B;
Ik heb het boek; afscheidsbrief gekozen, omdat de voorkant er wel mooi en bijzonder uitzag. Ik ging toen eerst de achterkant lezen en ik begreep niet echt waar het over ging en ik was toen heel erg benieuwd wat er met dat meisje gebeurd was.
En ik dacht dat boek moet ik lezen.
C;
Samenvatting:

Anicke en Marit leerden elkaar kennen toen ze naar de middelbare school gingen. De eerste dag kende ze allebei nog niemand van elkaar. Totdat ze met elkaar begonnen te praten. Na een paar dagen waren Marit en Anicke al elkaars beste vriendinnen. Ze hebben samen veel meegemaakt ze zijn verliefd geweest, ze zijn ook wel eens jaloers op elkaar geweest. Ze hebben 5 jaar bij elkaar in de klas gezeten van VWO 1 tot VWO 5, maar toen kwam er plots een einde aan. Anicke voelde zich steeds vaker ziek, vroeger was ze nooit ziek. Anicke was ook een paar keer flauwgevallen en toen wou ze graag weten wat er aan de hand was. Ze ging samen met haar moeder naar de dokter toe. Het bleek niet zo goed met haar te gaan ze moest een tijdje thuisblijven. Toen ze eenmaal een tijdje thuis was moest ze naar het ziekenhuis en werd ze onderzocht. De dokter kwam met het nieuws dat Anicke ene hersentumor had. Toen Marit dat hoorde schrok ze heel erg, Marit hield al het schoolwerk voor haar bij en ging zo vaak mogelijk naar het ziekenhuis. Anicke moest geopereerd worden aan haar hersentumor. Eigenlijk was Marit best wel bang, ze was bang om haar beste vriendin te verliezen. Een tijdje na de operatie kregen ze de uitslag, ze hadden bijna alles weggehaald maar net niet allemaal. Anicke moest bestraald worden en kreeg een chemo kuur. Anicke kon er niet zo goed tegen en haar haar begon uit te vallen. Anicke wou toch naar school, ze ging met ene mutsje op naar school. Maar na een tijdje ging het niet meer ze had de puf niet meer om naar school te gaan. Dus voortaan bleef Anicke weer thuis, Marit kwam weer elke dag langs met haar huiswerk. Tot dat het op een gegeven moment niet zoveel zin meer had, Anicke sliep toch als Marit langskwam. Dat kwam omdat Anicke steeds zieker werd door de kanker. Op een dag belde de moeder van Anicke Marit op en vertelde ze haar dat Anicke in coma was lag. Na een tijdje was Anicke overleden en was Marit dus haar beste vriendin kwijt. Marit vond het vreselijk dat Anicke er nu niet meer was, ze wou verder met leven en het met rust laten. Maar de moeder van Anicke bleef haar maar bellen en contact houden met Marit en de rest van haar vrienden. Marit kon daar niet meer tegen. Daarom vond de moeder van Marit het beter dat Marit ene brief schreef naar de moeder van Anicke.
E;
Onderwerp;

Het onderwerp van het verhaal spreekt me wel aan ,want ik vind het hele boeiend om er dingen over te horen. Ik ben door het verhaal wel aan het denken gezet, want zoals je in het boek ook hebt gelezen kan je leven zo voorbij zijn door kanker. Ik heb ook wel eerder iets gelezen over kanker maar dit verhaal vond ik wel mooier ,want er worden allemaal ander dingen bij verteld.
Gebeurtenissen;
Ik vind dat het verhaal wel genoeg gebeurtenissen bevat ,omdat als je een stukje erin hebt gelezen eigenlijk gewoon in 1 keer uit wil lezen. In het verhaal gaat het meer om gedachten en gevoelens van een persoon. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig ,omdat Bobje Goudsmit dit zelf had meegemaakt en door dat verhaal dit boek is gaan schrijven.
Personages;
Ik kan me wel een beetje verplaatsen in de gedachten van Marit ,omdat ik zelf ook mensen ken die aan kanker zijn overleden. Ik zou niet op Anicke willen lijken omdat ik niet vroeg dood wil gaan. Ik zou ook niet graag op Marit willen lijken want het lijkt me wel moeilijk om je beste vrienden te verliezen terwijl je nog maar op d middelbare school zit.
Bouw;
Ik vind dat de bouw van het boek goed en logisch is en het verhaal vind ik ook spannend ,omdat je niet weet wat er met Anicke gaat gebeuren.
Het verhaal heeft ook een goed slot.
Taalgebruik;
Het verhaal is makkelijk te lezen ,omdat ze het heeft geschreven zoals de meeste tieners het graag willen lezen. Daardoor maakt ze het ook interessant en spannend om te lezen. Er zijn wel meerdere verhaallijnen maar dat heeft ze expres zo gedaan want van begin tot eind zijn er 6 jaar verstreken.

F;
Ik heb gekozen voor de opdracht met de 4 songteksten.

1. Take a look at me now - Phil Collins , Omdat die ook in het boek voorkomt.
2. Never Forget - Mariah Carey , Omdat Marit, Anicke nooit zal vergeten.
3. Gio – ik denk aan jou , Omdat Marit nog vaak denk aan de tijden toen Anicke nog leefde.
4. Tears in Heaven - Eric Clapton , omdat het gaat over iemand die graag bij een dierbaar iemand wil zijn.

G;
Bobje goudsmit:

Bobje goudsmit is geboren op 27 oktober 1951 in Leiden. Ze is een kinderboekenschrijfster en Lerares Nederlands. Bobje Goudsmit werd geboren in Leiden maar verhuisde na haar geboorte naar Zwolle. Ze volgde het Gymnasium in Zwolle. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Nijmegen en is werkzaam als lerares Nederlands sinds 1976. Ze heeft 4 kinderen , haar boeken gaan ook deels over haar eigen kinderen.
De titels Afscheidsbrief en Waanzinnig verliefd werden genomineerd door de Jonge Jury.
Bobje werd vroeger altijd 'Bobbeltje' genoemd door haar vader. Later werd het Bobje. Bobje schrijft al vanaf ze 5 jaar is. De eerste keer dat ze de macht van letters ontdekte, was toen haar moeder haar drie oudere zusjes aan het voorlezen was.
Als ze lief en braaf was geweest, mocht ze als vierde meeluisteren. Ze leerde hoe je het woord BOEK moest schrijven.
Ze ging meteen haar eerste boek maken: vier papiertjes die aan elkaar geniet waren. Op elke bladzijde maakte ze een tekening vol verhalen die ze zelf bedacht en een letter: B, O, E, K.
Haar moeder vond het kleutergeleuter en legde haar uit dat er achter letters woorden en zinnen verborgen waren, die allemaal samen een boek vormden.
Daarna heeft ze heel snel via schooltje spelen met haar oudere zussen zichzelf lezen geleerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.