Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2455 woorden
  • 9 maart 2013
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5
68 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
286
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Uil (2009 Winnaar) , Libris Literatuur Prijs (2009 Genomineerd) , De Inktaap (2010 Winnaar)

Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. …

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elit…

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie?
En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn?
Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

 
Titel: Alleen maar nette mensen
Schrijver: Robert Vuijsje
1e druk: 2008
 
 
1.    Waarom heb ik het boek gekozen?
 
Ik heb dit boek gekozen omdat het me wel aansprak. Ik had niet echt een goed beeld van waar het boek over zou gaan dus het leek me juist wel leuk om dit boek te lezen. Het werd me in de bibliotheek aangeraden omdat het een best populair boek is. Hij vroeg me eerst van wat voor boeken ik hou en hij kwam uiteindelijk met dit boek.
 
2.    Voorkant van het boek
 
Ik denk dat op de voorkant Oud-Zuid is afgebeeld, daar woont hij. Hier speelt ook veel van het verhaal af.
3.    Titelverklaring
 
Ik denk dat het boek “alleen maar nette mensen” heet omdat in Oud-Zuid alleen maar nette mensen wonen die een keurig zijn en een studie of een goeie baan hebben. Er wonen ook geen allochtonen of Marokkanen. Maar het is ook wel grappig want het boek is helemaal niet “netjes”, het gaat over misbruik maken van meisjes en dat is niet erg netjes vind ik.

4.    Korte samenvatting
Het verhaal gaat over David, hij is 21 jaar en Joods maar ziet er Marokkaans uit. Ze wonen in Amsterdam in een dure wijk. David heeft zijn gymnasium opleiding afgerond 3 jaar geleden en heeft daar ook zijn vriendin Naomi ontmoet. Zijn vrienden Bas, Daan, Esther en Annet volgen nu een studie, David zelf zoekt een baan.  Het afgelopen jaar gaat zijn relatie ook niet goed. Hij ontmoet een negerin Rowanda, zij profiteert van het rijke leventje van David omdat hij alles voor haar moet betalen.  Hij merkt wel dat hij in een Surinaams gezin terecht is gekomen want de familie van Rowanda bemoeit zich overal mee. Beide families ontmoeten elkaar, ze vinden dat ze niet bij elkaar passen. David gaat uit met zijn neef, versierd een Antilliaans meisje waardoor Rowanda een scène maakt en vertrekt. Later heeft David nog veel Afrikaanse vriendinnen gehad maar dat was allemaal niks omdat hij zich niet thuis voelde, de ene keer was ze te Nederlands en zo ga je maar verder. Ondertussen proberen David en Naomi dichter bij elkaar te komen door de kerst samen te vieren maar ze kwamen niet veel verder. Naomi komt erachter met hoeveel meisjes hij seks heeft gehad terwijl hij een vriendin had. Hij gaat verder met Afrikaanse meisjes te versieren maar dat pakt verkeerd uit want hij komt o.a. in een ziekenhuis terecht. Naomi blijft lief tegen hem doen. Van Bas hort hij dat er in Amerika wel leuke negerinnen rond lopen en besluit er heen te gaan om goed na te kunnen denken maar tegen Bas zegt hij dat hij op seksvakantie gaat. Hij ontdekt daar dat hij heel veel foute dingen heeft gedaan met meisjes en schaamt zich daarvoor. Hij wil terug en verder met Naomi maar als hij het vliegtuig terug neemt en op MSN met Bas praat vertelt Bas dat Naomi en Daan nu een stel zijn. Dat komt hard aan voor David.  Naomi vindt het jammer voor hem maar ze wil verder met haar leven. Hij vindt dat heel Nederland hem niet mag en wil Marokkaan worden.  In de Albert Heijn ontmoet hij Naima waar hij verder mee gaat. Ze is aardig maar hij moet wel wat rituelen afwerken eerder hij bij haar thuis mag komen.
 

 
5.    Genre
Psychologische roman.
 
6.    Thema en bedoeling
Het onderwerp van het boek is misbruik, relaties, buitenlanders. Het heeft een beetje van alles wat omdat het over meerdere dingen gaat. Maar het is hoofdonderwerp is meer “misbruik” omdat het verhaal heel erg veel over seks met meisjes/vrouwen gaat. Ik denk dat het de bedoeling is dat je inziet dat het fout is om meisjes te gebruiken voor seks. Dat is het ook, maar het is best moeilijk om als jongen dit in te zien. (denk ik) David moet inzien dat het niet belangrijk is met wat voor soort meisje je hebt maar dat het belangrijk is dat je van haar houd. Ik denk dat de schrijver dit wil laten zien.
 
7.    Hoofdpersonen, karakter, relaties en verandering van karakter
David is de hoofdpersoon, hij voelt zich nergens thuis. Ik vind het best lastig om te zeggen wat Davids karakter is omdat het heel erg wisselt. De ene keer is hij lief en teder en het andere moment lijkt het alsof hij geen hart heeft. Ik snap wel dat hij ergens bij wil horen en ik snap ook dat het vervelend is om zo gediscrimineerd te worden, je voelt je dan echt buitengesloten en het lijkt dan alsof niemand van je houd ook al is dat misschien niet zo. Maar je gaat daardoor wel alles eraan doen om ergens bij te horen. Ik vind het wel jammer dat hij in het begin van het verhaal een lieve jongen is en dat hij respect heeft voor de vrouw maar dat hij later vrouwen gaat misbruiken en het doet voor seks en veel vreemdgaat. Hij krijgt ook steeds een groter ego.
David is beste vrienden met Bas, maar is ook bevriend met Daan, Esther en Annet. Hij heeft een vriendin Naomi. Ze zijn heel goed bevriend met zijn allen maar David voelt dat niet echt zo, hij voelt zich buitengesloten omdat iedereen zo succesvol is. Zijn relatie met Bas is heel sterk, hij deelt alles met hem. Tot vergelijkeins van Naomi, hij voelt zich steeds minder tot haar aangetrokken en ze sturen wel steeds lieve berichtjes naar elkaar maar er is geen spanning meer.
Er is een grotere verandering van karakter bij David, eerst is hij lief en teder en geeft veel om iedereen. Maar later heeft hij geen respect meer vrouwen en zijn ego wordt steeds groter.
 
 
 
8.    Tijd (verstrekking), verloop van tijd en soort einde
Het verhaal begint in Februari en het eindigt in april dus het verhaal speelt zich af in 3 maanden in een chronologische volgorde. Het e-mailadres van Naomi is Naomi86 dus is ze 21 jaar. In het laatste verhaal wordt verteld dat de koningin en kroonprins in Amsterdam optreden maar dat is in 2007. Dus het verhaal speelt zich af in 2007.
 
9.    Plaats van het verhaal
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, David woont daar. David gaat ook op seksvakantie in Amerika. Hij is ook in bepaalde wijken geweest in Amsterdam, o.a. Oud-Zuid en Bijlmer.
 
10.                     Eigen mening
Het boek heeft me heel erg veel laten lachen, vooral toen David en een negerin kennis maken. Het is heel lachwekkend omdat het zo’n typische negerin is. Er waren ook momenten dat ik me schaamde, omdat David dan zegt hoe discriminerend Nederland nou eigenlijk is. Het was minder leuk om te lezen hoe David over seks dacht, het kwam over alsof meisjes gewoon maar een speeltje zijn zonder gevoelens, dat vond ik wel harteloos. Ik vond het wel leuk om te lezen hoe veel eigenlijk het Nederlandse gezin en het Afrikaanse gezin verschillen. Het Nederlandse gezin is gewend aan luxe, een grote bedekte tafel enzovoort maar het Afrikaanse gezin daar in tegen is dat juist niet gewend. Zij zijn gewend te eten voor de tv op de bank en ondertussen verder te gaan met waar ze mee bezig waren. Dat is wel een groot verschil en het is leuk om dat in te zien. Ik vind het ook wel zielig voor David omdat hij zich nergens thuis voelt, niet bij Nederlanders, niet bij Afrikanen, nergens dus.
 
11.   Verwerkingsopdrachten (Categorie 1,2 en 3)
Categorie 1:
3.         Wat kun je volgens jou van dit boek leren? Leg dat duidelijk uit met voorbeelden.
(minstens 20 regels)


Je kunt veel van dit boek leren. Je ziet bijvoorbeeld in dat meisjes geen speelgoed zijn en dat je er respect voor moet hebben, dit zie je omdat David dat inziet als hij naar Amerika gaat. Hij vindt dan in wat hij die meisjes aan heeft gedaan en hoe respectloos dat was. Hij ziet dit in omdat hij in Amerika naar een hoerentent gaat en ziet hoe andere mannen met meisjes/vrouwen bezig zijn en schaamt zich dan er. Hij weet dan ook dat hij een prima leven heeft en dat hij van Naomi houdt. Je moet het beste van het leven, ook al ben je arm of rijk. Het maakt niet uit, als je maar geniet en accepteert wat je hebt. Je moet niet denken dat je nergens bij hoort, zoals David die denkt nergens bij te horen. De mogelijkheid bestaat ook om je aan te passen aan de cultuur waar jij bij hoort. David ontmoet een Marokkaans meisje en past zich aan, hij moet eerst allemaal rituelen doen wil hij erbij horen. Zo zie je maar dat je soms hard je best moet doen om te presteren en te doen wat je wilt doen. De wereld is hard en je moet ervoor vechten, David deed dat aan het begin niet, dan merk je wel dat je wel moet vechten om een leuk leven te kunnen lijden. Ik vind dat het boek je wilt laten zien dat de wereld veel verschillende culturen heeft en dat je dat moet accepteren. Je moet andere culturen accepteren als in de manier van hoe zij leven. Dat is belangrijk, anders schop je het niet ver. Dit zie je doordat de familie van David op bezoek gaat bij de familie van een negerin. Zij zien dat het leven veel verschillende punten heeft en dat niet iedereen hetzelfde is. Ieder mens heeft andere normen en waarden en het is belangrijk dat je dat inziet. De familie van David vind het raar dat de andere familie geen luxe hebben omdat ze dat zelf gewend zijn maar niet iedereen is rijk. Het is wel goed dat de familie van David het accepteert, ze vinden het raar maar ze doen niet anders dan eerst.
 
Categorie 2:
3          Laat twee hoofdpersonen uit het boek met elkaar corresponderen. Schrijf minstens drie brieven.
Hee Naomi,
Ik snap dat je verder wilt met je leven maar ik hou van je. We pasten zo goed bij elkaar. Oké, onze relatie ging niet helemaal lekker. De spanning was eraf en er gebeurde niet veel maar daar kunnen we toch aan werken? Ik vind het niet leuk dat je met een vriend van me verder gaat terwijl je weet dat ik van je hou en dat ik naar Amerika ging om na te denken. Ik snap dat ik er een puinhoop van heb gemaakt en dat ik jou nooit had achter moeten laten maar het spijt me.
Wil je alsjeblieft bij me terugkomen?
 
Xx. David
 
Hee David,
 
Het spijt me dat ik je pijn doe dat ik nu met Daan ga maar het is beter zo. We waren niet voor elkaar bestemd en dat weet jij ook. Ik hou ook nog van jou maar niet meer op die manier. Het is niet voldoende om sorry te zeggen en voor mijn deur te staan en me te bellen. Ik trok het gewoon niet meer dat jij mij pijn deed. Je ging met anderen naar bed, dat heb ik lang geaccepteerd maar de maat zich op een gegeven moment gewoon vol. Ik wil wel vrienden blijven maar dat blijft erbij. Ik kan gewoon niet bij je terugkomen, dat doet te veel zeer. Ik kan je dat voorlopig niet vergeven, het spijt me. Ik ben ook heel gelukkig met Daan.
Het spijt me David.
 
Gr. Naomi
 
Hee Naomi,
 
Ik snap dat je gelukkig ben met Daan maar ik ben veranderd Naomi. Ik ben echt veranderd. Ik heb altijd van je gehouden maar dat is niet genoeg en dat weet ik. Ik heb je veel zeer gedaan en dat spijt me vreselijk. Ik heb nu ook een vriendin, ze is Marokkaans. Ik moest hard werken om daar in de familie te mogen, allerlei rituelen maar het was het waard. Ik zou haar niet zoveel pijn willen doen dan dat ik jou heb gedaan. Ik hoop dat we weer vrienden kunnen worden. Wil je me een keertje bellen als je daaraan toe bent?
 
Xx. David
 
 
Categorie 3:
1          Zoek in de bibliotheek/ op internet  een recensie over het boek. Schrijf bij de recensie een kort commentaar waarin je op de volgende vragen antwoordt: Wat vindt de recensent van het boek? Waarom vindt hij/zij dat? Wat is jouw mening in vergelijking met die van de recensent?
Ik vond het boek “alleen maar nette mensen”  een heel goed boek. Vooral omdat het boek de zwakke en sterke punten van het leven aanduidt. Ik vind dat zelf ook een van de belangrijkste dingen in het leven. Ik vind het zeer deprimerend wat David al die onschuldige vrouwen iets aandoet. Misschien willen ze het zelf wel maar alsnog is dat heel respectloos. Onacceptabel gewoon! Een van de ergste dingen vind ik als je een meisje zoiets aandoet. Ik vind het zeer spijtig om te lezen dat David zich nergens thuis voelt en dat snap ik wel als iedereen je discrimineert en je uitscheld voor Marokkaan. Maar het leven is hard dus het is wel goed dat hij zich aanpast en kijkt waar hij wel thuishoort. Ik vind apart dat David naar Amerika gaat, dat gebeurd veel de laatste tijd en ook in de echte wereld. Het is wel fijn voor hem dat David erachter kwam dat hij zijn leven moet accepteren en niet te hoge eisen moet stellen en dat hij het altijd goed heeft gehad, het is wel zeer spijtig dat David terug komt en Naomi heeft een ander.

Ik ben het helemaal met de schrijver van deze recensie eens. Vooral dat het niet goed is om vrouwen zo te behandelen, gelukkig zag David dat ook in. Ik begrijp wel dat hij naar Amerika gaat, hij wil rustig kunnen nadenken en wil dat niet iedereen op zijn lip zit, maar Amerika is misschien ook wel een beetje overdreven. Ik begrijp volkomen dat David zich aanpast aan een andere cultuur omdat hij denkt dat hij daar wel thuis hoort maar hij laat zich beïnvloeden door de mening van zijn omgeving. Als je denkt ergens bij te horen moet je je best doen en niet opgeven. Ik vind het ook zeer spijtig dat Naomi zoiets doet maar ik snap ook wel dat ze verder wil met haar leven.

REACTIES

H.

H.

kaulo pauper slecht 4.5 toch afgerond een 5 maar doet er niet toe

8 jaar geleden

D.

D.

oepsie!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje"