Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

'Alleen maar nette mensen' - Robert Vuijsje
Creatieve opdracht; puzzel

David
David Samuels is de 21-jarige zoon van een populaire programmamaker van de Nederlandse televisie. Hij woont met zijn ouders in Oud-Zuid, een wijk in Amsterdam. Ze behoren tot de intelligenten van de maatschappij. David heeft 3 jaar geleden zijn middelbare school beëindigd. Daar heeft hij ook Naomi leren kennen, een aardig meisje waarmee hij reeds jaren een verkering mee heeft en het enig meisje waarmee hij seks heeft gehad. David zijn vrienden zijn Bas en Daan, met hun andere klasgenoten en vriendinnen Esther en Annet. Ze zijn allen reeds begonnen met hogere studies, maar David daarentegen is zoekend naar de zin van het leven. Het afgelopen jaar is de relatie met Naomi verslechtert en dat heeft hem ook sterk beïnvloed.
Dokter Borstein
Dokter Borstein is door de ouders van David in het leven geroepen om met David te praten over zijn situatie. Davids ouders zijn erg bezorgd om hem en ze dwingen hem eigenlijk om therapeutische gesprekken te voeren met de dokter. Een met opzet gemiste afspraak komt niet eenmalig voor bij David, tot de ergernis van zijn ouders. De gesprekken gaan meestal over het leven in het algemeen, over David zijn situaties, zijn tegenslagen, zijn interesses en zijn zoektocht naar de intellectuele negerin.
Naomi
Het schoolvriendinnetje van David. Ze zaten vroeger in dezelfde klas. Ze blijft hem op een of andere manier trouw en stuurt hem vaak lieve sms’jes, terwijl hij daarentegen negerinnen bezoekt. Hij antwoordt soms ook niet op haar sms’en. Naomi en David hebben nogal een lastige relatie; David vergeet Naomi op bepaalde momenten geheel. De bron van problemen in hun relatie is grotendeels Davids zoektocht naar de intellectuele negerin en de talrijke bezoeken die hij bij vele van zijn potentiële kandidaten brengt. In het boek komt een welbepaalde scène terug (flashback). Hierin bevinden Naomi en David zich voor kerstavond in een hotelkamer; ze nemen samen een bad, maar verder komt er geen actie, de seksuele prestaties blijven algeheel uit, tot grote verdriet van Naomi.

Rowanda
Rowanda is degene die op een bepaald moment het meest in aanmerking komt voor dé intellectuele negerin. Hij noemt haar in zijn dagboek de vrouw met de dikke gouden Sherida-ketting rond haar hals en haar naam op haar gouden tanden. Niettemin lijkt ze intellectueel. De negerin Rowanda is vrij flink geschapen. Ze is ook heel donker, heeft grote borsten en een breed achterwerk. Ook heeft ze de maat 95 F BH-cup. David moet haar nieuwe BH betalen als hij wat met haar wil doen. Zo moet hij ook andere eisen inwilligen, zoals bv de knipbeurt bij de kapper vergoeden. Op die manier profiteert Rowanda echt van de rijke David. Rowanda heeft zelf een Surinaams gezin; een broer en een moeder die zich overal mee bemoeien, ook als David eens op bezoek komt voor een eerste keer. Rowanda’s broertjes en neven houden er een zekere dubbele moraal op na: ze hebben immers allemaal vriendinnen/vrouwen, maar ze playen alsnog met andere vrouwen en vertellen zelfs verhalen aan elkander.
Ryan

Ryan is niet zozeer een belangrijk personage, maar toch beïnvloedt hij het verhaal in zekere mate.
Ryan is het neefje van Rowanda. Na elkaar wat te hebben leren kennen, besluiten ze met David naar een disco te gaan. Daar begint David, die niet weet van ophouden, weer een negerin te verleiden. En op datzelfde moment komt Rowanda binnen. Ze wordt erg woedend en slaat hem even later buiten knock-out. Ze wil hem nooit meer zien. Later in het boek blijkt dit mogelijk een complot te zijn geweest, aangezien Rowanda hen zomaar liet uitgaan, en ze juist dezelfde avond naar dezelfde disco ging. De kans bestaat dus dat een van de families een hechte relatie heeft willen verhinderen.
Een tijdje later gaat David met Ryan shoppen. Tijdens hun tocht komen ze een zwart vrouwtje tegen dat Ryan van vroeger blijkt te kennen. Ryan maakt vlug een afspraak bij haar in de kelder van haar appartement om een beurt te krijgen. David komt ook aan bod. Maar even later krijgt hij veel spijt en schaamt hij zich mateloos.

Memphis
Na maanden niksen, beslist David op vakantie te gaan; hij wil naar Amerika. Officieel is het een vakantie om even te rusten en te bezinnen, maar tegen zijn vrienden zegt hij hoe het werkelijk zit: hij gaat op seksvakantie naar Amerika, omdat daar een grotere kans is om zijn intellectuele negerin te vinden.

Rosalyn
Eens in Amerika aangekomen, amuseert David zich spontaan. Op een dag zit hij in een internetcafé. Hij chat met zijn vriend Bas via msn. Zijn pc komt vast te zitten en hij ergert zich sterk. Maar dan schiet een oudere zwarte vrouw hem te hulp. Rosalyn is blijkbaar een lerares op de universiteit. Ze leren elkaar beter kennen en even later bezoeken ze tal van musea en praten ze veel over literatuur en cultuur. David beseft dat hij zijn intellectuele negerin uiteindelijk toch bereikt heeft. Opgewekt belt hij naar dokter Borstein om het goede nieuws te melden, maar met gemengde gevoelens. Hij heeft de intellectuele negerin immers gevonden, maar die blijkt even goed te zijn als een gewone blanke intellectuele. Dus eigenlijk kan hij evengoed bij Naomi blijven. Zo besluit hij het vliegtuig terug naar Nederland te nemen. Na aankomst in zijn thuisland, krijgt hij een paar dagen later van zijn vriend Bas het slechte nieuws dat Naomi met zijn vriend Daan een relatie heeft. Ontgoocheld belt David naar Naomi, maar deze blijkt niet langer met hem te willen praten; ze is de ingewikkelde relatie van hen beu en wil verder met haar leven. Vervolgens gaat David op bezoek bij Naomi thuis. Maar daar wordt duidelijk dat hij nu wel degelijk ongewenst is, want Naomi’s moeder weigert hem een tweede keer de deur te openen.


En zo eindigt de zoektocht en ook meteen het verhaal van David, die met een hoog gehalte ontgoocheling achterblijft zonder Naomi en zonder zijn intellectuele negerin. Het is heus geen happy end voor hem, maar hij heeft zijn lesje nu wel geleerd.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.