Amok door Tommy Wieringa

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Amok
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1207 woorden
  • 23 januari 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Amok
Shadow
Amok door Tommy Wieringa
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag
Amok


De beschrijving van de leeservaring

1. Primaire gegevens
Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Amok
Ondertitel: *
Jaar van uitgave: 1997
Aantal blz.: 186
Leestijd: in 4 weken

2. Verantwoording van de keuze
Ik had de keuze uit drie boeken van Tommy Wieringa, omdat ik A had gekozen. Dit boek leek me dan nog het makkelijkste/leukste om te lezen. Bovendien is het een stuk minder dik als Joe Speedboot.

3. Verwachtingen vooraf
Ik denk dat het wel een makkelijk boek is om te lezen. De voorkant is een beetje saai, dus ik verwacht niet echt een superleuk verhaal. “Rest hem overgave of Amok…” staat er op de achterkant, ik heb dus net opgezocht wat amok is en het klinkt niet echt geweldig


4. Eerste reactie achteraf
Na het lezen vond ik niet zo’n leuk boek. Het ging vooral over ruzies en ik hou echt niet van ruzie. Het had een open einde, hij stapt dan op het vliegtuig naar huis, maar wat gebeurt er dan. Eigenlijk had hij er nog bij moeten schrijven hoe het afliep tussen Adriaan en Zahira.

5. Korte samenvatting van de inhoud
De hoofdpersoon is Leon Fischer, en hij is rouwtransporteur dat houdt in dat hij stoffelijke overschotten van landgenoten ophaalt uit het buitenland.
Leons leven is altijd avontuurlijk geweest totdat zijn relatie met Zahira moeilijker gaat lopen, door hevige ruzies, de geloofstwist van Zahira (Zahira begint op een dag zo maar te bidden voor het eten) en het overmatige drankgebruik van Leon. Leon gaat ook nog eens vaak vreemd met andere vrouwen. Leon wordt ook snel amok (opeens onbesuisd optreden, wild worden). Dit komt vooral door zijn overmatige drankgebruik.
Leon gaat naar Egypte waar Adriaan Kroon woont (een oude goede vriend) die hij om raad vraagt. Als de raad van Adriaan niet helpt gaat hij met Zahira naar de Antillen om de familie van Zahira om hulp te vragen. Daar krijgen ze ruzie en vertrekt Leon terug naar huis. Terug thuis zoekt hij Adriaan op en als hij daar weggaat overlijdt Adriaan en heeft Leon niemand meer waar hij tegen kan praten. Hij voelt zich alleen op de wereld. Later krijgt hij nog een zaak te behandelen van zijn werk als hij de kist van deze persoon het vliegtuig in helpt, eindigt het boek.

Verdieping

6. Tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Leon: Zutphen en in het buitenland waar Leon werkt. Een aantal gebeurtenissen spelen zich ook af op de Antillen waar Leon en Zahira op familiebezoek gaan.
Het speelt zich af in deze tijd, want het gaat over Gsm’s, vliegtuigen, Auto’s en drankproblemen en dat zijn allemaal dingen die je in deze tijd tegenkomt.
Dit boek had een opening in de handeling en een open einde, want hij stapt op het vliegtuig en dan is het boek uit. Je weet dus niet wat er nou gebeurd tussen Zahira en Leon.

7. Vertelperspectief
Het verhaal is in ik-perspectief geschreven. Het werd vanuit de hoofdpersoon Leon geschreven.


8. Thema en motieven
Het thema is de amok van Leon. Door zijn drank draait hij soms helemaal door.
De motieven zijn:
- Ruzies, Leon heeft vaak heftige ruzies.
- Hulp van vrienden/familie, Leon zoekt hulp bij Adriaan, een goede vriend. Als Adriaan hem niet kan helpen gaat hij samen met Zahira naar de Antillen om hulp te zoeken bij haar familie.
- Alcohol, omdat Leon een drankprobleem heeft. Door de drank wordt hij ook snel amok.
- Geloof, Zahira heeft een geloofstwist en daar hebben Leon en Zahira vaak ruzies over.
- Seks, Leon gaat vaak vreemd en in het boek worden precies alle seksdetails verteld.

9. Personages
Leon Fischer
Hij is rouwtransporteur dat houdt in dat hij stoffelijke overschotten van landgenoten ophaalt uit het buitenland. Door zijn drankproblemen draait hij snel door. Ook is hij geobsedeerd door seks. Hij gaat vaak vreemd.

Zahira
Een Antilliaanse vrouw. Het is een vrouw uit duidend en één gedichten en de vriendin van Leon. Ze heeft een geloofstwist gemaakt waardoor Leon en zij veel ruzie krijgen.

Adriaan Kroon
Adriaan is een oude, gepensioneerde journalist die in Egypte woont en een goede vriend van Leon.


10. Titel, ondertitel en motto
De titel van het boek is: Amok. De titelverklaring is dat Leon snel amok wordt. Het motto is denk ik dat iedereen zijn/haar grenzen heeft. Zo bereikt Leon snel zijn grenzen door de hevige ruzies, zijn ongewone beroep en zijn heftige seksleven. De gebeurtenissen zijn af en toe wel erg overdreven.

Het eindoordeel
Het onderwerp
Ik vond het niet zo’n leuk onderwerp. Het ging vooral over de ruzies van Leon en ik hou niet van ruzies. Het was niet echt een vrolijk boek. Het was ook niet echt herkenbaar voor me, want ik heb nog nooit zulke hevige ruzies gehad.

De gebeurtenissen
De gebeurtenissen waren wel spannend, vooral de ruzies (en die kwamen nogal vaak voor). De gebeurtenissen waren wel geloofwaardig, omdat er zoveel mensen ruzies maken. De gebeurtenissen hebben niet echt een bepaald gevoel bij me opgeroepen. De afloop vond ik best vaag, omdat je nou niet weet wat er nog tussen Zahira en Leon gaat gebeuren.

De personen
De personen in dit verhaal kwamen levensecht over. In de hoofdpersoon kon ik me niet echt goed inleven, omdat ik niet zo snel opeens boos wordt ofzo. Ik heb ook geen drankprobleem of een rare baan. Over Adriaan en Zahira worden niet echt karaktertrekken beschreven, dus daarin kon ik me ook niet goed in gaan leven.

De opbouw
Het was makkelijk om te lezen. Er werden niet veel moeilijke woorden gebruikt.

Het taalgebruik
Het taalgebruik was goed. Geen moeilijke woorden. Vooral moderne woorden. Alles werd realistisch verteld.


De verwerkingsopdracht
Biografie Tommy Wieringa:
Tommy Wieringa (20 mei 1967, Goor) bracht een belangrijk deel van zijn jeugd door op de Antillen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht. Hij was mede-oprichter van het literaire tijdschrift Vrijstaat Austerlitz. In de muziekgroep Donskoy experimenteerde hij met poëzie en muziek en voor de VPRO schreef hij het script voor de film Laatste Wolf, uit de serie Goede daden Bij Daglicht. Wieringa heeft een column in Spits en zijn reisverhalen verschijnen in diverse publicaties

Hij publiceerde drie romans, voor hij in 2005 doorbrak naar een groter publiek met zijn ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit laatste boek werd genomineerd voor vele prijzen.
Alle boeken die hij geschreven heeft tot nu toe:
1995 - Dormantique's manco (roman)
1997 - Amok (roman)
2002 - Alles over Tristan (roman)
2005 - Joe Speedboot (roman)
2005 - Pleidooi voor de potscherf (reisnotities)
2006 - Ik was nooit in Isfahaan (reisverhalen)
2006 – De familie onderweg (In de serie "Literaire juweeltjes"; verhalen, eerder verschenen in Ik was nooit in Isfahaan)
2007 - De dynamica van de begeerte

Relatie biografie en het gelezen werk:
In dit boek worden de Antillen beschreven en in zijn biografie staat dat hij een deel van zijn jeugd op de Antillen doorbracht. Hij houdt veel van reizen. In allebei de boeken worden reizen gemaakt en komen personages uit andere landen. In Joe Speedboot gaat de moeder van Joe naar Egypte, komt PJ en haar familie uit Zuid-Afrika. In Amok gaat Leon naar Egypte om zijn beste vriend op te zoeken. Hij heeft een vriendin die van de Antillen komt en daar gaan ze later ook heen. Ook heeft Leon een beroep waarmee hij veel moet reizen.

Stijlkenmerken:
Op het internet heb ik niks over de stijlkenmerken van Tommy Wieringa kunnen vinden, maar hij laat vaak reizen in zijn boeken voorkomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amok door Tommy Wieringa"