Alles voor Romeo door Caja Cazemier

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Alles voor Romeo
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 911 woorden
  • 14 mei 2014
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
79 keer beoordeeld

Boekcover Alles voor Romeo
Shadow
Alles voor Romeo door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Caja Cazemier
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren. Haar jeugd bracht ze door in Groningen. Na de middelbare school ging ze Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren. Twaalf jaar langs was ze lerares Nederlands, maar tegenwoordig besteedt ze haar tijd volledig aan het schrijven van boeken. Caja Cazemier schrijft vooral over situaties en problemen waar jongeren mee te maken hebben. Bijvoorbeeld pesten en liefde. Ze is vaak genomineerd voor een aantal prijzen, maar heeft alleen in 2008 Prijs van de Jonge Jury voor het boek Vamp gewonnen.

Thema in het boek
Het thema is in beiden boeken in de greep zijn van een loverboy. Dat is duidelijk te zien aan de titels en het verhaal. Je kan de loverboys in het verhaal ook goed herkennen, ze geven cadeautjes en besteden veel aandacht aan het slachtoffer. Dan hebben ze opeens geld nodig en moet het slachtoffer met vreemden naar bed. En als ze niet gehoorzaamd wordt er geweld gebruikt.

De hoofdpersonages
- Anouk: Anouk is een meisje van 16 jaar en is erg onzeker, dit is te merken doordat ze veel over haarzelf praat, dat ze niet knap genoeg is en moeilijk vrienden maakt. Ze let altijd op haar uiterlijk en kleding en is nooit blij met zichzelf. Als ze Romeo ontmoet, een jongen die alle aandacht aan haar geeft, maakt ze een grote fout.

- Romeo: Romeo is een jongen van 21 jaar. Hij voegt Anouk toe op hyves, en dwingt haar tot hele erge dingen. Romeo is namelijk de loverboy in dit verhaal.

Verteller
In het verhaal zit een ik-verteller. Dat zie je aan al haar gedachtes en gevoelens. Dus je kunt niet de gedachtes en gevoelens van de andere personen lezen. De ik-verteller is hier ook de hoofdpersoon, Anouk.

Samenvatting
Als Anouk via Hyves de iets oudere Romeo ontmoet, spreken ze af bij een discotheek. Anouk is op slag verliefd. Romeo ziet er goed uit, geeft haar cadeautjes, neemt haar mee uit eten en fluistert steeds weer hoe mooi ze is. Ze geniet van de roes van alcohol, drugs en de liefde, en haar ‘oude’ leven lijkt ineens duf en kinderachtig. Als Romeo na een aantal weken vertelt dat hij schulden heeft, vraagt hij aan Anouk om te helpen zijn schulden terug te betalen, want hij heeft namelijk veel geld aan Anouk uitgegeven.

Anouk moet dan van Romeo met vreemde mannen naar bed, iets wat ze helemaal niet wilt doen. Maar ze wil Romeo ook niet kwijt.

Als Anouk probeert duidelijk te maken dat ze dit niet meer wilt doen, gebruikt hij geweld. Eerst slaat hij haar in elkaar en soms bedreigt hij haar met een pistool. Soms drijgt hij ook een jongen voor haar zusje te zoeken. Anouk voelt zich hierdoor echt bedreigd, maar schaamt zich heel erg zodat ze niks aan de mensen om haar heen vertelt.

Door alle coke die ze krijgt van Romeo, voelt ze zich nooit fit en valt bijna flauw op school. Ze wordt door twee docenten in een kamertje gezet en opeens moet ze heel hard huilen en vertelt het hele verhaal.

De school belt een clinic voor meisjes die hier mee te maken hebben. Anouk word daar heen gebracht en is daar veilig voor Romeo. In deze clinic praat ze over haar problemen en hierdoor gaat het stukken beter. Als ze weer naar huis mag staat Romeo voor haar deur. Anouk weet in eerste instantie niet wat ze moet doen, maar schreeuwt dan heel hard dat hij op moet rotten en dat ze anders de politie erbij haalt. Romeo schrikt hier van en laat haar met rust. Anouk is nu nergens meer bang voor.

De ruimte, oftewel de sfeer:
De sfeer verschilt tijdens het boek. Dat komt door de plaats waar het zich af speelt en Anouks gevoelens. In het begin word er vertelt over haar moeder, die ziek is en niks kan doen in het huishouden. Ook word er vertelt dat ze heel vaak verhuist, waardoor ze moeilijk vrienden kan maken en waardoor school stom is. De sfeer wordt vrolijker als het in het boek over Romeo gaat. Anouk zit op hyves en wordt verliefd. Door deze verliefdheid ziet ze alles positief. Als ze Romeo ontmoet heeft, is ze altijd heel vrolijk als ze bij hem is. Maar als ze, zonder dat ze het wilt, sex met anderen moet hebben, is ze heel ongelukkig en bang. Uiteindelijk loopt het boek natuurlijk goed af en is de sfeer weer ontspannen.

De tijd
Het verhaal verloopt chronologisch. Het verhaal begint als ze 16 is en eindigt als ze 17 is. Er zitten geen flashbacks en vooruitwijzingen in. Het einde is open, want er wordt niet precies vertelt hoe het verhaal verder gaat. Het boek eindigt met de gebeurtenis dat Romeo langs komt en Anouk hem wegjaagt. In de belangrijke stukken van het boek zitten er tijdvertragingen en de onbelangrijke stukken zijn tijdversnellingen.

Mening
Ik vind het boek erg spannend, omdat er veel drama in zit. Je leeft heel erg mee met de hoofdpersoon en denkt er over na dat zulke dingen gebeuren in het echt. Het boek is dus ook erg leerzaam, omdat je door dit boek de loverboys sneller herkent en weer wakker wordt geschud dat je altijd op je hoede moet zijn. Doordat dit in het echt ook gebeurd is het ook een realistisch verhaal. Wat ik wel raar vind van het boek, is dat ze veel spijbelt om bij Romeo te zijn en dat de school dit niet opmerkt.

 

 

REACTIES

G.

G.

Ik vond het een leuk boek

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles voor Romeo door Caja Cazemier"