Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amok door Tommy Wieringa

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Amok
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 980 woorden
  • 3 april 2003
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
18 keer beoordeeld

Boekcover Amok
Shadow
Amok door Tommy Wieringa
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Amok
Uitgever: In de Knipscheer Jaar van uitgave: 1997
Aantal blz.: 186
Eerste druk: 1997
Genre: Avontuurlijke Liefdesroman Mijn Keuze: Een paar jaar geleden wonnen een aantal jongeren in een radiospelletje dit boek en heeft mijn moeder het voor me gekocht, ik heb het toen gedeeltelijk gelezen, en het sprak me wel aan, maar ik vond het te moeilijk en heb het dus weggelegd en nu wou ik het nog een keer proberen te lezen voor mijn boekenlijst. Eerste reactie: Na het lezen vond ik het eigenlijk een heel erg mooi boek met een heel erg mooi verhaal, maar met een open einde, hij stapt dan op het vliegtuig naar huis, maar wat gebeurt er dan ? Eigenlijk had hij er nog bij moeten schrijven hoe het afliep tussen Adriaan en Zahira. 3.
Samenvatting: het boek wordt voor een deel verteld door de hoofdpersoon en een deel door de schrijver. De hoofdpersoon is Leon Fischer, en hij is rouwtransporteur dat houdt in dat hij stoffelijke overschotten van landgenoten ophaalt uit het buitenland. Verdere personen zijn: Zahira, de vrouw van Leon en Adriaan Kroon een goede vriend van Leon. Het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Leon :Zutphen en in het buitenland waar Leon werkt. De Gebeurtenissen: Leons leven is altijd avontuurlijk geweest totdat zijn relatie met Zahira moeilijker gaat lopen, door ruzies, de geloofstwist van Zahira en het overmatige drankgebruik van Leon. Leon krijgt na lang aandringen weer een zaak te behandelen op z’n werk hij gaat naar Egypte waar Adriaan Kroon woont (een oude goede vriend) die hij om raad vraagt. Als de raad van Adriaan niet helpt gaat hij met Zahira naar de Antillen om de familie van Zahira op te zoeken daar krijgen ze ruzie en vertrekt Leon terug naar huis. Terug thuis zoekt hij Adriaan op en als hij daar weggaat overlijdt Adriaan en heeft Leon niemand meer waar hij tegen kan praten. Daarna krijgt hij nog een zaak te behandelen van zijn werk als hij de kist van deze persoon het vliegtuig in helpt, eindigt het boek. Het probleem in het verhaal is de amok (razernij) die Leon vaak heeft en daardoor gebeurt alles wat in het boek gebeurt. Onderzoek van de verhaaltechniek: De schrijfstijl: het boek is heel erg modern geschreven, dat merk je aan: de moderne woorden, het gebruik van engelse zinnetjes of woorden (wat tegenwoordig steeds vaker gedaan wordt) en harde scheldwoorden die je vroeger echt nooit hoorde. De ruimte: Het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Leon: Zutphen en in het buitenland waar Leon werkt. Een aantal gebeurtenissen spelen zich ook af op de Antillen waar Leon en Zahira op familiebezoek gaan. Het speelt zich af in deze tijd, want het gaat over Gsm’s, vliegtuigen, Auto’s, drankproblemen en snelweg en dat zijn allemaal dingen die je eigenlijk alleen in deze tijd tegenkomt. De verhaalfiguren: op het uiterlijk van de figuren wordt bijna niet ingegaan alleen dat Leon vaak een spijkerbroek en een overhemd draagt dat Zahira ‘de vrouw uit duizend en één gedichten is’ en dat Adriaan een oudere versleten man is. De vertelwijze: Ik-verhaal en deze is heel erg makkelijk in het boek, veel moderne woorden en geen moeilijke woorden, de schrijver vertelt het verhaal heel makkelijk. Thematiek: 1. hoofdgedachte: De problemen tussen Leon en Zahira. 2. Typerend: Ruzies, persoonlijke problemen hulp van vrienden/familie. 3. Verband titel/thema: door de amok van de hoofdfiguur: Leon, zijn drank en dat hij soms helemaal doordraait. Literatuurgeschiedenis: 1. in 1997 is het werk voor het eerst gepubliceerd
2. Tommy Wieringa (Goor, 1967) debuteerde in 1995 met de roman Dormantique's manco. Zijn tweede roman Amok verscheen in 1997. In april 2002 verscheen zijn derde roman Alles over Tristan bij De Bezige Bij. 3. Het boek is geschreven in de ‘Moderne tijd’ dat loopt ongeveer vanaf 1992 tot nu. 4. ik heb nog geen andere werk van Wieringa gelezen. 5. Het is typerend door het onderwerp: relatieproblemen door Alcohol. Beoordeling: 1. Dat het aangrijpend is, omdat Leon zich na de dood van Adriaan voelt als de enige op de wereld. 2. De ruzies, omdat deze heel erg spannend en ‘ruig’zijn. Ook de reizen voor het werk van Leon, waar vaak best wel wat gebeurt

3. De tot in de details vertelde seks in het boek dat was soms erg ranzig en niet leuk om te lezen, misschien denken anderen daar anders over maar ik vond het niet passen boek het boek en niet leuk om te lezen. 4. Ik heb laatst de film ‘enough’ gezien en daarin kwam ook een stel in voor met problemen, vooral de man was net zo als Leon: zelf doen waar hij zin in heeft en haar bedriegen met andere vrouwen wat Leon ook regelmatig doen. 5. Het thema is niet erg herkenbaar voor me, maar het heeft me wel aan het denken gezet over relaties en scheidingen hoe een goede relatie door drank en overspel snel op de klippen kan lopen. 6. Het taalgebruik is heel erg gemakkelijk te lezen alleen soms wat grof, ook zitten er wat engelse zinnetjes in dat komt ook in de taal voor op het moment. 7. Het is een goed en spannend boek waar je zeker in doorleest als je geïnteresseerd bent in de persoon en het onderwerp, het taalgebruik is ook niet moeilijk en er zitten ook geen 20 personages in, want dan snap ik een boek snel niet meer. Ook begint het boek meteen in de gebeurtenissen wat erg aantrekt om verder te lezen, wel jammer is het open einde, dit had eigenlijk verder geschreven moeten worden, maar misschien is dit de stijl van de schrijver. 8. Ja waarschijnlijk wel, het is een goed en spannend boek, maar als je houdt van spannende detectives met moorden enz. dan is dit geen boek voor. Ook is het boek erg makkelijk te lezen en erg meeslepend. 9. Ik heb op het internet niks over het boek kunnen vinden ook geen recensies dus kan ik hier niks verder doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amok door Tommy Wieringa"