Alles ruikt naar chocola door Sidney Vollmer

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Alles ruikt naar chocola
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Redactie | 1632 woorden
  • 1 december 2011
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
25 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2011
Pagina's
239
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Alles ruikt naar chocola
Shadow
Alles ruikt naar chocola door Sidney Vollmer
Shadow
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

Titel: Alles ruikt naar chocola
Auteur: Sidney Vollmer
Gebruikte druk: Eerste
Verschijningsdatum: 2011
Aantal bladzijden:239
Uitgegeven bij: Podium

Samenvatting
Thomas is negentien jaar en zijn vader is een jaar geleden overleden. Zijn moeder is naar zijn idee veel te snel doorgegaan met haar leven en trouwt met een andere man. Sinds het overlijden van zijn vader hebben Thomas en zijn moeder veel problemen. Ze nemen elkaar in stilte van alles kwalijk en uitgerekend op de bruiloft van zijn moeder escaleert de situatie waardoor uiteindelijk de lucht geklaard wordt en ze beiden een begin maken aan hun nieuwe leven. Ondertussen probeert Thomas ook nog zijn band The Guilty Pleasures op de kaart te zetten in muziekland.

Samenvatting per hoofdstuk

Driehonderdvijfennegentig dagen
Thomas is op de bruiloft van zijn moeder, die op het punt staat met haar nieuwe vriend te gaan trouwen. Thomas onderbreekt de bruiloft. De aanstaande van zijn moeder – Sjeng – slaat Thomas in zijn gezicht. Thomas pakt de trouwring af en slikt hem door.

Acht dagen
Dit hoofdstuk speelt zich vlak na het overlijden van Thomas’ vader af, ongeveer een jaar voor de bruiloft. Thomas en zijn broer Oscar treffen voorbereidingen voor de begrafenis. Ze vragen zich af wat er met de glasblazerij van hun vader moet gebeuren.
Na de begrafenis komt de buurman vaak langs.

Negenendertig dagen
Thomas’ moeder steunt de band van Thomas financieel, maar ze komt nooit naar optredens kijken. Thomas’ broer Oscar is de manager van de band. Die avond zullen ze hun single uitbrengen.
Na het optreden wordt Thomas geïnterviewd door een journalist van de Schiedammer Courant. Thomas’ moeder is toch naar het optreden gekomen. Wanneer ze samen aan de bar zitten, vraagt ze hem of hij haar wil uitleggen hoe internetdaten werkt. Als Thomas weggaat, staat zijn ex Lizzy plots voor zijn neus.

Vierennegentig dagen
Thomas en zijn moeder maken een repetitieruimte van het tuinhuisje. Als de band de ruimte eenmaal betrokken heeft, vertelt een van de bandleden dat hij de moeder van Thomas met een man heeft gezien.

Honderdvierentwintig dagen
Thomas, Oscar en zijn moeder zijn in therapie. Zijn moeder verwijt Thomas van alles. Ze heeft de single – die geflopt is – gefinancierd, maar vindt het eigenlijk maar niets dat Thomas meer aandacht aan zijn muziek, dan aan zijn studie besteedt.
Lizzy studeert in Londen. Ze heeft daar een manager de single van de band laten horen en die heeft interesse.

Honderdvierenzestig dagen
De band heeft een optreden in Groot-Brittanië. Daar vertelt een van de bandleden dat hij de band gaat verlaten. Thomas heeft het er moeilijk mee en gelooft dat hij zal blijven als ze een contract krijgen bij de man waaraan Lizzy ze voor wil stellen.

Honderdvijfenzestig dagen
De moeder van Thomas is inmiddels al drie maanden aan het daten met Sjeng. Terwijl Thomas op de manager zit te wachten die hem misschien een contract gaat aanbieden, belt zijn moeder om te vragen of hij naar de verjaardag van Sjeng wil komen. Het gesprek mondt uit in een woordenwisseling.
De manager gedraagt zich enorm schofterig en er komt geen platendeal.

Honderdzesenzestig dagen
Lizzy en Thomas krijgen ruzie.

Honderdzevenenzestig dagen
Oscar en Thomas eten bij hun moeder en Sjeng. De kinderen van Sjeng zijn er ook bij, maar erg gezellig is het niet.

Tweehonderdveertig dagen
Thomas praat met Lizzy over zijn gevoelens. Hij heeft verder niemand om mee te praten, want Oscar probeert zich op de toekomst te richten en zijn moeder gaat op in Sjeng. Thomas lijkt haar dat kwalijk te nemen.

Tweehonderdzesentachtig dagen
Thomas doet zijn best om het contact met Sjeng te verbeteren. Thomas vraagt Lizzy of hij een nummer over zijn moeder kan spelen, Lizzy vraagt zich af waarom niet.

Tweehonderdachtentachtig dagen
De band besluit op de bonnefooi een radiostudio op Lowlands te bezoeken en ‘in te breken’ in een uitzending. De jongens krijgen het voor elkaar dat ze een nummer mogen spelen. Thomas speelt het nummer over zijn moeder. Naar aanleiding van het optreden wordt de band gevraagd om op Lowlands zelf  te spelen. Thomas’ moeder belt om hem te feliciteren. Thomas vraagt zich af of hij iets moet zeggen over de tekst van het nummer, maar besluit het niet te doen.
Tijdens het optreden lijkt er iets ergs gebeurd te zijn, waar de moeder van Thomas en de rest van de band heel kwaad om zijn.

Driehonderdvijfenvijftig dagen
Tijdens het nummer over zijn moeder heeft Thomas blijkbaar uitgelegd waar het over ging: dat zijn moeder zich na de dood van zijn vader als een verliefde puber gedroeg.
Thomas’ moeder heeft de bruiloft aangekondigd. Na het optreden op Lowlands is er ruzie ontstaan in de band, omdat een van de leden zijn partij niet goed speelde (de jongen die eigenlijk in een andere band was gaan spelen, maar nu weer even meespeelde).
Thomas krijgt een uitnodiging voor de bruiloft, maar er staat bij dat hij niet op het feest verwacht wordt.

Driehonderdnegentig dagen
De opa van een van de bandleden, die vaak meereed naar optredens, heeft een hersenbloeding gekregen. Thomas brengt het bandlid naar het ziekenhuis. Het is het bandlid waar Thomas ruzie mee had. De opa overlijdt en Thomas ontploft. Alle opgekropte emoties komen eruit en hij verwijt zijn broer dat hun vader op de avond van zijn overlijden niet bij zijn optreden was, omdat hij het ondernemingsplan van Oscar moest doorkijken. Thomas slaat de bekertjes chocolademelk uit de handen van Oscar en ‘alles ruikt naar chocola’.
De vrouw van Sjeng is ook overleden. Tijdens een telefoongesprek vinden hij en Thomas daardoor heel even iets waarin ze elkaar begrijpen.
Lizzy heeft het uitgemaakt met Thomas. Ze vertelt nog wel dat de manager die ze kent, wel was geïnteresseerd in Thomas, maar niet in de band als geheel. Thomas krijgt toch weer hoop.

Driehonderdvierennegentig dagen
Thomas bespreekt de trouwplannen van hun moeder met Oscar. Thomas vindt dat ze net doet alsof hun vader nooit bestaan heeft.
Thomas denkt terug aan het moment waarop hij hoorde dat zijn vader was overleden en aan de periode erna en de omstandigheden rond zijn dood.

Driehonderdvijfennegetig dagen
Vlak voor de bruiloft neemt Thomas zijn moeder apart om haar te zeggen dat hij weet dat hij niet makkelijk is geweest en dat hij haar geluk wenst. Hij vertelt haar dat hij een tekening van vroeger als albumcover wil gebruiken. Zijn moeder wordt boos, ze vindt dat het haar dag is en dat Thomas niet zo de aandacht moet opeisen. Zijn moeder zegt dat Thomas nooit door zal breken met zijn muziek en verwijt hem dat hij alles altijd maar voor lief heeft genomen.
Sjeng en Thomas’ moeder zijn woedend over het gedrag van Thomas op de bruiloft en willen hem niet meer zien. Als Thomas op de boot zit naar Groot-Brittannië, belt zijn moeder. Blijkbaar hebben Thomas en Oscar toen ze klein waren een ongeluk veroorzaakt in de glasblazerij waar het bedrijf erg onder geleden heeft. Het huwelijk tussen Thomas’ ouders kwam daardoor onder druk te staan en daardoor was het eigenlijk al over voor zijn vader overleed. De tekening die Thomas tijdens de bruiloft liet zien, had hij gemaakt vlak na het ongeluk. Zijn moeder legt uit dat ze na de dood van zijn vader eindelijk door kon met haar leven en eindelijk weer gelukkig was en het daarom zo verkeerd aankwam dat hij uitgerekend op dat moment met die tekening op de proppen kwam. Thomas en zijn moeder praten voor het eerst sinds de dood van zijn vader.

Titelbeschrijving
Op het moment dat Thomas voor het eerst echt zijn gevoelens toont, slaat hij chocolademelk uit de handen van zijn broer. Alles ruikt naar chocola op dat moment. De chocola staat symbool voor de verstopte emoties waar hij ineens niet meer omheen kon.

Personages
Thomas: een negentienjarige jongen die niets liever wil dan doorbreken in de muziek. Zijn vader steunde hem daar altijd in. Nu zijn vader overleden is, zit Thomas nogal in de knoop met zichzelf en zijn omgeving. Hij spreekt zijn gevoelens niet uit, waardoor er afstand ontstaat tussen hem en zijn omgeving.
Oscar: de broer van Thomas. Oscar is een stuk stabieler dan Thomas. Hij kijkt het liefst vooruit en wil niet blijven hangen in de ellende. Oscar fungeert als een soort bemiddelaar tussen Thomas en hun moeder.

Genre
Roman

Plaats en tijd
Heden in Nederland

Schrijfstijl
Het boek is heel vlot geschreven en leest daardoor makkelijk weg. De stijl is tamelijk sober. Het boek is geschreven zoals de gedachten van het hoofdpersonage zouden klinken wanneer die hardop zouden worden afgespeeld.

Vertelperspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van het hoofdpersonage, maar zo nu en dan komt er ineens een e-mail, songtekst of brief voorbij. Een klein stuk wordt ook beschreven alsof het een script van een toneelstuk is. Waarschijnlijk is hiervoor gekozen omdat Thomas de situatie herbeleeft alsof hij er als een film of toneelstuk naar kijkt; alsof hij niet echt de persoon is die in die situatie zo handelde (vanaf bladzijde 101).

Thema
Rouwverwerking

Auteur
Sidney Vollmer (1983) is regisseur en schrijver. Na zijn master filmwetenschappen studeerde hij aan de filmacademie in Amsterdam. Daar rende hij na anderhalf jaar gedesillusioneerd weg, maar niet voor hij de geprezen korte sciencefictionfilm ADAM schreef en regisseerde. Tegenwoordig maakt Sidney Vollmer commercials, blogt hij op vollmer.nl en schrijft hij scenario’s voor korte films en columns
voor NL30 en LINDA. In oktober 2011 verschijnt zijn debuutroman Alles ruikt naar chocola.

Mening
Ik vond het boek leuk om te lezen. Het is in een heel lichte toon geschreven, maar beschrijft toch een gevoelig thema. De schrijver heeft de gevoelens van het hoofdpersonage mooi geschreven zonder ze te béschrijven. Aan het gedrag van Thomas merk je als lezer dat hij worstelt met de dood van zijn vader en de relatie met zijn moeder, zonder dat het expliciet gemaakt wordt. Toch heeft het boek me niet écht geraakt, misschien omdat de problemen tussen Thomas en zijn moeder vrij snel worden uitgesproken aan het einde, terwijl dat is waar het hele boek naartoe werkt en dat gebeurt dan gewoon per telefoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door deze scholier