Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles te verliezen door Esther Verhoef

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Alles te verliezen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2590 woorden
  • 2 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
30 keer beoordeeld

Boekcover Alles te verliezen
Shadow
Alles te verliezen door Esther Verhoef
Shadow
A. Titelpagina
Naam: Marjolein
Klas: 5vwo
Docent: Dhr. H
Auteur: Esther Verhoef
Titel: Alles te verliezen
Uitgever: Anthos
Plaats uitgave: Amsterdam (1e druk)
Jaar 1e uitgave: 2008
Aantal bladzijden: 318

B. Eerste reactie
Ik heb dit boek bij de Bruna gekocht. Mijn moeder was oudejaarsloten aan het kopen en ik ging kijken bij de boeken top 10. Op nummer 1 stond dit boek. Ik had al op bol.com gekeken voor leuke boeken. Toen zag ik daar ook van Esther Verhoef het boek Rendez-vous, de reacties waren allemaal erg lovend. Ze scheen een goede schrijver te zijn, dus wanneer ik dit boek in mijn handen had hoefde ik alleen nog mijn moeder over te halen dat ik hem in de vakantie zou uitlezen. Ik had niet verwacht dat ik al in de vakantie aan mijn boekverslag zou werken. Het boek heb ik in 3 dagen versleurt. Zelfs op 1e kerstdag zat ik op de bank van de familie in Waddinxveen het boek te lezen.
Doordat ik al de reacties op het andere boek van Esther Verhoef had gelezen wist ik dat het wel een goede literaire thriller moest zijn. Ook omdat het op de eerste plaats stond in de top 10.

Mijn verwachtingen zijn grote deels uitgekomen. Ik had iets meer spanning verwacht, maar een actiefilm kan je niet vergelijken met een boek. Een boek dat verfilmd is wordt altijd wel iets minder spannends wat in het boek stond overgeslagen.
Het werk sprak me wel aan, omdat het erg leuk werd geschreven. Je kan helemaal wegdrijven in het boek.

C. Samenvatting van de inhoud
Het boek wordt de ene keer verteld door de ogen van Harald, de andere keer door de ogen van Claire.
Claire van Santfoort, 32 jaar oud, is gelukkig getrouwd met haar man Harald, die een reputatie heeft als vastgoedmakelaar en alleen van huizen in het duurdere segment zijn werk maakt. In zijn eerste hoofdstuk blijkt dat het bedrijf minder goed loopt dan zijn vrouw Claire denkt.
Op een dag moet Claire iets nabrengen op zijn kantoor en ze wordt dan geconfronteerd met de enge Chris, een crimineel uit haar verleden. Daarover wordt vooralsnog niet verder verteld. Claire heeft twee dochtertjes Fleur en Charlotte die ze elke dag naar school brengt. Niet lang daarna wacht Chris haar bij school op en zegt dat ene Marius haar snel wil spreken. Ze weigert contact met hem op te nemen, maar uiteindelijk belt ze zijn mobiele nummer. Ze heeft hiervoor een speciale prepaid gekocht, zodat die alleen maar hiervoor kan worden gebruikt. Deze Marius wil dat ze direct naar zijn jacht die in de haven van het vestingstadje ligt, komt. Ze doet dat, maar hij houdt zich schuil en dan zit hij ineens achterin in haar Landrover. Haar verleden komt ter sprake.

De lezer weet dan dat ze in haar jeugd armoede heeft gekend, omdat haar vader na zijn dood grote schulden had nagelaten. Ze komt uit een eenvoudig milieu en ze kon niet aanzien dat haar moeder werd lastig gevallen door deurwaarders. Via een vriendin Claudette komt
Claire in een luxe seksclub in Rotterdam, genaamd Luxeria. Ze is mooi en ze slaat zich vrij eenvoudig en dapper door de moeilijke beginperiode heen. Ze verdient geld als water en houdt het vanwege die luxe meer dan vier jaar vol. Het is voor de lezer niet verbazingwekkend dat ze in die seksclub voor de mooie Marius is gevallen: een echte machoman met een enorme uitstraling voor wie andere callgirls wel eens bang waren. Ze zijn een stel geworden en het lijkt erop alsof Claire voor zijn enorm prettige lichaam en zijn geld is gevallen. Ze hebben daarna een relatie en tien jaar geleden is daaraan een eind gekomen toen Marius in een Noorse gevangeniscel terecht was gekomen. Hij heeft zijn straf (vermoedelijk wegens drugshandel) uitgezeten en wil nu de draad met zijn ex-liefde Claire oppakken. Maar Claire heeft een rijke makelaar aan de haak geslagen die bovendien goed voor haar is. Dat leventje wil ze echt niet opgeven: ze heeft nogal wat te verliezen. Haar man is ook goed voor haar moeder en wil zelfs een aanbouw aan zijn huis realiseren, wat hem lukt door te netwerken op een door Claire georganiseerd maar duur betaald feestje

Marius is vrij brutaal. Na de eerste ontmoeting belt hij haar thuis op en dwingt haar naar de jachthaven te komen. Claire verzint een smoes voor Harald en gaat naar hem toe. Daar is Marius nogal op seks uit, waarna Claire zich verzet en Marius ongelukkig ten val komt. Met zijn hoofd op een hard aanrecht gekomen, lijkt het zelfs alsof hij dood is. Ze vlucht uit zijn jacht en leeft enkele dagen in grote angst. Ze vreest ook dat zijn vriend Chris wraak zal komen nemen voor de dood van Marius. Zo zijn er al snel enkele signalen die erop wijzen: er ligt een dode kraai tegen haar gevel en ongeveer een week na de jachthavenscène, hoort ze onraad in de tuin bij haar paarden. Wanneer ze naar buiten gaat, wordt ze beetgepakt door Marius. In Claire komen toch wat vlinders los, nadat ze heeft gezoend met Marius . Zo was het vroeger ook geweest. Marius oefent een sterke aantrekkingskracht op haar uit. Hij laat haar nog een keer naar het jacht komen en dan hebben ze een seksuele opleving. Ook als hoer heeft Claire nooit aan anale seks willen doen, dat was speciaal gereserveerd voor Marius en hij brengt haar weer zover dat ze dit voor hem doet. Ze doet het ook, omdat Marius haar heeft beloofd na de ene keer verder met rust te laten. Zo kan ze haar gezinsleven redden. Hij heeft wel gevraagd naar het geld dat hij vlak voor zijn verdwijning in de Noorse cel bij haar had gebracht: een bedrag van ongeveer een half miljoen gulden. Claire zegt dat Chris dat meegenomen heeft en Marius beweert dan meteen al dat die er dan van zal lusten. Niet veel later leest Claire in de krant dat de bekende crimineel Chris K. vermoord is gevonden. Men vreest een afrekening in het criminele circuit.


Intussen is uit de verhaallijn van Harald duidelijk geworden dat het makelaarskantoor geen vetpot is. Zijn situatie wordt nog minder , wanneer Marius ineens voor zijn neus opduikt. Hij onthult aan Harald het hoerenverleden van Claire. Harald is er ondersteboven van: hij weet immers van niets. Bovendien wil Marius het bedrag van ongeveer 200.000 euro van hem hebben, omdat hij dat nog tegoed heeft van Claire. Harald heeft het geld niet, hij kan het niet lenen bij de bank maar Marius brengt hem op het idee haar levensverzekering te gelde te maken, door haar te vermoorden. Harald is ten einde raad: hij gaat niet naar huis maar naar een hotel in Amsterdam waar hij ook nog de hoerenwijk bezoekt. Maar hoewel de verleiding en de depressie waarin hij verkeert groot zijn, hij bezoekt geen hoer. Claire weet intussen niet wat er allemaal gebeurd is. Harald keert na enkele dagen wezenloos naar huis terug en ze begrijpt niet wat er aan de hand is. Haar moeder is intussen overgekomen en ’s nachts gaat zij op zoek in de spullen en laptop van Harald. Ze ontdekt dat hij een kant en klare rouwadvertentie heeft opgesteld (deze is aan het begin van het gehele verhaal geplaatst) ze wordt woedend en gooit hem dat voor de voeten. Harald vertelt dan over de lastige situatie waarin hij zit en dat hij 200.000 euro moet neertellen voor Marius.

Claire gaat naar de kluis van de bank, waarin ze ooit het geld uit het verleden heeft bewaard en successievelijk heeft omgewisseld voor euro’s. Ze haalt een pistool uit de kluis en de sporttas waarin het geld gezeten heeft. Dan bergt ze de sporttas (met pistool) in een holle boom in De Biesbosch (waar haar vader vroeger viste) en lokt Marius naar die plek. Dan wordt duidelijk dat de ploert niet echt op haar zelf uit was, maar toch meer op het geld aasde. Ze trekt de zak met het pistool uit de holle boom tevoorschijn en schiet Marius in koelen bloede neer. Daarna rijdt ze naar de bank en bergt de gebruikte spullen weer in de kluis. Daarvan zal ze zich in de nabije toekomst wel ontdoen. In de kluis ligt ook nog het bedrag van ongeveer 200.000 euro, dat ze altijd heeft bewaard om onafhankelijk te zijn wanneer er iets met Harald zou gebeuren. Ze wilde niet in dezelfde positie komen te verkeren als haar moeder toen haar vader dood ging. Dan keert ze terug naar huis, waar Harald in grote vertwijfeling is. Claire voelt dat ze bij deze man, deze kinderen, dit huis en dit vestigstadje hoort. Ze zal er hard aan gaan werken om dat voor elkaar te krijgen.

D. Thema en motieven
Het thema van deze literaire thriller is dat je niet aan het verleden kunt ontkomen. Nadat Claire in het verleden na haar vaders dood armoede en schulden heeft gekend, is Claire door haar werk in de seksclub Luxeria uit de schulden gekomen. Ze was een gewilde hoer die veel geld verdiende en helaas daarna op een “foute man”is gevallen. Deze Marius die een mentaal en seksueel overwicht op haar heeft gehad, was een crimineel die tien jaar geleden is opgepakt in Noorwegen en daarna nooit meer iets van zich heeft laten horen. Op een van de laatste dagen heeft hij nog geld bezorgd en dat heeft ze achterover gedrukt en hiermee is een nieuw leven begonnen. Ze is in de betere kringen verzeild geraakt met een aardige man en twee leuke kinderen. Haar vroegere werk heeft ze altijd verborgen weten te houden.

Maar dan komt het harde leven weer naar boven en komt het verleden naar haar toe in de personen van Chris en Marius. Voor Chris is ze bang maar voor Marius die haar minnaar was ligt de zaak anders. Deze foute man probeerd Claire, na 10 jaar weggeweest te zijn, weer in zijn macht te krijgen en dwingt haar zelfs tot anale seks die specifiek voor hem gereserveerd is gebleven. Behalve de lust die ze eraan beleeft, doet ze het ook omdat hij beloofd heeft haar daarna met rust te laten. Die goedgelovigheid komt haar duurt te staan, want foute mannen kun je niet vertrouwen. Bijna verpest hij haar leven doordat hij haar verleden aan Harald vertelt (wiens wereld hierdoor instort), maar bovendien wil hij het drugsgeld van vroeger ook terug. Dat heeft Claire slim in een kluis opgeborgen en dan komt de spanning opnieuw in het verhaal, want Marius stelt de moord op Claire voor waarna de verzekering zou kunnen uitbetalen.

De lezer herinnert zich dan de rouwadvertentie aan het begin van het boek en wordt dan op een dwaalspoor gebracht. Claire heeft leren overleven en neemt wraak voor de ‘ontrouw’ van haar ex-minnaar. Ze gaat terug naar huis om het verleden nu definitief van haar af te schudden. Dan moet lukken, want de beide mannen zijn vermoord, van het geld weet niemand iets af en man, moeder en kinderen zijn voor Claire een veilige thuishaven in het vestingstadje.

E&F Twee verwerkingsopdrachten
Verwerkingsopdracht 12: Stel je voor dat aan jou werd gevraagd om mensen rond te leiden in het decor van het boek dat je gelezen hebt. Beschrijf het huis, de straat, de stad, het dorp, de streek en/of land waar het boek zich afspeelt.

Huis: Het huis is groot en in goede staat. Harald houdt van oude huizen. Dit huis is staat dus ook al een tijdje. Van binnen is het erg mooi. Grote keuken, met eiland. In de woonkamer staat een grote televisie met daarvoor een kleed gemaakt van een vacht van een dier. Bij de televisie staat ook nog de Wii van de kinderen.

Erf: Op het erf is staat nog een stal voor de paarden. Deze hebben ze genomen omdat dat mooi zou staan bij zo’n groot huis. Het duurt 5 minuten om van het huis naar de stallen te lopen. Er is een mooie tuin en bij het huis zit een veranda.


Straat: Het huis ligt afgelegen. De buren liggen een kilometer verder. Ze liggen in een stukje bos. Naast hun weg ligt ook een zandpad.

Dorp: Het dorp is klein. Hun huis ligt afgelegen van het centrum. Ze kunnen via een pond naar het centrum komen, of ze moeten een heel stuk omrijden naar de brug. Het centrum heeft een boulevard met allemaal restaurantjes aan de kant van de haven.

Over de streek of het land wordt niet gesproken.

Verwerkingsopdracht 44: Vergelijk twee boeken die hetzelfde thema hebben (de boeken hoeven niet uit dezelfde taal te zijn, wel moeten ze in je leesdossier voorkomen)
Bij deze verwerkingsopdracht vergelijk ik de volgende boeken:
- Esther Verhoef – Alles te verliezen
- Loes den Hollander – Naakt portret

Ik heb deze twee boeken gekozen omdat in beide boeken de hoofdpersoon wordt achtervolgd door haar verleden.
Bij Naakt portret wordt Marijke achtervolgd door de tante van haar vroegere vriend die zelfmoord heeft gepleegd.
Bij Alles te verliezen wordt Claire achtervolgd door haar vroegere vriend, die haar weer komt opeisen.
Beide boeken hebben te maken met hun liefdes van vroeger. Bij het ene boek is het de ex-vriend zelf die terug komt, bij het andere boek komt de tante van haar ex-vriend achter haar aan. Bij beiden boeken zijn de 2 achtervolgers goed geïnformeerd over het nieuwe leven van de hoofdpersoon. Ook worden beide hoofdpersonen achtervolgd. Bij Naakt portret door dezelfde, bij Alles te verliezen door een vriend van de man achter het brein. Beiden boeken zijn ook literaire thrillers.

G. Eindoordeel

Ik vond het een goed boek. Het stond nummer 1 in de top 10, dus ik had niet verwacht dat het slecht zou zijn. Het is mooi geschreven, de 318 bladzijden waren in 4 dagen uit! Zoals ik al heb verteld heb ik zelfs eerste kerstdag, terwijl het toetje bijna kwam, het boek gelezen.

Het boek was erg lekker te lezen. Er is veel oog voor detail in het boek en het is een fijn lettertypen en lettergroote. Soms heb je van die boeken waarvan de letters zo klein zijn dat het een tijd duurt om 1 bladzijden te lezen. Wanneer het wat grotere letters zijn ga je veel makkelijker door het verhaal lijkt het wel!
Ik denk dat de schrijver wilde laten zien dat je je verleden niet moet wegstoppen. Want het verleden achterhaald je wel. Heb je vroeger iets gedaan en je verteld je man of vriend er niks over komt de klap harder aan wanneer ze het van iemand anders horen. De schrijver probeert dus te laten zien dat het beter is om het zelf iemand te vertellen dan dat diegene het van iemand anders te weten komt.
De titelverklaring is niet zo moeilijk, Alles te verliezen. Ze bedoelen dit letterlijk. Claire heeft voor vele vriendinnen van haar het perfect huisje, boompje, beestje. Een geweldige man, knappe kinderen, geweldig huis, man met een goed salaris en een goed seksleven. Wanneer Marius opduikt dreigt Claire dit allemaal te verliezen, haar man zwijgt voor haar, er wordt duidelijk dat het huis van de zaak is, de zaak is bijna failliet.
De schrijver heeft het thema goed behandeld, je kan echt zien dat het door een vrouw is geschreven. Wanneer Claire weigert naar Marius te gaan dreigt hij om naar haar toe te komen. Wanneer dit zou gebeuren zouden haar kinderen in gevaar kunnen komen. Dus besluit Claire toch naar Marius te luisteren. Wanneer Claire ‘s nachts buiten de staldeur open hoort gaan gaat ze zelf op de vreemde af. Ik zou zelf niet naar buiten zijn gegaan zonder Harald. Ik vind het ook niet vreemd dat Claire er zelf een half uur over doet om naar de stal te lopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles te verliezen door Esther Verhoef"