschrijvingen van de personages en de handelingen erg goed, de beschrijvingen zijn erg levendig, je krijgt een heel duidelijk beeld van alles wat er gebeurt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Au pair door Willem Frederik Hermans"