Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Titel: Afscheidsbrief.Auteur: Bobje Goudsmit

Geboren op 27 Oktober 1951

Schrijft vanaf haar vijfde levensjaar

Het vierde kind uit een gezin met zes kinderen

Middelbare school: Gymnasium Zwolle

Nederlands gestudeerd in Leiden en Nijmegen

Heeft 4 kinderen en een echtgenoot

Andere boeken van haar zijn: Gabbers, Geen verbinding, Shoe Sjanah en

de spinnenvrouw, Skeelers.Genre: Psychologische roman.Gebeurtenissen:

Marit krijgt een uitnodiging om op 20 Augustus op de verjaardag van haar beste vriendin Anicke te komen. Anicke is al twee jaar overleden maar haar moeder wil nog elk jaar haar verjaardag vieren.Marit wil niet gaan. Marit haar moeder vindt dat ze een brief naar Hanna moet schrijven om daarin uit te leggen waarom ze niet komen wil. Ze besluit om de brief naar Anicke zelf te schrijven. In de brief wordt Anickes leven beschreven vanaf dat Marit haar op de middelbare school ontmoette tot Marit haar eindexamen.

Marit en Anicke kennen elkaar vanaf de brugklas. Ze werden als snel goede vriendinnen. Na een poosje begint Anicke zich wat vreemder te gedragen. Ze is heel snel geëmotioneerd en er vaak niet helemaal bij met haar gedachten als er tegen haar word gepraat.

Toen Anicke voor het eerst ongesteld werd mocht ze van haar moeder nieuwe kleren, een cd en een armbandje uitzoeken. Anicke wou dat Marit meeging naar de stad, dus gingen ze met ze’n drieën.

Na een poosje winkelen werd Anicke moe en voelde zich niet zo lekker. Ze besloten om ergens even uit te rusten en wat drinken te bestellen. Maar Anicke bleef zich raar voelen en viel flauw. Hanna dacht dat het niets voorstelde, ze dacht dat het kwam omdat Anicke voor het eerst ongesteld was.

Anicke begon na die ene keer steeds vaker flauw te vallen. Na een tijdje besloot Hanna om even met Anicke naar de huisarts te gaan. De huisarts verwees hun door naar het ziekenhuis, hij dacht dat er iets mis was met Anicke.

Anicke moest in het ziekenhuis veel onderzoeken ondergaan. Uiteindelijk kreeg ze de uitslag: Het bleek dat ze een hersentumor had en moest geopereerd worden. Iedereen reageerde geschokt. Ze moest na de operatie ook nog worden bestraald en werd daardoor kaal. Anicke vond het verschrikkelijk maar liet het niet echt merken. Anicke denkt dat alles wel weer goed komt maar Marit denkt daar anders over. Marit maakt zich veel zorgen om haar.

Anicke blijft steeds vaker weg van school. Ze begon er slecht uit te zien en voelde zich ook steeds slechter. Later hoorde Marit, na haar overlijden dat haar hersentumor weer groeide.Anicke is er helemaal niet meer bij met haar gedachten en aar een tijdje raakt ze in coma. Ze had Marit niet verteld dat haar tumor groeide want ze was bang dat iedereen zich dan anders tegenover haar zou gedragen. Ze vond het fijn dat iedereen normaal deed en gewoon met haar bleven omgaan.

Naar vijf dagen overleed ze en werd gecremeerd. Marit mist haar heel erg. Marit vind weinig steun bij haar moeder. Haar moeder heeft het alleen maar druk met haar werk. Door Anickes ziekteperiode zijn Marit en haar moeder veel meer naar elkaar toegegroeid. Ze praten veel over Anicke en ook over Marit haar overleden vader.

Hanna heeft er veel moeite mee om Anickes dood te verwerken. Ze wil graag dat Marit langskomt op de verjaardag van Anicke. Marit vond het maar niets en wou wat afstand doen van Hanna en Anicke. Ze wou verder met haar leven en vroeger achter haar laten. Ze wou niet naar Anickes verjaardag gaan, ook al mist ze Anicke heel erg.Thema: Ongeneeslijk ziek zijn en het verwerken van de dood van een overleden

vriendin.Personen: Er zijn 2 hoofdpersonen in het verhaal.Marit is een onzeker en sociaal mens. Ze kan niet goed met haar moeder opschieten omdat die het te druk heeft met haar werk en geen interesse in haar dochter toont.Anicke is een vriendelijke en rustige meid en heeft opvallend spaniëlhaar. Ze overlijdt op ongeveer een leeftijd van 17 jaar aan een hersentumor.De bijpersonen zijn:Marits moeder is weduwe geworden toen Marit twee jaar was. Ze heeft het heel druk met haar werk en toont bijna geen interesse in Marit. Marit kan niet goed met haar overweg, maar door Anicke haar ziekteperiode kunnen ze nu later beter met elkaar praten. Marits moeder houdt veel van Marit en Marit van haar.Hanna is de moeder van Anicke. Hanna toont veel interesse in haar dochter. Ze wil altijd weten hoe het op school was. Na de dood van Anicke zet Hanna Marit onbewust onder druk.Jorn en Tim zijn de broers van Anicke. Marit is een beetje verliefd op Jorn. Jorn is 1 jaar ouder dan Marit.Younes is een jongen uit de klas van Anicke en Marit. Anicke is op Younes verliefd.Perspectief: Het verhaal is geschreven uit de ogen van Marit, maar het boek is in twee verschillende soorten vormen geschreven. Het ene deel zijn brieffragmenten en het andere deel zijn terugblikken naar de momenten die Marit samen met haar Anicke heeft beleefd. De brieffragmenten zijn geschreven in de ik-vorm en de terugblikken in de zij-vorm.Plaats: Het verhaal speelt zich af op school, het ziekenhuis en thuis bij Anicke of Marit.Begin: Het boek begint als Marit een brief krijgt van de moeder van haar overleden vriendin Anicke. Anickes moeder, Hanna, nodigt Marit uit om Anickes verjaardag te vieren. Marit heeft er geen zin in omdat Anicke al twee jaar dood is.Probleem en Afloop: Opeens begint Anicke sterk te vermageren en krijgt ze vaak epileptische aanvallen. Van de medicijnen die ze van de arts krijgt wordt ze heel erg dik. De tumor in haar hoofd begint weer te groeien. Ze zal niet meer beter worden.

Als Anicke in coma raakt belt Hanna Marit op om het te vertellen. Na vijf dagen overlijdt Anicke. Hanna wil naar het overlijden van Anicke graag contact houden met Marit, maar Marit kan het niet. Het is te moeilijk voor haar. Hanna zet Marit onbewust onder druk.

Toen de diploma-uitreiking van de middelbare school was, zat Hanna samen met Jorn, de broer van Anicke ook in de zaal, alsof Anicke haar diploma ook zou uitgereikt krijgen.

Aan het einde van de uitreiking stapt Younes, een jongen uit de klas van Marit en Anicke, het podium op. Hij vertelt over het overlijden van Anicke en speelt haar favoriete cd van Phil Collins.Titel: Afscheidsbrief.

Marit schrijft een brief aan haar overleden vriendin Anicke. Het is een afronding van een moeilijke periode in haar leven. Het betekent ook dat Marit afscheid neemt van de overleden vriendin en de moeder van haar overleden vriendin.Dit vond ik van het boek: Ik vond het een super mooi boek. Het is heel gevoelig en aangrijpend. Je gaat nu over veel meer dingen nadenken. Het is ook mooi verteld. Ik zou het echt iedereen aanraden om dit boek te lezen, echt Super!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik ken de pagina niet opslaan op de computer heel irritand !!! kunnen jullie dat verhelpen

16 jaar geleden

J.

J.

best goed alleen weet ik nog niet waar he tsig afspeeld(welke plaats)

greetz Jeroen

15 jaar geleden