Allemaal willen we de hemel door Els Beerten

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2182 woorden
  • 27 november 2015
  • 222 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
222 keer beoordeeld

Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in…

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met …

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

 

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Het is midden in de Tweede Wereldoorlog. Er komt een nieuw lid bij de fanfare: Ward. Hij speelt goed saxofoon en Renée wordt verliefd op hem. Haar broer Jef vindt dat hij en Ward maar vrienden moeten worden. Renée en Ward krijgen verkering en haar ouders vinden hem een goede jongen. Jef en Ward zitten in dezelfde klas, Renée zit een klas lager. Jef en Renée hebben nog een klein broertje: Remi. Hij leert van Ward om op zijn vingers fluiten en als hij groot is zal hij leren saxofoon spelen. De Duitsers vinden dat de fanfare op moet doeken. Er zijn al veel mensen gestopt, vanwege de oorlog, en ze zijn nog maar met z’n vijven. Jef, Renée, Ward, Jefs vader Sander en diens vriend Theo. Theo biedt aan om de fanfare bij hem thuis voort te zetten. Als muziek verboden wordt en koper in beslag wordt genomen, verstoppen Jef, Renée en hun vader hun instrumenten onder de grond.

De leraar geschiedenis van Jef en Ward vertelt over de bolsjewisten en de Duitsers. Naar het schijnt willen de bolsjewisten al het christelijk uitroeien en de hele wereld communistisch maken. De Duitsers hebben geprobeerd de Russen aan het Oostfront tegen te houden, maar ze zijn niet sterk genoeg. Ze hebben dringend sterke jongens nodig. Jef en Ward willen altijd al een held worden, daarom spreekt dit idee hen aan. Ze gaan naar een bijeenkomst van het VNV, waar alles wordt uitgelegd. Bij Jef thuis viel dit idee niet goed, zijn vader zag de Duitsers als de vijand. Jef en Renée mochten hun vriend Ward niet meer zien. Hij stond nu aan de verkeerde kant. Hij vertrok naar het Oostfront, ondanks alles wat Renée probeerde om hem tegen te houden.

Het was er verschrikkelijk. Er klopte niets van wat er bij het VNV verteld was. Hij moest de Hitler-eed zweren en onder Duitse officieren vechten, in plaats van voor het Vlaamse volk, onder Vlaamse officieren. Het was puur overleven. Hij of de ander. Hij stuurde brieven met Jef, en dacht aan Renée. Al snel werd hij Sturmman en kreeg jongens onder zich.

Op een verlof mocht hij even naar huis, waar hij werd gezien als overloper. Renée wilde niets meer met hem te maken hebben. Alleen Jef wilde hem nog wel zien, en hij zag hem vaak. Jef wilde nog steeds mee naar het front om te vechten, alleen probeert Ward dit uit zijn hoofd te praten.

Ward wordt door het VNV gevraagd om vijf verzetsleden te vermoorden. Hij grijpt elke kans aan om ‘slechte’ mensen uit te schakelen en stemt in. Hij heeft alleen niet door dat hij ’s avonds gevolgd wordt door Jef. Als hij ziet wie hij moet vermoorden, schiet Ward een aantal keer in de lucht als waarschuwing. Het is namelijk Theo. Dan valt Theo dood neer, hij is in zijn rug geschoten door Jef. Hij gaat naar het lijk toe en bemerkt dan pas dat het de vriend is van zijn vader. Ward stuurt hem naar huis, maar wordt zelf herkend. Hij neemt meteen de trein naar het oostfront.

Aan het oostfront vlucht hij samen met een Belgische, vijftienjarige jongen. Hij laat de jongen bij een Oekraïense boer achter. Hij snijd de bloedgroep-tatoeage van SS-ers uit zijn arm en schiet erin zodat het lijkt alsof hij een schotwond heeft. Ook schiet hij in zijn eigen been en wordt opgevangen in het ziekenhuis. Zo lijkt hij een oorlogsslachtoffer. Hij wordt verliefd op de zuster die hem verzorgd. Ondertussen heeft hij zijn naam veranderd in Martin Lenz.

Eenmaal uit het ziekenhuis gaat hij met Isa, de zuster, mee naar Keulen. Hij gaat er aan het werk als muziekdocent. Als hij op een middag met Isa naar huis loopt wordt de stad gebombardeerd. Isa en haar ouders overlijden. Hij gaat alleen verder en belandt bij Katrina, een weduwe op wiens boerderij hij mag wonen en werken. Hij houdt zich voor als Martin Lenz, oorlogsslachtoffer van het front. Na twee jaar vraagt hij haar met hem te trouwen, omdat mensen over hen praten. Ze vindt dit zo vreemd dat ze verdwijnt, en Ward moet weer alleen verder.

Jef is ondertussen gehuldigd voor het redden van de vier verzetsleden en heeft er een medaille voor gekregen. In de krant staat dat Ward Theo dood heeft geschoten. Jef wil niet gehuldigd worden omdat hij gelogen heeft en zijn vriend heeft verraden. Renée verloofd zich met een andere jongen, Emile.

Ward gaat terug naar België en geeft zich aan in Duitsland met zijn echte naam. Het komt meteen boven water dat hij Duits officier is, Sturmman en een verzetsman heeft gedood. Dit is Jefs leugen. Hij wordt de cel in gegooid. Als hij in een nieuwe, nog kleinere cel terecht komt, komt zijn moeder hem opzoeken. Ze regelt voor hem een advocaat: Bielen. Bielen komt bij de Claessens (Jefs familie) zeggen dat Jef liegt, en dat hij tegen Ward moet getuigen in een proces. Jef raakt in paniek, hij had niet verwacht dat hij ooit nog wat van Ward zou horen, en gaat uit huis. Zijn gezin komt erachter dat hij liegt en verbrandt zijn medaille. Een held die liegt is geen held, volgens zijn vader.

Op de rechtszaak schiet Jef zijn vriend Ward neer. Ward is de verdachte, maar Jef verdient de straf. Toch neemt Ward de schuld op zich, maar Jef merkt dit niet.

Later ontvangt Jef een brief van Ward, die hij in de gevangenis heeft geschreven. Hij schrijft dat hij Jef in de rechtszaak niet zal verraden, om verschillende redenen. Maar vooral omdat ze vrienden zijn, voor altijd.
Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/78865

 

Gevoelens bij het boek
Het overheersende gevoel bij dit boek is toch wel verbazing. Jef die zijn beste vriend verraadt, Ward die aan de ‘verkeerde’ kant gaat vechten, de wreedheid van de oorlog en de moord op Theo. Al die dingen verbaasden mij ontzettend, dat de personages veranderden door de oorlog. Een ander gevoel bij dit boek is medelijden. Ward die niet eens meer naar huis kon omdat hij de verkeerde kant gekozen had, maar vooral Jef waarvan iedereen dacht dat hij een held was en dan, als iedereen achter de waarheid komt, laat bijna iedereen hem vallen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Belangrijkste zin en woord
De belangrijkste zin van dit boek vind ik: ‘Ik zou een held zijn.’ (pag 186). Deze zin komt van Jef, hij zegt dit wanneer hij naar een voorlichtingsavond van het VNV gaat. Om deze zin draait het boek helemaal. Jef is namelijk een held, volgens zijn omgeving, omdat hij vier verzetsstrijders heeft bevrijd. Uiteindelijk blijkt het dat hij helemaal geen held is, maar hij wilde het wel. Verder denkt ook Ward een held te zijn door naar het oostfront te gaan en voor de Duitsers te gaan vechten. Ook Remi vindt zichzelf een held, omdat hij denkt wonderen te kunnen verrichten met zijn trompet. Op deze manier denken alle personages uit het boek wel een held te kunnen worden.
Het belangrijkste woord uit het boek is: verraad. Ten eerste verraadt Ward zijn land om aan de andere kant te gaan vechten. Verder verraadt Jef zijn beste vriend Ward in de rechtszaal. Dit zijn twee hele belangrijke gebeurtenissen en in beide speelt het woord verraad een grote rol.

Gedrag van de hoofdpersoon

Dit boek is geschreven vanuit vier personen: Renée, Jef, Ward en Remi. Allemaal gedragen ze zich anders. Toch is er een grote overeenkomst, ze doen namelijk altijd dat wat voor hen het beste voelt. Ward voelt dat het goed is om naar Duitsland te gaan, dus doet hij dat. Renée voelt dat Emile niet de ware voor haar is, dus uiteindelijk gaat ze voor Vincent. Remi voelt dat hij voor Gust zorgt. Jef volgt Ward op een avond omdat hij denkt dat er iets gaat gebeuren.

 

Personages

Er waren vier round characters in dit boek: Renée, Jef, Ward en Remi. Van hen werden alle gevoelens uitgeschreven en kreeg je een veelzijdig beeld. De rest waren allemaal flat characters want er kwam maar één eigenschap naar voren.

 

Perspectief

Het is geschreven in een ik-perspectief, maar wel vanuit vier personages. Verder is er sprake van een belevend-ik. Alles speelt zich af in de tegenwoordige tijd en de personages beleven het nu.

 

Structuur

De fabel en sujet vallen totaal niet samen. Het hele boek bestaat namelijk uit flashbacks naar verschillende jaren. Het verhaal begint post rem, namelijk met de dood van Jef wanneer de hoofdpersonen al volwassen zijn. Daarna gaat het terug naar de oorlog en speelt alles zich af tussen 1943 en 1947, maar er wordt wel veel gewisseld tussen deze tijden. De verteltijd is ongeveer vijf uren en de vertelde tijd is 24 jaar. Het boek heeft een gesloten einde, er zijn geen vragen die blijven hangen, alles is beantwoord.

 

Ruimte

Het speelt zich allemaal af in een dorpje in Vlaanderen. Hier komen de personages oorspronkelijk in ieder geval vandaan. Verder speelt het zich af aan het oostfront, in Duitsland en in Hasselt. De tijd is de Tweede Wereldoorlog. Verder is oorlog een belangrijke omstandigheid.

 

Spanning

Er zit erg veel spanning in dit boek. Het bevat meerdere spannende gedeeltes. Een vraag die een hele tijd blijft hangen is: Wat gaat er gebeuren met Ward en wat is de rol van Jef geweest in dit proces? De schrijfster maakt het spannend door steeds een hoofdstuk te laten eindigen op een spannend punt en dan over te gaan naar een ander personage. Hierdoor blijven vragen vaak lang hangen.

 

Stijl

Het taalgebruik is niet heel moeilijk. Het speelt zich allemaal af rond 1940, maar de schrijfster heeft er niet voor gekozen om in die stijl te schrijven. Wel is het boek Vlaams waadoor er een aantal onbekende woorden voorkomen. Alle zinnen zijn redelijk kort, dat leest niet prettig en je moet er echt aan wennen. Er wordt ook geschreven vanuit personen met een verschillende leeftijd en dat is goed te merken. De hoofdstukken die vanuit het perspectief van Remi zijn geschreven zijn heel anders dan die van zijn oudere broer Jef.

 

Thema en motieven

Het thema is dat zelfs je beste vrienden niet altijd te vertrouwen zijn en al helemaal niet in tijden van oorlog. Dat komt goed naar voren in het proces van Ward en het verraad van Jef daarin.

Een paar motieven uit het boek zijn:

Muziek: alle hoofdpersonen spelen een instrument en ze kennen elkaar ook via de fanfare uit het dorp. Ook hebben ze muziek nodig in de oorlog om nog iets vrolijks om zich heen te hebben.

Dood: het is oorlog en dus gaan er veel mensen dood. Ward schoot mensen dood op het oostfront, Jef schoot Theo Verlaak dood, Gust gaat dood enz.

Angst: in de oorlog is iedereen bang om opgepakt te worden, maar verder kwam dit thema ook veel voor in het verhaal. Jef is bijvoorbeeld bang dat zijn familie erachter zal komen dat hij die medaille helemaal niet verdiend heeft. Ook is Jef bang dat mensen erachter zullen komen dat hij een relatie heeft met Nicola en dat hij dus homoseksueel is.

 

Titelverklaring, ondertitel en motto

De titel is ‘allemaal willen we de hemel’. Deze zin komt meerdere keren voor in het boek. Elke keer wordt hij uitgesproken door een ander personage. De hoofdpersonen zijn allemaal gelovig en willen allemaal naar de hemel. Om dit te bereiken proberen ze zo goed mogelijk te leven en alleen de dingen te doen waarvan ze denken dat ze goed zijn.

Het boek heeft geen ondertitel.

Het motto is: ‘”For us there is only the trying. The rest is not our business.”T.S. Eliot, Four Quartets’ Daarmee wil de schrijfster aangeven dat je niet meer kunt doen dan proberen te bereiken wat jij wilt en dat de rest er niet toe doet.

 

De schrijfster

Els Beertens is geboren op 27 maart 1959 in Hasselt. Ze studeerde filologie aan de universiteit in Leuven. Daarna ging ze naar de toneelschool in Maastricht waar ze door een docent gestimuleerd werd om boeken te gaan schrijven. Dit advies heeft ze opgevolgd en haar debuutroman verscheen in 1987. In 2008 kwam ‘Allemaal willen we de hemel’ uit. Haar inspiratie voor dit boek kreeg ze door de oudere mensen om haar heen die de oorlog nog hadden meegemaakt. Na veel onderzoek naar de oorlog heeft ze dit boek geschreven. Het is een van haar bekendste boeken.

Els Beertens is geboren op 27 maart 1959 in Hasselt. Ze studeerde filologie aan de universiteit in Leuven. Daarna ging ze naar de toneelschool in Maastricht waar ze door een docent gestimuleerd werd om boeken te gaan schrijven. Dit advies heeft ze opgevolgd en haar debuutroman verscheen in 1987. In 2008 kwam ‘Allemaal willen we de hemel’ uit. Haar inspiratie voor dit boek kreeg ze door de oudere mensen om haar heen die de oorlog nog hadden meegemaakt. Na veel onderzoek naar de oorlog heeft ze dit boek geschreven. Het is een van haar bekendste boeken.

 

Uitwerking van het verhaal

Het verhaal is erg goed uitgewerkt door de schrijfster. Het boek is redelijk dik, maar het is niet langdradig. De gevoelens van de personages zijn goed uitgewerkt. De hoofdstukken waren geschreven vanuit verschillende personen waardoor je een echt totaalbeeld krijgt van het verhaal. Alle gebeurtenissen worden bekeken vanuit meerdere perspectieven en dat maakt het verhaal echt goed. Het enige negatieve aan de manier van schrijven vind ik de korte zinnen, daardoor leest het niet makkelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Allemaal willen we de hemel door Els Beerten"