Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1909 woorden
  • 24 juni 2021
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
30 keer beoordeeld

Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in…

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met …

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

 

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Opdracht 1: samenvatting 

  • De familie Claessen bestaat uit vader, moeder, Jef (de oudste broer), Renée (zus) en Remi (kleinste broertje).
  • Ze maken kennis met Ward Dusoleil. Hij wordt de beste vriend van Jef en het vriendje van Renée.
  • Jef en Ward hebben altijd al helden willen zijn en krijgen een kans om dat te worden door samen met de Duitsers tegen de Russen te vechten aan het oostfront.
  • Jef zijn vader keurt dit af waardoor Ward alleen naar het oosten vertrekt.
  • Jef, Renée en Remi mogen niet meer omgaan met Ward, want vader wil niks met de oorlog te maken hebben.
  • Ward wordt in het dorp gezien als een landverrader, omdat hij met de Duitsers vecht.
  • Wanneer Ward met verlof naar huis mag moet hij met twee andere soldaten een groep verzetsleden vermoorden die een vergadering hebben ’s avonds laat in het bos.
  • Ward moest de wacht vermoorden, maar als hij ziet dat dit zijn oom is geeft hij waarschuwingsschoten om hen te laten vluchten
  • Theo, zijn oom en tevens de beste vriend van de vader van Jef, wordt neergeschoten door Jef die in de bossen heeft toegekeken.
  • Ward weet dat Jef hem gaat beschuldigen en vertrekt daarom de volgende dag weer naar het oostfront. Het dorp ziet Ward namelijk als moordenaar en prijzen Jef voor het zorgen dat de overige verzetsleden konden ontsnappen.
  • Ward brengt de rest van de oorlog door aan het oostfront.
  • Onderweg naar huis verandert hij zijn naam en identiteit, schraapt zijn ss-tatoeage uit zijn arm en schiet zichzelf in zijn been. Zo eindigt hij op de spoedeisende hulp en wordt verliefd op de verpleegkundige.
  • Hij woont 2 jaar met haar in Keulen en dan komt zij en haar familie om in een bombardement.
  • Hij geeft zichzelf vervolgens aan op de grens van Duitsland-België.
  • Hij wordt maanden opgesloten en wacht voor een rechtszaak.
  • Jef moet tegen hem getuigen en weet zeker dat Ward hem zal verraden.
  • Ward verraad Jef niet, maar Jef schiet Ward door het hoofd tijdens de rechtszaak.
  • Ward heeft een brief aan Jef geschreven terwijl hij is de gevangenis zat die na het proces zou aankomen. Hierin stond dat Ward hem niet zo verraden en hij een goede vriend was.

  

Opdracht 2: Hoe verschilt de fabel van het sujet?

Er zijn 5 verschillende tijden:

  • 1942: Dit is de tijd waarin Ward nog vrienden is met Jef, het vriendje is van Renée en het grote voorbeeld van Remi. Ward heeft een hele leuke persoonlijkheid en vele mensen mogen hem daarom heel erg, inclusief de vader en moeder van Jef.
  • 1943: Ward vertrekt naar het oostfront om tegen de Russen te vechten. Jef, Renée en Remi mogen hem niet meer zien en hij wordt gezien als een landverrader, omdat hij voor de Duisters vecht.
  • 1944: Ward vecht aan het oostfront, tijdens zijn verlof moet hij een missie uitvoeren. Theo wordt vermoord en Ward weet dat hij hiervan wordt beschuldigt en vertrekt weer naar het oostfront. Jef wordt als een held gezien en Ward was vanaf toen een slechte naam om uit te spreken in het dorp.
  • 1945: Ward heeft net een leven opgebouwd als Martin Lenz met zijn verloofde in Keulen. Hier verliest hij haar en haar familie terwijl Jef wordt gehuldigd voor zijn heldendaden. Ward vindt onderdak bij een weduwe en daar verblijft hij voor twee jaar.
  • 1947: Ward geeft zichzelf aan bij de grens en zit maanden lang in de gevangenis. Hij krijgt een proces en hier wordt hij doodgeschoten door Jef. Jef is de schuldige en dit weet zijn familie waar hij het jaren voor verborgen heeft gehouden ook.


Het sujet en de fabel verschilt heel erg van elkaar in dit boek. Dit verhaal is namelijk verre van chronologisch. Het sujet bevat wisselt af tussen deze tijden en zelf moet je de gaten invullen van de dingen die nog niet vertelt zijn. Zo kun je sommige tijden niet helemaal goed verbinden en blijft het verhaal nog een groot raadsel.

 
Opdracht 3: Wat maakt het boek interessant, welke verhaaltechnische elementen dragen hieraan bij?

Dit is een heel interessant boek om meerdere redenen. Het perspectief verandert ieder hoofdstuk weer. Het wisselt tussen Ward, Jef, Renée en Remi. Ward heeft een heel ander verhaal te vertellen, dus dit geeft meer inzicht in het verhaal. Hij vertelt bijvoorbeeld over hoe hij zijn vriendschap met Jef en zijn relatie met Renée ziet. Je leest ook bijvoorbeeld over zijn tijd aan het oostfront, zijn verloofde Isa, de tijd die hij heeft doorgebracht in de gevangenis en hoe er nooit aan had gedacht om Jef te verraden omdat hij zijn beste vriend was. Jef heeft veel te verbergen, dit weet je als lezer maar je weet niet wat hij te verbergen heeft, hierdoor wil je door lezen want je wil weten wat hij verbergt. Renée staat hier natuurlijk middenin en dit is meer overzichtelijk. Remi is nog maar jong dus hij krijgt niet zoveel mee van wat er speelt. Hierdoor is wat je leest redelijk objectief.

De tijd speelt ook een rol in wat het boek interessant maakt. Je wilt namelijk weten wat er gebeurt tussen twee tijdsperiodes. Er zijn dus 4 personages die in 5 verschillende periodes kunnen spreken wat het soms wel verwarrend kunnen maken maar ook des te leuker.

Naast de rode lijn zijn er nog heel veel andere dingen die plaatsvinden. Zo gaat er iemand dood die niet van belang is voor het verhaal, de fanfarezaal brandt af en er zijn verschillende passages gewijd aan muziek want dit is iets heel belangrijks in het leven van het gezin en dat van Ward.
Het boek is voor de rest heel makkelijk geschreven, de zinnen zijn kort en er is niet al te moeilijke woordenschat gebruikt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Naast de rode lijn zijn er nog heel veel andere dingen die plaatsvinden. Zo gaat er iemand dood die niet van belang is voor het verhaal, de fanfarezaal brandt af en er zijn verschillende passages gewijd aan muziek want dit is iets heel belangrijks in het leven van het gezin en dat van Ward.
Het boek is voor de rest heel makkelijk geschreven, de zinnen zijn kort en er is niet al te moeilijke woordenschat gebruikt.

De verteltijd is 5 jaar en in deze tijd krijg je heel veel mee van het leven in en na de oorlog, de vriendschappen en de verhoudingen tussen mensen in die tijd. En omdat deze tijdperiode heel interessant is wordt deze 5 jaar gevuld met zeer pakkende gebeurtenissen.

Het thema is oorlog en vriendschap. Vertrouwen is heel moeilijk op te bouwen in de oorlog en het is nog lastiger om vriendschappen te kunnen onderhouden. Jef en Ward staan hier allebei anders in. Ward zou levenslang de gevangenis in gaan puur omdat hij Jef niet wou verraden, terwijl Jef Ward wel zou verlinken. Jef gaat er kapot onder terwijl Ward er wel vrede mee heeft. Dit geeft een heel dubbelzijdig gevoel en maakt je doorlezen omdat het heel aangrijpend is.

De titel van dit boek is Allemaal willen we de hemel, dit geeft een gelovige draai aan het boek. De vraag van hemel en hel komt daarom ook regelmatig terug in het verhaal. Hoe helden in de hemel komen, maar andere mensen er voor moeten werken en biechten. Zelf vind ik dit een hele mooie toevoeging, omdat dit een diepgaande vraag legt op het verhaal, wanneer verdien je om naar hemel te gaan en hoe wordt deze selectie gemaakt?
Deze afweging maakt Remi heel veel want hij wordt eigenlijk opgelegd door zijn ouders en de pastoor dat één van de belangrijkste dingen in het leven is.

Opdracht 4: In hoeverre is dit boek literatuur?

Dit boek is literatuur in vele opzichten:

Dit boek is zeer verrassend en zeker niet voorspelbaar. De niet-chronologische volgorde is zeer interessant en helpt maakt je willen blijven lezen. De verschillende perspectieven bieden je wisselende blikken op het verhaal en houdt je op de hoogte.

Tevens is dit zeer diepgaand, omdat het ontzettend diep in gaat op de verschillende personen en hoe zij in de situatie staan. Jef is zo afgesloten omdat hij bang is dat zijn geheim naar boven komt. Ward wil altijd het goede proberen te doen, dit verschilt wel per moment. Het ene moment denkt hij namelijk dat vechten tegen de Russen goed is, dan geeft hij zichzelf aan en hij zweert te zwijgen over Jef omdat hij weet dat dat het goede is om te doen ook al kan hij levenslang krijgen. Renée en Remi zijn in dit verhaal betrokken om het iets objectiever te maken, want zij staan buiten deze vriendschap en het geheim dat ze delen, maar toch hebben ze er gedachtes en meningen over.

De structuur is natuurlijk zeer lastig maar dat maakt dit boek heel mooi.

Het taalgebruik is niet zeer origineel, maar het past wel goed bij de tijdsperiode en de leeftijd die de personages hebben.
 ‘Ik zie je graag, mijn moeder ziet je graag, waarom zouden we ons niet eens verloven?’
‘Jef, waarom zoek je nou niet eens een lief?’

 
Opdracht 5: Welke twee vragen zou je aan de auteur willen stellen?

Ik zou de schrijver de volgende vragen willen stellen:

  1. Waarom zou Jef Ward wel verraden maar Ward Jef niet, in wat voor opzichten verschillen zij zo erg van elkaar dat dit zulke grote consequenties kan hebben? Heeft dit te maken met dat Ward al als een landverrader werd gezien voor de gebeurtenis waar Theo om het leven kwam plaatsvond, of misschien omdat Jef dichter bij zijn familie staat, een soort reputatie moet behouden?
  2. Wie is er belangrijker voor het verhaal, Remi of vader? Remi is natuurlijk het onschuldige broertje die nog te jong is om het allemaal mee te krijgen, maar hij speelt wel een grote rol in het verhaal aangezien hij het verhaal zo gedachteloos houdt. Maar vader heeft er anders wel voor gezorgd dat Jef met harde hand is opgevoed en dit heeft veel van zijn keuzes wel beïnvloed.

 

Opdracht 6: Citeer 1 zin uit het boek en leg uit wat je daar belangrijk/mooi/ontroerend aan vindt.

‘morgen ga ik naar Brussel’ vind ik een heel belangrijk/mooi citaat, omdat dit eigenlijk heel veel over Renée vertelt. Het is een citaat uit het een na laatste hoofdstuk en dit somt haar keuzes op. Zij kon een beurs krijgen aan het conservatorium in Brussel krijgen, omdat zij heel veel talent voor trompet spelen had. Alhoewel, deze kans heeft ze niet aangepakt, want ze vond het te ver en ze was te gehecht aan Vlamingen. Door deze keuze heeft zij haar verloofde Emile ontmoet. Ze vond vier jaar lang studeren zo’n lange tijd en ze wou trouwen en ze had werk in een winkel, ze vond het wel goed zo.

Er was zoveel gebeurd in die jaren (verloven, een baan, Ward was terug gekomen, etc.) maar het moment dat haar grote broer werd terecht gesteld voor een moord waar haar vorige vriendje van was beschuldigd heeft ze de kans gepakt. Haar leven was omgegooid en dan besluit ze toch die kans nog aan te maken. Morgen zou ze naar Brussel vertrekken en ze zal slagen.
 

Conclusie:

Ik vond dit een prachtig boek omdat het ontzettend uniek was. Het was verrassend en ik heb nog nooit eerder zo’n boek gelezen. Ik vond het heel mooi om te lezen hoe Ward de vriendschap met Jef nog zo bij zijn hart houdt dat hij hem nooit zal verraden ook al zal hij levenslang in de gevangenis komen. De saxofoon van Ward vind ik ook nog hele toevoeging aan het verhaal omdat het hem hou vast geeft aan waar hij vandaan komt en het herinnert hem eraan wat hij al die jaren zo graag deed.

Ik zou dit boek zeker aan iemand aanraden, want is ontroerend, pakkend en het leest makkelijk weg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Allemaal willen we de hemel door Els Beerten"