Alles op de fiets door Rutger Kopland

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1012 woorden
  • 13 maart 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1969
Pagina's
43
Geschikt voor
vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Alles op de fiets
Shadow
Alles op de fiets door Rutger Kopland
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Alles op de Fiets
Auteur: Rutger Kopland
Jaar van uitgave: 1969
Plaats van uitgave: Amsterdam
Uitgever: GA van Oorschot uitgeverij
Druk: 15e druk

Verwachtingen

Ik had eerlijk gezegd totaal geen verwachtingen voor dit boek. Ik lees nooit poëzie of poëziebundels en wist dus niet hoe het word geschreven en hoe ik het zou vinden. Ik ben zelf heel slecht in gedichten schrijven, dus ik was wel bang dat ik het misschien heel saai zou vinden en dat ik er niets van zou begrijpen. Nicole, zij liep stage bij ons, zei dat ik 'Beemdgras' moest lezen, omdat zij dat heel goed te doen vond. Maar na de eerste tien gedichten begreep ik er nog niets van en heb ik het dus geruild voor 'Alles op de fiets'.

Welke zijn uitgekomen?

De verwachting waarvan ik dacht dat ik het niet zou begrijpen, is uitgekomen. Het is niet zo dat elk woord voor mij een mysterie was, maar ik vond het echt heel lastig en ik heb het een paar keer moeten lezen voordat ik begreep wat hij bedoelde met sommige gedichten. Wat ik ook heel lastig vond, was het lezen van de gedichten, waar de nieuwe zin begint en waar hij eindigt. Pas bij de 2e keer dat ik het las begreep ik het, dat was erg vermoeiend. Omdat ik het ook totaal niet gewend ben om gedichten te lezen, vond ik het niet heel boeiend. Het is een stijl van schrijven die totaal niet bij mij past. Wel jammer, maar ik kan er gewoon niets aan vinden.


De titel verklaren

Ik denk dat hij met de titel bedoelt dat als je op de fiets zit, je alles kan waarnemen, bijvoorbeeld de natuur of familie. Omdat je met de fiets op zoveel plekken kan komen. Deze onderwerpen kwamen veel voor in zijn gedichtenbundel.

1. De opbouw van de bundel

Er is niet echt een opbouw van de bundel. Het zijn allemaal aparte gedichten met een eigen titel en ieder gedicht staat op één bladzijde. Bij de gedichten over de natuur of familie (daar ging het grotendeels over in deze bundel) had ik wel het idee dat het met elkaar te maken had, maar het staat niet achter elkaar, daarom krijg je dan ook weer het gevoel dat het uiteindelijk niets met elkaar te maken heeft.

2. Is er een titelgedicht?

Ik denk dat 'Groen uitgeslagen' en 'De drie mogelijkheden van het menselijk denken' wel slaan op de titel van de hele bundel. In 'Groen uitgeslagen' heeft hij het over allemaal dingen die hij ziet voorbijkomen terwijl hij in de trein zit. Het is dan wel niet de fiets, maar hij neemt van alles waar: Moestuintjes, het fietsenschuurtje waar vader achter tegen plast. In 'De drie mogelijkheden van het menselijk denken' vertelt hij wat de mens kan en de tijd en hoe je met de fiets toch nog wel hard kan gaan ondanks dat er tijd te kort is. Dit vind je in de eerste twee versregels:

Op de fiets gaat alles wel langzaam

maar toch nog behoorlijk hard

3. Zijn er open plekken?

Er is een grote open plek in het gedicht 'een moeder'. Hierin lees je dat een moeder haar kind slaat, er wordt alleen niet uitgelegd waarom ze dat nu precies doet.

4. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen?

De belangrijkste onderwerpen in deze bundel zijn de dood, de natuur en tijd. Dood vind je veel terug in gedichten van Kopland. In bijvoorbeeld ' Stap stap naar de vijver' waarin de persoon de winter heeft overleefd. De natuur komt in deze bundel veel voor, soms gaat het hele gedicht over de natuur en soms vind je maar een klein zinnetje erover in een gedicht, maar in bijna elk gedicht kan je bijna wel iets terugvinden over de natuur. In bijvoorbeeld 'De natuur wederom' gaat het alleen over de natuur, de titel zegt het eigenlijk al. In 'groen uitgeslagen' gaat het maar gedeeltelijk over de natuur. Hij heeft het wel over moestuintjes maar dat is niet het enige wat hij ziet.
Tijd is niet een groot onderwerp in de bundel dat je duidelijk terugziet maar het zit toch wel in wat gedichten verborgen.

5. Bestaat het uit vrije verzen of hebben ze een vaste vorm?

De hele bundel bestaat uit vrije verzen. Er zit dus geen rijm in. Je kan wel hier en daar wat rijm vinden maar het heeft geen dominante rol in deze gedichtenbundel. Er zit niet echt een patroon in. Bij sommige gedichten zie je wel een vaste vorm maar ze houden zich niet aan alle regels.

6. Analyse van een gedicht.

Ik heb voor het gedicht 'een moeder' gekozen, omdat ik dit toch wel aangrijpend vond. In het begin begreep ik het niet helemaal maar na wat vaker lezen begreep ik de boodschap erachter.

EEN MOEDER

loopt langzaam naar haar kind om
het niet te laten schrikken,
pakt het voorzichtig op om
het niet te beschadigen,
slaat dan keihard.

Er zit zeker een grote open plek in dit gedicht. Eerst doet de moeder heel voorzichtig en slaat het kind dan heel hard. Je weet alleen niet waarom ze eerst heel voorzichtig is en dan het kind heel hard slaat.
Bladspiegel.......
Er is geen rijmschema in dit gedicht, er is weinig rijm in te vinden. Het enige wat een beetje rijmt is om/om (regel 1,3). Het is een strofe met 5 versregels.
Er is geen sprake van beeldspraak.
De thematiek is de liefde. De moeder doet toch iets met liefde want ze wil het kind niet laten schrikken en wil het niet beschadigen, maar slaat het toch nog wel hard.

7. Eindoordeel

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de bundel niet leuk vond om te lezen en ik ben ook niet echt van plan om meer dichtbundels te gaan lezen. Vaak begrijp ik het niet en ik vind het geen leuke manier van schrijven. Sommige gedichten vond ik wel mooi of grappig zoals 'Jonge sla', maar ik vond het bij de meeste gedichten moeilijk te achterhalen wat de boodschap van het gedicht was. Het was grappig om het een keer te lezen maar niet voor herhaling vatbaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles op de fiets door Rutger Kopland"