Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 942 woorden
  • 11 mei 2015
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
16 keer beoordeeld

Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. …

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elit…

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie?
En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn?
Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Motivatie voor het boek

Mijn motivatie om dit boek te lezen is het genre wat mij aansprak en de samenvatting op de achterkant van het boek.

Eerste persoonlijke reactie

Mijn eerste persoonlijke reactie was dat dit boek leuk is om te lezen, het wordt niet saai. Ik vind dat er ‘heftige’ dingen worden gezegd over rassen en dat er dingen gebeuren die ik zelf niet mee maak in het dagelijks leven.

Samenvatting

In Amsterdam Oud-Zuid wonen alleen maar nette mensen, ook woont de Joodse maar Marokkaans uitziende David daar. David heeft zijn diploma gehaald op het gymnasium waar ook zijn vrienden Daan en Bas de opleiding hebben afgerond. Op het gymnasium heeft hij ook Naomi leren kennen met wie hij al een tijdje verkering heeft maar dat staat op een laag pitje. Zoals gebruikelijk in Oud-Zuid gaan zijn vrienden studeren, David echter niet. David is op zoek naar zichzelf, naar wat hij nou eigenlijk is: gewoon een Nederlander of een allochtoon? Hij gaat het zoeken buiten Oud-Zuid waar hij hoopt zwarte ronde dames met grote borsten en dikke billen te vinden die ook intellectueel zijn. David ontmoet Rowanda, een zwarte dame die aan zijn idealen voldoet, maar zij is niet intellectueel. Ze krijgen verkering en David ontmoet Rowanda’s neef Ryan. Ryan verteld aan David dat het normaal is om ‘bijvrouwen’ te hebben, dus gaan ze samen op stap om te laten zien hoe dat werkt. Als ze in een bar zijn ziet David een mooie zwarte dame waar hij op afstapt en mee gaat dansen, maar dan komt Rowanda opeens binnen met haar nichtjes. Rowanda houdt niet van liegmannen, David was wel een liegman, hij ging vreemd dus ze maakte het uit. David kan in Amsterdam geen intellectuele zwarte dame vinden en heeft gehoord dat die wel rondlopen in Memphis, Amerika. Hij besluit om daar voor onbepaalde tijd naartoe te gaan. Daar ontdekt hij dat de intellectuele zwarte dames niet echt zwart zijn, het zijn bounty’s: zwart van buiten wit van binnen. Weer terug in Nederland krijgt hij te horen dat zijn ‘vriendin’ Naomi gaat met één van zijn beste vrienden Daan. David ontmoet een Marokkaans meisje Naima, zij is wel intellectueel. Hij geeft het een kans.

Leeservaring

De leeservaring die ik heb met dit boek is goed want het is een leuk meeslepend boek waarvan het niet zo was dat ik geen zin had om het te lezen omdat ik het niet interessant vond.

Onderwerp

Dit onderwerp spreekt mij wel aan. Ik vind het interessant hoe hij op zoek is naar zichzelf en naar wat hij nou eigenlijk wilt. Hij wilt afstand nemen van hoe het in zijn buurt gaat en altijd is gegaan, dat wilt hij inruilen voor iets nieuws en onbekends. Ik heb hier nog nooit echt over nagedacht, ik ben blank en blond dus gewoon Nederlandse en niet zoekende naar mijn eigen identiteit. Het boek laat wel zien hoe het er bij anderen aan toe kan gaan en hoe zij zich daarover voelen en ermee omgaan.

Gebeurtenissen

De gebeurtenis dat David naar Memphis, Amerika gaat heeft mij toch wel het meest aan het denken gezet. Ik vind het vreemd hoe hij eigenlijk alleen maar oog heeft voor één soort dame die hij blijkbaar in zijn eigen omgeving niet kan vinden en uiteindelijk volgens hem ook niet bestaat. Dat zet mij wel aan het denken in de zin van hoe kan je daarbij komen terwijl het niet bestaat.

Personages

David: Ik vind het bijzonder hoe hij zoekende is. Als ik in zijn schoenen stond zou ik mij niet zo afzetten van de manier hoe mijn leven altijd geweest is en mij openzetten voor niet maar één type persoon.

Rowanda: Ik vind het apart dat zij zomaar dingen vraagt die zij wilt hebben of geld vraagt. Zij schaamt zich nergens voor en denkt dat alles maar gewoon normaal is en dat mensen doen wat zij zegt.

De bouw

Ik vind dat het verhaal een goede logische bouw heeft. Het is niet te ingewikkeld: aan het begin wordt er verteld over zijn verleden er daarna wordt er in het nu verteld. Ik vond het eind een beetje slap maar het was wel duidelijk, geen mysterie ofzo.

Taalgebruik

Het taalgebruik in dit boek was niet lastig, alles werd duidelijk verteld zonder lastige woorden.

Verwerkingsopdracht 1: Recensie

Alleen maar nette mensen        

David Samuels een 21-jarige jongen uit Amsterdam Oud-Zuid gaat na zijn afgeronde gymnasium opleiding niet meteen studeren, hij gaat op zoek naar zichzelf. David is Joods maar ziet er door zijn zwarte haar uit als een Marokkaan, hij komt uit een net milieu waar de dingen allemaal volgens bepaalde regels lopen. David zoekt een zwarte dame met grote borsten en dikke billen. Hij ontmoet Rowanda en krijgt verkering met haar. Zij wilt wel dat hij haar spullen en geld geeft, dat hoort zo vind ze. Rowanda houdt niet van liegmannen en David is een liegman vind ze, ze maakt het uit. Na de breuk gaat David naar Memphis, Amerika om daar andere zwarte dames te vinden.

In dit boek kom je veel te weten over hoe de dingen eraan toegaan in de ‘zwarte gemeenschap’. Het is een kijk op hoe de dingen mogelijk in het echte leven zouden kunnen gaan maar wat de meeste mensen zich waarschijnlijk niet kunnen voorstellen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In dit boek kom je veel te weten over hoe de dingen eraan toegaan in de ‘zwarte gemeenschap’. Het is een kijk op hoe de dingen mogelijk in het echte leven zouden kunnen gaan maar wat de meeste mensen zich waarschijnlijk niet kunnen voorstellen.

Robert Vuijsje is een journalist en schrijver van Joodse afkomst. Hij doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bracht hij een jaar door aan de Amerikaanse Universiteit van Memphis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje"