Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Mening voorafDit boek zat bij de boektoppers die we op school konden bestellen.

Afscheidsbrief sprak me het meeste aan doordat er wat er op de achterkant stond. Het lijkt me een leuk boek maar als je naar de titel kijkt ook wel zielig.Leesverslag1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen, omdat de achterkant van het boek me wel aansprak, ze zaten bij de boektoppers en dit leek me het leukste boek en daarom ben ik het gaan lezen.

Ik vind het leuk om boeken te lezen waar erge dingen in gebeuren zoals kanker.

2. Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staatJe ziet een bank waarop anicke zit, 1 duidelijke foto en 2 schimmen van anicke3. Geef een titel verklaringAnicke overlijdt in de 5e klas, vanaf dat moment verandert alles voor marrit, haar beste vriendin. De moeder van anicke nodigt marit elk jaar weer uit om anicke haar verhaardag te vieren. Op een dag bedenkt ze zich, ze wil niet meer naar de verjaardag van anicke omdat ze er niet steeds aan herinnert wil worden. Ze bestluit dan om een lange brief naar anicke te schrijven om uit te leggen waarom ze niet meer op haar verjaardag wil komen. Vandaar de titel ‘Afscheidsbrief’.4. Tot welk genre hoort dit boekFictie5. Wat is het onderwerp van het boekAnicke en Marit zijn al beste vriendinnen vanaf de eerste dag op school. In de 5e klas overlijdt Anicke aan kanker. Marit haar wereld stort in. Haar moeder nodigt haar elk jaar weer uit om Anicke haar verjaardag te vieren, maar dat wil marit niet meer. Daarom wil ze graag een brief naar Anicke schrijven, en erin zetten dat ze niet meer op haar verjaardag wil komen om haar proberen te vergeten.6. Is het een interessant onderwerp?Ik vind het een heel interessant onderwerp, je komt meer over die ziekte te weten en ook hoe mensen zich op dat moment zelf voelen als ze kanker krijgen, hoe andere mensen reageren. En de gevoelens na de dood, dat is erg interessant om te lezen.

7. Wie waren de hoofdpersonen en vertel wat over ze-Anicke: In de eerste een klein, nogal tenger meisje met een beugel. Ze had dun, soort spaniëlhaar, zoals Marit het noemde, dat ze met één beweging achter haar oor deed.

Anicke heeft een oudere en een jongere broer, Jorn en Tim. Haar moeder heet Hanna. Haar vader komt bijna niet in het boek voor en zijn naam wordt ook niet genoemd.

Als Anicke ziek wordt veranderd ze erg. Niet alleen van buiten zoals haar kale hoofd, haar opgezwollen hoofd en haar witte gezicht, maar ook van binnen. Eerst was ze een vrolijk, energiek meisje maar ze raakt steeds meer in zichzelf gekeerd. Ook raakt ze steeds eerder geïrriteerd.

- Marit: Een verlegen meisje met een bril, later contactlenzen. Marit verandert net zoals de andere meisjes van haar leeftijd, maar andere veranderingen zoals bij Anicke gebeuren bij haar niet.

Marit’s vader is toen ze klein was overleden, dus woont ze alleen met haar moeder. Haar moeder is een echte zakenvrouw en is bijna nooit thuis. Marit heeft altijd het gevoel dat haar moeder niet naar haar luistert en alleen maar geïnteresseerd is in haar werk.

Als het met Anicke steeds slechter gaat hebben Marit en haar moeder hele goeie gesprekken waardoor ze naar elkaar toe groeien

-Bijpersonen:

Hanna: moeder van Anicke

Jorn: broer van Anicke

Younes: jongen uit de klas van Marit en Anicke. Anicke is verliefd op Younes. Hij is ook op haar, maar hij geeft het niet toe.8. Waar gaat het boek over in het kort?Marit en Anicke komen elkaar tegen op het schoolplein, ze hebben allebei nog niet een vriendinnetje. Vanaf die dag in het fietsenhok zijn ze onafscheidelijk. Het blijkt ook nog dat ze bij elkaar in de klas zitten!

Hun vriendschap eindigt als ze in de vijfde klas zitten, in dat jaar overlijdt Anicke.

In de jaren daarna stuurt Anickes moeder ieder jaar een uitnodiging om de verjaardag van Anicke te vieren. Marit wil dit jaar eigenlijk liever niet meer komen en besluit een lange brief te schrijven aan Anicke, waarin ze uitlegt waarom.9. Eigen meningIk vond het een heel mooi boek, ik denk de mooiste die ik ooit gelezen heb.

Het boek is anders verdeeld dan andere boeken en dat vind ik zo leuk. Het boek is zeg maar de brief. Je leest steeds stukjes brief die Marit aan Anicke schrijft en dan in die brief zet Marit dan: ‘weet je nog….’ En dan komen er flashbacks van bv de 2 klas.

Dat vond ik erg leuk omdat je dan gevoelens en werkelijkheid door elkaar heen mengt.

Het liedjes ‘Against all odds’ van Phil Collins past ook precies bij dit boek of eigenlijk bij Marit. Het was marit haar lievelings liedje.Verwerkingsopdrachten*mooiste moment: Als het liedje Against All Odds van Phil Collins op haar begrafenis wordt gedraait, Anickes lievelingslied. Het is indrukwekkend om te lezen hoe marit probeert haar tranen in te houden en het uiteindelijk toch niet lukt.*Leukste moment: Er zijn niet echt veel leuke momenten in het boek, het draait meer om de kanker van Anicke, maar in het begin van het boek wordt beschreven hoe de vriendschap is ontstaan en dat is ook wel leuk, gewoon in het fietsenhok.*Interessantste moment: Dat Anicke kanker heeft en haar hoofd kaal is. Ze zit dan in de klas bij een leraar die net nieuw is. Hij weet niet dat ze kanker heeft en dus weet hij ook niet waarom ze dat gekke mutsje draagt. Hij wordt heel boos op de hele klas en komt dan bij Anicke terecht en zegt dat ze dat mutsje afmoet doen, maar Anicke doet dat niet en dan wordt die leraar heel boos en haalt dan zelf dat mutsje van haar hoofd. Hij schrikt dan wel heel erg omdat hij ziet dat haar hoofd glanzend kaal is. Dat vond ik een heel interessant moment omdat me dat heel erg lijkt als je zelf dat meisje bent.*Engste moment: Dat Anicke al een paar keer flauw is gevallen en ze naar de dokter gaan. De dokter zegt dan dat Anicke kanker heeft en vanaf dat moment begint het boek best zielig te worden.*Opvallendste moment: Anicke durft niet aan marit te vertellen dat haar hersentumor erger is geworden. Ze had tegen marit gezegd dat de tumor al bijna weg was… Als ze in het ziekenhuis ligt komt Marit er pas achter dat het alleen maar veel erger is geworden.Wat kun je volgens jou van dit boek leren?Leren kun je volgens mij altijd wel van een boek. Je leert in dit boek hoe de gevoelens van andere mensen zijn na zo’n groot nieuws, zoals kanker.

Ook zie je in dit boek dingen die je zelf niet zou doen of misschien ook wel. Zoals dat Anicke niet zegt tegen marit dat de kanker alleen maar erger is geworden, gewoon om haar niet bang te maken.Gaat het boek over een onderwerp waar je wel eens over hebt nagedacht of iets over gelezen hebt?Ja, kanker of hersentumor komt eigenlijk best vaak voor. Je leest er dingen over je ziet dingen op tv. Je denkt er dan ook zelf wel over na, als ik het maar niet zal hebben en dat soort dingen.Samenvatting ‘afscheidsbrief’Marit krijgt een uitnodiging van Hanna (Anickes moeder) om de verjaardag van haar beste vriendin Anicke te vieren. Maar Anicke is al twee jaar dood.

Marit wil niet gaan. Ze besluit een brief te schrijven waarin ze uitlegt waarom ze niet wil komen. Er wordt beschreven hoe Anickes leven verliep vanaf dat Marit haar leerde kennen tot nu, bijna twee jaar na de dood van Anicke.

Marit en Anicke kennen elkaar al vanaf de brugklas. Al gauw werden ze dikke vriendinnen.

Na verloop van tijd begon Anicke zich steeds vreemder te gedragen. Ze was er vaak niet met haar gedachten bij en was ook sneller geëmotioneerd.

Toen Anicke en Marit bijvoorbeeld samen gingen shoppen, voelde Anicke zich plotseling niet zo lekker. Ze reageerde ook niet als iemand haar iets vroeg. Ze besloten ergens te gaan zitten, maar dat hielp niet. Ze viel plotseling flauw.

Hanna dacht dat het niks voorstelde. Ze dacht dat het kwam door Anickes eerste ongesteldheid. Lange tijd klaagde Anicke nergens meer over, ze dacht dat het bij die ene keer bleef.

Ze begon toch steeds vaker flauw te vallen. Uiteindelijk besloot Hanna om naar de huisarts te gaan. Hij verwees haar door naar het ziekenhuis, waar Anicke veel onderzoeken moest ondergaan. Ze bleek een hersentumor te hebben en moest geopereerd worden. Iedereen reageerde geschokt.

Ze moest ook nog eens bestraald worden en werd dus kaal. Dat vond ze echt verschrikkelijk. Toch blijft Anicke vrij kalm en blijft hopen, Marit daarentegen maakt zich zorgen.

Anicke bleef steeds vaker weg van school. Ze begon steeds slechter uit te zien en ging zich steeds zwakker voelen. Haar hersentumor groeide weer.

Marit voelde dat ze elke dag een stukje bij haar vandaan vloog.

Uiteindelijk raakt ze in coma. Ze had Marit niet durven vertellen dat haar hersentumor weer aan het groeien was. Ze was bang dat iedereen zich dan ten opzichte van haar anders zou gaan gedragen. Ze vond het juist zo fijn dat ze gewoon normaal met haar bleven omgaan.

Na vijf dagen overleed Anicke en werd ze gecremeerd. Marit mist haar heel erg.

Marit kan weinig steun vinden bij haar moeder, die heeft het altijd druk, druk, druk. Ze houdt wel veel van haar dochter, maar laat dat niet echt blijken. Tijdens Anickes ziekteperiode zijn Marit en haar moeder steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Ze praten meer met elkaar over Anicke en Marits overleden vader.

Hanna, die altijd overbezorgd is, heeft het ook erg moeilijk met het verwerken van haar dochters dood. Ze wil dat Marit steeds langskomt, ook op de verjaardag van Anicke. Marit vindt het maar niks, ze wil afstand doen van vroeger. Het leven moest verdergaan, vond ze.

En dan komt er weer een uitnodigingsbrief (twee jaar na Anickes dood) voor het feestje van Anicke. Ondanks dat ze niet meer gaat, mist ze haar nog steeds heel erg.Zoek een recensie over het boek. Wat vindt je de recensent van het boek? Wat is jou mening in vergelijking met die van de recensent?Marit is verlegen en onzeker als ze voor het eerst naar de middelbare school gaat. De anderen gedragen zich alsof ze de hele wereld aankunnen. Die eerste schooldag ontmoet ze Anicke. Een vriendschap voor het leven, maar het leven blijkt zo kwetsbaar. In een brief schrijft Marit dat ze niet meer op de verjaardag van Anicke komt en waarom. Langzaam aan wordt duidelijk dat Anicke een hersentumor heeft. Uiteindelijk overlijdt ze daaraan. Een aangrijpend relaas in de vorm van een terugblik naar het verleden. De hoofdstukken zijn opgebouwd uit een briefgedeelte en een terugblik in het verleden, een wisselend perspectief. De eerste hoofdstukken lijken nog, heel onschuldig, op een dagboek van een tienermeisje en zijn zelfs saai. Daarna wordt het probleem geopenbaard en wordt de sfeer dreigend en angstig. Vooral de episode na de dood van Anicke is aangrijpend; het lukt Marit niet afstand te nemen van de gebeurtenissen. Het eigenlijke thema is dan ook het verwerkingsproces. In het nawoord geeft de auteur aan dat het verhaal is gebaseerd op een eigen ervaring. Wat ontbreekt is een opsomming van mogelijke instanties die een dergelijk verwerkingsproces kunnen ondersteunen. Geen illustraties; omslagfoto in rood van een meisjesgezicht waar een brief overheen is afgedrukt.-De rcensent vind het een mooi boek, ook anders dan andere boeken. Hij vindt het probleem ook heel aangrijpend. Hij vindt ook dat er nog wel wat mist, een opsomming

van mogelijke instanties die een dergelijk verwerkingsproces kunnen ondersteunen.-Ik vond het ook een heel mooi boek en ook anders dan de rest. Het probleem is inderdaad ook erg aangrijpend, in het begin wat saai maar later wordt het zo veel leuker en spannender. Die opsomming mis ik zelf niet echt want ik vind het zelf zo ook al een mooi boek.Biografie over Bobje GoudsmitBobje Goudsmit is het vierde kind uit een gezin van zes. Ze is lerares Nederlands, hoewel ze vroeger niet zo goed daarin was.

Ze werd vroeger altijd 'Bobbeltje' genoemd door haar vader. Later werd het Bobje.

Ze schrijft al vanaf dat ze vijf jaar is.

De eerste keer dat ze de macht van letters ontdekte, was toen haar moeder haar drie oudere zusjes aan het voorlezen was.

Als ze lief en braaf was geweest, mocht ze als vierde meeluisteren. Ze leerde hoe je het woord BOEK moest schrijven.

Ze ging meteen haar eerste boek maken: vier papiertjes die aan elkaar geniet waren. Op elke bladzijde maakte ze een tekening vol verhalen die ze zelf bedacht en een letter: B, O, E, K.

Haar moeder vond het kleutergeleuter en legde haar uit dat er achter letters woorden en zinnen verborgen waren, die allemaal samen een boek vormden.

Daarna heeft ze heel snel via schooltje spelen met haar oudere zussen zichzelf lezen geleerd.

Als Bobje een boek wil schrijven, gaat ze gewoon achter de computer zitten, steunt haar hoofd op haar handen en gaat denken. Dan alles snel opschrijven en herlezen en schrappen en verbeteren en weer opschrijven.

Haar verhaal verandert steeds. Ze weet nooit precies van tevoren hoe het zal aflopen. Zo blijft het voor haar nog een beetje een avontuur.

In haar boeken gebruikt ze stiekem dingen van haar vier kinderen of van de school, waar ze lesgeeft.

Naar aanleiding van een gebeurtenis gaat ze schrijven. Ze gebruikt bijvoorbeeld wel andere namen en verandert alles een beetje. Uiteindelijk komt het wel op hetzelfde neer.

Bobje leest heel veel boeken over verschillende onderwerpen, zoals griezelboeken en spannende boeken. Als kind was ze dol op de sprookjes van Grimm. Het kon haar niet eng genoeg zijn.

In het algemeen spreken haar boeken de boekbesprekers erg aan.Andere boeken van Bobje Goudsmit:Gabbers

Geen verbinding

Shoe Sjanah en de spinnevrouw

SkeelersVergelijk als dit mogelijk is het boek met de verfilmingVoor zover als ik weet is hier geen verfilming van.Extra verwerkingsopdrachtenStel je zou 1 dag met één van de verhaalpersonen, met welke verhaalpersoon zou je willen ruilen en waarom?Ik zou het liefst met Anicke willen ruilen omdat ik gewoon naar mijn eigen naam kan luisteren.

Als ik haar was 1 dag zou ik wel die dag willen zijn dat ze die dag nog wel levend was en die dag ook dood ging. Ik zou willen weten hoe dat voelde en kijken of er nog leven na de dood is.

En ik zou willen zien hoe mensen zouden reageren als ze hoorden dat je kanker hebt.PerspectiefHet perspectief in ‘afscheidsbrief’ is een ‘hij/zij’ en ‘ik’ perspectief.

Als marit in haar dagboek schrijft of als je dat leest dan lees je alles in de ‘ik’ vorm.

Maar als de flashbacks komen dan lees je het in ‘hij/zij’ perspectief.TijdHet speelt in deze tijd af. Dat is te zien aan de telefoons, computers, auto’s en de scholen. En hoe de mensen met elkaar omgaan.TaalgebruikHet taalgebruik is goed. Je kunt alles prima lezen zonder dat je er iets niet van snapt. Dat is prettig om te lezen.Songtekst: Phil Collins- Against all oddsHow can I just let you walk away,

just let you leave without trace?

When I stand here taking every breath with you;

ooh, you're the only one who really knew me at all.How can you just walk away from me.

When all I can do is watch you leave?

'Cause we shared the laughter and the pain.

And even shared the tears.

You're the only one who really knew me at all.

So take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And there's noting left here to remind me,

just the memory of your face.

Well, take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And you coming back to me is against the odds,

and that's what I've got to face.I wish I could just make you turn around.

Turn around and see me cry.

There's so much I need to say to you.

So many reasons why.

You're the only one who really knew me at all.So take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And there's nothing left here to remind me,

just the memory of your face.Now take a look at me now,

'cause there's just an empty space.

But to wait for you is all I can do,

and that's what I've got to face.Take a look at me now,

'cause I'll still be standing here.

And you coming back to me is against all odds,

it's the chance I've got to take.Take a look at me now.Mening achterafAchteraf bleek mijn mening wel een beetje te kloppen. Het was een heel mooi boek en het sprak me ook zeker aan.

De manier waarop het verteld wordt in het boek is heel mooi. Dan weer een stukje brief en wat er in die brief staat gelijk een flashback naar die tijd.

Ook de gevoelens worden heel mooi beschreven in het boek en het lijkt net of je zelf ook een vriendin van Anicke bent.

Ik vond het 1 van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb en misschien wel het mooiste.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Marit schrijft niet in haar dagboek. Ze schrijft een brief aan Anicke.

14 jaar geleden

H.

H.

haha hoi annieck, leuk boekverslag hebje gemaakt!

17 jaar geleden

S.

S.

ik heb je verslag gelezen en ik ga nu ook het boeklezen. het heeft me heel nieuwsgierig gemaakt.

17 jaar geleden