Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1144 woorden
  • 6 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2001 Genomineerd) , Jonge Jury (2002 Genomineerd)

Boekcover Afscheidsbrief
Shadow
Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Afscheidsbrief
Auteur: Bobje Goudsmit
Uitgeverij: Holland
Plaats van uitgave: Haarlem
Jaar van uitgave: 1999

Informatie over de auteur:
Bobje is geboren op 27 oktober 1951 en heeft gymnasium gedaan in Zwolle. Ze schrijft al vanaf haar vijfde. Bobje heeft zich zelf lezen geleerd. Ze heeft 3 oudere zussen met wie ze schooltje speelde en zo al snel kon lezen.

Keuzeverantwoording:
De titel sprak mij aan en daarna heb ik de achterkant gelezen. Het leek me een heel mooi boek.
Op de voorkant zie je een meisje staan met een kaal hoofd. Op de achtergrond zie je een beetje rood en oranje door elkaar heen.

De verwachting die ik had was dat iemand een afscheidsbrief schrijft.

Genre:
Ik vind het een dramaboek, want er gaat een meisje dood aan kanker.

Titelverklaring:
De titel van het boek is afscheidsbrief en die wordt geschreven aan de moeder van Anick.

Hoofdpersonen:
De hoofdpersonen zijn Marit en Anicke. Ze kennen elkaar in het begin nog niet. Marit gaat naar de middelbare school en kent verder nog niemand. Dan komt ze Anicke tegen en worden ze de beste vriendinnen.
Marit is heel erg verlegen en heeft een bril
Anicke heeft een beugel, maar is niet zo verlegen.
Ze vinden het allebei eng om naar de middelbare school te gaan, totdat ze elkaar tegen komen in de fietsenstalling.

Ze maken een ontwikking door. De eerste ontwikkeling is de nieuwe school en de tweede ontwikkeling is dat Anicke kanker krijgt en ze daar allemaal mee moeten leren leven.

Marit’s moeder: kijkt niet naar Marit om. Ze houdt zich alleen bezig met haar werk
Anicke’s moeder: is het tegenovergestelde van Marit’s moeder. Ze heeft juist veel interesse in Anicke en ook in Marit.
Anicke’s broer: in het begin doet die een beetje raar tegen Marit maar later als Anicke kanker krijgt veranderd die en doet juist heel aardig.
De klasgenoten: ze zijn allemaal heel erg zorgzaam voor Anicke als ze horen dat ze kanker heeft. Ze komen dan juist voor haar op en er is niemand bij die raar doet.

Plaats:
Het verhaal speelt zich het meest af op school en in de huizen van Anicke en Marit.

Tijd:
Het verhaal kan nu afgespeeld zijn, want er komt wel vaker voor dat iemand kanker krijgt.
Het verhaal duurt ongeveer 4 tot 5 jaar. Want het begin is dat ze net op de middelbare school komen en dan aan het einde van het verhaal heeft Marit haar examen gehaald.

Het kan in de tijd van nu zijn geweest, want het komt wel vaker voor.
A: terug kijken op de herinneringen van Anicek.
B: dingen voor de begrafenis regelen.
C: hoe ze helemaal moeten leven met het feit dat ze kanker heeft.
D: dat de examens zijn geweest en dat ze zijn geslaagd. Anicke is dan al een hele tijd overleden.

Verhaal:
Het verhaal wordt verteld door de schrijver, maar ook door Marit zelf.
Het verhaal gaat over een meisje die kanker krijgt en daaraan overleidt.
De schrijfster maakt duidelijk dat kanker een erge ziekte is.
In het begin zijn het meisjes zoals alle anderen. Blij en de beste vriendinnen, maar later overleidt er 1 van de meisjes en zijn al die leuke tijden verdwenen.
Het verhaal gaat over een meisje die kanker krijgt en daaraan overlijdt.
Ik vond het een makkelijk verhaal, want het was heel erg duidelijk om te lezen.
Dit boek ik wel een aanrader. Het was een heel mooi boek om te lezen.
Het boek deed niet aan de verwachtingen, want ik dacht dat er een ander soort afscheidsbrief was. Ik had verwacht dat iemand het leven niet meer zag zitten en daardoor een afscheidsbrief schreef met de bedoeling zelfmoord. Dit boek ging wel over een afscheidsbrief, maar het ging over een meisje die niet meer naar de moeder van haar beste vriendin wilt. De moeder wilt haar blijven zien, maar kan ze niet. Ze komt dan niet over het verdriet heen.

Samenvatting:
Marit gaat naar de middelbare school, maar ze kent verder niemand. Als ze in de fietsenstalling komt, ontmoet ze Anicke. Anicke is ook net nieuw op de school en al gauw raken ze bevriend. Ze worden de beste vriendinnen en beleven hele leuke tijden samen. Anicke valt soms om niks flauw en ze voelt zich na een tijdje steeds zieker en laat zich controleren bij de dokter. Ze komt te horen dat ze kanker heeft. De tijden worden heel moeilijk, want Anicke gaat steeds verder achteruit. Ze wordt zo ziek, dat ze al kaal wordt. Ze kan overal plukken haar uit haar haar halen en soms valt er een pluk uit. Als ze dan helemaal geen haar meer heeft, maar kaal is, draagt ze een petje op naar school. Het petje is niet 1 van de leukste petjes, maar het is beter dan dat iedereen een kaal hoofd ziet. Ze komt de les een keer in en is er een andere leraar. Iedereen gaat op hun plaats zitten en Anicke ook met haar petje op. De leraar kijkt naar Anicke en zegt dat ze haar petje af moet doen. Anicke zegt daarop: nee! De leraar wordt boos en zegt dat ze nu haar petje af moet doen en weer zegt Anick: nee! Dan komt hij op haar aflopen en trekt het petje van haar hoofd af. Hij schrikt hartstikke erg en biedt snel zijn excuses aan. Ze vergeeft het wel, want de leraar kon ook niet van iets weten. De klasgenoten begonnen niet te lachen, want ze vinden het juist heel erg voor Anicke. De dagen gaan voorbij en Anicke is steeds vaker niet op school. Ze hoort van de dokter dat de kanker steeds erger wordt, maar ze heeft tegen Marit gezegd dat de kanker al bijna weg is. Ze krijgt allerlei medicijnen ervoor, maar beter wordt ze niet. Het gaat zo slecht met haar, dat ze niet lang meer te leven heeft. Als ze dan een dag niet op school komt en de klas hoort dat ze overleden is, begint Marit en nog een paar klasgenoten heel erg te huilen. De moeder van Anicke wilt Marit wel blijven zien, want zij was diegene die veel met haar dochter omging. Aan het einde van het schooljaar is iedereen geslaagd. Ze dachten allemaal dat als Anicke nog leefde, ze ook was geslaagd. Als Anicke al ongeveer 2 jaar overleden is, dan wordt Marit uitgenodigd om bij de moeder van Anicke te komen. Ze weet dat Anicke jarig was geweest en dat ze daarvoor moet komen. Ze wil niet komen, want dan kan ze het verdriet nooit een plekje geven. Ze besluit om een afscheidsbrief te maken en niet meer bij de moeder van Anicke komt. Ze schrijft dat Anicke al 2 jaar overleden is en dat ze dan niet meer wilt komen om haar verjaardag een beetje te vieren. Ze heeft nog veel verdriet en anders komt ze nooit over haar verdriet heen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit"