Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Als de olifanten vechten door Dirk Bracke

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 462 woorden
  • 15 mei 2011
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 17 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
226
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
Als de olifanten vechten door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Korte Inhoud:
Isaac woont samen met zijn ouders in een dorp in Oeganda. Hij is daar gelukkig tot op een dag Kony en zijn rebellen zijn dorp binnenvallen. Ze nemen hem mee om hem op te leiden tot kindsoldaat. In het rebellenkamp wordt Isaac vriend met een jonge genaamd Richard. Hij is vrijwillig naar het rebellenkamp gekomen om te ontsnappen aan de honger die er was in het vluchtelingenkamp. Er is ook een meisje in het kamp Monica. Zij en Isaac worden verliefd op elkaar maar er is een probleem. Een jonge mag geen vrouw aanraken anders worden ze allebei vermoord. Scar, de leider van het kamp neemt Monica als zijn 3de vrouw. Hierdoor wordt het nog gevaarlijker voor Isaac om met Monica te praten. Ook wordt Monica zwanger van Scar. Het is een meisje en haar naam is Violet. Om ervoor te zorgen dat de soldaten goed zouden vechten maakte Scar ze wijs dat als ze zich insmeerden met iets en zouden geloven in Kony dat de kogels op hen af zouden ketsen. Als er dan een kind stierf zij hij dat het kind niet genoeg geloofde in Kony. Op een dag moeten Richard en Isaac samen met Collin (de luitenant) een Oegandese verdedigingspost aanvallen. Ze moeten de penissen van de mannen die ze gedood hadden meenemen naar Scar als bewijs. Collin had tijdens het hele gebeuren niets gedaan en als Isaac en Richard terugkomen met hun bewijs steelt Collin het van hen. Richard schiet Collin daarvoor neer en vertelt Scar dat hij is gesneuveld. Later moesten ze met zen allen gaan vechten ook Monica met haar baby. Isaac en Monica kruipen tijdens de aanval weg en wachten tot iedereen weg is en proberen dan te ontsnappen door ongewapend naar de Oegandezen te lopen. Op hun weg stapt Isaac op een mijn en verliest daarbij zij been. Monica en hij redden het en worden opgevangen in een hulppost.


Karakterbespreking hoofdpersonages:

Isaac: Een jongen van 15 jaar die helemaal van karakter verandert door gevangen te zitten in het kamp van Scar. Hij wordt een moordenaar.
Richard: De beste vriend van Isaac. Hij is vrijwillig naar het rebellenkamp gevlucht omdat hij zo geen honger meer hoefde te lijden in het vluchtelingenkamp. Zo kon zijn moeder ook zijn portie eten aan zijn zieke zusje geven.
Monica: Een meisje dat wordt ontvoert vanuit haar school. Ze wordt moeder in het kamp.


Taal en stijl:

Het is een Nederlands boek. Het is duidelijk gemaakt en het blijft interessant om te lezen.Thema en bedoeling:
Kindsoldaten. De schrijver wil aantonen hoeveel ellende er is in Afrika en wat voor erge dingen er gebeuren met kinderen.

Genre
: probleemroman.

Beoordeling:
Het is goed opgebouwd en duidelijk om te lezen.
Alle vreemde woorden worden verklaard aan de onderkant van de pagina.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de olifanten vechten door Dirk Bracke"