Als de olifanten vechten door Dirk Bracke

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 462 woorden
  • 15 mei 2011
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
226
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
Als de olifanten vechten door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Korte Inhoud:
Isaac woont samen met zijn ouders in een dorp in Oeganda. Hij is daar gelukkig tot op een dag Kony en zijn rebellen zijn dorp binnenvallen. Ze nemen hem mee om hem op te leiden tot kindsoldaat. In het rebellenkamp wordt Isaac vriend met een jonge genaamd Richard. Hij is vrijwillig naar het rebellenkamp gekomen om te ontsnappen aan de honger die er was in het vluchtelingenkamp. Er is ook een meisje in het kamp Monica. Zij en Isaac worden verliefd op elkaar maar er is een probleem. Een jonge mag geen vrouw aanraken anders worden ze allebei vermoord. Scar, de leider van het kamp neemt Monica als zijn 3de vrouw. Hierdoor wordt het nog gevaarlijker voor Isaac om met Monica te praten. Ook wordt Monica zwanger van Scar. Het is een meisje en haar naam is Violet. Om ervoor te zorgen dat de soldaten goed zouden vechten maakte Scar ze wijs dat als ze zich insmeerden met iets en zouden geloven in Kony dat de kogels op hen af zouden ketsen. Als er dan een kind stierf zij hij dat het kind niet genoeg geloofde in Kony. Op een dag moeten Richard en Isaac samen met Collin (de luitenant) een Oegandese verdedigingspost aanvallen. Ze moeten de penissen van de mannen die ze gedood hadden meenemen naar Scar als bewijs. Collin had tijdens het hele gebeuren niets gedaan en als Isaac en Richard terugkomen met hun bewijs steelt Collin het van hen. Richard schiet Collin daarvoor neer en vertelt Scar dat hij is gesneuveld. Later moesten ze met zen allen gaan vechten ook Monica met haar baby. Isaac en Monica kruipen tijdens de aanval weg en wachten tot iedereen weg is en proberen dan te ontsnappen door ongewapend naar de Oegandezen te lopen. Op hun weg stapt Isaac op een mijn en verliest daarbij zij been. Monica en hij redden het en worden opgevangen in een hulppost.Karakterbespreking hoofdpersonages:

Isaac: Een jongen van 15 jaar die helemaal van karakter verandert door gevangen te zitten in het kamp van Scar. Hij wordt een moordenaar.

Richard: De beste vriend van Isaac. Hij is vrijwillig naar het rebellenkamp gevlucht omdat hij zo geen honger meer hoefde te lijden in het vluchtelingenkamp. Zo kon zijn moeder ook zijn portie eten aan zijn zieke zusje geven.

Monica: Een meisje dat wordt ontvoert vanuit haar school. Ze wordt moeder in het kamp.Taal en stijl:

Het is een Nederlands boek. Het is duidelijk gemaakt en het blijft interessant om te lezen.


Thema en bedoeling:
Kindsoldaten. De schrijver wil aantonen hoeveel ellende er is in Afrika en wat voor erge dingen er gebeuren met kinderen.


Genre
: probleemroman.Beoordeling:
Het is goed opgebouwd en duidelijk om te lezen.

Alle vreemde woorden worden verklaard aan de onderkant van de pagina.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de olifanten vechten door Dirk Bracke"