ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Proloog:
Het verhaal begint met de ontmoeting tussen David (de hoofdpersoon) en Rowanda.

David valt voor haar. Hij was namelijk op zoek naar een negerin met vele rondingen en daar voldoet Rowanda aan. Ze heeft zelfs gouden tanden. Daarna volgen bladzijdes uit het dagboek van David. Daarin staat vooral hoe verschillende bevolkingsgroepen met elkaar omgaan en hoe zij over elkaar denken. De kenmerken van de bevolkingsgroepen hangen vooral van de mensen die op dat moment in de buurt zijn.

 

februari:

David Samuels, een 21 jarige joodse jongen woont met zijn vader en moeder in Amsterdam. Hoewel David een joodse jongen is, ziet hij er toch uit als een Marokkaan. Dit heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Ze wonen in de wijk Oud-Zuid. Een erg nette wijk met, zoals het door David’s moeder omschreven wordt, ‘alleen maar nette mensen’. Het is drie jaar geleden dat David zijn gymnasium heeft afgerond. Daar leerde hij zijn trouwe vriendin Naomi kennen. Ze hebben al jaren verkering, maar toch heeft David het gevoel dat ze niet de ware is. Er is geen spanning meer in de relatie en ze hebben amper nog seks. David’s vrienden Daan en Bas hebben ook beiden een vriendin; Annet en Esther. Iedereen is meteen bezig gegaan met een vervolgstudie, David niet. Hij is namelijk nog steeds zoekende naar wie hij eigenlijk is.

 

David’s ouders besluiten dat hij toch maar eens aan de slag moet gaan met een vervolgstudie. Daarom Sturen zij hem naar Dokter Bornstein, zodat ze kunnen praten en hun zoon tot een beslissing komt. Hier is David het absoluut niet mee eens, maar doet het toch (met veel tegenzin) . In dit deel van het verhaal wordt veel informatie door elkaar heen gegeven. Zo gaat hij praten met Dokter Bornstein, heeft een serieus gesprek met Naomi, gaat hij vaak stappen en ontmoet vele negerinnen ontmoet op deze manier ook Rowanda (en daarna haar familie). Rowanda leert hij kennen in de disco. Hij valt voor haar brutale uitstraling en grote borsten/breed achterwerk. Met haar 95F cup en gouden tanden windt Rowanda David namelijk snel om de vingers. Maar er is één ding waar Rowanda een grote hekel aan heeft; liegmannen. Om te bewijzen dat David te vertrouwen is zal hij voor haar moeten betalen. Zodra hij dit bewijst, heeft hij Rowanda’s vertrouwen en hebben ze seks met elkaar. Zo ontmoet hij ook meteen haar familie. Dit blijkt een gezellige Surinaamse familie met rasechte negers. Geen Bounty’s zoals David het noemt.( van buiten een neger, van binnen een blanke.) 

Bij het stappen blijkt het lastig dat David er uitziet als een Marokkaan. Hij moet vele keren uitleggen dat hij een ‘Witteman’ is, en dus geen kwade bedoelingen heeft. In de negerinnendisco is hij dan ook de enige Witteman, wat erg gek is. Als David met Rowanda over straat gaat worden ze dan ook vreemd aangekeken en bij verschillende uitgaans plaatsen geweigerd.

 

 

maart:

In dit deel gaat Rowanda bij David’s familie en David’s familie bij Rowanda op bezoek. Eerst komt Rowanda op David’s moeders verjaardag. Ze voelt zich absoluut niet thuis tussen de witte mensen en loopt dan ook boos weg. Wanneer David’s familie op bezoek gaat is het een heel ander verhaal. Er ontstaat een lachwekkende situatie waarbij Meneer Samuels zijn bord van z’n schoot gooit en mevrouw Samuels veel te deftig is voor de simpele familie van Rowanda.

Als David met de neef van Rowanda, Ryan gaat stappen komt hij veel andere negerinnen tegen. Wanneer David net een andere negerin wil versieren komt Rowanda met haar nicht binnen. Ze wordt erg kwaad en verbreekt het contact. Als David opbelt om te zeggen dat hij haar mist weigert ze met hem te praten.

Een aantal dagen later krijgt hij via datingsites contact met een andere negerin genaamd LadySoul. Ze blijkt een grote cup te hebben maar is alles behalve intelligent.

Na een tijdje zoekt David weer contact met Rowanda. Ze wil nog steeds niks met hem te maken hebben. Dan gaat hij stappen met haar neef Ryan. In de stad komt Ryan een oude kennis tegen. Ze lopen met de vrouw mee naar haar kelder. Kort daarna heeft ze seks met beide mannen, ook al zit haar kindje in de kamer zelf mee te kijken. De dagen erna heeft David steeds meer seks met negerinnen, wat tot een hoop ellende lijdt. Hij krijgt ruzie met een man die door David Scarface genoemd wordt. De man slaat hem in elkaar  waardoor David naar het ziekenhuis moet. Daar komt hij een ouder vriendin Esther tegen, die daar coassistent is. Op een gegeven moment, wanneer David’s moeder naar salsales gaat, is hij alleen thuis met z’n vader. Ze halen een kant en klaar maaltijd bij de Albert Heijn. Daar ziet hij een leuk meisje achter de kassa, genaamd Naima.

 

april:

Omdat het David toch niet lukt de ‘intellectuele negerin’ in Nederland te vinden, vertrekt hij naar Amerika. Z’n vrienden en ouders vinden dat hij maar goed na moet denken tijdens de vakantie. Wel heeft hij een heleboel seks. Vooral met Amerikaanse hoeren waar hij nog voor moet betalen ook.

Als  David probeert te MSN'en met Bas, houdt zijn computer er mee op. Een iets oudere zwarte vrouw Rosalyn vraagt of ze hem moet helpen: ze is lerares op de universiteit en dus wel intellectueel. Ze vraagt hem of hij mee wil naar een museum en ze praten over literatuur en het leven. Wat wil je met je toekomst?, vraagt ze hem. Hij begint inderdaad na te denken. Wanneer ze gaan shoppen koopt hij, ook al hebben ze geen verkering meer, allerlei dingen voor Naomi (een boek, pumps van Calvin Klein die ze ooit op Tenerife was kwijtgeraakt, en hij laat een gouden armband maken met de namen van Naomi en David). Het lukte David om een intellectuele zwarte vrouw te vinden in Amerika. Maar ze was zo intellectueel dat hij net zo goed voor een Nederlandse kon kiezen, dat was ook geen optie. Eenmaal weer thuis aangekomen wordt David niet erg vriendelijk ontvangen. Alle aankopen voor Naomi blijken voor niets te zijn geweest. Naomi heeft hem namelijk verlaten voor zijn beste vriend Daan. Als hij bij zijn ouderlijk huis naar binnen wil, wordt hij geweigerd door zijn moeder. David kan nergens heen. Daarom gaat hij maar over het museumplein lopen. Waar hij een mooi meisje ziet, die hij ergens van kent. Het was Naima, de caissière van de Albert Heijn. Ze blijkt uit Casablanca te komen, wat betekent dat ze redelijk beschaafd en ontwikkeld is. Eindelijk heeft David de ideale intellectuele negerin gevonden. 

Titelverklaring:

Alleen maar nette mensen staat voor de hoofdgedachte in het verhaal. David zijn ouders omschrijven zichzelf namelijk op deze manier. Ze vinden zichzelf erg beschaafd en wonen dan ook in een erg nette wijk. David is het hier niet mee eens, hij is namelijk juist op zoek naar een vriendin die niet zo is als zij: ‘de intellectuele negerin’

Personages:
David

David is een joodse jongen van 21 jaar die de zoon is van een populaire programmamaker van de Nederlandse televisie. Hij woont met zijn ouders in de ‘netste wijk’ van Amsterdam, namelijk Oud-Zuid. David heeft 3 jaar geleden zijn middelbare school afgerond. Rond die tijd heeft hij ook Naomi leren kennen, zijn vriendin waar hij inmiddels al jaren verkering mee heeft. David zit met een groot probleem; hij weet niet wie hij nou is en wat hij nou wil met zijn toekomst.

 

Meneer Samuels

Meneer Samuels is de vader van David. Deze man vindt zichzelf erg goed, dit heeft te maken met het feit dat hij de programmamaker is van ‘het enige normale programma op de Nederlandse televisie.’ Meneer Samuels is een zeer intelligente, zakelijke man die graag wil dat zijn zoon eindelijk een opleiding gaat kiezen. Zijn zoon David heeft andere prioriteiten.

 

Mevrouw Samuels

Mevrouw Samuels is de moeder van David. Ze woont met haar man en zoon in de meest beschaafde wijk van Amsterdam. De wijk met; ‘Alleen maar nette mensen’ zoals ze het zelf noemt. Mevrouw Samuels is een erg gezellige vrouw die toch intelligent is. Ook zij wil graag dat David een keuze gaat maken op het gebied van zijn studie.

 

 

 

Naomi

Naomi is de (ex)vriendin van David. Net als David is ze erg net, lief en beschaafd en past daarom helemaal bij de familie Samuels. Er is één probleem, David vindt haar niet spannend. Hoe erg ze ook haar best doet, David wil graag op zoek naar een andere (donkere) vriendin. Daarom laat ze hem in de steek en gaat ze er met een vriend van door.

 

Rowanda

Rowanda is de nieuwe vriendin van David. Ze komt uit een Surinaamse familie, waar David dus totaal niet tussenpast. Rowanda is een vorse negerin met rondingen; precies de vrouw waar hij naar op zoek was. Maar er is één ding; ze houdt niet van liegmannen. Dit blijkt David wel te zijn.

 

Ryan

Ryan is de neef van Rowanda. Ryan blijkt een aardige jongen die helaas wel slechte bedoelingen heeft. Hij zorgt er namelijk voor dat David andere vrouwen versiert terwijl hij met Rowanda heeft. Dit maakt Rowanda erg kwaad, waardoor het contact snel verbroken wordt.

 

Daan

Daan is/was de beste vriend van David. Tenminste toen hij nog met Naomi had. Op het moment dat hij Naomi in de steek laat en er voor kiest met negerinnen verder te gaan dwaalt de vriendschap steeds verder af.

 

Dokter Bornstein

Dokter Bornstein is de door de vader & moeder Samuels ingestelde dokter waarmee David moet praten. Ze hopen dat David op deze manier tot een beslissing komt op het gebied van studies. David gaat wel praten met dokter Bornstein, maar tot een goede keuze komt hij niet.

Tijd & Plaats:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd.  Om precies te zijn in de maanden februari, maart en april.  Dit merk je aan de manier van praten. Er wordt bijvoorbeeld verteld over po’s, computers en MSN. Als je goed nadenkt, kun je ook uit het verhaal halen dat het zich afspeelt in 2007. Bijvoorbeeld; Er wordt verteld dat Willem-Alexander in 1967 is geboren en is dus in 2007 veertig jaar.

Het verhaal vindt plaats in Amsterdam. Op een gegeven moment gaat David naar Tenessee, maar deze vakantie duurt niet lang. In Amsterdam komt David in verschillende wijken. Zo woont hij in Oud-Zuid, een erg nette wijk. Maar hij komt ook in de Bijlmer, een wijk waar vooral donkere mensen wonen.

Schrijfstijl:
Ik vind dat het boek een beetje met een racistische ondertoon geschreven is. Het gaat continu over het verschil tussen zwart & blank, Marokkanen & Hollanders, Negerinnen & Antillianen en ga zo maar door. Dit vind ik een beetje vreemd. Voor de rest is het boek makkelijk te lezen en dus goed geschreven. Om een voorbeeld te noemen:

“‘goeie sfeer hier’, zei Daan. ‘goeie sfeer.’ Hij zei altijd: ‘goeie sfeer hier.’ En daarna nog een keer: ‘goeie sfeer.’ Hij zei het ook als er een begrafenisstoet voorbij komt. Dan is het bedoeld als grap. “

Vertelwijze:
Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-vertelperspectief. Dat is dus uit de ogen van de hoofdpersoon David. Dit kun je merken door zijn beschreven gedachten. Je leest namelijk continu; ‘ik dacht’, ‘ik zei’ en ‘ik vond’.

Thema & motieven:
Het thema van het verhaal is vooral het probleem van David dat hij niet weet bij welk volk hij nou eigenlijk hoort. Hij ziet eruit als een Marokkaan, voelt zich een neger maar is toch echt een Joodse Nederlander. Het uitvogelen van dit probleem blijkt erg lastig.

Ook speelt het een belangrijke rol dat David niet weet wat hij nou met zijn toekomst wil. Iedereen van zijn leeftijd is al aan het studeren maar David weet nog steeds niet wat hij nou leuk vind en goed kan. Al deze problemen bij elkaar op geteld zorgen voor een hoop lastige maar toch leuke situaties.

Auteur:
‘Alleen maar nette mensen’ is geschreven door Robert Vuijsje. Robert werd in 1970 geboren te Amsterdam. Hij is een schrijver /journalist van Joodse afkomst. Hij heeft o.a. voor verschillende week & dagbladen geschreven. En hij heeft natuurlijk verschillende boeken geproduceerd. Bijvoorbeeld; ‘King Klashorst’,  ‘In het wild’ en ‘Beste vriend’. Inmiddels is hij 44 jaar.

Mening:
Ik vind het boek op een wat vreemde racistische manier geschreven, maar omdat het voor mij goed te lezen was, vond ik het toch een prettig boek. Ik had geen last van moeilijk taalgebruik of lastige verwijzingen wat mij wel beviel. Ik raad het boek niet aan anderen aan omdat het mij eerlijk gezegd een beetje tegenviel. Door de alleen maar positieve recensies had ik erg hoge verwachtingen, waar het boek helaas niet aan voldeed. Ik had het verhaal namelijk erg grappig verwacht, maar ik heb niet één keer gelachen. Dit viel mij een beetje tegen. Wat ik ook erg gek vond, was dat de film erg veel verschilde met het boek. Er kwamen namelijk  hele andere personages in voor.

Mijn conclusie is dat het een goed en makkelijk geschreven boek is, helaas met niet heel veel humor. Daarom raad ik het anderen niet aan. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.