ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Zakelijke gegevensDe titel van het boek is 'Afscheidsbrief.' Het is geschreven door Bobje Goudsmit.

De uitgever is Holland - Haarlem. In 1999 is het boek verschenen.Korte uitleg waarom het boek gekozen isIk had in de krant gelezen dat het boek zeer goed was en volgens mij is het ook genomineerd. Nadat ik had gelezen waarover het boek werkelijk ging, leek het me wel een interessant boek om te lezen.

Ik vond het eigenlijk heel vreemd wat er op de achterkant van het boek stond, maar dat spoorde me juist aan om er achter te komen hoe het allemaal werkelijk zat. Ik vond het vreemd dat Marit een brief schreef aan haar beste vriendin Anicke, die al twee jaar dood is. Ook vond ik het raar dat Marit een uitnodiging kreeg om de verjaardag van Anicke te vieren.

Eerste persoonlijke reactieIk heb gekozen voor de beoordelingswoorden: droevig, zielig, indrukwekkend, zet me aan het denken, werkelijk, en mooi.

Het is een heel droevig verhaal. Anicke heeft een hersentumor en haar leven wordt erdoor belemmerd. Haar moeder Hanna en Anickes vriendin Marit hebben het er ook heel erg moeilijk mee. Het is allemaal heel triest. Ik zou niet in Anickes schoenen willen staan. Ook niet in die van Marit. Zij wordt uiteindelijk achtergelaten door Anicke. Het is allemaal erg zielig.

Het verhaal heeft een enorme indruk op me gemaakt. Ik stond er bij stil dat het heel erg is om iemand te verliezen en dat het niet zo gemakkelijk is om de dood van je beste vriendin te verwerken.

Ik ben er ook over gaan nadenken hoe het zou zijn als ik zelf kanker had of hoe het zou zijn als m' n beste vriendin het had. Ik zou er denk ik niet mee kunnen leven als ik kanker had. Ik ben niet zo sterk als Anicke. Zij gaat nog vrij vrolijk door het leven. Ze blijft altijd hopen en blijft positief. Ik zou echt niet positief blijven. Maar je hebt er eigenlijk ook niks aan als je alleen maar negatief denkt.

Ik ben me wel gaan realiseren dat ik me niet om het kleinste ding druk moet maken.Verder vind ik het een heel werkelijk verhaal. Er zijn genoeg jongeren die kanker hebben en eraan doodgaan. De verdere gebeurtenissen zijn ook allemaal heel werkelijk. Bijvoorbeeld het rouwproces.

Tenslotte vind ik het een mooi verhaal. Het leven van Anicke is heel mooi verteld en je kon heel goed meeleven met Marit. Ik deed net of ik Marit was en kon me alles goed voorstellen.Korte samenvatting van de inhoudMarit krijgt een uitnodiging van Hanna (Anickes moeder) om de verjaardag van haar beste vriendin Anicke te vieren. Maar Anicke is al twee jaar dood.

Marit wil niet gaan. Ze besluit een brief te schrijven waarin ze uitlegt waarom ze niet wil komen. Er wordt beschreven hoe Anickes leven verliep vanaf dat Marit haar leerde kennen tot nu, bijna twee jaar na de dood van Anicke.

Marit en Anicke kennen elkaar al vanaf de brugklas. Al gauw werden ze dikke vriendinnen.

Na verloop van tijd begon Anicke zich steeds vreemder te gedragen. Ze was er vaak niet met haar gedachten bij en was ook sneller geëmotioneerd.

Toen Anicke en Marit bijvoorbeeld samen gingen shoppen, voelde Anicke zich plotseling niet zo lekker. Ze reageerde ook niet als iemand haar iets vroeg. Ze besloten ergens te gaan zitten, maar dat hielp niet. Ze viel plotseling flauw.

Hanna dacht dat het niks voorstelde. Ze dacht dat het kwam door Anickes eerste ongesteldheid. Lange tijd klaagde Anicke nergens meer over, ze dacht dat het bij die ene keer bleef.

Ze begon toch steeds vaker flauw te vallen. Uiteindelijk besloot Hanna om naar de huisarts te gaan. Hij verwees haar door naar het ziekenhuis, waar Anicke veel onderzoeken moest ondergaan. Ze bleek een hersentumor te hebben en moest geopereerd worden. Iedereen reageerde geschokt.

Ze moest ook nog eens bestraald worden en werd dus kaal. Dat vond ze echt verschrikkelijk. Toch blijft Anicke vrij kalm en blijft hopen, Marit daarentegen maakt zich zorgen.

Anicke bleef steeds vaker weg van school. Ze begon steeds slechter uit te zien en ging zich steeds zwakker voelen. Haar hersentumor groeide weer.

Marit voelde dat ze elke dag een stukje bij haar vandaan vloog.

Uiteindelijk raakt ze in coma. Ze had Marit niet durven vertellen dat haar hersentumor weer aan het groeien was. Ze was bang dat iedereen zich dan ten opzichte van haar anders zou gaan gedragen. Ze vond het juist zo fijn dat ze gewoon normaal met haar bleven omgaan.

Na vijf dagen overleed Anicke en werd ze gecremeerd. Marit mist haar heel erg.

Marit kan weinig steun vinden bij haar moeder, die heeft het altijd druk, druk, druk. Ze houdt wel veel van haar dochter, maar laat dat niet echt blijken. Tijdens Anickes ziekteperiode zijn Marit en haar moeder steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Ze praten meer met elkaar over Anicke en Marits overleden vader.

Hanna, die altijd overbezorgd is, heeft het ook erg moeilijk met het verwerken van haar dochters dood. Ze wil dat Marit steeds langskomt, ook op de verjaardag van Anicke. Marit vindt het maar niks, ze wil afstand doen van vroeger. Het leven moest verdergaan, vond ze.

En dan komt er weer een uitnodigingsbrief (twee jaar na Anickes dood) voor het feestje van Anicke. Ondanks dat ze niet meer gaat, mist ze haar nog steeds heel erg.Bespreking van de verhaalaspecten:Fictie en werkelijkheidHoewel het verhaal fictie is, lijkt het toch heel veel op de werkelijkheid. Het is realistische fictie.

Het boek is alleen in grote lijnen naar de werkelijkheid geschreven.

Bobje Goudsmit is Afscheidsbrief gaan schrijven naar aanleiding van een sterfgeval bij haar op school. Ze was destijds mentor van de vriendinnen van het meisje dat overleed. Zij zat in de vierde in de parallelklas, toen Anicke ziek werd.

Ondanks dat ze haar zelf nooit heeft gekend, heeft ze toch van dichtbij meegemaakt hoe het in dat ene jaar met haar ging. Via haar vriendinnen. Het maakte een diepe indruk op haar, zoals die meisjes haar tot aan haar dood met hun zorg en aandacht omringden.

Bobje Goudsmit heeft bewust gekozen voor een ander type meisje als vriendin en voor een ander ziektegeval.

Om het verloop van Anickes ziekte goed te kunnen schetsen, heeft ze regelmatig de hulp ingeroepen van een röntgenoloog en een neuroloog.

Het is dus niet gek dat het zo' n werkelijk verhaal is.

Je hebt niet zoveel verbeelding nodig om je de personen en gebeurtenissen

voor te stellen.Spanning en open plekkenEr zijn best veel open plekken in het boek. Een paar voorbeelden:

In het begin van het boek krijgt Marit een uitnodiging van Hanna om Anickes verjaardag te vieren. Ze wil absoluut niet gaan. Het is helemaal niet duidelijk waarom niet. Ze wil het verleden niet meer terughalen, maar wat voor een verleden? Wat is er vroeger allemaal gebeurd?

Er komen verschillende vragen bij me op.

Marits moeder zegt op een gegeven moment: "Leg haar uit waarom je niet wilt komen. Ze zal misschien wel teleurgesteld zijn, maar het is jouw goed recht om te weigeren. Als je haar maar vertelt waarom.

Deze tijd zal best moeilijk voor haar zijn, nu jullie gaan studeren."

Waarom zal Hanna het moeilijk krijgen?

Pas later in het boek krijg je antwoord op al die vragen. Er wordt teruggeblikt naar Anickes leven.

Op sommige vragen krijg je al snel antwoord, maar er zijn ook vragen waar je op het eind pas antwoord krijgt. Dat maakt het best spannend.PersonagesRollenEr zijn twee hoofdpersonen in het verhaal. Marit en Anicke.

Marit is een onzeker, maar sociaal mens. Anicke is een vriendelijke en rustige meid en heeft opvallend spaniëlhaar. Ze overlijdt op een leeftijd van ongeveer 17 jaar aan een hersentumor. Hanna wil dat Marit toch nog steeds de verjaardag van Anicke viert, samen met haar vriendengroep. Zij is de tegenstander. Marit wil afstand doen van vroeger en verder leven, ze wil vooruitkijken. Ze wil gaan studeren. Ze mist Anicke wel heel erg.RelatiesMarit heeft een moeder, maar ze heeft helaas geen vader meer. Hij is twee jaar geleden overleden. Marits moeder heeft het altijd heel erg druk op haar werk. Daarom lijkt het alsof ze niet van haar dochter houdt. Ze heeft nooit tijd voor haar. Marit reageert altijd fel als haar moeder niet reageert.

Anicke heeft twee oudere broers, Jorn en Tim.

In het begin is Jorn heel onvriendelijk tegen Marit. Maar als Anicke ziek begint te worden, wordt hij opeens heel aardig. Tim doet normaal en gaat bijna niet met Marit om.

Marit en Anicke zitten bij elkaar in de klas. Ze zijn al vanaf de brugklas dikke vriendinnen.

Alle klasgenoten hebben een goede band met elkaar. Er zijn wel eens ruzies, maar niet echte ruzies. Ze gaan vrijwel goed met elkaar om.

Hanna is de moeder van Anicke. Ze is altijd overbezorgd. Ze hebben een goede band met elkaar tegenover Marit en haar moeder.

Marit en Hanna kunnen het wel goed met elkaar vinden, maar ze denken allebei anders over de manier van de verwerking van Anickes dood.Verandering personagesAnicke verandert en klein beetje in de loop van het verhaal. In het begin maakt ze zich niet zo veel zorgen, maar als ze steeds zieker wordt wel.

Ze begint door medicijnen steeds molliger uit te zien. Ze is bang voor reacties van anderen.

Ze begon steeds verder af te takelen. Ze was steeds vaker afwezig en snel geraakt. Ze kon heel fel reageren.

Eerst kan Jorn best bot zijn tegen Marit, maar dan wordt hij opeens heel aardig. Ze praten meer met elkaar over Anicke en steunen elkaar. Jorn beschouwt Marit niet meer alleen als een vriendin van z' n zusje.

Marits moeder heeft in het begin heel weinig tijd voor Marit en ze reageert niet als Marit haar iets vraagt. Later verandert dat en praten ze meer met elkaar, ze beseft nu pas dat Marit haar nodig heeft.OpbouwHet verhaal is in de niet - chronologische volgorde vertelt. Door terugblikken en herinneringen kom je de vroegere gebeurtenissen te weten.

Het verhaal is door de open plekken spannender en boeiender.

Het verhaal begin midden in de gebeurtenissen. In het begin weet je helemaal niet wat er gebeurd is, later wordt verteld wat er vroeger is gebeurd. Dit heet in medias res. In het begin is het bijvoorbeeld niet duidelijk wat Hanna wil, later wordt het pas duidelijk. Er zijn veel open plekken in het verhaal, dus ook veel spanningsbogen.

Je begint je van alles af te vragen. Bijvoorbeeld waarom Marit niet naar Anickes feestje wil gaan. Later kom je erachter als de spanningsboog eindigt.TijdHet verhaal speelt zich af in het heden.

De tijd die tussen begin en eind verloopt bedraagt ongeveer 7 jaar. Van de brugklas tot en met twee jaar na de dood van Anicke. Dit is de vertelde tijd.

Afscheidsbrief telt 155 bladzijden. Dit is de verteltijd.

Er wordt veel met de tijd gemanipuleerd. In flashbacks wordt teruggekeken naar wat er vroeger is gebeurd.

Er wordt ook best vaak tijd samengevat. Bijvoorbeeld "Zeker een paar maanden kwam ik niet meer bij jullie thuis."

Het verhaal heeft een gesloten einde. Marit heeft besloten om afstand te doen van het verleden, ze wil niet steeds aan Anicke herinnerd worden Hanna is na een lange tijd ermee akkoord gegaan.

Het verhaal is fragmentarisch verteld. Er ontstaat een verbrokkelde indruk, doordat er zoveel met de tijd gespeeld wordt. In het begin moest ik echt goed lezen om alles goed te begrijpen, ik moest telkens weer even terugbladeren.

Er zijn twee verhaallijnen. Het verhaal beschrijft afwisselend wat de hoofdpersonen Marit en Anicke meemaken.Grondige beschrijving van mijn leeservaringenOnderwerpHet onderwerp spreekt me erg aan. Het is ook belangrijk om je eens bezig te houden met minder leuke dingen, zoals de dood. Maar te vaak is ook niet goed.

Ik heb er wel eens vaker over nagedacht hoe het zou zijn als ik iemand zou verliezen van m' n vrienden of familie. In het begin zou ik er denk ik echt niet mee kunnen leven, maar waarschijnlijk kom ik er na een lange tijd wel overheen. Het is natuurlijk heel erg om iemand waarvan je houdt te verliezen, maar je kunt niet eeuwig blijven treuren. Jijzelf moet ook verder kunnen leven.

Het boek heeft me een nieuwe kant van het onderwerp laten zien. Het viel me op dat rouwprocessen en behoeften van mensen daarin enorm kunnen verschillen.GebeurtenissenHet verhaal bevat voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien.

Het is niet zo dat je niet verder wilt lezen, omdat het niet boeiend is.

In elk hoofdstuk gebeurt er wel iets onverwachts. Het gaat niet steeds over hetzelfde.

Het moment dat Anicke in coma raakte heeft het meeste indruk op me gemaakt. Het gebeurde heel onverwacht. Je denkt er eigenlijk niet aan dat het zou kunnen gebeuren. Je gaat er toch even bij stilstaan hoe erg het is voor haar familie en vrienden. Marit wist er niks van dat het zou kunnen gebeuren, Anickes moeder wel.PersonagesIk ben het eens met de beslissing van Marit om niet meer naar de verjaardagsfeestjes van Anicke te gaan.

Als je ieder jaar wel gaat kun je nooit afstand doen van het verleden. Je kunt niet verder gaan met je eigen leven denk ik.

Ik zou er niet tegen kunnen om zo vaak herinnerd te worden aan m' n beste vriendin, net zoals Marit. Je kunt iemand wel heel erg missen, maar dan hoef je niet ieder jaar de verjaardag te vieren van die persoon. Ik denk dat je het zo nooit kunt verwerken. Voor sommige mensen is dat misschien wel een manier, maar iedereen heeft daar een andere mening over.

Ik ben het iets minder eens met de beslissing van Anicke om te verzwijgen

dat de hersentumor weer aan het groeien was. Ik ben het niet helemaal met haar oneens, want als ik in haar situatie zou verkeren, weet ik ook niet of ik het zou zeggen of niet. Ik zou het ook niet leuk vinden als m' n vriendin zich ten opzichte van mij anders zou gaan gedragen.

Maar Marit heeft eigenlijk geen afscheid kunnen nemen. Het gebeurde allemaal heel snel.

Als Anicke het gezegd had, had Marit afscheid kunnen nemen en misschien had ze het dan ook minder moeilijk met de verwerking. Ik wel, denk ik.OpbouwDe bouw van het verhaal is ingewikkeld. Er wordt veel teruggeblikt en daardoor zijn er veel open plekken. Je weet in het begin niet wat er precies gebeurd is met Anicke, etc. Er zijn veel onduidelijkheden. Pas in de loop van het verhaal wordt alles duidelijk.

Het boek is hierdoor wel interessanter om te lezen. Je wilt weten wat er precies gebeurd is, het verhaal blijft spanning behouden. Er gebeurt veel.

Als er niet werd teruggeblikt denk ik dat het verhaal niet zo boeiend was geweest.

Ik wilde steeds verder lezen, want er gebeurden veel onverwachte dingen.

Het gebeurde bijvoorbeeld heel onverwacht dat Anicke flauwviel.TaalgebruikHet boek is makkelijk om te lezen, want er komen geen moeilijke woorden en lange zinnen in voor.

Ik kon het verhaal vrij vlot lezen, ondanks de terugblikken.

Het is ook een onderwerp dat me interesseert. Ook interesseert het me, omdat het over jongeren gaat.Verwerkingsopdracht:

Songteksten
Against all Odds (Take a look at me now)

Phil Collins
How can I just let you walk away,

just let you leave without trace?

When I stand here taking every breath with you;

ooh, you're the only one who really knew me at all.How can you just walk away from me.

When all I can do is watch you leave?

'Cause we shared the laughter and the pain.

And even shared the tears.

You're the only one who really knew me at all.

So take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And there's noting left here to remind me,

just the memory of your face.

Well, take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And you coming back to me is against the odds,

and that's what I've got to face.I wish I could just make you turn around.

Turn around and see me cry.

There's so much I need to say to you.

So many reasons why.

You're the only one who really knew me at all.So take a look at me now,

well, there's just an empty space.

And there's nothing left here to remind me,

just the memory of your face.Now take a look at me now,

'cause there's just an empty space.

But to wait for you is all I can do,

and that's what I've got to face.Take a look at me now,

'cause I'll still be standing here.

And you coming back to me is against all odds,

it's the chance I've got to take.Take a look at me now.

Never Forget

Mariah Carey
I won't see your smile

And I won't hear you

Laugh anymore

Every night

I won't see you

walk through that door'Cause time wasn't on

your side

It isn't right

I can't say I love you

It's too late to

Tell you

But I really need

You to knowNo, I'll never forget you

I'll never let you out of my heart

You will always be here with me

I'll hold on to the memories babyBaby can you hear me

Wherever you are

May be tonight

Are you near me

I need you to be by

My side

'Cause I never said

Goodbye

It isn't right

I should have said

I love you

Why didn't I just

tell you

God knows I need

You to knowNo, I'll never forget you

I'll never let you out of my heart

You will always be here with me

I'll hold on to the memories babySomewhere I know you'll be

with me

Someday in another time

But right you're gone

You just vanished away

But I'll never leave

you behindNo I'll never forget you

I'll never let you out of my heart

You will always be here with me

I'll hold on to the memories babyHoney

Bobby Russell
One day while I was not at home

While she was there and all alone

The angels came

Now all I have is memories of Honey

And I wake up nights and call her name

Now my life's an empty stage

Where Honey lived and Honey played

And love grew up

And a small cloud passes overhead

And cries down on the flower bed

That Honey lovedAnd honey, I miss you and I'm being good

And I'd love to be with you if

Only I couldTears in Heaven

Eric Clapton
Would you know my name?

if I saw you in Heaven

Would it be the same

if I saw you in HeavenI must be strong and carry on

Cause I know I don't belong here in heaven

Would you hold my hand ,if I saw you in heavenWould you help me stand,

if I saw you in heaven

I'll find my way through night and day

Cause I know I just can't stay here in heaven.

Time can bring you down Time can bend your knees

Time can break your heart

Have you beggin

please beggin pleaseBeyond the door, there's peace for sure

and I know there'll be no more tears in heaven.

Cause I know I don't belong here in heavenBronnen:

Internet:

www.mp3guide.nl

www.borrowed-tyme.comTake a look at me now past heel goed bij dit verhaal. Het liedje beschrijft precies het verdriet van Marit. Anicke is overleden en komt nooit meer terug in Marits leven. Dit liedje wordt ook gedraaid op Anickes crematie. Het was haar lievelingsliedje.

Never forget beschrijft ook dat er een dierbaar iemand van een persoon uit zijn/haar leven is verdwenen. Marit zal Anicke nooit vergeten, ook al wil ze afstand doen van het verleden. Dit liedje beschrijft ook dat een persoon nooit zal worden vergeten.

Honey gaat over iemand die een persoon heel erg mist.

Marit heeft ook alleen nog maar herinneringen en Anicke zal nooit meer bij haar zijn.

Tears in heaven gaat over iemand die graag bij een dierbaar iemand wil zijn, maar die is inmiddels al overleden. Marit moet doorgaan met leven, hoe moeilijk het ook is.

Alle liedjes gaan eigenlijk over de dood en afscheid.Informatie over de schrijfsterBobje Goudsmit is het vierde kind uit een gezin van zes. Ze is lerares Nederlands, hoewel ze vroeger niet zo goed daarin was.

Ze werd vroeger altijd 'Bobbeltje' genoemd door haar vader. Later werd het Bobje.

Ze schrijft al vanaf dat ze vijf jaar is.

De eerste keer dat ze de macht van letters ontdekte, was toen haar moeder haar drie oudere zusjes aan het voorlezen was.

Als ze lief en braaf was geweest, mocht ze als vierde meeluisteren. Ze leerde hoe je het woord BOEK moest schrijven.

Ze ging meteen haar eerste boek maken: vier papiertjes die aan elkaar geniet waren. Op elke bladzijde maakte ze een tekening vol verhalen die ze zelf bedacht en een letter: B, O, E, K.

Haar moeder vond het kleutergeleuter en legde haar uit dat er achter letters woorden en zinnen verborgen waren, die allemaal samen een boek vormden.

Daarna heeft ze heel snel via schooltje spelen met haar oudere zussen zichzelf lezen geleerd.

Als Bobje een boek wil schrijven, gaat ze gewoon achter de computer zitten, steunt haar hoofd op haar handen en gaat denken. Dan alles snel opschrijven en herlezen en schrappen en verbeteren en weer opschrijven.

Haar verhaal verandert steeds. Ze weet nooit precies van tevoren hoe het zal aflopen. Zo blijft het voor haar nog een beetje een avontuur.

In haar boeken gebruikt ze stiekem dingen van haar vier kinderen of van de school, waar ze lesgeeft.

Naar aanleiding van een gebeurtenis gaat ze schrijven. Ze gebruikt bijvoorbeeld wel andere namen en verandert alles een beetje. Uiteindelijk komt het wel op hetzelfde neer.

Bobje leest heel veel boeken over verschillende onderwerpen, zoals griezelboeken en spannende boeken. Als kind was ze dol op de sprookjes van Grimm. Het kon haar niet eng genoeg zijn.

In het algemeen spreken haar boeken de boekbesprekers erg aan.Andere boeken van Bobje Goudsmit:Gabbers

Geen verbinding

Shoe Sjanah en de spinnevrouw

Skeelers

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

hoi patries,
bedankt voor je uitreksel heeft me echt heel veel geholpen die liedjes ook,
thnx dikke kus wieneke

18 jaar geleden

L.

L.

Hai Patricia,
Ik heb je uitreksel gelezen. En het boek lijkt me heel leuk. Maar ik heb 1 vraagje. Ik zoek namelijk dan een leuk boek. Maar entje die niet te dik is. Daarom wilde ik aan jou vragen of het een erg dik boek is. Ik hoop het snel van je te horen.
Groetjes Latoyah

18 jaar geleden

J.

J.

Heej

ik heb je boekverslag op scholieren.nl gelezen, en ik heb een vraagje.
weet je misschien hoeveel bladzijden en hoofdstukken het boek heeft.
dat willen ze namelijk weten bij ons op school

groeten
jurjen

18 jaar geleden

E.

E.

eeeej patricia
ik vind het echt beter dat ik je pagina vond!
ik moet morgen een boek verslag in leveren en kwam er achter dat ik het schijfje waar ik alles op had geslagen kwijt was! dus nu kan ik met behulp van jouwn uittreksel weer goed beginnen!
Echt heeeeeeel erg bedankt!! :-) ik ben nu weer helmaal blij!!! groetjes Emma!!

18 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een mooi verslag en ik heb er veel aan.
Ik zou graag willen weten op welke school je zit omdat alles wat in dat lees verslag staat ik nodig heb.
Ik zit op het Walburg College in Zwijndrecht

18 jaar geleden

J.

J.

Jij bent een goede schrijveres voor recensies maken van boeken! Ik heb jou recensie gebruikt voor een leesverslag van Nederlands. Ik vraag me af of jij het wel geschikt vind voor mij. Ik zit namelijk maar in de 1e van de Havo en jij in de 3e van Vwo. Is er dan wel een overeenkomst. Want jij bent al veel verder. Ook wou ik vragen of jij nog informatie heb over de schrijver en natuurlijk of jij mij terug wou emailen over dit boek in ieder geval kort gezegd een fantastische recensie. Mijn emailadres is : jis_eliot@hotmail.com. Alvast bedankt voor je mailtje!!!!!!!!!!!!!!

18 jaar geleden

J.

J.

Hoi Patricia. Ik was diegene die je gister emailde weet je nog en toen emailde jij terug. Ik wou je terug emailen maar dat emailadres deed het niet. Maar mijn vraag is of ik het wel goed kan gebruiken kwa taal en woorden want jij bent daar al veel verder in dan een meisje van 12 in de eerste van de Havo. Wat vindt jij daarvan? Mail me terug. Mijn emailadres is: jis_eliot@hotmail.com
Als jij mij dan emailt zet je eigen email er dan ook even bij dat is makkelijker voor mij
Bedankt Jismaella!

18 jaar geleden

M.

M.

Heej Patricia
Ik vond je boekverslag van Afscheidsbrief heel helpzaam. Ik heb er veel aan gehad. En de rest van mijn klasgenoten ook. Hardstikke bedankt voor het opsturen van jou verslag.
Groeten Manon

18 jaar geleden

V.

V.

hallo patricia ik vind het een supergoed boekverslag precies zo gemaakt dat ik er niets meer aan hoef te veranderen en dan maar hopen dat ik en=en beetje een goed cijfer heb

18 jaar geleden

I.

I.

hoi patricia

bedankt voor het boekverslag. ik heb er heel erg veel aan gehad. ik heb alleen nog een vraagje: weet je heel toevallig nog wat voor cijfer je had.
hartelijk bedankt

groetjes Irma

18 jaar geleden

K.

K.

Bedankt voor je uitrekesel over het boek afscheidsbrief ik heb het heel goed kunnen gebruiken. Wat voor een cijfer had je ervoor?
groetjes Kimberly van der Ree

17 jaar geleden

D.

D.

horen die songteksten ook bij het boekverslag?? :-)

mooi boekverslag! echt waar heb er een 9 voor gekregen!! hartelijk dank!

17 jaar geleden

S.

S.

beste patricia ik vond je verslag heel indrukwekkend.echt heel goed gemaakt en door jou heb ik een heel goed punt.ik hoop dat je er zelf ook een goed punt voor hebt gekregen,want dat was het zeker waard! veel liefs stacey uit venlo.
ps dirt is mijn msn adres laat maar wat van je horen.

17 jaar geleden

C.

C.

ik vindt het een geweldig verslag egt ontzettend knap vooral de opbouw vin ik te gek

17 jaar geleden

P.

P.

Hey

Thx voor je hulp
nu had ik een 9,5 op het boekverslag. En op welke school zit je op het Stellingswerf College dan ken ik je. FUN

see you

moi

17 jaar geleden

A.

A.

Hay Patricia.

Ik wou ff zegge dat ik veel aan je uitreksel van het boek Afscheidsbrief heb gehad,Dus bedankt!

doeg !!
Anne.

17 jaar geleden

P.

P.

hallo patricia
ik ben 13 jaar en zit in 2 havo denk je dat de leraar geloof dat het mijn eigen boekverslag is??
nou doei patricia

17 jaar geleden

M.

M.

Haai, k heb nu vakantie, en k had niks te doen, k denk nou ga k alvast een beginnetje maken aan me boekverslag: heb er nog geen uur aan gezeten: af!!!!!:) Met grote hulp van jou boekverslag op het internet, echt supper bedankt, k heb er veel aan gehad!

xx

16 jaar geleden

L.

L.

hey,
ik moest een boekverslag maken
en kwam dit tegen
vond het heel goed van je gedaan
groetjes lindsay uit zeeland!!! (15 jaar )

16 jaar geleden

J.

J.

jij kan egt je gevoelens over een boek helemaal openbare egt knap vind k da van je :), jij lijkt me een heel aardig persoon in het egt, zou je me een mailtje trug kunne sture? kwil je wa beter leren kennen :$

16 jaar geleden

S.

S.

heeey, wat een goed verslag zeg, ik heb er best wel veel aan, maar ik zou willen vragen of je nog meer informatie hebt over het uiterlijk en de eigenschappen van de personages?, ik heb het boek namelijk niet zelf gelezen.. maar het is egt een super goed verslag. Dankje alvast.
xx

16 jaar geleden

I.

I.

he goe dgedaan. ik heb er echt wat aan! ik haal het er gelijk vanaf! THanx!!!!!

16 jaar geleden

S.

S.

hoi patricia,
ik heb je uitreksel van het boek 'afscheidsbrief' gelezen en ik vond je verslag erg mooi, dat was eigenlijk wat ik tegen je wilde zeggen, ik ken je verder niet maar toch.. je snapt het vast wel
groetjes sanne

15 jaar geleden

.

.

lijkt me een mooi boek weet zkr dat ik hem ga lenen bij bib:D

9 jaar geleden

M.

M.

ik heb dit boek nog nooit gelezen maar door jou verhaal over het boek ga ik dat zeker doen

8 jaar geleden

N.

N.

heey goed verhaal tnx voor het delen van jou boekverslag ik heb er zeker dingen uit gehaal xd

8 jaar geleden

T.

T.

Ik vind zelf dat dit niet is voor iemand in de derde klas ik vind dit meer groep acht

3 jaar geleden