Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Titel

Au pairSamenvatting

Paulina is vast besloten na haar gymnasium eindexamen Frans en kunstgeschiedenis te gaan studeren. Dit wil ze echter niet in Amsterdam doen, maar in de Franse hoofdstad. Paulina is wel gaan kijken bij haar nicht die dezelfde studie doet, maar dan in Amsterdam. Ze heeft daar alleen maar negatieve ervaringen opgedaan en besluit dan toch echt haar ouders over te halen, zodat ze naar Parijs mag. Dit was een onvervulde jeugddroom van Paulina's vader geweest die haar dus ook liet gaan.Paulina's ouders kunnen haar studie en haar verblijf in Parijs niet betalen en dus besluit Paulina zich in te laten schrijven als 'au pair'. Paulina komt terecht bij de familie Pauchard. Van deze mensen krijgt Paulina een kamer op een grote zolderverdieping toegewezen. Het is een kleine kamer die niet op slot kan. Op de zolderverdieping wonen nog vele anderen. Het zijn veelal Arabieren die erg luidruchtig zijn. Paulina's eerste 'dienst' loopt als volgt: mevrouw Pauchard doet naakt de deur open. Ze laat Paulina brood halen. Als Paulina terug komt doet meneer Pauchard naakt de deur open. Als het echtpaar de deur verlaat roept het zoontje van het echtpaar Pauchard, Hughes, Paulina. Hughes vraagt haar of ze zich even wil omkleden omdat hij beter zicht zou hebben als ze een rok aandeed. Als Paulina dit weigert krijgen ze een onenigheid. Op dat moment komt mevrouw Pauchard binnen lopen. Ze verwijt Paulina dat ze haar zoon heeft opgewonden terwijl hij ziek is. Paulina en mevrouw Pauchard krijgen ruzie en ze komen beiden tot de beste oplossing: Paulina doet er het beste aan vandaag nog te vertrekken.

Paulina gaat naar het 'au pair bureau' om een nieuw adres te vinden. Daar krijgt ze het adres van de oude generaal de Lune. Als Paulina daar aankomt wordt de deur voor haar open gehouden door een butler. Hij wijst Paulina haar nieuwe kamer. Het is een hele grote kamer met een groot schilderij aan de wand. De huishoudster vertelt haar dat dit schilderij van Constantin Guys is. Paulina kent hem niet en besluit snel in de encyclopedie te kijken wie deze schilder is zodat ze daar met de generaal over kan praten. Ook vertelt de huishoudster haar dat Constantin Guys geboren is in Vlissingen. Paulina is ook geboren in Vlissingen. Haar aanwezigheid blijkt geen toeval te zijn. De generaal had al een tijd geleden gevraagd aan zijn nicht, die bij het 'au pair bureau' werkt of zij een geschikt meisje voor hem kon vinden, het liefst één die ook wat van kunst af wist. Paulina krijgt alles wat ze wil, maar over haar taak als 'au pair' wordt niets gezegd.Een lange tijd heeft de generaal met Paulina alleen over Guys gepraat, maar op een dag vertelt hij haar zijn grote geheim. De generaal heeft aan het begin van de Tweede Wereld oorlog naast een joods echtpaar gewoond. Toen het echtpaar besloot te vluchten voor de Duitsers, hebben ze aan de generaal een koffer vol geld en waardepapieren toevertrouwd. Na de oorlog heeft de generaal geprobeerd het echtpaar op te sporen, maar via het rode kruis is hij toen te weten gekomen dat het echtpaar tijdens de oorlog overleden is. Het echtpaar had nog maar één erfgenaam, Müller, en die was tijdens de oorlog betrokken bij de jodenvervolging. De generaal wil het geld zelf niet houden, maar hij wil het ook niet geven aan Müller Hierdoor was hij eigenlijk schuldig aan een wetsovertreding. Hij besluit het geld te schenken aan een joodse organisatie voor kinderbescherming in Israël. De generaal maakt zich, als hij het verhaal aan Paulina vertelt erg kwaad, waardoor hij bijna een hartaanval krijgt en hij zonder Paulina's bijzijn lang moet rusten. Paulina wil iets terug doen en besluit het geld voor de generaal naar Zwitserland te smokkelen.Paulina begint hier aan een heel erg gevaarlijke missie, maar alles is precies goed geregeld, Paulina heeft hulp van een notaris, van de zoon van de generaal, Michel en van de kleinzoon van de generaal, Edouard.

Paulina vervult de missie zoals gepland, ze komt op de juiste tijd op de juiste plaats en denkt daarom ook dat ze de missie goed uitgevoerd heeft. Later hoort Paulina van Michel dat de missie mislukt is. Paulina heeft de koffer met geld niet overgedragen aan de vertegenwoordiger van de joodse vereniging, maar aan Müller. De notaris was namelijk van mening dat hij de generaal in grote moeilijkheden zou brengen en heeft waarschijnlijk samen met Edouard besloten de missie geheel anders te laten verlopen.Paulina voelt zich gebruikt en wil niets meer van de familie weten. Met de generaal ging het niet goed. Hij lag in het ziekenhuis, maar Paulina wil ook van hem niets meer weten als ze van een oude schoolvriendin hoort dat dezelfde generaal de Lune 'au pairs' bespiedde door de spiegels in de badkamer. Paulina weet niet wat ze hiervan moet denken en gelooft haar oude schoolvriendin niet.

Paulina heeft ook al weinig geluk in de liefde als de relatie tussen haar en Michel niet verloopt zoals verwacht. Paulina hoort dat de generaal overleden is. Op het moment dat ze het hoort lijkt het haar niet te interesseren. Als ze de begrafenis op de televisie ziet is ze toch ontroerd.Later hoort Paulina van de ouders van Edouard, Armand en Jacqueline dat Edouard degene was die de missie anders liet verlopen. Edouard heeft aan de hele actie wel geld verdiend. De joodse vereniging in Israël was door hem verzonnen om de generaal koest te houden.

Paulina huurt een studio waar ze haar studie voortzet. De studio is erg klein en duur, maar ze hoopt zo spoedig mogelijk weer geld te kunnen verdienen. Haar ouders wil ze niet onnodig ongerust maken en vertelt hen aan de telefoon dat alles prima gaat. Ze is van plan snel weer naar huis te gaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.