Als broer en zus door René Appel

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1673 woorden
  • 2 augustus 2006
  • 85 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 85 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
96
Geschikt voor
vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Als broer en zus
Shadow
Als broer en zus door René Appel
Shadow
Titel: Als broer en zus
Ondertitel: Geschenkboekje Juni - Maand van het Spannende Boek 2005
Auteur: Rene Appel
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
Eerste druk: 2005
Aantal bladzijdes: 95

Thema
Het thema van De maand van het spannende boek 2005 was ‘Huisje, boompje, moord’. Het geschenk is in dit jaar geschreven door Rene Appel. Aangezien het boekje ‘als broer en zus’ is geschreven voor de maand van het spannende boek 2005 met als thema ‘huisje, boompje, moord’ moet het thema van het boek dus ook ‘huisje, boompje, moord’ zijn.

Personages (tegenstander/helper)
Fred:

Fred verhoef is de man van marja en heeft samen met marja een dochtertje (Kelly). Hij is een avontuurlijk persoon. Dit komt omdat hij een keer in zijn leven 3 weken is weggeweest zonder dat iemand wist waarheen. Fred heeft een autogarage waar hij auto’s opknapt en doorverkoopt. Fred doet dit wel op een foute manier door bijvoorbeeld de kilometerteller terug te draaien. Fred wordt verliefd op Sylvia de vrouw van zijn neef en tevens zijn beste vriend.

Marja:
Marja verhoefis dus de vrouw van Fred. Ze is gelukkig getrouwd en houd veel van Fred. Ze bemoeit zich niet met Fred zijn werk en zijn schimmige zaakjes. Ze is heel erg zorgzaam, vooral voor Kelly. Op het einde van het boek dekt ze Fred als de politie vraagt waar Fred was op de avond van de moord, maar dat komt omdat ze denk dat Fred problemen had met een persoon die een auto van hem had gekocht. Maar beetje bij beetje gaat ze hem toch verdenken van de moord.

Lex:
Lex henkelman is de man van Sylvia. Hij werk bij een elektronica bedrijf Hij vindt zijn vrouw helemaal het einde omdat ze zo mooi en lief is. Hij heeft dan in het begin ook niet in de gaten dat sylvia hun huwelijk een sleur vindt. Langzamer hand begint hij te vermoeden dat Sylvia hun huwelijk niet echt meer ziet zitten en ze krijgen dan ook ruzie. Als sylvia dan op ten duur een aantal nachten laat thuis komt en niet meer in hun bed, maar in het logeerbed staapt, gaat lex kapot. Hij gaat niet meer naar zijn werk en hij bedrijft een keer de liefde met zijn collega Yvonne. Als lex te horen krijgt dat da Sylvia vermoord is trekt hij het echt niet meer van verdriet.

Sylvia:

Sylvia Henkelman is de vrouw van lex. Ze vindt hun huwelijk en de wekelijkse bowlingavonden een sleur worden. Ze vindt haar man maar saai en gaat op zoek naar avontuur en spanning. Die vindt ze bij haar mijn zijn neef en beste vriend Fred. Ze belt Fred regelmatig op en spreekt regelmatig met hem af. Met haar huwelijk gaat het steeds slechter ze verhuisd naar de logeerkamer en komt vaak laat thuis. Uiteindelijk wordt Sylvia vermoordt.

Tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in Utrecht. Dit kom je te weten omdat er wordt gesproken over de Nieuwe Gracht en op blz 87. Ook vraagt Fred aan zijn monteur of hij de auto in Utrecht heeft verkocht. Verder speelt het verhaal in het heden. Er wordt namelijk gesproken over dvd-spelers, mobieltjes, er rijden auto’s, er zijn bowlingbanen en er worden regelmatig reclamespotjes beschreven die ik me nog kan herinneren van niet zo lang geleden. Ook wordt er op blz 22 de bezetting van de Russische school in Beslan aangehaald, en deze bezetting heeft plaatsgevonden in september 2004.

Opbouw / structuur
Het boek is geschreven in de niet-chronologische volgorde. Dit blijkt uit het volgende:
Er zijn vier hoofdstukken:
-Wat er gebeurde I (blz. 5-10)
-Ervoor (blz. 11-55)
-Wat er gebeurde II (blz. 56-57)
-Erna (blz. 58-95)

Als het verhaal in de chronologische volgorde was geschreven dan had het hoofdstuk “Ervoor” gelezen/geschreven moeten worden voor het eerste hoofdstuk. Omdat dan alle gebeurtenissen in volgorde waren verlopen. Nu krijg je eerst een vooruitwijzing. Daarna krijg je pas te lezen wat er van te voren is gebeurt. Dit geeft in het begin een verwarrend effect, maar dit geeft je ook de drang om verder te lezen omdat je wil weten wat er gebeurd is, wat de aanleiding was voor wat er beschreven wordt in “wat er gebeurde I.

Open plekken
Het boek bevat een aantal open plekken. De belangrijkste open plekken in het boek zijn:
-wie is de hij en de zij in het eerste hoofdstuk?
Op deze vraag wordt aan het einde van het boek antwoord gegeven. Omdat je dan pas met zekerheid kan zeggen dan Fred en Sylvia ermee bedoeld worden.
-Komen Marja en Lex erachter dat Fred en Sylvia een geheime relatie hebben?
Deze vraag wordt niet beantwoord
-Waarom is Sylvia vermoord?
Eigenlijk is dit een hele rare open plek. In het laatste hoofdstuk krijg je eigenlijk pas de vraag: waarom is sylvia vermoord? Omdat je dan ook nog niet weet wie haar vermoord heeft. Als je dus in de laatste zin van het boek te lezen krijgt dat Fred haar vermoord heeft moet je nog even naar het antwoord zoeken. Want in het begin van het boek is gezegd dat het vrouwelijke personage de relatie met een man wil verbreken. Je weet later ook dat diezelfde man het vrouwelijke personage heeft vermoord. De man is dus Fred en de vrouw is dus Sylvia. Dus Fred moet Sylvia dus vermoord hebben omdat ze hun relatie wilde verbreken.
-Wie heeft Sylvia vermoord?
Aan het einde van het boek krijg je dus te lezen dat Fred Sylvia heeft vermoord.

Perspectief
Het verhaal krijg je te lezen vanuit de alwetende verteller maar ook vanuit een personale vertelsituatie. Soms wordt het verhaal vertelt door de schrijver zelf. Dit is vooral het geval in de hoofdstukken: “wat er gebeurde I” en “wat er gebeurde II”. Maar het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld vanuit Fred, Marja, lex en sylvia. De personages worden dus van buitenaf en soms van binnenuit beschreven.

Recensie

schrijven: René Appel
titel: Als broer en zus
Recensent: Patricia (H5B)

Het boek is opgebouwd uit vier hoofdstukken. De titels van de hoofdstukken geven de tijd aan wanneer het hoofdstuk zicht in het verhaal afspeeld. Het eerste hoofdstuk heet : “Wat er gebeurde I”. hierin wordt een ruzie besproken tussen twee mensen maar je krijgt geen namen te lezen. Hierdoor wordt het boek al vanaf de eerste regel spannend omdat je wilt weten wie de personen zijn en wat er aan de gebeurtenis is voorafgegaan. In het tweede hoofdstuk, “ervoor” krijg je te lezen wie de personages zijn en wat hun relaties onderling zijn. Zo heb je Fred en zijn vrouw marja en lex en zijn vrouw sylvia. Deze twee stellen zijn goed bevriend met elkaar en lex en Fred zijn neven. Ook krijg je te weten dat Fred en Sylvia een geheime relatie hebben. Hierdoor begon ik al te vermoeden dat het in het eerste hoofdstuk Fred en Sylvia moeten zijn geweest. In het derde hoofdstuk. “wat er gebeurde II”, wordt er beschreven dat een man een moord gepleegd heeft. In het vierde en laatste hoofdstuk, “erna”, kom je te weten dat Sylvia vermoord is in het derde hoofdstuk moet de vrouw dus weer sylvia zijn. En dan krijg je verschillende vermoedens over wie de dader kan zijn geweest. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik meteen al dacht aan Fred omdat die vanaf het begin van het vierde hoofstuk eigenlijk al meteen zijn kant uitgewezen wordt en omdat in hoofdstuk I de hij en de zij ook al Fred en Sylvia waren. Dit vind ik jammer want het is er zo dik opgelegd dat Fred de dader wel moet zijn. Er worden vind ik dus te weinig dwaalsporen aangebracht en dat is jammer omdat de rest van het boek vind ik wel spannend is met veel open plekken, waardoor je steeds maar weer verder wilt lezen
Het boekje is ook geschreven voor de maand van het spannende boek 2005 met als thema ‘huisje, boompje, moord’. Ik vind dat dit thema heel duidelijk naar voren komt in het boekje. Want als je denk aan huisje, boomtje, (beestje) dan denk je aan het dagelijks leven. Ik heb boek wordt het dagelijks leven van de personages dan ook uitvoerig besproken, en ook de sleuren waarin de personages zich bevinden. En moord dat spreekt natuurlijk voor zich.
De personages worden in het boek minder uitgewerkt. Maar dit komt vooral doordat het boek verteld wordt vanuit verschillende personages en vanuit een alwetende verteller. Maar toch vind ik dit niet storend, omdat het ook niet draait om hoe de personages zich voelen maar om het verhaal in zijn totaliteit. En aangezien dit boek maar bestaat uit 95 bladzijden gaat het dus eigenlijk voornamelijk over de gebeurtenissen die weer samenhangen met het thema huisje, boompje, moord.
De opbouw en de structuur van het verhaal maken volgens mij het verhaal extra spannend. Het verhaal is namelijk in de niet-chronologische volgorde geschreven. Als het verhaal wel in de chronologische volgorde was geschreven dan had het hoofdstuk “Ervoor” geschreven moeten worden voor het eerste hoofdstuk. Omdat dan alle gebeurtenissen in volgorde waren verlopen. Nu krijg je eerst een vooruitwijzing. Daarna krijg je pas te lezen wat er van te voren is gebeurd. Dit geeft in het begin een verwarrend effect, maar dit geeft je ook de drang om verder te lezen omdat je wil weten wat er gebeurd is, wat de aanleiding was voor wat er beschreven wordt in “wat er gebeurde I.
Het taalgebruik in het boek is ook makkelijk. Er komen vrijwel geen moeilijk woorden of zinnen in voor. Dit vind ik fijn omdat dit maar een dun boekje is wat je eigenlijk in een zucht uit moet lezen. Er staan geen lange zinnen in waardoor alles gemakkelijk te begrijpen is. En op deze manier is het ook wat luchtiger om te lezen
Al met al vond ik het boek “als broer en zus” van rené Appel een mooi en spannend boek. Ondanks dat het boek maar 95 bladzijden bevat zit er toch genoeg spanning in. Je kunt het boek in een sneltrein vaart uitlezen en dat leest dan ook wel lekker. Dit boek is dan ook zeker een aanrader om te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als broer en zus door René Appel"