Annie door Kees van Kooten

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Annie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1270 woorden
  • 27 maart 2001
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6
70 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
61
Geschikt voor
bovenbouw vmbo
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Annie
Shadow
Annie door Kees van Kooten
Shadow

1.2 Jaar van uitgave: 1e druk 2000

1.3 Uitgeverij: de bezige bij

1.4 Aantal bladzijden: 59

1.5 Datum boekverslag: 5maart2001

2. Inhoud en opbouw

2.1 Typering: Psychologische roman

2.2 Samenvatting
Het boek gaat over Annie de moeder van Kees van Kooten.Over haar laatste zomer. Hij vertelt over haar leven, haar karakter en haar ouderdom. Nu moet hij haar veel helpen. Zij leest boeken van hem die hij aan haar geeft. Zij maakt gedichten en extra aantekeningen. Ze groeien als het ware weer naar elkaar toe en ook zijn zijn zus en hij weer vaker samen.Zijn moeder valt van de trap, wordt opgenomen in het ziekenhuis.Kees van Kooten onderbreekt zijn vakantie en komt gehaast terug uit Frankrijk. Vervolgens is hij samen met zijn zus Anke de laatste uren van haar leven bij haar.

2.3 Tijd
A.In welke tijd spelen de gebeurtenissen zich af? De gebeurtenissen spelen zich in 1999 af.

B.Wat is de verhaaltijd van het boek en wat de leestijd? Het verhaal speelt zich over een tijd van ongeveer zes maanden af. De leestijd: 2,5 uur.

C.Vertragingen
Een belangrijke vertaging op pagina 47 van het boek: Kees is op vakantie en hoort dat zijn moeder is opgenomen in het ziekenhuis. Hij gaat meteen naar haar toe en is daar dan met zijn zus Anke. Ze ligt aan alle mogelijke snoeren en infuusen. Ze is aan het overlijden ze kan niet meer praten en Kees en Anke nemen afscheid. Volgens de artsen is ze ook niet meer bij bewustzijn maar volgens Kees en Anke is ze er nog helemaal.

Dit is een belangrijke vertraging ,waarom omdat de moeder de hoofdpersonage in het boek dan overlijdt.

D.Een opvallende versnelling. Een versnelling op pagina 28 van het boek: Ze heeft een elektrische deken met de kerst gekregen van Kees waar ze nog tot in voorjaar verrukt over is.

De tussentijd wordt overgeslagen.

E.Een flash-back
Een flash-back op pagina acht van het boek: Het ging om vroeger bij hun thuis hoe zijn moeder kookte met ,gezellig,de katten op het aanrecht. Als er dan weer een haar in het eten zat begon zijn vader weervan ;Sodeju Annie ,en voor straf zal hij dan zijn bord af moeten likken zo als hij dat ook in de oorlog deed.

De functie van de flash-back: Om aan te duiden dat ze zelf een goed mens was en om te laten zien hoe het er ongeveer aan toe ging vroeger thuis.

2.4 Ruimte

A.Waar spelen de gebeurtenissen zich af? In het ouderlijkhuis,het huis van Annie,en in het bejaardentehuis.

B. Belangenruimte
Een voorbeeld van een belangenruimte en de betekenis ervan: Ze verlaat het oude huis om naar het nieuwe adres in de Adriaan van Loosjesstraat 600 meter verderop,het bejaardenhuis te gaan. Het oude huis wordt nog eens beschreven ,er is hier nu twee maal ingebroken ,het hele huis is schteefgegroeid en alles kraakt,klemt en laat los.

Dit is echte belangenruimte als ze op die manier nog eens herinnert wordt aan allerlei dingen die ze nu voor het laatst ziet komt de ruimte precies overeen met het belang ervan.

Bijvoorbeeld ook : Liefkozend strijkt zij lang het aan de bovenzijde gegutste latje dat mijn vader in 1958 over de hele lengte en aan beide zijden van de gang heeft aangebracht om ontvangen ansichten op te kunnen exposeren. Ze zegt : dag , dag lieverd niet tegen Kees maar tegen haar huis.

2.5 Personen
A.Het karakter van de hoofdpersoon: De hoofdpersoon is Annie. Annie is een bijzonder en levenslustige en vaak ook optimistische vrouw. Ze is erg hulpzaam en denkt vaak met veel dingen mee. Ze hecht zich aan veel dingen en vind veranderingen meilijk aanvaardbaar. Maar als ze onontkoombaar zijn doet ze alsof ze het niet erg vind. Over het algemeen heeft ze een erg behulpzaam en lief karakter.

B.De verhouding tussen de hoofdpersoon en de achtergrondfiguren: Hoofdpersoon : Annie
Achtergrondfiguur : Kees van Kooten

De verhouding tussen Annie en Kees zit vaak aan de klefgrens. De relatie tussen moeder en zoon uit zich zeer sterk… Er heerst een erg hechte band.

Kees helpt haar met allerlei dingen en hij doet veel moeite om een plekje voor haar in het bejaardehuis te vinden.Uiteindelijk krijgt zij een van de mooiste kamers in het bejaardenhuis.

2.6 Vertelwijze: Het verhaal is geschreven in de ik-vorm.

Voorbeeld stukjes. p.29:We kunnen hier nog zo vaak terugkomen als we willen hoor Annie, kalmeer ik mezelf. p.31:Ik zucht luidkeels,hanteer nadrukkelijk de andere knop en reutel weer naar beneden. p.33:Ja,ammehoela, zegt mijn moeder. Wat zeg je? Ik ben gekke Gerritje niet! Je bent hier de oudste en de jongste, prijs ik.

2.7 Structuur
A.Hoe is de indeling van het boek? Het boek is chronologisch ingedeeld maar er zijn wel veel flash-backs.

B.Welke opening heeft het boek? Een informatieve opening, er is een korte inleiding.

C.Het einde:open of gesloten? Het einde is gesloten,je weet hoe het afloopt.

3.Motieven

3.1 Motieven: -Behulpzaamheid -Veranderingen -Moederliefde -Verwerking

Bewijs door tekstgegevens. Behulpzaamheid, pagina 36. Het gaat hier om naald en draad want die wil ze wel bijdehand hebben. Kees die zal voor haar de hele winkelstraat afzoeken en komt uiteindelijk met een paar hele dure naalden die hij van een mevrouw heeft kunnen lenen ,e is het echter vergeten en vind het zonde van die dure naalden.

Veranderingen, pagina27. Ze verlaat het oude huis. Pagina,45
Hij hoort dat mevrouw van Kooten opgenomen is in het ziekenhuis.

Moederliefde,pagina 25
Hij zegt dat het allemaal niks geeft dat ze hier nog maanden lang bezig zijn, zolang zijn moeder maar gelukkig wordt op haar laatste adres.

Verwerking. Eigenlijk begint die nadat zijn moeder is overleden en dat wordt niet meer beschreven in dit boekje.

3.2 Het thema Behulpzaamheid en medeleven van een moeder voor haar kind, die door de vele veranderingen in het leven van moeder en zoon zich later uiten in moederliefde wederzijds, en plotseling eindigt met de dood, waarna de verwerking ervan begint.

3.3 Titelverklaring
Het boek, geschreven door Kees van Kooten, heet “Annie”, het verhaal gaat over zijn moeder, gestorven in augustus van het jaar 1999. Zij heette A.G. van Kooten Snauw. Haar roepnaam was Annie. Vandaar de titel Annie.

4 Mening
4.1 Meest treffende gedeelte
De oorzaak waardoor zij overlijdt greep mij erg aan. Ze was namelijk al in het bejaardentehuis, dus alle andere brachten haar telkens thee en ontbijt op haar kamer. Zij vond dat zij niet zo vaak heen en weer hoefden te lopen, daarom haalde zij zelf het dienblad wel een keer. Toen viel ze van de trap met die stoeltjeslift. Ze wilde niet zo oud lijken en daarom gewoon lopen. Omdat ze medelevend en behulpzaam was verongelukte ze daar zelf door.

4.2 Ken je andere boeken over dit thema? Nee, ik ken geen andere boeken over dit thema.

4.3 Geef je mening
Ik vind het een best aangrijpend verhaal. Ik kan me voorstellen door alleen al dit boek te schrijven hij heel veel heeft kunnen verwerken van de dood van zijn moeder. Het leest vrij gemakkelijk maar je blijft wel lezen want hij vertelt het als het ware aan je. Die manier van schrijven brengt je veel dichter bij het verhaal, denk ik. Er zullen ook zeker meer van dit soort boeken zijn, maar die heb ik nooit gelezen. Al zou ik dit boek niet zomaar gelezen hebben, nu ik het wel gedaan heb zie ik toch een hechte band tussen Kees van Kooten en zijn moeder en dat er toch veel van die soorten banden zijn ( relatie tussen moeder en zoon) is denk ik helemaal niet slecht om eens tot je door te laten dringen.Voor mij was dat wel een beetje een functie van het boek. Voor hem was die functie de verwerking.

REACTIES

K.

K.

Thnx voor je verslag!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Annie door Kees van Kooten"